COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 486 016
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 17 730
  • София
наблягаш на умението да интегрираш и т-н., защото бизнесът ти не е от тези, за които епидемията се оказа фатална. Нещо като да има чума по свинете, а ти да садиш череши - тогава е ясно, че черешите ще оцелеят, но черешарят ще твърди, че се е адаптирал успешно.

Банско е мистерия и ще остане мистерия. Не защото е мистерия, обаче.

# 17 731
Какво казват последните изследвания относно възможността за заразяване чрез аерозоли, образувани само чрез дишане на заразен с коронавирус? Постоянно се променят мненията по този въпрос.

# 17 732
Тук са истински Игри на глада. Отбори на изоланти, "безмъртни", скептици и т.н.
Един прост въпрос имам. Ако можете, отговорете честно, от ваша гледна точка.
Как си представяте живота отсега нататък? Има ли излизане от ситуацията? Какво е решението? Ама комплексно.
Моят живот и бизнес се отличават преди и сега не повече от 10 %.  Винаги съм можел да го правя успешно от вкъщи, и сега е така. НО! Моят живот и моя бизнес не могат да съшествуват в унисон, без обществото да е ОК.
Глад и смърт няма да има, трябва умение да се интегрираш в нещата и да помогнеш на другите. Отказвам да съм част от дилемата, която се шири тука. И повече няма да пиша в тази тема. Отдавна излезнаха някои хора извън границите на нормалните човешки отношения. За мен това е непосилно да коменирам. Оставям ви с надеждата да сте хора, и бъдете здрави.
Ти пък от какво се разочарова.
Естествено е да сме свързани.
Аз участниците в темата ги приемам за съпричастни, никой не ме е разочаровал. Всеки споделя и личните си тревоги, и мнение по глобалната тема.
Чак пък толкова засегнат.
И моят бизнес зависи от материалните възможности на хората, но съм оцееляла с гъвкав подход, с лични компромиси и т.н.

# 17 733
  • на пъпа на Златията
Не сте ме разбрали явно .
Нямам нищо против информацията от другите държави , нито оценката  от тяхна гледна точка  за ситуацията в България . Но постоянноо да ни хокат как нашите мерки са неадекватни е някак си  неетично.

# 17 734
https://www.hln.be/wetenschap-planeet/medisch/al-meer-dan-50-zwa … edicijn~a2ec68b6/

На повече от 50 тежко болни от коронавируса е било помогнато с лекарство за ревматизъм

Лекарството tocilizumab, което вече е регистрирано у нас и се използва за други цели, има благоприятен ефект върху хода на Covid-19 болестта, причинена от новия коронавирус. Говорителят на Интерфедерал Steven Van Gucht заяви това на ежедневната пресконференция. Лекарите от Университетската болница в Гент UZ Gent вече са помогнали на повече от петдесет пациенти с корона с tocilizumab

За tocilizumab, който се използва, наред с други неща, за лечение на ревматизъм, през последните седмици е вече много казано и писано. Лекарството се изследва и при клинични изпитвания у нас, казва Van Gucht, който даде допълнителни обяснения за хода на заболяването.

Прекомерна реакция на имунната система
Тези, които се заразят с вируса, могат да преминат през различни етапи на заболяването. През първата седмица вирусът вече е активен и тогава пациентът се разболява от активността на вируса, който се размножава в организма. През втората седмица заболяването е по-вероятно да се ръководи от реакцията на имунната система. "Когато има прекомерна реакция на имунната система към вируса, имунната система ще причини много щети на белите дробове, причинявайки затруднено дишане."

„Това причинява най-сериозните усложнения“, обяснява Van Gucht. „В момента експериментираме с много молекули, които ще повлияят и отслабят имунната система. Tocilizumab е един от тях “, се казва в него. "В редица клинични проучвания вече е установено, че може да има благоприятен ефект върху по-нататъшния ход на заболяването."

Потискане на имунната система
Просто казано, лекарството потиска реакцията на имунната система. Това звучи противоречиво. Наистина ли не се нуждаете от вашата имунна система за борба с вируса? „Обикновено става така. Имунната ви система се бори с вируса, изчиства го от тялото ви и вие се излекувате “, казва професор Bart Lambrecht от UZ Gent. „Има група пациенти, при които нещата се развиват по различен начин. Около десетия ден виждаме обрат при тях. Те се влошават. Причината: имунната им система реагира прекалено силно. Тя продължава да се бори, докато вирусът вече го няма. Тогава изведнъж възникват всякакви усложнения: кръвни съсиреци или бели петна върху снимката на белия дроб, които показват увреждане."

