COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 485 094
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 18 090
  • София
Някой знае ли тези ACE2 рецептори, с които се свърза коронавирусът в тялото, за какво служат по принцип? Рецептори за какво са?

Ангиотензин-конвертиращ ензим 2 е това, а не рецептори (просто в разположен на повърхността на клетките) и действа като катализира хидролизата на ангиотензин 2 до ангиотензин, който е мощен вазодилататор (разширява квъроносните съдове и спомага за спадането на кръвното налягане).

Благодаря Blush Не че нещо разбрах, но поне разбрах, че не са рецептори, както навсякъде пишат.

И за мен е малко далечно това, аз знам повече за механизма на действие на лекарствата, които са ACE-ихнибитори (за кръвно) и ми е трудно да го обясня с прости думи.
Рецептори ги пишат на много места, не е неправилно, но в същността си са пептиди, прикрепени към клетъчната обвивка.
Те са два вида - ACE и ACE2, първите контролират свиването на съдовете и съответно покачването на кръвното налягане, вторите вършат обратното. Става посредством два хормона - ангиотензин I и II и превръщането им един в друг.
Заради това имаше и статии за по-голям риск от развитие на ковид при пациенти, лекувани с този тип лекарства, защото при тях има по-голям брой ACE2 рецептори като последствие от лечението.

# 18 091
Междувременно съм се наслушала на майки, за които държавата им е длъжна и да им гледа децата...

Двустранен процес е - ако държавата иска тези майки да работят, да се осигуряват и да плащат данъци, значи е длъжна и да гледа бъдещите си данъкоплатци, докато майките участват в производството на БВП.

Нали досега друга песен пеехме - да се стимулират майките да ползват не повече от година майчинство, за да се връщат на работа. Тези, които по 3-4 години си гледаха децата вкъщи бяха нарочени за мързеливи и неамбициозни.
Аз съм ползвала кратко майчинство и с двете си деца, но има и такива, които нямат стимул да се връщат веднага.
Майките хем да се стремят към развитие и заетост , хем като стане нещо такова - ами не работете, никой не е длъжен да ви гледа децата.

# 18 092
  • Пловдив
Моля, някой който е запознат да ме осветли, че не чета всичко в пресата - правилно ли съм разбрала, че всички положителна за COVID цигани от махалата в Брестовица са хоспитализирани, а възрастните хора и персоналалът на дома в Гара Орешец са оставени да се оправят сами?

Не всички цигани са в болница.
Заразените хора от дома в Гара Орешец днес са транспортирани в болницата във Враца. От персонала са останали едва 6 човека и ще работят, без да напускат дома.

С какво е пътувал от Летище София до Брестовица казаха ли?
Скрит текст:
И много интересно интервю с Даниел Вълчев в "Лице в лице" при Цв.Ризива вчера. Втората част от предаването. За здравната система, лекарите и обстановката.

Ако имаш предвид самолета от Амстердам, става въпрос за друг случай.
В Брестовица са се върнали от Германия.

# 18 093
С какво е пътувал от Летище София до Брестовица казаха ли?
И много интересно интервю с Даниел Вълчев в "Лице в лице" при Цв.Ризива вчера. Втората част от предаването. За здравната система, лекарите и обстановката.
Да, ето линк с преразказ. И аз одобрявам коментарите му, въпреки че помня каква изцепка направи за "седянката" по един друг повод...
https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Daniel-Vulchev-Govoryat … esheniyata-961748

За мен едно много обективно обсъждане на положението беше миналата седмица в Референдум - засегна се всичко - от среднощния брифинг да ни осведомят за положителния депутат до "носете- не носете" маски.

# 18 094
"Австрийският канцлер Себастиан Курц умишлено е насаждал страх у гражданите
Да, веднъж каза, че идва бурята. Много ни беше страх Smiley
Рейтингът му падна след това изказване и се отказа. Тук се бях оплакала на форума.

ПП Между другото, тук няма щаб и такива. Курц ни е и баща, и майка. Както и не казват какво става в други страни, сами се информираме. Въобще много интересен подход.

Всъщност проблемът не е точно колко пъти какво е казал в ефир /а и навсякъде по света са малко хората, които слушат и гледат новини денонощно, че да чуят и видят всичко/ и кой какво е слушал и как конкретно му е въздействало, а целта и идеята, които съвсем основателно не са допаднали на хората:

"Да се привлече вниманието на австрийците със стряскащи данни и драматични изказвания - това са обсъждали на 12 март членове на правителството, здравни експерти и експерти по комуникация. От протокола се разбират още думите на Курц, че трябва да се действа внимателно и австрийците да почувстват страх от заразата, но не и от евентуален недостиг на хранителни стоки вследствие на пандемията."
https://www.monitor.bg/bg/a/view/skandal-v-avstrija-kancleryt-ku … ronavirusa-198907

"Само няколко седмици след въпросното заседание Себастиан Курц прави и едно от най-драстичните си обръщения към нацията. Канцлерът обрисува сценарий за 100 хиляди жертви и вещае най-голямата криза след Втората световна война."
https://www.bgonair.bg/a/4-world/192058-zheskota-izdanka-na-kurt … vid-19-v-avstriya
Това никак не е безобидно.
/Конкретно и на мен ми минават през ушите жалките опити от март и началото на април да ме стряскат по аналогичен начин, но на други хора това въздейства особено негативно, видно и от темата, поради което е забранено със закон./

