COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 555
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 19 200
  • София
Цитат
Тежко му е на Тегнел. Тежко е да осъзнаеш, че си сгрешил и че толкова хора са умрели.
Скрит текст:
Не мисля,че му е тежко.Какви ли не убийствени за европейците решения се взимат всеки ден и никой властимащите не се трогва.Ако му е тежко на Тенгел,да се гръмне.Можеха да затворят континента в края на февруари,началото на март и да се предотвратят сегашните мащаби.Не го направиха нарочно.Тъпанарят Джонсън се подиграваше.Той се разболя,но него го лекуват.Smiling ImpНе го отпратиха вкъщи с парацетамолче,както правят за простосмъртните европейци.
[/spoiler]
Мисля си, че е добър човек, който искрено е вярвал, че стратегията му е правилната. На хартия може и да е изглеждало така, ама на практика е друго. Имаше един стар лаф по мое време, че комунизмът на хартия е чудесен, но на практика и приложен върху хората - ужасен.

Пак тя, в Норвегия най-малките ходят на градина и начално училище, но не защото норвежците вярват, че малките деца не сеят зараза. А за да могат родителите им да работят.
Идеята за стадния имунитет в случая се базира на добре познатата схема на естествения отбор - умират непригодените да се справят с възникналата ситуация, в случая - пандемия. Умират старите и болните, оцеляват с имунитет младите и здравите. Нищо ново и нищо оригинално. Доколко е вариант подобен "социален дарвинизъм"за цивилизована Европа е друг въпрос, но всъщност шведите да му мислят... Те се набълбучкаха с брадати "дечица" - уж бежанци, така че явно с тях разчитат да подмладят нацията, след като "коронясат" ненужните старци. Поне така изглежда отстрани, но те си знаят.

# 19 201
  • София
Цитат
Тежко му е на Тегнел. Тежко е да осъзнаеш, че си сгрешил и че толкова хора са умрели.
Не мисля,че му е тежко.Какви ли не убийствени за европейците решения се взимат всеки ден и никой властимащите не се трогва.Ако му е тежко на Тенгел,да се гръмне.Можеха да затворят континента в края на февруари,началото на март и да се предотвратят сегашните мащаби.Не го направиха нарочно.Тъпанарят Джонсън се подиграваше.Той се разболя,но него го лекуват.Smiling ImpНе го отпратиха вкъщи с парацетамолче,както правят за простосмъртните европейци.

Мисля си, че е добър човек, който искрено е вярвал, че стратегията му е правилната. На хартия може и да е изглеждало така, ама на практика е друго. Имаше един стар лаф по мое време, че комунизмът на хартия е чудесен, но на практика и приложен върху хората - ужасен.

Пак тя, в Норвегия най-малките ходят на градина и начално училище, но не защото норвежците вярват, че малките деца не сеят зараза. А за да могат родителите им да работят.
Важното е, че ходят. Причината е ясна, но ако се окаже вярно това за незаразяването, ще е още по-добре.

# 19 202
  • В заешката дупка
В Исландия още от самото начало нашият главен епидемиолог твърдеше, че има предварителни проучвания в страните по-рано навлезли в епидемията, които показват, че сред децата зарзата не се разпространява както при възрастните.  Това беше основния мотив да не се затварят ДГ и основните училища тук.

През цялото време повтаряше обаче, че и при най-малкото съмнение, че тези места стават огнища, ще бъдат затворени. Това така и не се случи. В последствие се оказа, че няма дете тук (поне засега), което да е заразило възрастен или друго дете.

Рано е още да се говори за каквито и да е генерални изводи и “доказателства”, как точно се разпространява заразата сред децата, защото трябва да се проведат по-мащабни проучвания по света и по всички правила за да имат наистина научна стойност. Обаче наистина изглежда, че предварителните проучвания, анекдотични случаи* и подобни, показват, че зразата се разпространява по-различно сред децата. Много обнадеждаващо.

* Boy with Covid-19 did not transmit disease to more than 170 contacts

# 19 203
  • Bulgaria
От фейсбук профила на един от заразените относно симптомите, които е имал: Първите 2 дни главоболие и парене на очите с температура 36,5. След това никакви симптоми до 5-тия ден, когато се е появила кашлица и е отшумяла на следващия ден. Имал е температура 35,8-36,2 в този период. Няма други симптоми засега. Утре пак ще пише. Иначе е написал, че приема антибиотик и витамин Ц.