Така че тези пациенти се нуждаят от лекарство, което спира тези имунни реакции. Ламбрехт: „Tocilizumab вече прави това при пациенти с ревматизъм. Това също е възпалително заболяване, причинено от преувеличена реакция на имунната система. "

Особено при сравнително млади пациенти
Усложненията се наблюдават главно при сравнително млади пациенти с коронавирус. "Възрастните хора обикновено умират от треска и общо изтощение", казва Ламбрехт. „Ако по-младите пациенти - тези на 40-те, 50-те или 60-те години - станат сериозно болни или умрат, това е защото имунната им система преминава в свръхпроизводство. Не знаем защо един е засегнат, а друг - не. Наследствеността вероятно играе роля."

Според Lambrecht повече от петдесет белгийски пациенти вече са получили експериментално лечение с tocilizumab. "Ние не правим сляпо проучване, така че вече знаем, че резултатите са обещаващи", казва той. След време 342 пациенти ще получат лекарството за ревматизъм. Те участват в клиничното проучване. "Това беше единственият начин за лечение", казва Ламбрехт. „Извън проучването няма схема за изплащане обратно на средствата за лекарството.“

# 17 735
Аз пък да питам нещо , ако те заболи гърло и ти се запуши носа, непременно корона ли ще да е.
Хората вече май не ги сполитат настинки  Blush
Да корона ще е. Всички тези разболявания различни от грип, дето им викаме настинки и ги караме всяка зима, че някои и по няколко пъти, се предизвикват от корона вируси. Ковид 19 е само един от многото корона вируси, които са около нас.
Което прави напълно логични изводите за липса на траен, многогодишен имунитет. Като при настинките.

Освен Банско, ще ми е интересно какво ще стане и с онова карантинирано село. Както и с предполагаемите пикове след Великден.
Пикът след Цветница (и масовите причастия) така и не се осъществи.

# 17 736
  • София
Как си представяте живота отсега нататък? Има ли излизане от ситуацията? Какво е решението? Ама комплексно.

Лятото с високите температури вирусът се забавя, може и да измре, но не е сигурно. Северното полукълбо въздъхва с облекчение и падат дрехи и задръжки, даже Ивана прави турне в Лъндън и Сатънбъроу. Ние правим едно море по родното Черноморие, че не ни пускат у Гърция, което мен ме устройва - обожавам Созопол. Август термометърът удря 43 градуса на сянка, короната удря нива под нулата.
Октомври - на есен с песен, ама тоя път вече няма кой да се върже на въдицата за изолации с месеци, карантини с години и самоизолация с векове. Дори и Мутафчийски, леко почернял, понеже има вила до Бургас, нещо мрънка, че няма как да стане. Оказва се, че в суматохата бая народ е "имал среща с вируса", но не помни, може и от мастиката да е. Вървим към "стаден имунитет", но не го знаем, понеже сме били заети с мастиката, с цацата, с таратора и с още някакви неща. Светът - и той така, ама без мастиката и таратора.
По същото време през 2021 г. живеем спокойно "с вируса", Бойко е спечелил изборите и готви Генерала за президент. As simple as that...

# 17 737
  • София
Ок, последно, кое е по-малката злина - човек са е с по-слаба имунна система или с по-силна?

# 17 738
За Банско докато не се разбере какви са тези тестове и каква им е грешката, честно казано никакви сметки не могат да се правят, а пък при толкова малки проценти изкривяването може да е много голямо.
Нещо ми се стори, че Кунчев спомена за изследването в Пловдив, че него щели да им го признаят в Европа. (карам по памет, затова приемам корекции)
А знаете ли защо лекаря в Банско им съобщава резултата устно пред кабинета и те не могат за си ги видят писмено? Това ми е много интересно...да проучим Blush

# 17 739
Скрит текст:
Скрит текст:
Смъртните случаи от коронавируса за един ден:

Норвегия 1
Дания 7
Швеция 81
На кой от трите стратегията работи най-добре се пита в задачата.[/color]

Рано е да се каже. Ако след някой друг месец Швеция е приключила с вируса (изграден стаден имунитет), а в Дания и Норвегия има втора, трета, четвърта, пета вълна (затягане, разхлабване, затягане и пак разхлабване на мерките)? Какъв ще е верният отговор?! Дори и да не вкарваме в уравнението факта, че населението на Швеция е два пъти по-голямо.

Темата трябва да си остане една, според мен е много важно да знаем какви са мерките в другите държави и как се комуникират, както и какво се случва с медицинската част на кризата (вируса и лечението) в страните, които са по-напред от нас в разпространението. Всичко, което момичетата, живеещи извън България, ми е интересно и полезно.

Работата е там, че Швеция не се изчерпва със Стокхолм. Дори и в Стокхолм след време да придобият стаден имунитет, останалата част на страната няма да има такъв едновременно с тях. Следователно по-голямата част от страната ще е уязвима за зараза. Същоро важи и за Нровегия, където по-голямата част от случаите са в Осло и околията, а заразата не е разпространена равномерно в цялата страна. Хората пътуват от град в град, от държава в държава ... Заразата ще се разпространява отново и отново. Но на сегашен етап ако гледаме брой умрели, то от скандинавските страни Швеция избра най-грешната стратегия, която води до най-голям брой умрели. Доста по-голям от другите скандинавски държави.
Подкрепям.
А и защо трябва да се сравняваме с Швеция и изобщо скандинавските страни.
Нито като начин на живот, нито като брой население,  нито като стандарт са измерими нещата ...абсолютно неадекватно сравнение.

