COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 838
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 17 880
Rorik, много е различно. Пневмококите и микобактериите нямат нищо общо, за лечението да не говорим.

Българските медии спрях да ги чета, след като ги хванах няколко пъти да пишат неща, които са коренно различни от това, което посочват като източник.

# 17 881
Скрит текст:
Едно от нещата, за които се надявам е преориентирване към собствени производители и тяхното стимулиране. (Жал ми е за бедните хора в Азия, но...)

Днес показаха фабриката, където ще се произвеждат 1 милион маски за работещите в домовете за обгрижване на възрастни хора. На седмица за тях и болниците са нужни 4 милиона маски. Още една такава фабрика и вноса им от Китай ще спадне с 50%.
Имаше преди време предаване на ББС  свързан с Ковид и Генетика. Питах тук, но май се загуби въпроса някъде сред мненията. Според обяснението на ББС  може в България да се обясни с неща от икономическо и културно, както и генетично естество. И може да обясни и за други държави, които са малко засегнати.
И ако (евнтуално) този вирус не е дело на природата, то е било възможно да бъде така манипулиран, че да има разлика по какъв начин (като обем) засяга различни групи хора.
За разлика от някои американски щати, както общият брой потвърдени случаи на коронавирус, така и смъртните случаи във Великобритания, понастоящем не са разбити по етническа принадлежност. Но има някои доказателства, които сочат, че коронавирусът има непропорционално въздействие върху хората от етнически малцинство.
Данните от Националния център за одит и изследвания на интензивното лечение (ICNARC) сочат, че 34% от критично болните коронавирусни пациенти са от чернокожи или малцинствени етнически произход.
Изследването се базира на 3300 пациенти от отделения за интензивно лечение в Англия, Уелс и Северна Ирландия.
Според преброяването през 2011 г. 14% от населението в Англия и Уелс е от чернокожи и малцинствени среди.
Случаите на коронавирус са концентрирани в Лондон - първите десет най-засегнати области в Англия са разположени там. Като цяло 40% от хората, които живеят в Лондон, са от етническо малцинство.
https://www.bbc.co.uk/news/uk-52219070

# 17 882
Габи Flowers Hibiscus благодаря ти!

Сетих се за анализа, който обяви БЦЖ връзката с коронавируса, тъй като управляващите обявиха, че ние сме с най голям прием и "дай боже да е вярно" проучването, и от тогава не се коментира темата и просто чакаме доказано изследване на възможностите БЦЖ ваксината бъде ефективна и евентуално възпрепятства развитието на вируса.

Имаше важен абзац, и се пита дали се отнася за България:

"The analysis only focused on middle- and high-income countries. It states that low-income countries were excluded from the analysis because of unreliable Covid-19 reporting data and generally poor medical systems."

Wagaburga, рандомизирано контролирано проучване се казва. Половината, които няма да бъдат имунизирани, са контролната група. Никой не знае кой е получил БЦЖ и кой плацебо.

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 09:38 от Анонимен

# 17 883
В щатите на места имат 2-3 кратно увеличение на инфаркти, инсулти спрямо предходни години. Предполагат, че причината е ковид-19, но нямат пълни данни. За още една от "странностите" на вируса алармират лекарите т.нар. "тиха хипоксия", протича безсимптомно:
'Silent Hypoxics': Docs warn of coronavirus link to mysterious low oxygen symptoms
така, че съветвам ви купете си пулсоксиметърчета, не са скъпи.

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 02:44 от pehoko

# 17 884
Капитан Том Мур, който събра над £29млн за NHS в четвъртък ще навърши 100г. Получил е повече от 125 000 картички за рождения си ден от цял свят.
Той е първият столетник, който оглавява класациите, след като дуетът му с Майкъл Бол стигна до номер едно.
Корицата им на You'll Never Walk Alone продаде 82 000 копия, като постъпленията отиват във фонда на NHS Charities Together.
https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-beds-bucks-herts-52453194

