COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 243
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 17 535
  • София

Дадох пример /не преразказ, официален линк/ как е направено в една от държавите - точно, в официален сайт, по дати и материя.  Не е лошо да се прави подобна планировка и у нас.
У нас информационната стратегия отсъства, а ако има такава е трагична, потресаваща и като учебник как не се прави. Заповеди се приемат, отменят след два часа, никой не ги разбира, никой нищо не знае, няма и кой да обясни. Тук огромна вина имат и журналистите, освен правителството, защото и в другите страни има дневна сводка с данни, но по цял ден само  повърхностни дебати, телевизиите канят експерти да отговарят на въпроси от най-различен вид. И не са безкритични към управлението, нито към мерките, нито към нарушаването на правата, дори по отношение на религията и погребенията, да не говорим за личните данни, които ще бъдат засегнати от мобилните приложения.

# 17 536
Не знам защо спорите за мерките, като си оставаме една от малкото държави с почти никакви мерки и без кой знае какви ограничения. Най-резонно е да се сравняваме със Сърбия, Македония, Румъния, защото те са горе-долу на нашето ниво, с нашия манталитет. Нито Германия, нито Холандия, нито Швеция имат нещо общо с нас по никакъв повод, за да правим съпоставка с тях. Факт е, че сме една от държавите, които така и не наложи строги карантинни мерки, за разлика от десетки други, където мерките бяха и все още си остават безпрецедентни. Навън всичко работи, животът си кипи, хората не им пука и се радват на хубавото време. Все още не разбирам от какво е породено това недоволство. Бизнесите, които са пострадали щяха да пострадат така или иначе и затова не са виновни нашите мерки. Ако си мислите, че сега ако си отворите ресторанта ще имате същия оборот и посещаемост, както преди ИП - жестоко се лъжете. Много от фирмите затвориха, защото са пряко свързани с фирми от Европа и спирането на тяхната дейност веднага се отразява и тук. Много от фирмите ни произвеждат и изнасят стоки, които в момента не се търсят и съответно съкращават персонал и обема си на работа. Не сме остров, за да можем да изплуваме, когато цяла Европа е потънала. Но можем да направим обратното - да потънем, когато цяла Европа вече изплува и това си зависи от нас.

Това не е вярно. В Швеция ресторантите и кафетата са пълни. В някой щати в САЩ като Джорджия вчера отвориха ресторанти, фитнеси, всичко се напълни. Нормалните хора не ги е страх от този грип. В момента се извършва комунистическа репресия и диктатура над пазарната икономика и свободите на хората, и много скоро здрави хора ще почнат да умират от глад поради неработещите бизнеси. Ако мислите, че ще се съобразяваме с разни хипохондрици още дълго време, много се лъжете. Който го е страх от този грип, да си стои вкъщи и никой няма го зарази.
Бай Тошо от отгоре му говори на бай Бойко.

# 17 537

Изследване: От 21 дезинфектанта на нашия пазар само 3 отговарят на изискванията на СЗО
https://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82/177/%D0%A … D1%8A%D1%86%D0%B5

# 17 538
  • София
Баба ми е на 85 години. Не я е страх от вируса, страх я е от самотата. Тя е доста активна личност о в момента тази Изолация я убива. Аз не мога да отида по други причини , но ако те са отпадне мярка според мен това са КПП тата.
аз като медицинско лице мога ли да мина КПП-то  за да видя близките си и облечен в скафандър и с намордник ?

Да, можеш. В заповедта на министъра е ясно написано, че КПП не важат за медицински лица. Прочети я.

# 17 539
  • София
Това не е вярно. В Швеция ресторантите и кафетата са пълни. В някой щати в САЩ като Джорджия вчера отвориха ресторанти, фитнеси, всичко се напълни. Нормалните хора не ги е страх от този грип. В момента се извършва комунистическа репресия и диктатура над пазарната икономика и свободите на хората, и много скоро здрави хора ще почнат да умират от глад. Ако мислите, че ще се съобразяваме с разни хипохондрици още дълго време, много се лъжете. Който го е страх от този грип, да си стои вкъщи и никой няма го зарази.
Браво! Някои с такива лозунги далече стигнаха, но май ти си позакъснял с едно има-няма тридесет години.
Последно от какво точно се възмущаваш - че са затворени ресторантите и фитнесите или че младите хора ще умирали били от глад? Кое точно ти е проблемът?