Скрит текст:
Няма да качвам скрийншот, защото не е споделено публично и предполагам не иска да го разнасят навсякъде.

Самоцитирам се. Малък ъпдейт. Въпросният е написал, че към момента няма други симптоми. Кипи от енергия. 14-ти ден, откакто е бил контактен. Написал е също, че температурата му е 35,4, на което оставам безмълвна.

Последна редакция: пт, 01 май 2020, 13:51 от MK_

# 19 204
  • Ispania
В Исландия още от самото начало нашият главен епидемиолог твърдеше, че има предварителни проучвания в страните по-рано навлезли в епидемията, които показват, че сред децата зарзата не се разпространява както при възрастните.  Това беше основния мотив да не се затварят ДГ и основните училища тук.

През цялото време повтаряше обаче, че и при най-малкото съмнение, че тези места стават огнища, ще бъдат затворени. Това така и не се случи. В последствие се оказа, че няма дете тук (поне засега), което да е заразило възрастен или друго дете.

Рано е още да се говори за каквито и да е генерални изводи и “доказателства”, как точно се разпространява заразата сред децата, защото трябва да се проведат по-мащабни проучвания по света и по всички правила за да имат наистина научна стойност. Обаче наистина изглежда, че предварителните проучвания, анекдотични случаи* и подобни, показват, че зразата се разпространява по-различно сред децата. Много обнадеждаващо.

* Boy with Covid-19 did not transmit disease to more than 170 contacts
Това е много странно 🤔. В Италия, Китай и Испания , се”доказа”(Евентуално после ще обясня защо в кавички ), че децата са най-голямия разносител на вируса и точно за това първи затвориха училищата и градините. Доказа се също (без кавички този път!!), че децата са заразили най-много болни още в самото начало. И че 80% заразата е в страната, а не идва от вън.
(Забравих моменталното затваряне с полицейски ленти на детски паркове и съоръжения )

# 19 205
Днешният брифинг беше доста позитивен и обнадеждаващ.

Направо съм бясна. Съседът ни по къща е лекар. На Великден се събраха цялата рода да празнуват. Миналата седмица бяха няколко приятелски семейства с преспиване. Сега пристигнаха съвсем други гости.
То пък бива, бива безхаберие и неглижиране, ама това минава всякакви граници.

# 19 206
Скрит текст:
По острови съм забелязала, ча акъл много не вирее.
Soft, като Японците, нали. Ряпа ядат и мигат на парцали. 😂😂

Японците наистина са изключение, както сред островите, така и сред азиатците.

За акъл не знам, ама винаги остават малко повечко живи по островите.
Географията ги спасява от войни, сега им помага за епидемията ... пък нека да са "глупави"  - уж.
А ние сме "екстра", щото не сме остров, а кръстопът  и баш на Балканите сме се заринали с интелект отвсякъде
Да, бе много спасяват островите от войни. На японците, както са на остров, така им пуснаха 2 атомни бомби. На острови се дебаркира и се завладяват без никакъв проблем. Няма незавладян остров.
Ех, знаех си, че някой ще се присети за бомбите, но това е сравнително от скоро - в древността и средните векове не е било чак толкова лесно - овършавали са предимно континенталните части.
Обаче има и някои "нездравословни" острови - Света Елена, Белене.
Май имаше земетресение?

# 19 207
  • Bulgaria

Направо съм бясна. Съседът ни по къща е лекар. На Великден се събраха цялата рода да празнуват. Миналата седмица бяха няколко приятелски семейства с преспиване. Сега пристигнаха съвсем други гости.

И ние очакваме тези хора да ни лекуват... На приятелят ми майка му работи в кръвен център в България. Единствено тя от всички колежки е постоянно с маска и ръкавици. Другите си слагат маска само, когато работят с пациент и веднага я свалят после. Друг техен роднина работи в болница и е с тежък диабет. Той също не се впряга много, много от вируса и не носеше маска. Към днешна дата не знам дали си е променил мнението, но имаха случай на коронавирус в болницата и въпреки това разсъждаваше така.

# 19 208
  • София
Безхаберие, неглижиране  и последствията от това във видинската болница според тази статия
Хронология на едно огнище

# 19 209
  • На остров
Тенгел не взима сам решенията каза го още в  началото, той е лицето на здравната агенция, но зад решенията седи цял екип.
Повтаряно е многократно, че за вируса се знае много малко и коя стратегия е правилна евентуално един ден ще се разбере.

За старческите домове не отгаваря здравната агенция пряко, та реално ако могло да се направи нещо съвсем в началото то в било под юрисдикция на друго не на Тенгел и компания.

