Ангиотензин-конвертиращ ензим 2 е това, а не рецептори (просто в разположен на повърхността на клетките) и действа като катализира хидролизата на ангиотензин 2 до ангиотензин, който е мощен вазодилататор (разширява квъроносните съдове и спомага за спадането на кръвното налягане).
Благодаря
Не че нещо разбрах, но поне разбрах, че не са рецептори, както навсякъде пишат.И за мен е малко далечно това, аз знам повече за механизма на действие на лекарствата, които са ACE-ихнибитори (за кръвно) и ми е трудно да го обясня с прости думи.
Рецептори ги пишат на много места, не е неправилно, но в същността си са пептиди, прикрепени към клетъчната обвивка.
Те са два вида - ACE и ACE2, първите контролират свиването на съдовете и съответно покачването на кръвното налягане, вторите вършат обратното. Става посредством два хормона - ангиотензин I и II и превръщането им един в друг.
Заради това имаше и статии за по-голям риск от развитие на ковид при пациенти, лекувани с този тип лекарства, защото при тях има по-голям брой ACE2 рецептори като последствие от лечението.
след тях като ги изритаме от управлението ще сънува Бойко мерки. (изключвам факта, че ще ги осъдят преди това)