COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 263
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 18 435
  • Немция
Не знам дали този вирус може да протече само със стомашно-чревни неразположения и температура, без инцекции на дихателните пътища. Замислих се, понеже аз съм от сравнително рядко боледуващите, но тази година в средата на януари пипнах някаква много тежка стомашно-чревна инфекция, с температура, каквато не ми се беше случвала и продължи около 5 -6 дни. Стоях си вкъщи, но се чувствах много отпаднала. Та се чудя, дали било този вирус, или нещо друго. Вярно, че може да се каже само стест за антитела, но дали са достатъчно надеждни тестовете? Пък и сега нямам тази възможност.
Сходна картинка имаше моя съседка преди няколко дни. Става дума за Германия.
Тежка чревна инфекция, температура, болки по тялото. Кашлица е нямала. След 2 дни в ужасно състояние е получила чувство за натиск в областта на гърдите. Отишли са в спешното, по-скоро в палатката за тестване на коронавирус.
Тъй като там й прилошава, я приемат с подозрение за коронавирус, слагат я в изолаторна стая. Изкара там 3 дни.
Правят й 2 теста за ковид. Отрицателни.
Извод- чревна инфекция също може да протече тежко.

# 18 436
Добри новини от щатите. Ремдезивир е дал добри резултати, пациентите оздравявали за 11 дни вместо за 15, казват това било много добре. Не е радикално и решение, но е успех и помага. Тествани са 1090 пациента на случаен принцип, има и странични ефекти, но засега не са наясно дали са от болестта или от лекарството. Това е лекарство което го няма в аптеките и е било направено за лечение на ебола, но не е дало резултат и никога не е ползвано. Не знам дали ще стане масово защото май е доста скъпичко, но имаме успех официално потвърден Simple Smile

# 18 437
Инфекция и възпаление са различни неща.

Възпалението е реакцията на тялото към болестотворния агент.

# 18 438
ок, разбрах, мерси.
По принцип infection навсякъде в речниците се превежда като инфекция, възпаление. Но явно от медицинска гледна точка е друго.
Възможно е, но в медицинската терминология inflammation  се превежда като възпаление, а infection като инфекция.

# 18 439
Значи все пак лекарството може би ще е евтино:

Скрит текст:
Dr Hill, a senior visiting research fellow at Liverpool’s department of translational medicine, said: “The main treatments being evaluated for coronavirus could be mass produced for $1 per day or less.”
За парацетамола лично Мутафчийски каза, че е пагубен за черния дроб.
Иначе предлагам да не се правим на доктори (тези които не сме учили) и повече да слушаме какво казват лекарите, всеки пациент си е сам вселена.

# 18 440
  • Bulgaria
Kalinka, защо при вас няма данни за излекувани? Питам съвсем нормално. Няма нужда да скачаш за всяко нещо.

# 18 441
  • На остров
Според мен хубавата новина на намалената смъртност в България тази година в сравнение с миналата се дължи на по малко ПТП. Но това са си мои размисли без претенции за факти или статистика.

# 18 442
  • Там,където се събуждам щастлива.
Kalinka, защо при вас няма данни за излекувани? Питам съвсем нормално. Няма нужда да скачаш за всяко нещо.

Сега питаш нормално.

Още в началото обявиха, че няма да водят тази статистика, защото е обемна като ресурс, а няма да дава информация, която да е обективна. 90% изкарват вируса вкъщи, без усложнения и не са длъжни да уведомяват лекар дали вече нямат симптоми. Подобна статистика е обективна, ако абсолютно всички са тествани в момент на проява на симптоми и повторно тестване след оздравяване. Иначе е заблуждаваща.

# 18 443

Сега питаш нормално.

Още в началото обявиха, че няма да водят тази статистика, защото е обемна като ресурс, а няма да дава информация, която да е обективна. 90% изкарват вируса вкъщи, без усложнения и не са длъжни да уведомяват лекар дали вече нямат симптоми. Подобна статистика е обективна, ако абсолютно всички са тествани в момент на проява на симптоми и повторно тестване след оздравяване. Иначе е заблуждаваща.
90% ?!  Ама това звучи много, ама много окуражаващо!

Сещам се, че д- р Хичев май беше казал 80% с леки симптоми.

# 18 444
От фейсбук профила на един от заразените относно симптомите, които е имал: Първите 2 дни главоболие и парене на очите с температура 36,5. След това никакви симптоми до 5-тия ден, когато се е появила кашлица и е отшумяла на следващия ден. Имал е температура 35,8-36,2 в този период. Няма други симптоми засега. Утре пак ще пише. Иначе е написал, че приема антибиотик и витамин Ц.

Скрит текст:
Няма да качвам скрийншот, защото не е споделено публично и предполагам не иска да го разнасят навсякъде.

Защо антибиотик? Бактериална инфекция ли има?

# 18 445
  • Bulgaria
Fenris, тъй като този антибиотик стана повод за големи спорове. Доколкото знам /не съм сигурна, че при всеки - при децата със сигурност не/, но в България изписват превантивно точно определен антибиотик, с което вероятно се опитват да избегнат усложнения. Разбира се, ако не искате, никой насила няма да ви накара да пиете антибиотик. Всеки вероятно ще си прецени сам какво да предприеме в подобна ситуация.

# 18 446
Според wordometers днес в Испания има 4771 нови случаи. Имате ли идея на какво се дължи това увеличение в сравнение с предишните дни?

# 18 447
  • Там,където се събуждам щастлива.
90% ?!  Ама това звучи много, ама много окуражаващо!

Сещам се, че д- р Хичев май беше казал 80% с леки симптоми.
Зле съм с математиката, но има около 10 700 пациенти приети и лежащи / вече изписани / починали от 17 март. Това дори не е 10%.
Страната е 17 милиона.

Последна редакция: чт, 30 апр 2020, 01:30 от Не се сърди, човече

# 18 448
  • Germany
Май не са верни данните за Испания. И преди дни пак показваше двойно, а дамите от там, тук други данни даваха...
Аз радко поглеждам цифрите, но все като отворя, САЩ са +20000. Сигурно там някъде им е капацитета на тестване, защото как пък все такава бройка изкарват...Обаче всичко е мащабно при тях, спор няма.

# 18 449
  • Bulgaria
В Нидерландия в смъртни случаи влизат само тези починали без придружаващи заболявания или всички, които са имали доказано положителен тест?

Общи условия

Активация на акаунт