COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 530
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 18 495
Те мерките ни са хубави както са хубави и глобите по пътищата, но като няма контрол е все тая. И не говоря за махалите. Например тук на село никой не спазва нищо - сега по Великден беше пълно със сбирки и купони. Децата обикалят на тумби. Само първите дни след като обявиха задължителните маски имаше хора с маски на брадичката, но и това изчезна. Полиция тук имаше само на изборите.

# 18 496
  • София

"В санитарен план носенето на маски ще бъде вече задължително в обществените превозни средства и ще се препоръчва в магазините, ако дистанцията е невъзможна там."
Там нямат маски. И лекарите нямат. Наскоро организирахме френски лекар да получи маски от България, защото не може да преглежда пациенти. Човекът е състоятелен, може да си купи, но няма маски просто. Та както и тук падна първата заповед, така и там не може да има заповед за носене от всички, защото просто няма откъде да ги вземат. И не знам какво си чела в мерките, но министър-председателя изрично каза, че започват със задължението за тези места, но хората трябва да свикнат с идеята, че навсякъде ще ходят с маски.

Ние тук сме с най-либералните мерки, това е истината. Изключвам Швеция, но във Франция до 11-ти май са в пълна блокада, а след това ще са в частична. Ще отворят някои от малките магазини, ще рестартират някои дейности, които тук никога не са спирани.

И аз не подкрепям правителството, не харесвам тона на щаба и прочее. И аз знам много добре нивото на свобода на словото тук, но и бг мама е най-свободната медия, в която съм се изявявала. Сега не знам кой и какво трие, но в ерата на интернет не мисля, че вече може да се крие каквото и да е. Друг факт коментиран от съответните структури на ЕС още преди седмици беше кампанията по дезинформация и репродуцирането на фалшиви новини по темата, които са с ясен източник от структури свързани с Русия. Та хубаво е да мислим, но вече ми се струва, че масово интелигентни хора бъркат желаното с реалното, дори като четат нещо, което е пределно ясно. Като започнем от модела Швеция и стигнем до завистта към охлабване на мерки в страни, в които хората от месец и половина-два не са излизали изобщо.

# 18 497
На мен нещо не ми се връщат нещата.
Значи, от началото на случаите в България, преди почти 2 месеца, бройката е около 1500 общо, а излекуваните случаи са...около 250. Възможно ли е това? За 2 месеца само 18% излекувани, не ми се връзват нещата - наистина ли се следят случаите, които са се излекували в домовете си или просто тях не ги броят, а само тези, които са били в болница броят като излекувани...
Предполагам, че броят за излекувани само тия, изписани от болница.
Едва ли звънят и правят нови и нови тестове за всички заразени.
Скрит текст:
Нещо нямате коментари от тЪз сутрешния брифинг?
Или пък са грижовно зачистени/заметени/сметени под килима от вездесъщата администрация? Същата тази администрация, която вчера грубо изтри мое мнение, което обясняваше защо клякаме и приемаме всеква сган и паплач. мисля, че защото мнението ми не беше политкоректно спрямо Бойко Борисов.
Откога модерацията и администрацията в този частен сайт е подвластна на Властта - никой не може да каже със сигурност.
Скрит текст:
Та, нещо от сутрешния брифинг, което да заслужава вашето и нашето внимание, същевременно да е политкоректно, за да не създаваме работа на администрацията и модерацията, които покрай тема вероятно трябва да взимат по някой и друг бонус за извънредна работа.....
Не знам на кого са подвластни, но не може да не се забележи тенденциозното триене САМО на определени потребители, тези, които не "пеят" в общия хор-възхвала на мерките и на Генерала.
Ами, съжалявам, но когато думи и факти си противоречат, аз предпочитам на вярвам на Фактите, не на думите.
"Гледай го какво върши, не го слушай какви ги приказва!"-на 100% валидно за вирус-ситуацията.
Не само у нас, но и по света.

