COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 596
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 18 795
  • Там,където се събуждам щастлива.
E, явно стана тежко болна след като се върна... Neutral Face
Как точно се качва "тежко болен" сам, в най-обикновен граждански самолет!?

Качва се, защото контролът по летищата и в двете държави е никакъв. Кунчев нека казва каква е камерата на летището, но то се вижда как се изпълняват мерките там. Нищо не се спазва, ей това ни е проблемът на нас. Всеки си прави, каквото си иска.
Тази жена е работела в някаква ферма. Като са видели, че е със симптоми, на собствениците им е било по-лесно да ѝ купят билета за София, отколкото някой да ѝ помогне да стигне до лекар в Холандия. Дали са ѝ акъл да се натъпче с парацетамол, за да няма температура на летището. На никой не му се е занимавало с българката, факт. И не е само тя така.

Това на каква база данни е обосновано?
И знаете ли как се наемат тези работници?
И знаете ли (знаем ли) какви са били стъпките й за поискване / получаване на помощ?
И знаем ли кой е знаел / не знаел за евентуална болест?

Някои изказвания тук са определено базирани на емоция и мнение за дадено място / народ, което не ги прави обективни, а по-скоро вредни.

Имам приятелка, която след проблем с белите дробове, скоро след това се качи на самолет и едва не умря в него. Не съм медицинско лице, но предполагам, че тази жена (която не е била сама в самолета, както се твърди от някои съфорумки) е взела медикамент за сваляне на температура (ако е имала, защото температурата при сестра ми беше точно два дена) и от налягането се е влошила.

Вчера представител на общността в Нидерландия изпрати писмо до ръководството на летището. Тази седмица ще има проверка.

Много сте за задължителна карантина на чужденците. Тези, които летят в момента имат разрешение за пребиване и права, като всеки български гражданин на територията на страната. Туристи не летят (сестра ми е в бранша).

# 18 796

Скрит текст:
На мен като малка ми правиха нагревки с кварцова лампа в 4-та градска болница в София - слагаше се един мундщук в ноздрите - заради синузит и от тогава никога не съм имала проблеми със синусите.
Също са ми правили нагревки и на раната след операция от апендисит, която беше супурирала. Подейства супер. Не зная защо вече не се предписват подобни нагревки...
Не говоря за нагревките във физиотерапиите. Те може би са инфрачервени. Говоря за сини ув лъчи, има такива лампи в неонатологиите, използвали са ги при нас като деца, сега има такива открит  тип за помещения и малки закрит тип. Използват се з акратко и трябва много да се внимава с тях. Но в медицински среди сигурно могат д абъдат много полезни. Факт е че аз не помня боледуване каот малка, докато моетот дете се скъса да боледува в сегашните градини. Бъзнах се да пиша защото много вас не помнят някои неща които бяха хубави но си заминаха със соца, едно от тях беше здравеопазването.

Аз вече писах назад, че като малки ни правеха нагревки в училищата с кварцови лампи и не боледувахме толкова много, така е. (това ми мнение модераторите го изтриха) Слагаха ни очила с ластици и ни събличаха голи и ни нагряваха.
А сините лампи и до ден днешен се ползват за стерилизиране на операционните помещения в хирургиите през нощта.

# 18 797
Значи в София огнището почти изчезна? А Беларус тепърва ще си чакат пика, нали не очаквате от тоталитарна държава някакви верни данни?

# 18 798
Кура булгара не знам, какво се занимаваш. Онзи ден и аз това обеснявах, но експертите тук, сравниха Беларус със Северна Корея. Всичко е лъжа, щом не отговаря на цифрите на Италия. Само Италия говори истината в този свят.

# 18 799

Аз вече писах назад, че като малки ни правеха нагревки в училищата с кварцови лампи. Слагаха ни очила с ластици и ни събличаха голи и ни нагряваха.
А сините лампи и до ден днешен се ползват за стерилизиране на операционните помещения през нощта.
Кварцово е стъклото. Няма никаква връзка с вида светлина. Тоест и УВ и инфраред са кварцови.

# 18 800
  • Bulgaria
Забележете само какво се случва във Видин. Сутринта бяха излезли положителни проби от лекари и мед. сестри в хирургия. Новите случаи не знам от къде са, но новините от областта въобще не са добри.