# 17 885
  • София
TBAA,
Аз не си съчинявам ей така... Винаги се опитвам да разсъждавам, а не да приемам сляпо всичко, което се спуска. С някои неща съм съгласен с други не. И за доста неща познах, за някои уви не. Преди 3 месеца бях далеч по-голям оптимист в интерес на истината...
Но да се върна на въпроса ти. Не, не затворена за всички, а само за тези, които не са стигнали нивото на ро<0.5 или там някъде в тези граници. За много епидемиолози дори <1 се приема за успех, даже аз съм доста по-взискателен в случая.
Но ти ми отговори вируса в България ако го преборим лятото откъде да дойде отново? Ей така ще се пръкне от нищото ли? Когато съседните ни държави се изчистят, когато и цяла Европа го стори и постепенно и останалия свят и ще се оправят нещата. И това не са някакви далечни цели. Говорим за 2020 г. Можем да приемаме хора от Австралия, Нова Зеландия, Виетнам, Корея, Чехия, Австрия, Словакия и т.н. по веригата.
До края на Май ще е съвсем различна картинката ще видиш сам.
В момента имай предвид, че всички се подготвят и очакват най-лошото, за това са всички толкова черногледи и крайни.
Проблемът не е в моето мислене и виждане за нещата, а че никой от хората с власт които взимат реални решения не смее да мисли по този начин. Сигурно е нормално от тяхна гледна точка, но това не означава, че са прави и че ние трябва да го приемем за чиста монета. Нито един щам не вирее вечно. Обикновено връхлитат и изчезват. Такава им е природата. А при тези мерки, при тези затворени граници из целия свят и цялата тази предпазливост ти ми кажи откъде и как може да тръгне втора масивна вълна през следващия зимен сезон. Абсурдно е за мен това и ако се случи, то: 1) ще е режисиран сценарий в който ние сме безгласните букви 2) меко казано некадърно поведение. Т.е. ние сме чисти обаче в Щатите например не са и въпреки това допускаме свободно хора от там към нас или от нас към тях било по работа или туризъм и така отново пламваме. Но това, че ще сме затворени за щатите не значи, че ще сме затворени за Германия. Този пример го замени с Шри Ланка и Бразилия, все тая е. Мисля ме разбираш. И ако се допусне ново масово заразяване по света вече ще е тотален провал за властите и те пак няма да имат очи да ни затварят, защото те ще са виновни и трябва да се изселят някъде и самозапалят ритуално. Но това няма как да се случи, просто защото не виждам логиката да се случи.
Освен ако догодина грипа не го препишат на ковид-19. Изведнъж ще изчезнат всички вируси на планетата Земя и всеки човек, който кихне или се закашля ще е с ковид-19 и всеки, който умре от каквато и да е инфекция ще е ковид-19 и така и така и така.
Няма кой да им повярва. Не и аз.

# 17 886
  • София
Aко не сте чели интервюто на Мутафчийски пред DW:
Коронавирус в България: ексклузивно интервю с ген. Мутафчийски
и един любопитен цитат:
Цитат
Мутафчийски: Премиерът е известен с твърдия си характер, но учудващо за мен той се вслушва в нашите тревоги, опасения и препоръки. Понякога спорим с часове и ние наистина го сваляме на земята.
Не се учудвайте. Мутафчийски, освен всичко останало, е и дипломатичен доста, при това. Целта не да начука публично канчето на Бойко, напротив, трябва да го похвали, но същевременно да каже и покаже, че той е прав и премиерът се вслушва в него. Не случайно е избран, едва ли му е времето да влизат в открити конфликти.

# 17 887
  • София
Diavolo, признавам ти, че си логичен, което не ти пречи да бъдеш далече от истината. Simple Smile
Власите никога не се чувстват виновни - това е аксиома. Ако нещо не е наред - виновни са всичко и всички, само не те и тяхното управление. Самата тази пандемия е тотален провал на всички ония умници, дето претендират, че държат нещата в ръцете си, а оставиха един вирус да постави целия свят на колене, за евроуправниците това се отнася в най-голяма степен. Работата е там, че ефикасната мярка за ограничаване на пандемията - заварянето на границите, влиза в противоречие с тяхното "символ-верую" - глобализацията. Как така ще се затварят граници  - абсурд, никога, импосибъл! Така че това, което е логично - да се изчисти вируса във всяка отделна държава и много внимателно да се разрешава преминаване през граници, за да не се разнесе отново, няма да бъде направено заради пустата идеология "свят без граници", от която много трудно ще се откажат.
За икономическите причини от типа на световната туристическа индустрия не коментирам, то е ясно. Но даже и за дребните неща не се вижда логично мислене. В момента щатите и UK са едни от най-засегнатите страни в света, ние сме едни от най-малко засегнатите. И какво правим? Пращаме гурбетчии в Англия и готвим студенти за бригади в САЩ. Къде е логиката?
Така че има всички шансове да си го въртим тоя вирус още дълго, противно на всякаква логика. Smirk
Лично мнение.

# 17 888
Единствената логика за отмяна на извънредното положение  е заради НАП и съдилищата....в извънредно положение не може да се изважда изпълнителен лист и да се съдят длъжници.
По- смешно нещо не бях чела.

# 17 889
  • София
Моментът на тоталното ограничаване на вируса беше пропуснат безвъзвратно. То трябваше да стане при първите случаи в Европа поне, когато всички пяха и играха из цяла Европа, включително и у нас. Всичко останало е ограничаване на щетите. Кранчето на вируса не е спряно, притокът си църцори постоянно, скоро ще се отворят границите съвсем, хората пак ще започнат да се смесват,- вътрешно в заводите, офисите и т.н., и външно - между областите и държавите.  Аз хем се ядосвам за това, че много хора не спазват мерките, хем виждам, че откъм елементарна човешка психология е невъзможно дълго време да ги спазват. Мен ако питате, трябва мерките да продължатпоне още месец, ама няма как да стане, най-малкото хората започват да се отпускат откъм маските и миенето на ръцете. За мен индикатор е градският транспорт - той все повече се пълни, хората щъкат, по обичайните ми линии в началото бяхме по 3-4 човека в цял голям тролей, малко зловещо чувство, после бавно започнахме да ставаме все повече, а онзи ден вече си беше един средно пълен тролей - не бяхме един до друг, но максимум на една ръка разстояние и дори имаше хора на седалки един зад друг. В автобусите пак е средно пълно, няма и една ръка разстояние. И вече има не само хора, които отиват на работа, а тийнове и деца - тийнове по 2-3 човека заедно, по 1-2 деца.

