COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 408
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 17 520
  • Там,където се събуждам щастлива.
И аз не мога да разбера какво направиха за тези месец и половина стоене вкъщи. Ето това много ме изнервя. Чета, включително тук, как другите страни се реорганизират малко или много. А тук правим ли нещо, или само си седим вкъщи и чакаме незнайно какво? Предполагам някои частни бизнеси са предприели някакви мерки, но в обществената сфера? Направиха ли реорганизация на ГТ като по снимките - с разредени седалки, с означения за разтояние? Монтираха ли прегради в училищата, разредиха ли чиновете? За болниците пък идея нямам какво направиха. Май само наслагаха едни легла в Арена Армеец. Дариха хората някакви маски и респиратори.. и какво друго стана? Моля, ако някои има повече информация как върви реорганизацията при нас, да сподели, защото вече мина доста време.
Ние изобщо не стоим вкъщи. Тук, в България, почти всичко си работи и всеки си излиза колкото пожелае. В повечето останали страни не са се организирали особено даже за след блокадата, дума да не става за друго.

И вярно, има държави, които се справят чудесно. Германия, например. Повечето обаче не се справят и изобщо не знаят какво да правят разкъсвани между протестиращитена една част от населението и състоянието на здравната система.

Уникум изказване. На какво е базирано, че с такава категоричност е казано.

Царе сте на гръмките обобщения.

moonriver, много си права да задаваш тези въпроси. На много хора тук, обаче, не им е узряло в главата, че трябва да се мисли за УТРЕ. Кимат на брифингите всяка сутрин и забравят да мислят, че у нас няма план. (Това много често е заложено, като национална черта. Първо ще падне мост (примерно), след това ще се мисли за ремонт.)

# 17 521
  • София
Трудно ми е да си представя по-хлабави мерки от нашенските. Трудно ми е да разбера къде е границата на реалното, обективно недоволство и мрънкането по дефиниция. От бизнеса не работят кръчмите, фитнесите и моловете. За КПП-тата - пак всеки може да си ходи на работа, просто не може да ходи на пазар до друго населено място. За Южния парк с всичките му алеи и не знам какво ми е малко смешно, все едно кой знае какво е станало, а не като да са отворили един парк. То полиция, то дезинфектанти, то маршрути.
За някои покупки като пералня - може би може да се купи онлайн, всички големи вериги за техника имат сайтове с всичко, каквото се сетиш и могат да направят доставка. Да, няма човек да пипне пералните, но може да поръча и ще му доставят, защото това е бизнес.

# 17 522
Баба ми е на 85 години. Не я е страх от вируса, страх я е от самотата. Тя е доста активна личност о в момента тази Изолация я убива. Аз не мога да отида по други причини , но ако те са отпадне мярка според мен това са КПП тата.

# 17 523
Не може да ходите при възрастни близки , защото точно това е идеята на КПП. Каза ви човека- обричате ги на зараза , ако отидете. И аз не съм виждала баба ми два месеца почти..стои сама . Излиза до магазина веднъж на 2-3 седмици. Оставена е сам сама.
Taka e.
Обаче ... това положение е вредно за психиката на възрастните хора (баба, дядо, чичо и т.н.), но и за всички останали ...
Вие също знаете, че  българските баба и дядо са неразделна част от семейството, пък било то и в друго населено място. И за внуците, и за дядовците - това да не могат да се видят, та какво остава да се прегърнат, е вредно за здравето им.
Скрит текст:
Ето че и мен ме потиска това положение, няма откъде да си купя маскарпоне просто! (това е шега, хора)

# 17 524
  • София
Обсъжданите декларации в туризма са в съвсем друг смисъл и нямат нищо общо с мерките против коронавируса..
Още при пристигане в хотела всеки турист ще трябва да попълва декларация за пътуване на собствен риск.
„Трябва да декларират, че са наясно с епидемиологичната обстановка в България, че знаят за чия сметка ще е евентуално лечение, ако нещо се случи, както и ако бъдат принудени да стоят под карантина, ако съответният хотел се карантинира”, обясни заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.
Всеки турист трябва да посочи дати на пътуването си, както и как се придвижва – със самолет, автобус, кола или влак. Необходимо е и да декларира, че ще спазва всички изисквания на здравните власти, докато е на почивка.

от ТУК
Ако случайно този турист е вирусоносител  и зарази други - проблемът си остава при нас.

# 17 525
Мхм.. и.ще разчитаме на чистата съвест на този , който въпреки състоянието си е стигнал до хотела , с който му е резервацията.
И да си помислим само какво би предпочел един човек, който е дал 1000+ лв за почивка - да отиде на почивка или да изгърми с 1000+ лв?