Рано тази сутрин симптоми на заболяването е показал още един потребител на Дома за възрастни хора в село Гара Орешец, който до този момент е бил с отрицателен тест за коронавирус, каза за Радио Видин кметът на община Димово Светослав Славчев:

"В момента в Дома има 13 потребители и 6 човека персонал. Днес, към три часа, имаме човек, който вдигна температура. От сутринта положението му се усложнява, това е от тези, които нямат положителна проба. В момента ще взимаме решение какво ще правим- дали ще търсим помощ от бърза помощ."

https://www.bnr.bg/vidin/post/101268144/oshte-edin-vloshen-pacie … st-za-koronavirus

# 18 801

Аз вече писах назад, че като малки ни правеха нагревки в училищата с кварцови лампи. Слагаха ни очила с ластици и ни събличаха голи и ни нагряваха.
А сините лампи и до ден днешен се ползват за стерилизиране на операционните помещения през нощта.
Кварцово е стъклото. Няма никаква връзка с вида светлина. Тоест и УВ и инфраред са кварцови.

Може, аз не споря за това каква е самата лампа. Казваха й кварцова и това съм запомнила.
Ефектът от тези нагревки обаче е добър, защото през зимата слънцето е слабо и страдаме от липса на вит.Д, който пък играе роля в много от процесите в тялото.

# 18 802
  • тук-там

Много сте за задължителна карантина на чужденците. Тези, които летят в момента имат разрешение за пребиване и права, като всеки български гражданин на територията на страната. Туристи не летят (сестра ми е в бранша).

Дали да не въведат и КПП на летищата...
Излиташ от БГ само с представен трудов договор с място на работа - съответната дестинация, или адресна регистрация.
А, не разни нелегални гурбетчии да ми се връщат, защото там не ги имат за нищо.

# 18 803
Значи в София огнището почти изчезна?

Огнището в София беше във Факултета и Филиповци. Явно управата си е свършила работата и вече няма огнища там, за момента.

# 18 804
.      Черква в Южен Лондон продава "божествено очистващо масло", което "предотвратява и лекува" Covid-19, ако се приема три пъти на ден. В тайно записани разговори на Би Би Си Лондон беше казано, че маслото ще работи, ако се вдиша чрез кърпа или топла вода в купа. Епископ Климат Уайзман твърди, че неговите комплекти - бутилка масло и малко червена прежда, на цена от £ 91ще защитят неговите последователи от вируса.

В наше църкви при служба с маслосвет същото излиза безплатно. Дали лекува корона... Някои попове казаха, че корона в бг православни храмове не влиза.

Интересно ми е след Великден, дали се изпоразболяха свещениците? Мисля, че не са, или греша?
Патриархът как е?
В UK има представени всякави църви, както и други религиозни храмове.
Официалната църква е The Church of England. Това е нейното становище, от което се вижда, че червите са били затворени доста преди Великден.
"След съобщението на премиера от 23 март, архиепископите са писали на духовенството в подкрепа на мерките и отново на 27 март, като изискват сега църквите да затворят както за частни богослужения, така и за обществени служби.
Следователно нашите църковни сгради са затворени за обществено богослужение, частна молитва и всички други срещи и дейности, с изключение на жизненоважни обществени услуги, до по-нататъшно уведомление."
https://www.churchofengland.org/more/media-centre/coronavirus-co … guidance-churches

# 18 805

Дали да не въведат и КПП на летищата...
Излиташ от БГ само с представен трудов договор с място на работа - съответната дестинация, или адресна регистрация.
А, не разни нелегални гурбетчии да ми се връщат, защото там не ги имат за нищо.
По принцип щом се идва от рискови страни трябва да има контрол.

# 18 806
Академик Ангел Гълъбов се изказа по БНР, каза, че единственото спасение е карантина от китайски тип.
И какво представлява " от китайски тип"?
Да се зачукват вратите с пирони на заразените ли?
Брейййй, колко професори, доценти, академици наизкачаха и се изказаха.
А дали и колко е приложимо в нашата страна, не се коментира. Да не говорим, че броят на заразените в Китай беше в пъти по- висок.

# 18 807
  • Street of Dreams
Нов тест за антитела с преносимо устройство, за който се твърди, че е с 99% точност,  е бил сертифициран за употреба в цяла Европа:
https://www.independent.co.uk/news/health/coronavirus-antibody-t … OUFyRpZdpazJo60Vg

Отчет на Министерство на здравеопазването за получените дарения и изразходвани средства:
Скрит текст:
В натура:

Дарение от Китай:
защитни маски тип N95: 20 000 бр.;
маски хирургически: 50 000 бр.;
защитни облекла за еднократна употреба:10 000 бр.;
тестове за COVID-19: 417 кита, които съдържат 10 008 бр. теста;
защитни очила: 10 000 бр.;
защитни ръкавици: 10 000 чифта;
калцуни: 10 000 чифта.

