COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 530
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 18 525
Цитат
Ние тук сме с най-либералните мерки, това е истината.

Празно твърдение, звучащо точно като опорка, пусната от шефа. Затова и хората не му се връзват масово. Направиха опит да го втълпят, но не се получи.
Защото няма мерки и теглилки за окачествяване и оценяване големината на "либералността".
Затова ипрездпочитам да говоря с необорими факти, като, например, в коя държава какво се прави конкретно. От там - насетне всеки може сам да си прецени, което на него му е "либерално" и кое - "консервативно".
Пиша го за пореден път и винаги ще го пиша - важно е не колко "либерални" /страхотно понятие - изключително безсмислено, когато си говорим за опазване на здравето и живота на хората/ са мерките, а какви са конкретно, колко са адекватни те, как е организирано изпълнението им и какво реално постигат.

Централно оповестено така, либерални - все за политика иде реч. Laughing

Ако имате друга информация - официално публикувана, разбира се, не тип форумски маратон по съчиняване, правете същото - споделяйте.
Кое е съчиняване. Дай факти да ги коментираме. Нито имаме блокада, т.е. локдаун, нито сме затваряли магазини, даже и ресторантите доставят храна. Кофти било на КПП-тата, ами сигурно е кофти, но не е като изобщо да не може да се пътува или излиза от вкъщи, а нещата са така за доста от цитираните тук страни, които щели да охлабват след 11-ти май или друга дата. Един път да сме по-добре и всички са в истерия колко сме зле. Няма да харесам никога психопатът премиер у нас, нито други неща, но в случая имаме късмет. И ако на някого е смешно, че залепили пейките да се замисли, че плаща сметката за това след всеки да ходи полицай да му казва да не седне. После се възхищавате на Холандия, но в Холандия без мерки хората отпреди месец се редят пред магазина на два метра един от друг. Даже и в Швеция не са се натрупали един върху друг вътре в заведенията, а стоят през маса навън и ако не го правят ги затварят. Тук график направят за нещо и веднага се започва ама защо. Еми затова не сме Германия, съжалявам, нека никой да не го приема лично.
И на мен не ми харесва да животът в пандемия, но църквите са отворени ако някой иска да се оплаче на виновните да отиде там и да Му говори.
Това което е неправилно че се налагат мерки на здравите като на болни и че директно това ограничава права. Да има мерки - маски, хигиена за затворените обществени места - да, но внушението че всички сме болни и само с повод и под строй можем да се движим - не

# 18 526
850 000 са изследвани за грип и ОРЗ обяви в отговор на запитване от Катарджиев за период от 01.02.2020 До 25.03.2020. като източниК посочи grippe.gateway.bg, обаче тази отчетност не се вижда черно на бяло там. Това са 54 дни и включват обявяването на извънредно положение.
Благодаря на NAM за справката.
Скрит текст:
Може да е поствано,но вижте отговора на Кантарджиев за боледувалите от грип тази година.

# 18 527
Липсва пропорционалност на контрола. Трябва  много по-силен котрол над рисковите и тези завръщише от чужбина, а не повсеместен и почти никакъв.

# 18 528
  • София
Ох, Sparkles, толкова време мина, толкова се изговори, толкова се изписа, толкова, толкова, толкова.....
Още ли има неразбрали, че този вирус не е като Онзи/онези... че тук не можеш да дефинираш "здрави", освен ако не се тестваш  в момента!
Какво разграничение здрави-нездрави, като ти може да си без симптоми, ама без никакви симптоми и да си заразЕн и следователно да си зарАзен.
Разбирате ли го най-накрая това чудо?
Някой по-умен, моля да го обясни по-адекватно и да го смели като хората за...хората.

850 000 изследвани от грип ?!!?! Това не може да стане за 10 години, камо ли за 55 дни. По-скоро това е прогнозното число хора, минали през кабинетите на личните лекари с респираторни и други оплаквания Grinning

850 хиляди тествани, хахахахаха, да, верно, тестовете за А и Б грип са евтини и достъпни, но моля ви се, хахахахахахахаххаахха.

# 18 529
Не разбирам защо заразените  берачи и други широко скроени българи
които непрекъснато роптаят с/у прекалено строгите и ограничаващи свободата им
мерки в България се връщат тук да ги обгрижват защото в "нормалните държави"
никой не им обръща внимание и ги оставят да се разхождат на въздух - ако могат да дишат..
защо трябва да ги прибират и лекуват  - за мен са убийци..знае какво му е и лъже
само да се добере до "скапаната държава" за да го спасят българските лекари..
ами останалите с какво са им длъжни - в случая таксиметрови шофьори,
здрави пътници,съграждани и съселяни..и с какво тарикатите са по-различни
от каращите дрогирани шофьори които сеят смърт по пътищата.
https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/karantina-li-zarazena … o_news742700.html

Последна редакция: чт, 30 апр 2020, 10:47 от EvaKrusteva

# 18 530
Цифрата на оздравелите е малка, защото броят само тези , които са били в болница и изписани чак след отрицателна проба. Всички останали безсипмтомни или на домашно 'лечение' не влизат в цифрата.

Няколко пъти казаха на брифингите , че РЗИ следи и амбулаторните случаи и в излекуваните бройки са и хората от домашно лечение.