"Да се привлече вниманието на австрийците със стряскащи данни и драматични изказвания - това са обсъждали на 12 март членове на правителството, здравни експерти и експерти по комуникация."
http://epicenter.bg/article/Skandal-v-Avstriya--Kurts-naredil-da … virusa/215227/7/0

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 17:41 от Judy

# 18 095
"Седянката " на Вълчев ли беше?

# 18 096
Скрит текст:
Само една малка подробност. В сравнение с Нидерландия ние - БГ сме диваци, така, че при нас може всичко да се очаква, но при вас не върви.
Диваци са всички управляващи от последните 30 години. В началото удобно съдействаха за изнасянето на парите. След това удобно съдействаха същите хора да изкупят всичко възлово за стотинки. Сега удобно работят същите хора да са добре. Интересно дали някой огромен хотел по морето ще фалира това лято...Или моят съсед с три хотела в едно село.

Жертва са обикновените хора. Плащате (повечето) здравни, а трябва безброй неща на частно, защото не се поема от касата. В същото време има хора, които масово не плащат, но получават дадено лечение. Поколението на майка ми е плащат за пенсия 40 години, а сега една пенсия взимат, че да им се завие главата...

Идеални държави няма. Правителства също. Корупция навсякъде има. Разликата е, че в много държави поне осигуряват спокоен живот, а за нас не може да се каже. Което е тъжно.
Всичко това си го знам, но за разлика от теб съм останала тук. Не се оплаквам и не мрънкам, направила съм избор и си плащам цената. Не съм съгласна обаче, грешките на другите да ми бъдат вменявани и аз да излизам като най-големия грешник, а те по католици от Папата.
Вчера, колкото и да се опитвах да обясня, че каквито са мерките у нас, такива са и в Нидерландия и в почти цяла Европа, но не би. Нидерландия е супер цивилизована, адекватно реагираща и обясняваща и всичко е цветя и рози.
На практика обаче не е така. Вероятно и ти го знаеш, но не си в позиция да си го признаеш.

# 18 097
  • София
Помислете малко. Какви са тези "мерки завинаги". Как ще работят кафета, ресторанти, казина, хотели, транспортни фирми, клубове и още, и още... Това са милиарди, в които и Бобо или негови хора имат пръст. Най-много маските да останат за малко по-дълго време. То и без това народът ги носи като лигавници или висящи на някое ухо...
А как ще стане номерът "с маска в ресторант"? Освен ако не са някакви специални, с цип - дърпаш ципа, пъхаш лъжицата набързо в устата и после чевръсто затваряш ципа. Smiley
С малко тренировки можем да се обучим - важно е да спасим бизнеса на Бобо.

# 18 098
Някой лекар може ли да каже кога и как се диагностицират съпътстващите заболявания на болните от ковид-19? Имат предварителни данни или се установяват на място в болницата? Питам защото подозирам в огромен брой от случаите тези заболявания са следствие от вируса а не съпътстващи пациента когато е бил незаразен?

# 18 099
  • Bulgaria
Британският премиер Борис Джонсън съобщи, че вече е горд баща. Приятелката му Кари Саймъндс е родила момче.

https://www.actualno.com/curious/boris-djonsyn-ima-sin-news_1457 … j0r6DzwNWfj5TNvl0

# 18 100
Абе как ще въведат тези мерки завинаги.. Макс до следващите избори Grinning след тях като ги изритаме от управлението ще сънува Бойко мерки. (изключвам факта, че ще ги осъдят преди това)

# 18 101
Споко, казаха 6 месеца макс и вирусът ще се самоизолира. Добрата новина от днес е, че изглежда голямото софийско огнище затихва, само 13 заразени.

# 18 102
Аз вече обмислям личния си бунт. Откакто разбрах за самолета с болния сутринта.
Ми- имам срок до утре да си подам ГДД.
Няма да я подам. Нека ме глобяват. Моята ГДД е свързана с един куп пари, които аз съм подготвила, за да внеса за ДОО, фонд Здравно, пенсионно и т.н.
И защо да го правя. Асан долетял, и моите средства отиват за него.
Ми не, няма да си подам декларацията. Стоя като пълен тъпанар два месеца вече, плащам си задължителни осигуровки, а утре никой не знае за мен ще има ли здравна помощ.
Много съм бясна . Права или не, това е моят бунт.
Освен това, щом е ясно, че утре всеки ! от ковид е с предимство, какво значение имат моите здравни осигуровки.

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 15:03 от tays

# 18 103
Случай от супермаркета: Жена без маска минава на касата, на което касиерката ѝ прави забележка да си сложи маска. Жената отговаря: "Аз съм медицинско лице, може и без маска".
E, добре де. Трябва да има начин да се наказват подобни безотговорни хора. Ако тази беше крадла например, касиерката щеше да уведоми охраната, охраната да викне полиция, и т.н. Защо не се третират тези хора като закононарушители, а трябва да им се молим да пазят здравето ни? При хора без самосъзнание е ясно, че с молби и уговорки не става.

# 18 104
Pehoko, предварителни данни обикновено,снема се анамнеза. Ако е лежал в болницата, си има документация. Може и на ЛЛ да се обадиш.

Общи условия

Активация на акаунт