От физически и юридически лица:
Предпазни шлемове: 10 000 бр.;
Лекарства: 14 575 опаковки;
FFP3 маски : 5 300 броя ;
Хирургически маски: 150 000 бр.;
Дезинфектант за ръце: 10 080 литра;
Предпазни костюми: 100 бр.;
Автоматизирана система за екстракция на ДНК/РНК за Столична РЗИ; китове за изолиране и детекция на SARS-CoV-2  за СРЗИ;            
Респиратори, доставени в лечебни заведения: 147 бр.;
Гориво за линейки на стойност 100 000,00 лв.  

От Агенция „Митници“  на Министерство на здравеопазването са предоставени конфискувани стоки:
Хирургични маски: 276 250 бр.;
Антибактериален гел: 17 280 опаковки.  
Всички дарения в натура постъпват в базата на Българския червен кръст и се разпределят по предложение на Логистично-координационния център.

Със средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси ” 2014-2020 г.
с общ бюджет 500 000 лв.,  Министерството на здравеопазването е сключило договори в  размер на 121 400 лв. за доставка на:
100 000 бр. хирургични маски;      
4 800 бр. маски FFP3/ FFP2/N95/KN95.

Със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. с общ бюджет 40 000 000 лв., Министерството на здравеопазването е сключило договори в размер на 20 537 172 лв. за доставка на:  
262 бр. апарати за белодробна вентилация;
72 000 бр. комплект за тестове;
2 226 770 бр. маски FFP3/ FFP2/N95/KN95;
100 000 бр. предпазни очила;
100 000 бр. еднократни защитни гащеризони;
150 000 бр. калцуни.
Предстои сключване на още договори за доставка на респиратори, тестове и предпазни средства.

Със средства от бюджета на Министерство на здравеопазването са закупени лични предпазни средства и медикаменти в размер на 1 150 558 лв., в т. ч.:
"Хидроксихлорокин сулфат таблетки 100 mg" – 171 429 опаковки;
"Азитромицин разтворими таблетки  250 mg" – 30 000 опаковки.

Със средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси ” 2014-2020 г. с общ бюджет 59 500 000 лв., Министерство на здравеопазването финансира изплащане на допълнителни трудови възнаграждения в размер на 1 000 лева на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус в лечебни заведения, лаборатории, регионални здравни инспекции, центрове за спешна медицинска помощ и Националния център за заразни и паразитни болести.  През месец април са изплатени средствата за възнаграждения за м. март на 2 000 лица в 37 лечебни заведения в размер на 3 200 000 лв. и 1 700 лица в 28 РЗИ, 23 ЦСМП и НЦЗПБ в размер на 1 700 000 лв.

До вчера, 29 април, 20.00 часа, близо 385 000 лв. са постъпили по сметката на DMS SOLIDARNOST.

Източник: https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/ministr-ananiev- … 3yUjE65gVLc0GPIXs

Милионите, дарени от Пеевски и други лица, липсват в горния отчет Wink

Браво!

На всички дарители, разпределителни, доброволци, спазващи мерките, отговорни, позитивни и ориентирани в ситуацията, задружни хора. Не може само да се критикува и хейти.

Не знам дали сте споменали и българското мюфтийство, което се включи много разумно в ситуацията.

Кога се очакваше резултатът от Великден?

# 18 808
Кура булгара не знам, какво се занимаваш. Онзи ден и аз това обеснявах, но експертите тук, сравниха Беларус със Северна Корея. Всичко е лъжа, щом не отговаря на цифрите на Италия. Само Италия говори истината в този свят.
Да, само с тази малка подробност, че Беларус се намира в Европа, всеки който иска може да влезе и излезе от страната. Преди две седмици там беше мисия на СЗО да види какво е това чудо - целия свят е в паника, само в Беларус няма паника. Гледах, гледаха и си тръгнаха. Нищо скрито-покрито няма в Беларус.
Да не говорим, че милиони хора всяка седмица вперват поглед именно в Беларус - само там от цял свят продължават да се играят на живо мачове от първенството им по футбол. И понеже никъде няма мачове на живо всички спортни канали в момента предават от Беларус тяхното футболно първенство.

# 18 809
  • Bulgaria
В Беларус данните и ситуацията са прозрачни, колкото и в Китай. Само като им погледна смъртните случаи, които са 89 при 14027 положителни резултати и ми става ясно колко са им реални данните.

Общи условия

Активация на акаунт