# 17 526
Не, не са еднакви забраните с нашите нито в Нидерландия, нито в Германия, нито във Франция дори.
Ето, това е една от причините да пиша в темата - да оспорвам неверните твърдения. Току-виж някой се вързал на подобно, че у нас се действа като в "останалия свят" - ми не, не се действа така. Тук е по сталинистки - повече забрани, по-общи, за сметка на това пък - действащи неясно до кога.
Забраните са еднакви /минимални са разликите/ отношението и спазването от страна на хората са различни. В Германия, Нидерландия, Франция ..... нима няма санкции за неспазване!
Приеми, че в тези държави хората имат доверие в управлението и са съпричастни. Дали там, така открито и целенасочено си позволяват да иронизират политиците си! Вероятно има и такова нещо, но като цяло показват обединение към проблема и решаването му.

Защото мерките са логично представени и изпълнявани, както и с ясни срокове (за напасване, отпадане и т.н.) Отделно това е нация, която не се бие в гърдите “Аз съм нидерландец.”, но ако трябва да са заедно за една клауза и са като войници. Огранизират се бързо как да се пригодят към дадено положение, без “ааа, ама то няма да стане...”. На фермерите им бяха спряни поръчките от ресторантите = веднага направиха ала Макдоналдс драйв ин. Нямаше как да се празнува Рожденния ден на Краля вчера (един от най-големите празници)= събраха се по квартали да измислят забавление с дистанция. И така много примери.

Има глоби, да. Уви, най-често раздавани сред определени арабски групи (но тяхното поведение е подобно и без мерки).

Това е изключително важно.

Ето конкретно за там, официална информация, а не от познати:
https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-n … n-the-netherlands
"The basic measures are: stay at home as much as possible, work from home if you can and keep 1.5 metres away from others. If we all do this, we can slowly create scope to relax the current measures. That will be the result of all our efforts. Complying with the measures in place means we can start taking small steps forward.

The government has extended most measures until 19 May inclusive. Primary schools, including special primary schools, and childcare centres for children aged 0 to 4 and childminders will reopen on 11 May. From 29 April children and teenagers will have more scope for participating in organised sports activities and play outdoors...
...
gatherings that are necessary to ensure the continued daily operation of institutions, businesses and other organisations. These gatherings must not exceed 100 people and participants must stay at least 1.5 metres away from one another. - пример за конкретика, бройка хора, повод
"
Доста конкретно е написано, с дати.
Всичко - изключително ясно и точно изписано, на едно място.
...
Какво разбирате под "хлабави мерки"?
Ако това е малко като брой и тежест мерки - не е съвсем така за тук. Има такива, конкретни, посочих ги, за енти път пиша - не всички, които са безсмислени.
Ако се има предвид неспазване на мерките - това зависи от контролните органи и хич не е за хвалба.
Неясно, непълно и неточно разписани мерки, пръснати по различни места, създават повече проблеми, отколкото да дават решения за наличните такива.
...
Завидях им на детайлите. Имат си специален раздел "Образование" - пак с точен план и дати.

Последна редакция: вт, 28 апр 2020, 14:18 от Judy

# 17 527
Чета и не вярвам просто. В Швеция с много повече заразени как така от два месеца децата си ходят на училище и няма нито едно починало дете? То бива истеричност бива... Заради такива като вас ще си седим заключени с години, заради една проста настинка. Има десетина човека умрели от ковид по света, всички други са починали от тежки хронични заболявания.
За децата - смъртни случаи за Швеция не знам, но в света има. Единици, но има. Училищата се затварят, защото повечето  деца го карат безсимптомно, но за това пък са перфектните заразоносители, и като такива са опасни за своите родители и баби и дядовци. Относно това, колко са починали и какви са били имам лични наблюдения, защото познавах 51-годишната жена от "Благоевград", която почина заедно с майка си. Сложих кавички, защото тя работеше в близкия до нас магазин, пък аз съм от София. Казаха, че е имала астма, но тя с тази астма си беше съвсем пълноценен гражданин - свидетел съм. Не знам нея ти към коя група ще я причислиш - към онези десетина дето наистина са починали от Ковид, или към другите - с тежките хронични заболявания, за които едва ли не считаш, че всеки ден до тук им е бил подарък?
Ако финансово те засяга ситуацията, да те светна: Всички сме засегнати - и тези, дето имат свой бизнес, и тези които работят за друг. Тук печеливши няма.  И за това не са виновни ограничителните мерки, а Коронавируса.