Шведските власти когато грешат си признават дали сега е така или не никой не може да каже.
Факт е, че всякакви политически драми са на второ ред в момента и няма дразги на политическо ниво.
Рейтинга на всички се е вдигнал от началото на вируса и кризата около него.
Тенгел конкретно си има голям фен клуб сред хората.

# 19 210
От ФБ профила на Леля, туко що:

ℹ️ От 3 май, неделя, отваряме за разходка природен парк „Витоша“. Днес на заседание в Министерския съвет с министър-председателя Борисов, министър Кирил Ананиев, министър Младен Маринов, ген. Мутафчийски и членовете на Националния оперативен щаб коментирахме организацията за отваряне на природните паркове и създаването на организация за излети в планините, за което министъра на здравеопазването издава заповед.

✅Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите.
❌Между 11 и 14 ч тези пътища ще се затварят за автомобили.
✅На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

✅За да не допускаме събирането на много хора на едно място автобусните линии, които пътуват до Витоша остават спрени. С успокояване на епидемичната обстановка имаме готовност да възстановим движението на градските автобусни линии до Витоша.

✅При разходка в планината спазвайте дистанция от минимум 2,5 м. При разговори с други хора, поставяйте маска или шал.

❌Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.

✅Моля, гражданите, които не познават добре Витоша, но искат да се разходят, да ползват задължително само маркираните екопътеки.

🙏Благодаря на всички граждани, които отговорно спазват правилата за разходка в отворените големи паркове.
✅В неделя ще премахнем лентите в големите паркове, но моля гражданите да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка в парковете.
❌Остават в сила и забраните за сядане на пейките и за използване на детските и спортни съоръжения.

✅Възлагам на кметовете на райони от понеделник да създадат организация за отваряне на малките паркове в кварталите и градските градини при спазване на всички противоепидемични мерки.

# 19 211
Провилно ли разбирам, достъп до планидна ще имат само живеещите в София ли?

# 19 212
Бях в Техномаркет, на мен лично ми се наложи, счупи се винтила на газовия котлон...както и да е. Искам да ви кажа, че хората там бяха толкова, сякаш ги бяха пуснали от някъде с цел да щурмуват магазина и го завземат. Всичко бяха с маски, но на половината им бяха под носа. Не намерих това, което ми трябва и се насочих към Практикер, но накрая се отказах, защото паркингът беше препълнен. Тъпото е, не че има много хора, а че тези хора се държат като е отвързани, което прави всички досегашни ограничения и загуби, свързани с тях за абсолютно безсмислени.
За себе си реших да приема, че краят на общите опити за ограничаване на заразата дойде и всичко, което се говори в обратна насока е очевидна лъжа.
Дето се казва, сега сме в ръцете на Бог.
И пак вярвам и знам, че ще се разминем леко, ама не щото сме много отговорни.

# 19 213
  • Буркина Фасо

И ние очакваме тези хора да ни лекуват... На приятелят ми майка му работи в кръвен център в България. Единствено тя от всички колежки е постоянно с маска и ръкавици. Другите си слагат маска само, когато работят с пациент и веднага я свалят после. Друг техен роднина работи в болница и е с тежък диабет. Той също не се впряга много, много от вируса и не носеше маска. Към днешна дата не знам дали си е променил мнението, но имаха случай на коронавирус в болницата и въпреки това разсъждаваше така.
от какво да ви лекуват?
те също са хора - живее им се.

# 19 214
  • Сф
Аз друго се чудя, нямам роднини или имот извън Сф. Не можем да мръднем дори до Витоша.Обаче ще откриваме сезона най- късно юли и то и за чужденци, ако ги пуснат, щото ние ще ги поканим разбира се. При положение, че по другите държави има толкова много повече заболели, на какво точно се разчита че при нас няма да се стигне до колапс на системата?За децата е опасно да са на училище и по градини и градинки, обаче на море не е?Нещо за климатичните системи ?А дали са предвидили реакцията на местните , а не само интересите на хотелиерите и тн бизнес?Ако сега сме отегчени от брифинги, юни,юли ще е интересно според мен.Защо се хабат сега с тия псевдо мерки?Пътни4ката от Амстердам е показателна какво може да стане.Отделно ,за под 7 000 000 население,нито една нормална финансова или подкрепяща  мярка..това отделно на безработицата.Май всички ще попълним една виртуална декларация и ще преминем в режим собствен риск Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт