COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 485 076
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 17 940
Ха хаха-никой нищо не спазва по парквете..днес най-нормално в 8.30 си влизам в парка и говоря по тел.преди да почна да тичам..И какво да видя-2-ма спортуващи и групи баби и дядовци на разходки .Аз на слушалки питам "Абе нали пенсионерите не трябваше да ходят в парка и да се събират" И едно бабе с лош поглед ми подвиква "Мойто момиче не си разбрала-можем и още как" и то с тон.Обръщам се да я видя и тъкмо да и кажа да си чете заповедта и виждам малко по-напред полицаи които пият кафе и не реагират на групите и си казвам-та аз ли ще ги пазя и ще въвеждам ред...ами...безхаберно...Пълен смях е парка и контрола...

# 17 941
  • Пловдив
Ще се оправят така, както се оправят и друг път, когато градините са затворени - някак ще търсят начин. Макар вече да усещаме вторият компромис какъв ще е - градините сами да решават дали да отварят.

Градините няма как сами да решават. Но са правили проучвания за брой на децата с родители на първа линия и какви са настройките на родителите дали да си пуснат децата или не.
В големите градове групите са от по 25-30 деца, спазването на каквито и да е било мерки е мисия невъзможна.
Мислят нещо, някаква яснота ще има след 4 май.

# 17 942
Аз искам да питам аз ли не разбрах правилно че парковете са за родители с деца и бременни. Вчера видях много хора извън тази категория и полицаите не им правеха проблем. Може би аз не съм разбрала моля разяснете.

# 17 943
  • София
Ха хаха-никой нищо не спазва по парквете..днес най-нормално в 8.30 си влизам в парка и говоря по тел.преди да почна да тичам..И какво да видя-2-ма спортуващи и групи баби и дядовци на разходки .Аз на слушалки питам "Абе нали пенсионерите не трябваше да ходят в парка и да се събират" И едно бабе с лош поглед ми подвиква "Мойто момиче не си разбрала-можем и още как" и то с тон.Обръщам се да я видя и тъкмо да и кажа да си чете заповедта и виждам малко по-напред полицаи които пият кафе и не реагират на групите и си казвам-та аз ли ще ги пазя и ще въвеждам ред...ами...безхаберно...Пълен смях е парка и контрола...
Кой е казал, че пенсионерите не бива да ходят в парка? Честно казано, за тях движението е жизненоважно в общия случай. Заседи ли се, залежи ли се възрастен човек и край с него. Просто куца българския в заповедите, трябваше да формулират раздвижване, а не спортуване. Изобщо как се доказва, че някой спортува...

Важното е, че хората си се вълнуват от глупости, включително и най-вече парковете, а реално проблемът у нас е с парите. Спешно трябва да се осигурят пари на хората, които не могат да работят, включително на по един родител в семействата с малки деца, защото иначе се задава глад.

# 17 944
И на мен ми е любопитно - за пристигащите българи с постоянен адрес в чужбина иска ли се декларация за причината, поради която пристигат и има ли определени приемливи и неприемливи причини? Защото за софиянеца, решил да излезе от града до провинцията, има ограничения... и КПП, откъдето могат да го върнат.

Не, не се иска Cry
Летище София си работи на пълни обороти от март насам. Всеки ден има доста кацащи и излитащи полети.
Английското посолство също си пускат на стената в профила им информация за полети Лондон-София и дали има свободни места.

# 17 945
Май наистина много хора са сбъркали ИП с карантина. Карантина нямаме. Парковете бяха затворени заради  ходенето по катерушки и струпването на хора, но никой не е затворил хората по къщите.
Аз живея до огромен парк с една единствена детска площадка, гледах го през прозореца и не можех да заведа детето си там за да не ме глобят, вместо това го влачех с мен с повод (магазин, кофа за боклук). Без повод не беше добре да се шляем ако си спомняте - имаше дори глобени на главните улици в градовете - широки пространства идеални са спазване на дистанция и за стигане от една част на града до друга по работа пеша, хората бяха принудени да се движат по тесните периферни тротоари.

# 17 946
  • София
И аз се присъединявам към всички възмутени.
Не разбирам докога ще си внасяме вируса? Какви полети? Не бяха ли прекратили полетите?
Изолацията е лукс и няма как да продължи безкрай ...и целта е да се овладее нещо което няма как да се овладее с постоянен внос на Корона.

# 17 947
  • Сидни
Малко новини от Австралия:

В 3 щата, отпадат доста мерки.
В Южна,Северна и Западна Австралия, почти няма никакви случаи, ACT няма случаи от 2 седмици.
В Куинсланд имало 1 случай онзи ден, но там доста поотхлабиха мерките - посволяват се питници и сбирки, пазаруване, разходки на открито, и могат да пътуват до 50 км растояние.

Нов Южен Уелс ( Сидни ) макар с най-много случаи - 3000 болни ( цяла Австралия 6000 ) и 39 смъртни случая ( хора над 65 години, като 10 над 90г от старчески дом ) отхлабва също някои мерки - от петък е позволено събиране на семейства до 2 - родители и деца. Ние можем да се разхождаме  свободно по парковете, тичаме , и т.н. но само с още един човек в група или със семейството. Пак напомням маски не носим. Училищата и детските градини са отворени. От 11 май, децата задължително 1 ден на училище. В момента готвят закон, в който всички децат трябва да са на училище до 1ви юни, защото все още много хора не искат да пращат децата си в училище, въпреки постоянното уверяване, че е безопастно и т.н.

