COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 480 968
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 19 155
То беше ясно, че едва ли е реинфекция.
За Видин аз не взимам страна и РЗИ виновни, но и лекарите са си виновни. В Пловдив помните ли, какъв вой се вдигна в една болница, заради една жена, която почина и се предполагаше, че е Ковид? Защо два месеца тези хора са мълчали? Жалко, много жалко. Това е огромен проблем там, за което е подпомогнало и подценяването на ситуацията.

# 19 156
По коя телевизия е предаването на Светла Петрова?

# 19 157
  • София
По коя телевизия е предаването на Светла Петрова?
Интернет предаване е.

# 19 158
Fanfanito, защо се тюхкаш за кръвната група, нали изкара короната Grinning само чакаме теста.

# 19 159
Добро утро, извинявам се предварително, ако клипът е публикуван преди мен. Темата ни тук е доста динамична и не мога да изчета всички мнения.
https://www.bnt.bg/bg/a/v-zonata-na-covid-19#
Това гледах преди малко. Репортаж от Пирогов в сектора за лечение на Ковид. Беше ми интересно.
Сега да споделя и нещо от мен. Живея в Щатите от година. В Лас Вегас. Щатът е под "блокада" от 13 март. Слагам кавички, защото тук си е китно лято и навън ври от народ. Вярно, много са с маски( незадължителни още), вярно е ,че се спазва дистанция, но тука изтърваха коня ,казано по нашенски.
Миналата седмица имах досег до здравните звена тук- педиатърът на детето и urgent care. Това последното е по- достъпното спешно тук. Т.е. Ако не си много, много зле - отиваш, преглеждат те , изследват те и те насочват как да се лекуваш.
Детето ( на 2 годинки почти) преди седмица през нощта вдигна 38 температура. Нищо необичайно за детенце на нейната възраст. Вкъщи няма болни, не излизаме, пазим се. Започна и да повръща сутринта и аз страх , не страх звъннах на педиатъра, натоварих в колата и айде. Докато идем до там температурата вече беше над 39.
Прегледа я ( там цареше адското спокойствие, без предпазни облекла и прочие) и каза стомашен вирус. Изследва я за сезонен грип , но не и за ковид. Каза парацетамол и да се хидратира.
Така ... след около 3-4 часа след следобедния сън меря аз температура - 40,2. Направо как не починах аз. Меря с втори термометър - 40! Звъним , питаме, както и да е - помогнаха със съвети по телефона да я свалим. До вечерта беше добре детето. На втория ден с температура вече и парацетамола не помагаше. Седи си 38 и нещо и не пада. Трети ден не чаках да се мъчи и директно в urgent care. Там ни посрещнаха като от клипа - с предпазно облекло, раздадоха ни маски, мери се температура на входа. Не се допуска болните да се срещат в чакалня.
Детето въпреки опитите ми беше обезводнено вече и пак със същата 38 температура, която не можеше да свали. Разпитаха ни за болни вкъщи, за контакти. Правиха рентген- чист. Взеха урина с 300 зора - чиста, взеха след адски мъки и кръв по изрично мое настояване. Тук вече идва моето леко разочарование. Пуснали са само ПКК. По която по техни бегли обяснения излезе, че няма бактериална инфекция, а е " някакъв вирус, ама не се знае какъв".И стигаме до момента, в който й взеха проба за коронавируса , CPR проба. За бърз тест и дума не се отвори. От този момент нататък , след близо 4 часа престой в стаята и сума ти мили сестри и лекари - никой не влезе повече. Изписаха ни антибиотик за всеки случай да не вземе да развие и нещо бактериално.
Пробата за коронавируса още не е готова! След 5 дни близо! Според мен ей така се разпространява тази зараза тук.
Не допускам, че детето ми е болно от този вирус, просто разказвам всичко това, защото направих съпоставка с клипа от БНТ. Знам, че нашата здравна система не е цъфнала и вързала, но в репортажа видях професионализъм, който тук ... ами не видях на това ниво. Доволна съм от грижите за детето ми дотолкова, че й направиха рентген и изключихме бактериална инфекция. А какъв вирус я мъчи цели 3 дни - не се знае...
Следя темата от самото й начало, още докато беше вирусът в Китай. Следях доскоро и новините, но ако трябва да съм честна шизофреничния Тръмп ме отказа да гледам. Толкова е неадекватен, че се съмнявам вече във всичко казано от него и във всички мерки, които налагат.
Дано не съм досадила с дългия пост. Бъдете здрави и дано скоро всичко премине.

# 19 160
Скрит текст:
Южнокорейските учени са стигнали до извода, че пациенти, за които се е смятало, че са се разболели повторно от COVID-19, просто са дали "фалшива положителна проба". Няма реинфекции!

Това дава изключително големи надежди за дългосрочен имунитет. Учените бяха много притеснени от възможността преболедувалите да се разболяват повторно, при това толкова скоро след като първоначално са заболели.

https://twitter.com/ProfKarolSikora/status/1255754983993159680?f … qyF5KCKQhqS4hNUHk

Е, това германците отдавна го казаха! Ама важното е драма да има! Joy Не е към теб лично, Ronald! Grinning

# 19 161

Мда, много обичам илюстративното обяснение на нещо. Тогава невярващите на думи разбират по-добре за какво става въпрос.

