COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 480 933
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 19 275
Всъщност аз за себе си не знам дали ще нося на открито.Изобщо не ми пречи чисто физически.Но аз мога да си го позволя,защото излизам на два дена за час и веднъж седмично за 3-4 часа.За тези обаче,които са принудени да ги носят с часове,наистина е облекчение.А за температурата на човека не се учудвам.Моята най-редовно е 35.1.Дори и болна,с трески и студени вълни я вдигам до 35.6.

# 19 276
  • Там,където се събуждам щастлива.

Каквото и да стане, тази подигравка с хората без какъвто и да било смисъл няма да бъде забравена!

Ще, ще бъде забравена. Дори няма да се изненадам, ако управляващите са станали  още по-полярни сред някои хора, които вярват, че мерките са били перфектни. Очаквам тези хора да са първи пред урната.

Трагедията е, че западните държави ще се възстановят икономически до две-три години, но нашата  бедна България ще е няколко пъти по три. Мислех си, че подобна криза би могла да доведе до някакви положителни размествания. Не съм убедена, че някога ще се случи!

# 19 277
Маските или трябва да се носят от всички, или от никой. Доказано е, че обикновенните маски не могат да те предпазят от вируса, само тези n95 имат някаква защита. Единствено ако си болен и носиш обикновенна маска, можеш да не заразиш другите. Така че, ако всички не носят, няма смисъл никой да носи.
По принцип на закрити обществени места има риск поради невъзможност за максимално спазване на дистанцията и контакт с хранителните продукти например, там забраната остава, така че не виждам за какво се притеснявате.

# 19 278
Преувеличават и то много. Защо не кажат в сряда колко автомобили са преминали? Имам приятел на ден по 10 пъти минава, те броят декларациите, не колите.

# 19 279
  • София
Чудя се кога ще приключи тоя цирк с тия измислени мерки у нас? Всяко решение, което се взима е незаконно, необмислено и абсолютно без контрол на изпълнение... Лееко взе да ми писва.

# 19 280
  • София
Само ще вметна, че вчера преминах през КПП на път, който стандартно в ден преди много почивни дни е ад и има ужасно задръствания. Снощи беше супер спокойно и за десетина минути минах. Така че айде да не драматизират, и ние излизаме и виждаме какво се случва по пътищата.
Те до вечерта са се изнесли сигурно Grinning Днес са се изнесли сигурно още
 поне 2×40 000
И после някой да ми обяснява, че имаме малко заболели, защото имало мерки. Не знам на ракията ли, на какво се дължи, но цифрите са си цифри и са показателни.

# 19 281
Ми не знам вие пък къде ги виждате тия, които спазвали дистанция. В центъра на София едвам се разминаваш по тротоарите вече, почти си е като преди ИП. Ако не сляза аз на платното сме си рамо до рамо. В магазина също. Залепват се за мен, зад мен и изобщо не виждам никаква дистанция да се спазва.

Франсоаз, аз не разсъждавам като теб. Обаче съм на мнение, че или се хващаш на хорото и го играш до край или не се хващаш. Е ние се хванахме, играхме го, но се разсъхнахме още преди месец...тоест ни сме го играли наистина, нито не сме. Едно тъпо междинно положение напълно безмислено.

# 19 282

Каквото и да стане, тази подигравка с хората без какъвто и да било смисъл няма да бъде забравена!

Ще, ще бъде забравена. Дори няма да се изненадам, ако управляващите са станали  още по-полярни сред някои хора, които вярват, че мерките са били перфектни. Очаквам тези хора да са първи пред урната.

Трагедията е, че западните държави ще се възстановят икономически до две-три години, но нашата  бедна България ще е няколко пъти по три. Мислех си, че подобна криза би могла да доведе до някакви положителни размествания. Не съм убедена, че някога ще се случи!

Тя таз трагедия си ни съпътства от 30 години вече.
Лично за мен това беше страшна обида и няма да го забравя. Никога.

Всъщност аз за себе си не знам дали ще нося на открито.Изобщо не ми пречи чисто физически.Но аз мога да си го позволя,защото излизам на два дена за час и веднъж седмично за 3-4 часа.За тези обаче,които са принудени да ги носят с часове,наистина е облекчение.А за температурата на човека не се учудвам.Моята най-редовно е 35.1.Дори и болна,с трески и студени вълни я вдигам до 35.6.

На мен ми пречат парцалите много. Активен човек съм, не съм "диванен тип" /както един човечец сам нарече хората, въпреки, че спомогна съществено да са в такова положение/ всеки ден вървя пеша минимум по 10 км. На чист въздух в повечето случаи. Нямаше ни една причина да бъда поставяна в подобно положение - когато вървя навън да не мога да дишам нормално.

# 19 283
И кво сега? Пиша декларация, че отивам в планината  и минавам необезпокоявано през кпп- то.

# 19 284
Цитат на: Fenris
Мда, много обичам илюстративното обяснение на нещо. Тогава невярващите на думи разбират по-добре за какво става въпрос.
Mда, винаги може да се манипулира с графиките:

много шум за Швеция, но май е излишен.

# 19 285
Добро утро, извинявам се предварително, ако клипът е публикуван преди мен. Темата ни тук е доста динамична и не мога да изчета всички мнения.
https://www.bnt.bg/bg/a/v-zonata-na-covid-19#
Това гледах преди малко. Репортаж от Пирогов в сектора за лечение на Ковид. Беше ми интересно.
Сега да споделя и нещо от мен. Живея в Щатите от година. В Лас Вегас. Щатът е под "блокада" от 13 март. Слагам кавички, защото тук си е китно лято и навън ври от народ. Вярно, много са с маски( незадължителни още), вярно е ,че се спазва дистанция, но тука изтърваха коня ,казано по нашенски.
Миналата седмица имах досег до здравните звена тук- педиатърът на детето и urgent care. Това последното е по- достъпното спешно тук. Т.е. Ако не си много, много зле - отиваш, преглеждат те , изследват те и те насочват как да се лекуваш.
Детето ( на 2 годинки почти) преди седмица през нощта вдигна 38 температура. Нищо необичайно за детенце на нейната възраст. Вкъщи няма болни, не излизаме, пазим се. Започна и да повръща сутринта и аз страх , не страх звъннах на педиатъра, натоварих в колата и айде. Докато идем до там температурата вече беше над 39.
Прегледа я ( там цареше адското спокойствие, без предпазни облекла и прочие) и каза стомашен вирус. Изследва я за сезонен грип , но не и за ковид. Каза парацетамол и да се хидратира.
Така ... след около 3-4 часа след следобедния сън меря аз температура - 40,2. Направо как не починах аз. Меря с втори термометър - 40! Звъним , питаме, както и да е - помогнаха със съвети по телефона да я свалим. До вечерта беше добре детето. На втория ден с температура вече и парацетамола не помагаше. Седи си 38 и нещо и не пада. Трети ден не чаках да се мъчи и директно в urgent care. Там ни посрещнаха като от клипа - с предпазно облекло, раздадоха ни маски, мери се температура на входа. Не се допуска болните да се срещат в чакалня.
Детето въпреки опитите ми беше обезводнено вече и пак със същата 38 температура, която не можеше да свали. Разпитаха ни за болни вкъщи, за контакти. Правиха рентген- чист. Взеха урина с 300 зора - чиста, взеха след адски мъки и кръв по изрично мое настояване. Тук вече идва моето леко разочарование. Пуснали са само ПКК. По която по техни бегли обяснения излезе, че няма бактериална инфекция, а е " някакъв вирус, ама не се знае какъв".И стигаме до момента, в който й взеха проба за коронавируса , CPR проба. За бърз тест и дума не се отвори. От този момент нататък , след близо 4 часа престой в стаята и сума ти мили сестри и лекари - никой не влезе повече. Изписаха ни антибиотик за всеки случай да не вземе да развие и нещо бактериално.
Пробата за коронавируса още не е готова! След 5 дни близо! Според мен ей така се разпространява тази зараза тук.
Не допускам, че детето ми е болно от този вирус, просто разказвам всичко това, защото направих съпоставка с клипа от БНТ. Знам, че нашата здравна система не е цъфнала и вързала, но в репортажа видях професионализъм, който тук ... ами не видях на това ниво. Доволна съм от грижите за детето ми дотолкова, че й направиха рентген и изключихме бактериална инфекция. А какъв вирус я мъчи цели 3 дни - не се знае...
Следя темата от самото й начало, още докато беше вирусът в Китай. Следях доскоро и новините, но ако трябва да съм честна шизофреничния Тръмп ме отказа да гледам. Толкова е неадекватен, че се съмнявам вече във всичко казано от него и във всички мерки, които налагат.
Дано не съм досадила с дългия пост. Бъдете здрави и дано скоро всичко премине.
Интересно сравнение м/у walk in centre/urgent care и болница Пирогов - Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина, едно от най-големите болнични заведения в България и водещо в областта на спешната и бедствената медицина.
Все пак похвално е, че в Пирогов работят по-добре от walk in centre, но пък Пирогов е единствен за цяла България....

# 19 286
Syros, и аз това си помислих. Сега може ли да се разходим за ден до някоя Старопланински екопътека?

# 19 287
Болшинството няма да носи и на закрито.
Повечето не носят и сега в градски транспорт и магазини (имат на врата за украса).
Ще има и такива, които умишлено ще разнасят зараза.
По време на грипните епидемии масово народа си ходи на работа болен, сега ще е горе-долу същото, никой няма да стане домашен затворник доброволно.
Оптимизмът и радостта от "охлабването" е неоправдан, защото е вследствие на някакъв икономически натиск, а не на подобряване на епидемичната обстановка.

# 19 288
  • София
Syros, и аз това си помислих. Сега може ли да се разходим за ден до някоя Старопланински екопътека?
Доколкото разбирам, причините за преминаване през КПП си остават същите, планината не влиза в тях. https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2020/04/30/4061425_po_kakvi_prichi … _prez_pochivnite/

# 19 289
  • София
А според мен отпадането на не особено умна заповед винаги е повод за радост.

Общи условия

Активация на акаунт