COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 480
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 18 540
DeltaAzimut, карантината за доказани носители на вируса е 28 дни, едва след изтичането чакат РЗИ да вземе тест. А за едно дете казаха, че повече от 30 дни не може да се изчисти от вируса.

Аз не говоря за носители, говоря за излекувани - доколкото знам, сутрин съобщават бройката на излекувани. Човек може да е носител и без да е болен, нали така? Значи, ако ще се лъжем чрез масова психоза от сутрешните екрани на телевизията, ще спрем да си вярваме, нали така?
Има някаква масова заблуда в света в момента. Не може заразоносителите да се обявяват за болни, защото има хора, които си носят туберкулозния бацил, примерно, но не са болни от туберкулоза. Същото е и с Короната.

# 18 541
  • София
С тая паника като се подхване мантрата... Вярно, навикнали сме да ни кажат, че в Чернобил всичко е спокойно, когато не е, да ни лъжат за всичко, но големи хора сме, как се поднасят щадящо лоши новини? Не е изобретен такъв начин, освен да се спестяват. А броя заболели по единен стандарт върви като съобщаване във всички страни, както и като статистика и има графа Активни случаи, т.е. общият брой минус починали и оздравели. Пък най-щадящо за психиката е да не се гледат брифинги и новини изобщо, и съветвам всеки, който се стресира прекалено да постъпи по този начин, вместо да вие в интернет. Ако искаше някой да стресира населението щеше да показва кадри от Африка. Гледам и такива новини, наистина е ужасно.

# 18 542
  • Пловдив
DeltaAzimut, карантината за доказани носители на вируса е 28 дни, едва след изтичането чакат РЗИ да вземе тест. А за едно дете казаха, че повече от 30 дни не може да се изчисти от вируса.

Аз не говоря за носители, говоря за излекувани - доколкото знам, сутрин съобщават бройката на излекувани. Човек може да е носител и без да е болен, нали така? Значи, ако ще се лъжем чрез масова психоза от сутрешните екрани на телевизията, ще спрем да си вярваме, нали така?
Има някаква масова заблуда в света в момента. Не може заразоносителите да се обявяват за болни, защото има хора, които си носят туберкулозния бацил, примерно, но не са болни от туберкулоза. Същото е и с Короната.

Под карантина се поставя всеки с доказан Ковид-19. Те са в бройката заразени, без значение дали са развили симптоми или не. Те се поставят под карантина от 28 дни, след което трябва да дадат две последователни отрицателни проби. В болниците започват да ги тестват по-рано, мисля след 14 дена.
Всяка сутрин обявяват активните случаи и новите с два отрицателни теста. Не знам къде е заблудата.

# 18 543
Скрит текст:

А в селата и малките градове на практика мерки няма- нито се спазва дистанция, нито се носят маски, нито движението на хора напред назад е спряло.
Не е вярно. Същите са хората като в големия град, едни се съобразяват, други не вярват и не изпълняват.

Живея в малко градче от селски тип, определено за тук, мога да твърдя, че никакви мерки не се спазват. Децата си играят на тумби, възрастни се събират, това по къщите, маски не се носят, или ако се носят, то са под брадичките, в магазините никой не следи за брой влезнали, не се съобразява часа за само възрастни в магазините.
Аз пък живея в село от градски тип, с много млади хора, завърнали се, други от някъде дошли и установили се.
Не съм затворена, излизам, работя, минавам КПП-та, разликата е в самосъзнанието убеждението на всеки отделно, не град срещу село

# 18 544
  • София
Чета, че във Франция и други западни държави не се въвеждат маски на открито, поради недостиг на такива. За какъв недостиг става дума? Толкова ли не могат франсетата да си ушият по една маска, както ни се каза на нас. Или става въпрос за медицински такива. Обаче и у нас има недостиг на медицински. И не казвайте, че ги има в аптеките, защото цена от 2 лв и нагоре, не е поносима дори за 20% от населението.

# 18 545
  • София
От брифинга на НОЩ тази сутрин (май не видях да е коментирано):

-->
По време на брифинга ген. Мутафчийски съобщи, че вчера е извършено набиране на кръвна плазма от излекуван пациент и с нея е приложено лечение на болен. „За първи път във ВМА се направи набиране на плазма от доброволци с антитела и вливане на първия болен в тежко състояние.  Към тази сутрин болният е афибрилен и е в добро състояние", поясни ген. Мутафчийски.