Чух го и аз това, но за 2 месеца, да има само 18% излекувани и 3% починали, какво се случва с останалите? Тоя вирус повече от месец ли го лекуват? Не съм чула подобни данни за толкова дълго лечение. Да погледнем в картинката -  за сравнение -13 април, месец след началото на ИП - 685 човека болни, 71 излекувани. А от 13 април, до сега - около 200 излекувани. Нещо...не се връзват цифрите - за 15 дена излекуваните 200 души, а за цял месец - 71.
Данните черпя от тук:
https://www.svobodnaevropa.bg/a/30490101.html

# 18 531
  • София
Някои от мерките не са добре обмислени и не важат за всички, но определено не са по-строги от тези в другите държави. Имам роднини и приятели в много държави и не мисля, че някой е по-свободен от нас. А в селата и малките градове на практика мерки няма- нито се спазва дистанция, нито се носят маски, нито движението на хора напред назад е спряло. Голям зор на някои хора да си изживеят бързо живота.
Противоречия има постоянни, информационната стратегия е трагична, Боци летящ с джипа също. И все пак живеем сравнително нормално и няма масов мор. На мен в момента това ми харесва, защото знам по другите страни какво е и не се фиксирам върху това колко хубаво щеше да бъде ако нямаше пандемия. Ми щеше, наистина, сега щях да се пека на някой чуждестранен плаж, вместо да кореспондирам в бг мама от кухнята си, но такъв е животът, какво да се прави.
Странно ми е, че вместо хората да се обединят и да критикуват икономическите мерки, които наистина са проблем, защото пари не се дават и много хора ще гладуват, народа масово се вълнува от пейки и маршрути в парка, както и от гугъл транслейтнати части от новини, които могат евентуално да ни се харесат, ако бяха верни.

Sparkles, това не е наше изобретение. Освен това най-здравите, децата например, пренасят жестоко и понеже всички обичат паралелите с грипа, като се направи грипна ваканция и грипа приключва. Ако сте забелязали. От нашите мерки само тази е уникална, първи затворихме училища преди да има и един доказан случай и ми се струва, че това ще се окаже решаващо. Ще видим накрая, разбира се.

# 18 532
Доказано болните и техните контакти се поставят под карантина. Не мисля, че някой ни разглежда всички като болни и под строй. По строй се движим на обществени места и в магазини, което е логично, за да предпазим себе си и други хора. Ако не ви харесва не ходете на тези места и толкова. По улиците всеки си ходи свободно.

# 18 533
  • София
Колеги, във всички държави го имаше тоя момент с малко излекувани В Началото. Нашата крива расте отскоро сравнително. Първите десетки дни имахме по няколко случая - 8, 10, 12.
Едва от последните две седмици дръпнахме с над 500, че и повече, само за 2 седмици. Е те няма как да оздравеят толкова бърже, още повече при нас искат 2 поредни отрицателни теста.
В един момент ще почнат да оздравяват по 100 на ден, ще видите.

# 18 534
Делта, писала съм за чужденците, идващи в България. За тях да се осигурят хотели, но те да си ги плащат. А връщащите се български граждани да търсят начин да бъдат посрещани от роднини, които така или иначе заради тях ще бъдат карантинирани. Така ще застрашат/евентуално/един човек, а не един автобус хора или таксиметрови шофьор, който заради едни 150 лв. изкарани днес, ще седи вкъщи без доход 14 дни.

# 18 535
А в селата и малките градове на практика мерки няма- нито се спазва дистанция, нито се носят маски, нито движението на хора напред назад е спряло.
Не е вярно. Същите са хората като в големия град, едни се съобразяват, други не вярват и не изпълняват.

# 18 536
  • Пловдив
DeltaAzimut, карантината за доказани носители на вируса е 28 дни, едва след изтичането чакат РЗИ да вземе тест. А за едно дете казаха, че повече от 30 дни не може да се изчисти от вируса.

# 18 537
Проучвания, стартирали през 2010 г. на учени от Института по биология и имунология на размножаването на Българската академия на науките (ИБИР-БАН), ги насочват към това, че именно свръхреакция на един сложен белтъчен комплекс, наречен инфламазома NLRP3 е в основата на тежките усложнения при COVID-19

http://www.bas.bg/2020/04/29/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BA%D0% … lCMmZ9GPv3dq8uUtw

# 18 538
Колеги, във всички държави го имаше тоя момент с малко излекувани В Началото. Нашата крива расте отскоро сравнително. Първите десетки дни имахме по няколко случая - 8, 10, 12.
Едва от последните две седмици дръпнахме с над 500, че и повече, само за 2 седмици. Е те няма как да оздравеят толкова бърже, още повече при нас искат 2 поредни отрицателни теста.
В един момент ще почнат да оздравяват по 100 на ден, ще видите.

Мнението ми е, че ако желаят наистина да са акуратни и щадят психиката на населението, а и не правят опит за фалшиво подвеждане с цел продължаване на мерките, трябва да се съобщават само активните случаи, а не общата бройка до момента, защото естествено е, че за 2 месеца общата бройка на заболелите ще се увеличи двойно, но пък, ако човек не помисли за факторът време, може доста да си се плашунка.

Освен това, продължавам да твърдя, че е абсурдно за 2 месеца да има само 18% излекувани случаи от общо-цитираните. Не мисля, че информацията, която Щабът поднася, е акуратна и това кара някои хора да живеят в паника и да пият успокоителни. Не се прави така и мисля, че хората от Щаба трябва да си вземат бележка.

# 18 539
А в селата и малките градове на практика мерки няма- нито се спазва дистанция, нито се носят маски, нито движението на хора напред назад е спряло.
Не е вярно. Същите са хората като в големия град, едни се съобразяват, други не вярват и не изпълняват.

Живея в малко градче от селски тип, определено за тук, мога да твърдя, че никакви мерки не се спазват. Децата си играят на тумби, възрастни се събират, това по къщите, маски не се носят, или ако се носят, то са под брадичките, в магазините никой не следи за брой влезнали, не се съобразява часа за само възрастни в магазините.

Общи условия

Активация на акаунт