# 18 498
Цифрата на оздравелите е малка, защото броят само тези , които са били в болница и изписани чак след отрицателна проба. Всички останали безсипмтомни или на домашно 'лечение' не влизат в цифрата.

# 18 499
Кой и как е спрял някой от свободно движение? Как бе? Що говорите глупости? Спрели са ви свободно да ходите в мола и на кръчма. Ета аз си ходя свободно два пъти на ден на разходка с кучето. На разходка с децата също мога да ходя. Извинявайте, ама това е откровена лъжа. Даже и парковете ви отвориха. Зор да се махнат мерките, като че са ви вързали под ключ. И да си поливате доматите на село ходите...не разбирам, честно...
КПП, глоби за паркове и пешеходни улици, излизането да е само по повод, по едно време казаха че мислели и за декларации за излизане от къщи с повод

# 18 500
Не се хаби, Iseis.
Тези, които критикуват мерките знаят, че са най-леките, но са такъв тип хора, че винаги казват на черното бяло.

# 18 501
  • Варна
Наричате тази безотговорност и липса на стратегия "великолепни мерки"?Съжалявам, че имате толкова ниско ниво и представа за грижа от страна на властта. Имаме основно задължения и рестрикции. Отворени граници, без особен контрол и ненужни ограничения по региони. Запознайте се с плановете, конкретните мерки, опека и дотации на нормалните държави. Явно и липсата на масово тестване ви радва.
Като по учебник- 50 заразени всеки ден. Тествани общо,под 3000 за 7 млн.
Можеха да подарят маски на всички, за да проявят реална загриженост и помощ. Естествено да не са от 83 г. и ерата на Хошимин.

# 18 502
Не се хаби, Iseis.
Тези, които критикуват мерките знаят, че са най-леките, но са такъв тип хора, че винаги казват на черното бяло.
На мен някой да ме регулира и глобява за мое добро не ми харесва, аз съм достатъчно образован и съзнателен човек

# 18 503
Теорията ми за топлото време беше разбита, като гледам Еквадор, Перу и Бразилия. Изглежда вирусът върлува там в момента. В Бразилия нещата хич не са добре, ще видим и там Италия, но основната вина е на президента им. До скоро там нямаше никакви мерки.

Iseis ако живееш извън София и работиш в София, нямаше да говориш така. Не всичко е домати и краставици, хората негодуват, защото им е писнало всяка сутрин да чакат над час опашка на КПП. Други имат роднини. КПП е добра идея, но да се затворят областите, а не само градовете. Ако не си от областен град, можеш да си пътуваш и разнасяш вирус. Брестовица например е село до Пловдив, ти можеш от там да идеш и до Созопол и навсякъде, а като изключим София в останалите областни градове не е трудно да влезеш.

# 18 504
Това, което видях с очите по Великден у наше село, сбирки нямаше.
Даже си имаше на втория ден и полицейска хайка, спираха се автомобили наред,  и не е инцидент,  често е.
Хем роптаем против мерките, хем искаме като в "опасен чар" да се редим "роднина - милиционер", все някой да ни е пъдар

# 18 505
Не се хаби, Iseis.
Аз лично критикувам мерките, не сами по себе си, а защото НЕ са адекватни на ситуацията.
И да онагледя с лесен пример, че да стане ясно...
Детето ти се прибира с оценка 4 по математика, например.Ти му заявяваш "Заради тази четворка, ти забранявам:
-телевизия за една година
-взимам ти телефона за 3 месеца
-никакво излизане с приятели докато не получиш поне 3 шестици по математика.

Е, адекватно ли е наказанието за "провинението"?

Или, както май още във миналата тема беше писал някой- "...ще трепем бълха с танкове!".

Та, затова критикувам мерките, защото са Неадекватни на реалната ситуация.