<--

Ясно е, че не е панацея и че е трудоемко, но много хубава новина все пак. Simple Smile

# 18 546
🇺🇸 д-р Дан Ериксън: "Маските и изолацията ви разболяват!". "Притискат ни да пишем COVID-19 в смъртните актове !". YouTube скандално СВАЛИ интервюто (видеото) !

https://www.facebook.com/beh.gov/videos/2726058990970833/

В Калифорния, САЩ, лекарите Дан Ериксън и Артин Масихи дават брифинг, на който изнасят скандални факти за COVID-19 и преиграния цирк с „пандемията“. Телевизията "23 ABC News" 🎥 записва брифинга с двамата лекари, а първата част от него, качена във видеоклип в YouTube, достига над 5,46 милиона гледания. Видеоклипът обаче скандално и без никакви обяснения е свален от YouTube, очевадно за да не се чуе истината за лъжите около COVID-19, а телевизията поискала обяснение защо клипът е свален, не получава отговор. Ето малка част от интервюто с български субтитри

# 18 547
Fenris, тъй като този антибиотик стана повод за големи спорове. Доколкото знам /не съм сигурна, че при всеки - при децата със сигурност не/, но в България изписват превантивно точно определен антибиотик, с което вероятно се опитват да избегнат усложнения. Разбира се, ако не искате, никой насила няма да ви накара да пиете антибиотик. Всеки вероятно ще си прецени сам какво да предприеме в подобна ситуация.

Личното ми мнение е, че самото явление ''превентивно изписване на антибиотик'' при наличие на вирусна инфекция, е голяма част от причината държави като Италия и Испания да пламнат. Там има много високо разпространение на мултирезистентни бактерии заради прекомерното изписване на антибиотик. България също не е пощадена от тези мултирезистентни бактерии, затова това упражнение е много рисково.

Аз не бих пила антибиотик при вирусна инфекция. Ако се потвърди и бактериална инфекция, да. Но ей така за всеки случай - не. В един момент няма да има с какво да се лекуваме, защото антибиотиците винаги са няколко стъпки зад бактериите.

# 18 548
  • София
Чета, че във Франция и други западни държави не се въвеждат маски на открито, поради недостиг на такива. За какъв недостиг става дума? Толкова ли не могат франсетата да си ушият по една маска, както ни се каза на нас. Или става въпрос за медицински такива. Обаче и у нас има недостиг на медицински. И не казвайте, че ги има в аптеките, защото цена от 2 лв и нагоре, не е поносима дори за 20% от населението.
Медицински нямат, дори хирургически. Произвеждат, но не насмогват. И там, където е задължително не става дума за шал, децата в училище няма да са просто с покрита с нещо уста.
В Испания гледах репортаж как жандармерията носи на хората по къщите, не знам колко е масово, не съм се инетересувала, а само споменавам.

Имайте предвид, че в тези страни нищо не работи. Нито магазинчета, нито заводи, нито ателиета. Човек и плат трябва да си купи, за да си шие, ако реши. А и пак казвам, тук първата заповед за маски беше отменена, защото не ги осигуряват. Във Франция няма да ги подаряват, но дори не могат да ги продават, защото няма. Те са 70 млн души, все пак, някой трябва да произведе, за да са достъпни и хората да могат да спазвад заповедите. Затова се каза, че засега е само на тези места задължително, но да се подготвят, че ще са задължителни като цяло извън дома.

А маските вероятно раболяват, не е полезно. Лекарствата също имат странични ефекти, затова като се въвежда лечение или някаква мярка се гледат ползите спрямо вредите. Ето, лично за мен, дете с маска 8 часа в училище ще пострада повече от дете на дистанционно обучение.

# 18 549
Делта, писала съм за чужденците, идващи в България. За тях да се осигурят хотели, но те да си ги плащат. А връщащите се български граждани да търсят начин да бъдат посрещани от роднини, които така или иначе заради тях ще бъдат карантинирани. Така ще застрашат/евентуално/един човек, а не един автобус хора или таксиметрови шофьор, който заради едни 150 лв. изкарани днес, ще седи вкъщи без доход 14 дни.
Да си плаща за хотел в който са го настанили  под карантина..Не-е..веднага ще каже че няма пари,
но да събере родата,за да черпи -има в излишък..и за шофьорите - мисля че за никаква сума не би тръгнал
ако знае че пътника е заразен..може би е бил сигурен че е минал качествена проверка и след като са го пуснали
да излезе от летището е здрав..и това трябва да се разследва,как минават проверката.