# 17 540
Скрит текст:
Не знам защо спорите за мерките, като си оставаме една от малкото държави с почти никакви мерки и без кой знае какви ограничения. Най-резонно е да се сравняваме със Сърбия, Македония, Румъния, защото те са горе-долу на нашето ниво, с нашия манталитет. Нито Германия, нито Холандия, нито Швеция имат нещо общо с нас по никакъв повод, за да правим съпоставка с тях. Факт е, че сме една от държавите, които така и не наложи строги карантинни мерки, за разлика от десетки други, където мерките бяха и все още си остават безпрецедентни. Навън всичко работи, животът си кипи, хората не им пука и се радват на хубавото време. Все още не разбирам от какво е породено това недоволство. Бизнесите, които са пострадали щяха да пострадат така или иначе и затова не са виновни нашите мерки. Ако си мислите, че сега ако си отворите ресторанта ще имате същия оборот и посещаемост, както преди ИП - жестоко се лъжете. Много от фирмите затвориха, защото са пряко свързани с фирми от Европа и спирането на тяхната дейност веднага се отразява и тук. Много от фирмите ни произвеждат и изнасят стоки, които в момента не се търсят и съответно съкращават персонал и обема си на работа. Не сме остров, за да можем да изплуваме, когато цяла Европа е потънала. Но можем да направим обратното - да потънем, когато цяла Европа вече изплува и това си зависи от нас.

Това не е вярно. В Швеция ресторантите и кафетата са пълни. В някой щати в САЩ като Джорджия вчера отвориха ресторанти, фитнеси, всичко се напълни. Нормалните хора не ги е страх от този грип. В момента се извършва комунистическа репресия и диктатура над пазарната икономика и свободите на хората, и много скоро здрави хора ще почнат да умират от глад поради неработещите бизнеси. Ако мислите, че ще се съобразяваме с разни хипохондрици още дълго време, много се лъжете. Който го е страх от този грип, да си стои вкъщи и никой няма го зарази.

Моля ви се..поне като ще твърдите разни неща, дайте конкретни факти. Например, че ресторантите имат 39 изисквания, които трябва да спазят, за да отворят. И някои от тях сами са отказали да отворят. Никъде и не твърдят, че всичко се е напълнило.

https://time.com/5827933/georgia-restaurants-dine-in-coronavirus/

# 17 541
Едно искам да разбера за тоя Мангъров. Той защо е по цял ден всеки ден в телевизиите? Като платена медийна звезда ли се изявява? Не съм виждала в живота си лекар, който толкова интервюта да е дал за месец и половина. То Бионсе не дава толкова интервюта. Да не би да е на няква хранилка там в тия телевизии тоя човек? Или може би друг му плаща, който има интерес от нещата, които говори? Аз разбирам да имаш мнение, да искаш да го изкажеш, но това неговото е друга история. Подозирам платена.

Последна редакция: вт, 28 апр 2020, 16:17 от lovely

# 17 542
Някои хорица тотално са превъртяли вече, щом заплашват живота на ген.  Мутафчийски. Дали е предполагал преди месеци в какво се забърква?
 Всичко това е отвратително и ужасно. Дано да се справи.

# 17 543
  • Там,където се събуждам щастлива.
Бояна, че имаш стаж на журналист си личи от километър.
Аз бих си използвала познанията по 6-те езика и три-четири области за обективно представяне на дадена държава и градивно сравнение с нашата страна. Другото са журналистически похвати с определена цел.

# 17 544
  • София
Канят го - ходи.

Мутафчийски е врял и кипял, не се става лесно генерал.

# 17 545
Канят го - ходи.

Ходи той. Ми малко хигиена е нужна. То не може да се изявяваш непрекъснато, всеки ден да ти гледат муцуната хората от всякакви вестници и телевизии, да нямаш филтрация никаква в какви жълто-кафяви медии се изявяваш и да искаш после хората да те възприемат на сериозно. Лично аз мисля, че му плащат. Иначе щеше да се поспре с изявите ежедневно по 5 пъти.

# 17 546
На фона на ненормалното разхлабване на "мерките" в нашата страна, една след друга се роят новините за НЕтестване, прикриване на заразени, липса на защитни средства и т.н.

"Общинският съветник от ГЕРБ и дългогодишен лекар по вътрешни болести и гастроентерология д-р Димитър Павлов от Сливенската болница обвини Националния щаб и националния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в лъжа.
Първо възмущението си той изразява спрямо думите на Кунчев, че "във всички болници има маски от най-висок клас" в пост в профила си в социалната мрежа Фейсбук:

"Нa cутрeшния брифинг д-р Кунчeв изрeчe лъжa или aкo нe e излъгaл, знaчи нe e нaяcнo c нeщaтa. Тoй кaзa, чe във вcички бoлници имa мacки oт нaй-виcoк клac. Нямa тaкoвa нeщo! Нитo в бoлницaтa, нитo в ДКЦ-тo, къдeтo рaбoтя. Щe ce увeличaвa брoят нa зaрaзeнитe здрaвни рaбoтници. Пoрaди нeзнaниeтo му. A e глaвeн caнитaрeн инcпeктoр", пише лекарят, цитиран от местния сайт slivensega.