Сега най-новото е някакво приложение за следене и прозовават всички да го инсталират. Аз мисля, че няма да инсталирам.

Щата Виктория ( Мелбърн) е с най-стриктни мерки в Австралия, техния премиер е доста "хард".

Австралийският премиер се изказа, че до края на годината няма да има пътешествия извън Австралия, но се надява да може да се пътува свободно из страната, + може би до и от Нова Зеландия.

А и контактите с линията за домашно насилие и тази за самоубийства са нарастнали с 40%.

# 17 948
  • Bulgaria
Докато не измислят някакъв начин за тестване на пристигащите няма скоро да се изчистим. Дори да ги накарат сами да си платят теста, пак е по-добре от нищо. Интересно, че заразените идват точно от държавите, в които уж се справят и които тук само ни се дават за пример от потребителките колко им били либерални мерките, как никой не носи маска, защото е вредно...

# 17 949
  • Sredets/Burgas
вторият компромис какъв ще е - градините сами да решават дали да отварят.
Принципно, ако се допускат подобни "компромиси",
за чий са ни изобщо мерките, щаба, епидемиолозите и т.н. и т.н.
Ама то самолети от/до Великобритания за ягоди летят, пък детските градините да не пуснат...
Екзотиката да живееш в Абсурдландия...
(Обичам си Родината, ама ми е мъчно за Държавата.)

# 17 950
Та, какви опции предложи?
Досега в никоя страна не съм видяла опции за родителите на деца, които трябва да гледат. Затова и отварят градини и училища; няма решение на този проблем. У нас едва ли ще е изключение, просто ще ги отворят.

Нещо интересно, което ми направи впечатление вчера в един постинг от Фейсбук - Словакия!
Скрит текст:
Имат над 70 000 теста, а са пет милиона. Три дни след първия случай там през март са затворили училищата, малко след това са затворили и границите си. Сега им разгледах кривата. Края на март отварят границата с Австрия, от началото на април са отворили магазините и най-голямото покачване на случаи им е средата на април. Първият починал е на пети април..

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 10:59 от Анонимен

# 17 951
Ако утре отпадне ИП, считам че сме вече по модела на Швеция. И ще бъдем интересен експеримент сигурно за целия свят. Опитни зайченца. Чудесно. Успех ви желая драги сънародници. Д*пе да ни е яко.
Честно казано не виждам какво общо има нашето извънредно положение и падането му с модела в Швеция!?
ИП е просто термин, който дава повече права и свободи на правителството. Но ИП само по себе си не е панацея.
Закони и контрол на законите би трябвало да сме имали и преди и да имаме и след ИП.
Махането на ИП връща властта в каналния ред, а мерките срещу Ковид пак могат (и в голяма степен ще) продължат. Дистанция, маски, нова организация на работат и т.н.

Точно така е. Тук някои потребители не могат да разберат, въпреки, че вече сума ти време го обсъждахме, че ИП не означава карантина. Карантина може да има и без ИП, стига да има заповед на министъра. Всяка година през зимата има карантина - наричат го грипна ваканция, за по-лесно и разбираемо, но тя включва карантинни мерки в училища, детски градини, болници и пр. институции, които работят с хора. Обаче те не, та не, не било карантина, било ИП. Както и да е.

# 17 952
  • Пловдив
вторият компромис какъв ще е - градините сами да решават дали да отварят.
Принципно, ако се допускат подобни "компромиси",
за чий са ни изобщо мерките, щаба, епидемиолозите и т.н. и т.н.
Ама то самолети от/до Великобритания за ягоди летят, пък детските градините да не пуснат...
Екзотиката да живееш в Абсурдландия...
(Обичам си Родината, ама ми е мъчно за Държавата.)

Значи България е Абсурдландия, а Великобритания какво е? И при тях училищата са затворени, но е те не са си спрели полетите и си внасят сезонните работници. Каква е гаранцията, че някой от тук няма да занесе зараза там?
Същото се отнася и за Швейцария, Германия, Нидерландия. Всичките реват за работниците от Източна Европа, че няма кой да им работи на полето.
Проблем при нас е липсата на контрол по летища, паркове, улици, магазини.

# 17 953
Та, какви опции предложи?
Досега в никоя страна не съм видяла опции за родителите на деца, които трябва да гледат. Затова и отварят градини и училища; няма решение на този проблем. У нас едва ли ще е изключение, просто ще ги отворят.
Много се надявам да ги отворят. Защото не виждам как ще карат хората да ходят на работа и същевременно да пазят бабите, които не трябва да се заразяват. Пълна безизходица за родителите на малки деца.

# 17 954
  • Шумен
Какво означава това:

10:24 Премиерът Бойко Борисов каза, че в момента юристите работят по закон, с който след като се махне извънредното положение, което в момента е до 13 май т.г, противоепидемичните мерки от заповедите на здравния министър да останат легитимни, т.е. да продължат да важат. Сред вече въведените мерки са задължението да се носят маски, затварянето на някои обекти, ограниченията за пътуване между градовете и др. Кои мерки ще останат предстои да се разбере.

Как хем няма да има ИП, хем в закон ще бъдат вкарани мерки, които са част от ИП ,но не могат да бъдат прилагани  при други обстоятелства?! И за вечни времена може би?

Общи условия

Активация на акаунт