# 18 506
Цитат
Ние тук сме с най-либералните мерки, това е истината.

Празно твърдение, звучащо точно като опорка, пусната от шефа. Затова и хората не му се връзват масово. Направиха опит да го втълпят, но не се получи.
Защото няма мерки и теглилки за окачествяване и оценяване големината на "либералността". Както и на понятието "свобода".
Затова и предпочитам да говоря с необорими факти, като, например, в коя държава какво се прави конкретно. От там - насетне всеки може сам да си прецени, кое на него му е "либерално" и кое - "консервативно".
Пиша го за пореден път и винаги ще го пиша - важно е не колко "либерални" /страхотно понятие, впрочем, разбиващо направо - изключително безсмислено, когато си говорим за опазване на здравето и живота на хората, типичен евтин популизъм/ са мерките, а какви са конкретно, колко са адекватни те, как е организирано изпълнението им и какво реално постигат.

Централно оповестено така, либерални - все за политика иде реч. Laughing

В момента приличаме на бъзлив ловец - аджамия. Примърдало му нещо в храстите и той на часа опразнил всичките патрони, с които разполага. Оказало се - кос бил. Ами сега - ако дойде мечката?

Или на лъжливото овчарче - ужас, чудеса, затова затваряй и забранявай наред и безпринципно всичко, за което се сетиш. А утре ако дойде наистина опасно нещо? Какво правиш?

И закъснелите, и преждевременните мерки са еднакво неадекватни. Както и прекалено строгите или хлабави такива, когато са неадекватни на ситуацията и до нищо позитивно не водят. Напротив - те такива мерки навреждат повече.

Ако имате друга информация - официално публикувана, разбира се, не тип форумски маратон по съчиняване, правете същото - споделяйте.

Последна редакция: чт, 30 апр 2020, 16:35 от Judy

# 18 507
Цифрата на оздравелите е малка, защото броят само тези , които са били в болница и изписани чак след отрицателна проба. Всички останали безсипмтомни или на домашно 'лечение' не влизат в цифрата.

Няколко пъти казаха на брифингите , че РЗИ следи и амбулаторните случаи и в излекуваните бройки са и хората от домашно лечение.

# 18 508
Скрит текст:
На мен ми направи впечатление като обясняваха за пътуващите в полета от Амстердам. Имало чужди граждани и било по-трудно намирането им, защото те по-трудно пишели в декларацията къде ще са. Е как така, като дори и да нямаше болен, те трябва да са под карантина и РЗИ да е информирано. Или всички чужденци може да пътуват необезпокоявано в България, а ние под строй в парка.
То за чужденци нали бяха затворени границите ужким?

Tук всичко е на ужким. Чак се чудя медиите как не скриха изказването на таксиджията, че жената видимо е била с температура, обаче супер-друпер камерите на летището не са я засекли. Ако и това с маската на борда е вярно, то къде са здравните власти да питат защо не е предупредено на летището ..

Judy,  тия франсетата, дето ручат жабите, как не им е дошло на ум да въведат маските, нищо че нямат в аптеките, Басмица и хасенце нали имат, да си зашият едно парцалче и две ластички ...

# 18 509
На мен ми направи впечатление като обясняваха за пътуващите в полета от Амстердам. Имало чужди граждани и било по-трудно намирането им, защото те по-трудно пишели в декларацията къде ще са. Е как така, като дори и да нямаше болен, те трябва да са под карантина и РЗИ да е информирано. Или всички чужденци може да пътуват необезпокоявано в България, а ние под строй в парка.

Мнението ми е, че трябва държавата да наеме хотели, в които да бъдат откарвани гражданите, пристигащи от други държави за 14 дневна карантина, докато се уталожат нещата с вируса в света. Поне за месец-два да е тази мярка. Няма да е чак толкова скъпо на държавата това начинание, пристигащите от чужбина не са толкова много. След това, разбира се, държавата може да си търси парите от тези хора, поне процент от тях. Така по естествен начин ще се ограничат пътуванията, защото хората знаейки за тази мярка, няма да предприемат подобни пътувания без наистина важни причини.

Откъде накъде държавата да плаща 14 дни хотел на n на брой чужденци, решили по някаква причина да дойдат в България. Да им осигури-да. Но всеки трябва да знае, че ще си плаща, преди да тръгне.

Общи условия

Активация на акаунт