Сега чета норвежка статия за едни лекари в интензивно отделение в университетската болница в Осло, които обясняват за опита си с пациенти в интензивното, че диабет, високо кръвно и наднормено тегло утежняват протичането на болестта. Поява на бъбречна недостатъчност също е често срещано при тези пациенти.

Също говорят за трайните увреждания след дълго стоене на респиратор. Загуба на мускулна маса, отслабване на организма. Много от пациентите, които дни наред са на респиратор, получават и трайни увреждания на белите дробове. Сред оздравелите се забелязват и последствия като частична загуба на памет, влошена концентрация и проблеми със съня. Състоянието на имунната система е решаващо за това как пациентът ще се справи с вируса и какви ще са трайните последствия за организма. По-младите и здрави имат по-добри шансове да се разминат с по-малко трайни увреждания от по-възрастните и с влошено здраве. Количеството поет вирус също е от значение колко бурно ще реагира тялото. Какво лечение да се провежда зависи от много фактори и не за всички пациенти интензивно лечение с респиратор е правилното - много възрастните и тези с отслабен организъм нямат голяма полза от такъв тип процедури, защото те отслабват още повече тялото и не е сигурно, че тези пациенти могат да издържат самото лечение.

# 19 162
Hris, желая бързо оздравяване на детенцето. Малките деца така вдигат рязко температура, но много бързо им минава.

# 19 163
След 13 май извънредното положение няма да продължи, но някои мерки да. И каква стана тя - никаква! Почваме активно да работим, в сградата където работя само служителите са 200, отделно около 200 души влизат на ден там. Ще работим с маски и шлемове. Като за първи път влезнах в тази тема, смятах и казах, че този вирус един ден ще ни стигне всички или ще изчезне от самосебе си. Сега, след временна надежда и вяра в ефективността на мерките, отново се върна към първоначалното си мнение - че ще живеем с него и трябва да свикнем с това. Активното население се връща към живота, с маски, пенсионерите се пазят и стоят повече затворени.
Спрях да чета и търся дълбоки коментари, защото както предполагах, информацията, която ни се дава не е реална.

# 19 164
Не ги мислете, ще имат много смъртни накуп, а не разтеглени във времето. И впрочем там смъртността е висока в емигрантските групи от близкия изток и Азия. Както и старческите домове. За добро или лошо, шведите са най практичния и суров народ откъм отношение към живота и смъртта.
Колко цинично! Sick

# 19 165
Поне маските на открито се очаква да махнат съвсем скоро, след това поетапно и другите неща.

# 19 166
Тегнел признава в интервю, препредадено в норвежкия аналог на жълта преса VG, че той вече не е сигурен дали шведската стратегия е най-правилна. Прекалено много поразени старчески домове има в сравнение например с Норвегия. Според него трябва да се провери къде са сбъркали шведите в опазването на старите хора в домовете. В Норвегия също има случаи в старчески домове, но в Швеция са много повече засегнатите домове. Също той казва, че по-ниската възраст на заразените в Норвегия допринася за по-ниската смъртност там, спрямо Швеция. Също така казва, че е важно човек да е скромен и признава, че и самият той невинаги помни правилата за миене на ръцете 30 секунди, и т.н.

# 19 167
Не ги мислете, ще имат много смъртни накуп, а не разтеглени във времето. И впрочем там смъртността е висока в емигрантските групи от близкия изток и Азия. Както и старческите домове. 
За добро или лошо, шведите са най практичния и суров народ откъм отношение към живота и смъртта.
Ако са толкова "практични", колкото ги описваш, после ще ги пише в учебниците като Холокост 2.
Ама не е това случаят, аз не вярвам. Това са тъпи и първосигнални интерпретации на тяхната политика. Надявам се.

# 19 168
Дистанцията в Бг я виждам аз като тотална химера. Бях до една аптека и един магазин. И на двете места пишеше вътре само по 1, вътре бяха по 2-3-ма и отделно от това, докато аз си чаках чинно отвън да ми дойде реда се опитаха и на двете места да влязат хора, на които се наложи изрично да направя забележка, че и аз чакам и те - "оооо, не ви видяхме". Е как не сте ме видяли, бе? Аз съм пред самите стълби на магазина. Явно съм абсолютно невидима. Явно и хората в магазина, както и надписа също бяха невидими. Забравете за дистанцията и опитите да се вилиза с някакъв ред в магазините. Фактът е, че това просто няма да стане.

Абсолютно....надежда всяка оставете....Поради ред причини, излизам много рядко, но това ме отчая съвсем, защото констатирах абсолютно същото като вас! Питям се често, какво още трябва да се случи, та някой хора да променят мисленето си, своята елементарна същност....и някак сама стигам до отговора, че това никога няма да стане за съжаление! А тяка без правила се живее много трудно и изморително!]

# 19 169
Тегнел признава в интервю, препредадено в норвежкия аналог на жълта преса VG, че той вече не е сигурен дали шведската стратегия е най-правилна. Прекалено много поразени старчески домове има в сравнение например с Норвегия. Според него трябва да се провери къде са сбъркали шведите в опазването на старите хора в домовете. В Норвегия също има случаи в старчески домове, но в Швеция са много повече засегнатите домове. Също той казва, че по-ниската възраст на заразените в Норвегия допринася за по-ниската смъртност там, спрямо Швеция. Също така казва, че е важно човек да е скромен и признава, че и самият той невинаги помни правилата за миене на ръцете 30 секунди, и т.н.
Ти да видиш!

Общи условия

Активация на акаунт