# 17 528
Забраните НЕ СА еднакви в така посочените държави с нашето дередже.
Тези, които посочих конкретно, ги няма в държавите, които пак така конкретно изброих.
Докажете с линк, че точно това, което написах като безсмислени забрани у нас, е забранено там. За да не се парадира излишно за пореден път с голословни твърдения.
В тези държави хората НЕ СА длъжни:
1.Да се маскират на открити места;
и НЕ Е забранено:
1.Да ползват свободно паркове и зелени зони;
2.Да пътуват свободно между градовете.
Има санкции в другите държави, никой не твърди, че няма, но забраните не са като тук! Глобите са друг тип поведение.
Ще копирам този си пост, за да не си губя времето и ще го публикувам след всяко такова невярно твърдение. За да не се дезинформира.
Копирам ти поста и слагам забраните в Нидерландия. Маските ги посочих като различие, за КПП не мога да кажа, но до тук две.
Затваряне на публични и частни пространства
Какво означава „затваряне на публични и частни места заради коронавирус“? Прочетете често задаваните въпроси.

Частните и обществените пространства могат да бъдат затворени. Какво означава това?
Ръководителят на район за безопасност може да определи, че някои пространства трябва да бъдат затворени, за да се предотврати събирането на хора в групи. Това може да включва лагери, ваканционни паркове, паркове, природозащитни зони и плажове. Тя обаче не включва магазини.

Това важи ли и за пазарите?
Различните правила се прилагат за пазарите, тъй като те играят решаваща роля за осигуряване на храна на потребителите на някои места. Пазарите могат да продължат да търгуват само ако ръководителят на съответния район за безопасност е предоставил изключение. Пазаруващите трябва да стоят на 1,5 метра от другите.

Останалите мерки тук:
https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-n … nd-private-spaces
Да сравнява, който иска, но чуждата кокошка НЕ Е патка.

Сега видях, че си дала същия линк, ами явно четем избирателно. Никой не твърди, че комуникацията у нас, между тези, които вземат решения и хората е добра. Напротив, критикувани са и дори обвинявани. Въпреки всичко, според възможностите ни се справяме прилично.

Последна редакция: вт, 28 апр 2020, 14:38 от Mama_Nana

# 17 529
  • София
И аз не мога да разбера какво направиха за тези месец и половина стоене вкъщи. Ето това много ме изнервя. Чета, включително тук, как другите страни се реорганизират малко или много. А тук правим ли нещо, или само си седим вкъщи и чакаме незнайно какво? Предполагам някои частни бизнеси са предприели някакви мерки, но в обществената сфера? Направиха ли реорганизация на ГТ като по снимките - с разредени седалки, с означения за разтояние? Монтираха ли прегради в училищата, разредиха ли чиновете? За болниците пък идея нямам какво направиха. Май само наслагаха едни легла в Арена Армеец. Дариха хората някакви маски и респиратори.. и какво друго стана? Моля, ако някои има повече информация как върви реорганизацията при нас, да сподели, защото вече мина доста време.
Ние изобщо не стоим вкъщи. Тук, в България, почти всичко си работи и всеки си излиза колкото пожелае. В повечето останали страни не са се организирали особено даже за след блокадата, дума да не става за друго.

И вярно, има държави, които се справят чудесно. Германия, например. Повечето обаче не се справят и изобщо не знаят какво да правят разкъсвани между протестиращитена една част от населението и състоянието на здравната система.

Уникум изказване. На какво е базирано, че с такава категоричност е казано.

Царе сте не гръмките обобщения.

Базирано е на информацията, която следя на 6-те езика, които ползвам, както и на факта, че съм социолог, икономист и имам дълъг стаж като журналист. Да ти ги разбия ли по държави? Има такива, които са ок, но те са по-малко. Ако ти е гръмко погледни Южна и Западна Европа, Великобритания, САЩ. В Холандия разбрахме, че сте ок, не споря с това. Още в началото на пандемията се възхитих на това как без мерки холандците се редяха през два метра пред магазините и с маски. На други неща може да не се възхищавам, но все пак манталитета и навиците във всяка страна имат различни измерения.

А у нас на какво се дължи развоя на ситуацията не мисля, че може да се каже. Рано се взеха мерки, вярно, но си останахме само със затварянето на училищата и моловете, както и заведенията. Дали това е било ключово, или има някакви генетични особености, социални, други, които за момента ни спасяват, ако наистина ни спасяват, е невъзможно да се каже. Ще видим след време кое е било решаващо и какво точно е станало.

А с хотелите проблемът, поне за мен е друг. Всеки, който прави сега резервации с парите от тях плаща заплати, за да има персонал. Ако не успее да ги реализира ще има още повече загуби и дългове, отколкото ако приеме, че няма да има сезон.

# 17 530
  • Буркина Фасо
Баба ми е на 85 години. Не я е страх от вируса, страх я е от самотата. Тя е доста активна личност о в момента тази Изолация я убива. Аз не мога да отида по други причини , но ако те са отпадне мярка според мен това са КПП тата.
аз като медицинско лице мога ли да мина КПП-то  за да видя близките си и облечен в скафандър и с намордник ?