# 17 890
  • София
Там, където тестват:
Германия отново отчита ръст на броя на заразените с коронавируса, след като започна постепенно да разхлабва ограничителните мерки, предаде Би Би Си. Властите обявиха, че нивото на заразените отново се е върнало на 1, което означава, че 10 инфектирани предават вируса на други 10. Миналата седмица това ниво беше 0,7 или 10 заразени предаваха вируса само на 7 души. Според експертите, за да се победи пандемията, нивото на заразените трябва да е под 1.
от ТУК

# 17 891
Така ликвидирахме основни пътища на разпространение на вируса.

И той какво прави сега, къде отиде? Умори се да търси и изчезна, така ли?
И вирусът като бежанците - не му харесва в България и ни отминава. Иска на Запад, в цивилизованите държави. Laughing
В Банско работят и много хора от съседните населени места. Не съм разбрала да има бум на заболели.
В една местна фирма беше открит случай на заразен с вируса. Тестваха веднага целия колектив - цех с около 100 човека. Оказа се, че петима са с антитела. За двама знам, че са го изкарали като настинка - умора, температура за няколко дни.

# 17 892
Моментът на тоталното ограничаване на вируса беше пропуснат безвъзвратно. То трябваше да стане при първите случаи в Европа поне, когато всички пяха и играха из цяла Европа, включително и у нас. Всичко останало е ограничаване на щетите. Кранчето на вируса не е спряно, притокът си църцори постоянно, скоро ще се отворят границите съвсем, хората пак ще започнат да се смесват,- вътрешно в заводите, офисите и т.н., и външно - между областите и държавите.  Аз хем се ядосвам за това, че много хора не спазват мерките, хем виждам, че откъм елементарна човешка психология е невъзможно дълго време да ги спазват. Мен ако питате, трябва мерките да продължатпоне още месец, ама няма как да стане, най-малкото хората започват да се отпускат откъм маските и миенето на ръцете. За мен индикатор е градският транспорт - той все повече се пълни, хората щъкат, по обичайните ми линии в началото бяхме по 3-4 човека в цял голям тролей, малко зловещо чувство, после бавно започнахме да ставаме все повече, а онзи ден вече си беше един средно пълен тролей - не бяхме един до друг, но максимум на една ръка разстояние и дори имаше хора на седалки един зад друг. В автобусите пак е средно пълно, няма и една ръка разстояние. И вече има не само хора, които отиват на работа, а тийнове и деца - тийнове по 2-3 човека заедно, по 1-2 деца.
Както ни обясняваха в началото с кривите или имаме рязък растеж и спад без карантина или поетапно заразяване, разтеглено във времето  в очакване на ваксина. Като беше избран втория с масивно медийно внушение че се работи по ваксини и бомбардиране с новини за еди кое си лекарство и напътствие пазене здравната система.
Видя се, че няма да стане бързо и задуха друг вятър. Обаче никъде не видях статистики да смъртността при двата подхода. Естествения начин приключвал бързо, другия няма кой да ти каже ориентировъчно време или очаквана смъртност до заветната ваксина, която се очаква да вкара смъртността в приемливи рамки.

# 17 893
  • София
Това няма и как да стане, защото сме в реална обстановка, нова обстановка и никой не знае кой път е верният с по-малко щети, затова винагипо-печелившата стратегия е да има мерки, сериозни мерки, за да се види с какъв враг си имаме работа. Би било безумие да се оставят нещата на естествен ход. Преди малко директорът на раковата болница сам каза, че думите за имунитета не са вятър, а има много вярно в тях, защото не можем години наред да сме затворени вкъщи. Преди няколко минути говори на бтв, който иска да си го пусне. Обаче това плаши всички, реакцията е израз на отричане, което пък, е израз на страха.

# 17 894
Aко не сте чели интервюто на Мутафчийски пред DW:
Коронавирус в България: ексклузивно интервю с ген. Мутафчийски
и един любопитен цитат:
Цитат
Мутафчийски: Премиерът е известен с твърдия си характер, но учудващо за мен той се вслушва в нашите тревоги, опасения и препоръки. Понякога спорим с часове и ние наистина го сваляме на земята.
Не се учудвайте. Мутафчийски, освен всичко останало, е и дипломатичен доста, при това. Целта не да начука публично канчето на Бойко, напротив, трябва да го похвали, но същевременно да каже и покаже, че той е прав и премиерът се вслушва в него. Не случайно е избран, едва ли му е времето да влизат в открити конфликти.

Единственото усещане за въпросния генерал , което оставя у мен е /без/крайната му досада и то от самото начало. Имам чувството, че преди да излезе за брифинг му удрят по 100 тояги на голо, и го карат да научи наизуст както трябва да изрецитира. Ако не му изнася някой въпрос демонстративно удря там звънчето или каквото се натиска.

Общи условия

Активация на акаунт