Д-р Павлов твърди, че от Националния оперативен щаб също лъжат за тестовете на медиците: "Рeзултaтът e 34 зaрaзeни мeдици вчeрa и нaд 100 дoceгa. C тoвa тeмпo cкoрo мoжe дa имa дeфицит нa пeрcoнaл".

Общинският съветник говори за проблема, че не се правят тестове на всички контактни на доказано заразени с коронавирус.

"Другaтa лъжa, кoятo кaзaхa, e, чe вcички кoнтaктни ca тecтвaни. Oт 18 април oтдeлeниeтo ми e кaрaнтинирaнo зa 2 ceдмици. Cтaвa думa зa 25 чoвeкa. Дo мoмeнтa никoй нe ни e изcлeдвaл, a вceки oт нac имa ceмeйcтвo. Ако някой от нас е позитивен, кaквo cтaвa, гocпoдa oт Щaбa? Кoгa щe ни изcлeдвaт? Кoгaтo влeзeм в cтaтиcтикaтa нa зaрaзeнитe!?", пита докторът. Той твърди, че досега никой не ги е търсил, за да ги тества. "A caм нe мoгa дa oтидa и дa плaтя, зaщoтo cъм пoд кaрaнтинa, зaрaди бoлeн c кoрoнaвирус в oтдeлeниeтo", утoчнявa д-р Пaвлoв.

Точните думи на д-р Ангел Кунчев са в отговор на въпрос на журналисти от брифинга на Националния оперативен щаб на 24 април за заразените в болницата във Видин:"Мерките за носене на предпазни средства трябваше досега да бъдат прилагани, ако бяха - нямаше да има този резултат. Тя болницата няма да изчезне, тя си е там, но няма да има кой да работи в нея, горещата ми препоръка към всички останали работещи, не ми е приятно да го казвам на колегите-лекари, но истината е, че те не ползват предпазните средства както трябва. Имаше оправдания в началото, че няма такива, но сега няма болница, в която да няма - има маски от най-висок клас, които се ползват в цял свят. Ако ги ползваш както трябва, резултатите ще са налице".

Премиерът Бойко Борисов неведнъж каза на няколко от официалните брифинги, че който има сигнали за липса на предпазни средства, може да се обажда лично на телефоните на Националния щаб и в Министерски съвет.

Междувременно днес стана ясно, че болниците в Югозападна България също нямат апаратура, за да правят PCR-тестове и те се носят чак до София, поради което резултатите от тях се бавят."

# 17 547
  • Bulgaria
Скрит текст:

[/quote]

Напротив, вярно е. Всеки трезвомислещ собственик на ресторант ще ви го каже. Сега с доставките по домовете правят 1/6 от стандартния си оборот. Вярно е, че и голяма част от хората нямат пари и да си помислят за море и почивка. Знаете ли с какъв % е спаднал оборота в големите хранителни вериги? Не е важен само страха, важно е и с какви средства разполагат смелите, за да могат да си ходят по кръчми и ресторанти, дискотеки и барове и лятото на Слънчака...

# 17 548
Метрото в Милано, за който се чудеше че било невъзможно там да се спазва дистанция:
Скрит текст:

Съответно ще влиза само определен брой хора, другите чакат. На пероните по същия начин с означени места...

Относно Мангъров, може да е добър лекар, не споря. Но лично аз предпочитам да чета и слушам мненията на вирусолози и епидемиолози, които наистина са на първа линия в борбата с вируса, не е като да липсват такива извън България. В Италия май нито един не остана на неговото мнение, в началото имаше. Странно как изведнъж си промениха всички мнението....
Мерки за социална дистанция в градския транспорт и в Ирландия. Вижда се колко са свободните седалки.
Скрит текст:
При родителите ми в Южна Италия в автобуса могат да се качат до 8 човека. Ако се качат повече, шофьорът не тръгва. Без маска не могат да ползват ГТ или да пазаруват. Ако са без маска навън, има глоба.
Те са в пълна карантина от началото на март. Спазва се дистанция. А при тях не беше кой знае колко страшно, но всички спазват. А ние не спряхме да търсим под вола теле.

# 17 549
  • София
Канят го - ходи.

Ходи той. Ми малко хигиена е нужна. То не може да се изявяваш непрекъснато, всеки ден да ти гледат муцуната хората от всякакви вестници и телевизии, да нямаш филтрация никаква в какви жълто-кафяви медии се изявяваш и да искаш после хората да те възприемат на сериозно. Лично аз мисля, че му плащат. Иначе щеше да се поспре с изявите ежедневно по 5 пъти.

Не го гледай, дистанционното е в твоите ръце.  Ако го харесваше, нямаше да имаш претенции към появяванията му.  Малко прекаляваш с определенията.

Общи условия

Активация на акаунт