# 17 531
Цитат
Това, което не мога да разбера е, защо се интересуваш от паниката, която изпитва Пенка или Ганка?Защо ти лично се чувстваш длъжна да ѝ набиеш канчето и да и обясниш колко не е в ред? Това с какво ще промени икономическата ситуация и ще подобри лично твоят живот? А истината.... Каква е била истината ще видим след време. За сега твоята или моята истина, също както тази на Пенка или Ганка са само теории. Но всеки, стига да не вреди на околните и да не ги поставя в опасност, може да вярва в каквото реши.

Е как да разбереш, катопреинъчаваш отново чужда мотивацията за участие и писане.
Вече изрично писах - не ме интересува кой непознат конкретно се е панирал. Нито го обсъждам.
За трети път и по-бавно го пиша, даже ще го подчертая, белким стане ясно тоя път - обсъдих цитат, в който някой се опитва да спекулира с чуждата мотивация за писане тук. Доста безуспешно и далеч от истината.
Все пак е добре когато се разговаря, да се изслушва и разбира събеседника, едва тогава да се взима отношение по казаното.
Няма как да обяснявам защо правя неща, които не правя, все пак. Laughing
А ти изслушваш ли и разбираш ли събеседника?

# 17 532
Чакам да видя от така изброените държави коя е въвела същите мерки като тук.
Цели държави едва ли, но общини с истинска карантина - тоест без право за напускане и влизане - със сигурност има в повечето държави. И тук имаше доскоро, дори целия Тирол бяха затворили. Но аз на нашите мерки в България не им казвам строги, а объркани и се радвам, че ги нямаме, а и както се вижда по австрийския начин и резултат има.

# 17 533
Моята майка/80 годишна ,да ми е жива и здрава/ живее сама на село.Не ходи никъде.Със съседите си правят раздумки с часове.Всеки си има пейка пред къщата.Всеки ден й доставят храна.Два пъти седмично ходи жена да й помага каквото е нужно,пазарува й.Това с помощи от социалните за възрастни хора в селото.Доктора ходи всеки вторник и петък .Преглежда,купува лекарства.Спокойна съм за нея.чуваме се всеки ден.

# 17 534
Цитат
Скрит текст:
Това, което не мога да разбера е, защо се интересуваш от паниката, която изпитва Пенка или Ганка?Защо ти лично се чувстваш длъжна да ѝ набиеш канчето и да и обясниш колко не е в ред? Това с какво ще промени икономическата ситуация и ще подобри лично твоят живот? А истината.... Каква е била истината ще видим след време. За сега твоята или моята истина, също както тази на Пенка или Ганка са само теории. Но всеки, стига да не вреди на околните и да не ги поставя в опасност, може да вярва в каквото реши.
Е как да разбереш, катопреинъчаваш отново чужда мотивацията за участие и писане.
Вече изрично писах - не ме интересува кой непознат конкретно се е панирал. Нито го обсъждам.
За трети път и по-бавно го пиша, даже ще го подчертая, белким стане ясно тоя път - обсъдих цитат, в който някой се опитва да спекулира с чуждата мотивация за писане тук. Доста безуспешно и далеч от истината.
Все пак е добре когато се разговаря, да се изслушва и разбира събеседника, едва тогава да се взима отношение по казаното.
Няма как да обяснявам защо правя неща, които не правя, все пак. Laughing[/spoiler]
А ти изслушваш ли и разбираш ли събеседника?

Да ти припомня, че взех отношение по точно конкретен въпрос. Цитирах това, което обсъждам. Не ставаше въпрос ни за теб , ни за останалите дами /Пенка, Ганка и сие - не ги познавам, не ги коментирам/, за които разказваш.
Припомням - говорехме си за мотивите на хората да четат и да пишат тук. И в цитата беше посочено, че било от "страх". Ми не, не е, или поне не при всички това е мотивацията.
Не съм длъжна да коментирам останали части от чужд  пост по въпроси, които нито повдигам, нито обсъждам.
Smile

Чакам да видя от така изброените държави коя е въвела същите мерки като тук.
Цели държави едва ли, но общини с истинска карантина - тоест без право за напускане и влизане - със сигурност има в повечето държави. И тук имаше доскоро, дори целия Тирол бяха затворили. Но аз на нашите мерки в България не им казвам строги, а объркани и се радвам, че ги нямаме, а и както се вижда по австрийския начин и резултат има.
За отделни места е различно. Различно е за цели държави. Ние цялостно сме си наложили в момента разрешенията и забраните. И за държавата до сега говорим, като единно цяло. Затова сравняваме с други държави, като суверенни единици.
Дадох пример /не преразказ, официален линк/ как е направено в една от държавите - точно, в официален сайт, по дати, по материя.  Не е лошо да се прави подобна планировка и у нас.

Общи условия

Активация на акаунт