И българите, и шведите, се разболяват. И в двете държави здравната система в един момент няма да издържи. Вече написах за моя позната мед.сестра в болница в Стокхолм, която ми каза неща, които не пасват на официалната информация от шведските власти. Че положението е много по-зле, капацитетът им към онзи момент е бил почти изчерпан, нямало е достатъчно защитно облекло, имали са дълги смени и много случаи.
Защо като брой на население да не са сравними - Норвегия над 5 мил, Дания почти 6, България 7, Швеция 10. За капацитет в болниците и медицински стандарт не съм правила сравнително изследване, но една Италия с модерна здравна система и модерни болници до къде стигна ... Та и Испания. Защо на България непременно да й се размине тогава? Всяка държава трябва да се поучи от опита, особено лошия, на по-засегнатите. И да не повтаря грешките им.

# 17 740

Определено не си представям Апокалипсис. Човечеството е преживяло чумата, ще преживее и това.
Представям си, че с идването на лятото вирусът ще затихне. Вероятно няма да изчезне. Маски може би ще носим още дълго. Допускам, че с идването на есента и зимата ще има втора вълна. Сигурно пак ще въведат извънредно положение. И така докато не се намери ваксина, а тя може би няма да е с дълготраен ефект, а ще трябва да се поставя ежегодно.
Другият вариант, който виждам е, че вирусът ще нараства експоненциално докато не се сблъска с достатъчно хора и затихне сам.

# 17 741
Валя Ахчиева е сериозен журналист и познато лице.
Много странно са я подмятали и прехвърляли  отговорност. Дано разберем повече.
И това е важно, защото не става дума за частен случай, а за държавна политика.

# 17 742
  • Bulgaria

Ние сме от съвсем скоро в тази въртележка и все още не можем да осъзнаем какво се случва. Не сме се сблъсквали с нещо толкова мащабно. Аз мисля, че нещата ще утихнат на световно ниво лека по лека, надявам се втората вълна, която предвиждат да бъде по-унищожителна, да не се случи. Дали ще има лекарство и ваксина не мога да преценя. Вероятно ще има по-успешен начин на лечение, надявам се на това. В България към момента не виждам изход от ситуацията. Между чука и наковалнята сме /вируса и икономиката/. Предполагам и разделението на населението ни е приблизително 50:50. Част от нас се страхуваме повече от последиците от вируса, друга част - от икономическите. Надявам се управляващите да успеят да намерят баланса, да не се водят само по първичните реакции на обществото, а добре да помислят какви са рисковете и в двата аспекта и да не правят грешките на другите държави. При сериозно изпускане на ситуацията рискуваме да закопаем икономиката много жестоко и то на етап, на който тя вече би трябвало да може да се възстановява, ако страните от Европа вече са започнали да се съвземат. Икономическата криза ще е сериозна и то в световен мащаб. При нас не очаквам никак да е леко, вероятно ще ни върне много години назад и бързо ще се наложи да забравим всичко, което беше допреди няколко месеца. Силно се надявам след тази криза да подредим добре приоритетите си, да осъзнаем грешките си, да забравим егоизма, да бъдем по-малко меркантилни, да не бъдем вещомани, да се простираме според чергата си, а не да мечтаем и да живеем живот, който не можем да си позволим. Да обръщаме повече внимание на реалния живот, на хората, на близките, на всички, които обичаме. Да не живеем живота си на толкова бързи обороти. Да не отлагаме срещи, пътувания, разходки, да прекарваме по-малко време пред телефона и компютъра и да се наслаждаваме на всеки момент пълноценно, а не винаги да сме недоволни и все да се стремим към неща, които ни създават само повърхностно усещане за щастие.

# 17 743
Представям си го нормален. Според мен с идването на топлото време е възможно вирусът да изчезне. Надявам е ако се върне на есен да е мутирал и по-безопасен. Надявам се юли от коронавируса да са останали само лоши спомени.

# 17 744
Преди малко по референдум по БНТ обсъждаха както обикновено темата, направи ми впечатление, че шефът на МА каза, че при бърз тест ако ти намерят антитела не означавало нищо. Някой лекар може ли да разясни, да не се окаже, че цялата шумотевица с тези които уж се били заразили и оздравели е напразна? Доколкото разбрах не можели да се идентифицират конкретни антитела срещу ковид-19 с бърз тест или не съм разбрал правилно? А с "бавен тест" без да се чете РНК или някаква още по-сложна методика откриват ли се тези антитела? Само с PCR ли се откриват или той е единствено за заболели в момента на теста?

Общи условия

Активация на акаунт