# 18 550
Скрит текст:
Не се хаби, Iseis.
Тези, които критикуват мерките знаят, че са най-леките, но са такъв тип хора, че винаги казват на черното бяло.
Аз лично критикувам мерките, не сами по себе си, а защото НЕ са адекватни на ситуацията.
И да онагледя с лесен пример, че да стане ясно...
Детето ти се прибира с оценка 4 по математика, например.Ти му заявяваш "Заради тази четворка, ти забранявам:
-телевизия за една година
-взимам ти телефона за 3 месеца
-никакво излизане с приятели докато не получиш поне 3 шестици по математика.

Е, адекватно ли е наказанието за "провинението"?

Или, както май още във миналата тема беше писал някой- "...ще трепем бълха с танкове!".

Та, затова критикувам мерките, защото са Неадекватни на реалната ситуация.

Според теб тябваше първо да изчакат заразените да станат поне 1000 и тогава да предприемат мерки?
Как пък не се разбра, че ни "затвориха" рано, защото болниците ни бяха тотално неподготвени и никой не можеше да предположи какво и как ще се случи, колко заразени ще има и колко от тях ще са с усложнения.
Hands Plus1
Напротив, Франсоаз, адекватен е танкът срещу бълха, но трябва да погледнеш малко по-далеч от носа си.
Снощи имаше много умна статия на BBC защо не е лесно и (към момента) много коректно да се прави сравнение под лупа на статистиките на отделните държави.
В worldometers има и една друга страница, която прави по-глобално сравнение на Европа vs. USA.
Скрит текст:
Какво може да се види тук?
Вижда се, че вирусът има доста последователен ход.
В крайна сметка навсякъде има силно засегнати и слабо засегнати региони. Не е навсякъде еднакво. Обаче, глобално погледнато, навсякъде се наложи ограничение. Няма държава в света, която да успя да се справи с голямо огнище, без прекалено много хора да умрат. Всички се вардят от нови огнища, ограничавайки. България сама по себе си не е от големите огнища, бълха е, обаче е на територията на не чак толкова голямата Европа, където битката е в ход.
Доста по-адекватно е да има мерки, които са в линия с по-големия контекст наоколо, отколкото да броиш бълхи из твоя квартал и да се чудиш защо така.

# 18 551
Може би сте го обсъждали, на мен ми прави впечатление, че повечето заразени са от селата и от малцинствата, заради това че те живеят по 100 човека в една къща стават и тези огнища.
И най-вероятно неспазване на карантината,поради особеностите на малцинствата. Щом почнаха масово да блокират махали, а не например "обикновени" квартали в София( като т.нар огнище на заразата)

# 18 552
  • София
На брифинга днес Мутафчийски отговори на въпроса колко е у нас коефициента на заразяване. Оказа се, че бил 1,4 - т.е. 1 заразен заразява 1,4 души. Счита се, че епидемията е овладяна, когато този коефициент е трайно под единица. Мисля, че на всички е ясно къде и защо се вдига този коефициент, само не е ясно какви мерки смятат да предприемат за намаляването му.

# 18 553
Скрит текст:
Делта, писала съм за чужденците, идващи в България. За тях да се осигурят хотели, но те да си ги плащат. А връщащите се български граждани да търсят начин да бъдат посрещани от роднини, които така или иначе заради тях ще бъдат карантинирани. Така ще застрашат/евентуално/един човек, а не един автобус хора или таксиметрови шофьор, който заради едни 150 лв. изкарани днес, ще седи вкъщи без доход 14 дни.

Карантинира ли се и този, който те е взел от летището примерно? Без ти да си доказано заразен с ковид? Не мисля, няма никаква логика. Ако проявиш симптоми и тестът ти е положителен, тогава вече като контактен на доказано болен има логика да се карантинира. Но преди това на база на какво? Може ли някой да пусне съответната наредба? Благодаря! Flowers Hibiscus

# 18 554
Тоя вирус повече от месец ли го лекуват?
Явно може и повече. Спомням си, че пациент номер 1 от Италия беше обявен за излекуван края на март. Иначе за статистиката: в някои страни се води статистика отделно на безсимптомните. Например Китай, но безсимптомен не означава здрав, доколкото разбрах.

Общи условия

Активация на акаунт