COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 393
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 19 875
Това за маските колко пъти сме го дъвкали, че има ефект ако всички носим? Ако носи само един, а другите не - все едно си с парцал на устата и никакъв ефект няма.

# 19 876
  • София
milenaka, предполагах, че пишеш за лични лекари в София, че работят. Ако не е така се извинявам за грешката.
В южен областен град съм. Почити всички обслужват по телефон
Пиша за България, а София е част от България.
Почити съм сигурна, че имате медицински работник в дома ви. Съжалявам, че трябва да четете  упреците към тях. Както и аз трябваше да чета упреци за други професии в които също има хора, които ги злепоставят. За съжаление истината винаги боли.
Не само, че нямам каквито и да било медицински кадри в дома си, но и сред близките и не толкова близите си роднини.
Фактът, че някои ЛЛ не са в кабинетите си, не ме касае лично по никакъв начин.
Просто уточнявам, че някои лични лекари в България са по кабинетите си и не са спирали да работят, а други лични лекари в България са се скрили и работят само по телефона.

# 19 877
Не съм прочела последните към стотина страници, че нямах време, но прочетох последните десетина страници и разбирам, че България поема по шведския модел. Разбрах и че брифинги на НОЩ повече няма да има.

Тук в Швеция от понеделник до петък групата на Тегнел излиза пред медиите и дава всекидневни пресконференции в 14.00 часа. Винаги Тенгеле започва със статистика колко са заразените в цял свят, колко са починалите в цял свят, следва същата статистика за Швеция, задължително ни се показва графика със смъртността по дни, какъв е натискът в интензивните отделения, следват препоръките, които се повтарят всеки ден - миене на ръце, възрастните над 70 години да се пазят, индивидуална отговорност от всеки, спазване на социална дистанция, при най-леките симптоми на настинка да си останем вкъщи. Накрая следват въпросите от журналистите.

Показват ни и репортажи по шведската национална телевизия от различни погребални агенции и морги, чувалите за трупове, хладилните камери, как обработват телата, какви мерки са взели. Как пък никой тук не възропта, че му пълнят главата със смъртни статистики и чували с трупове, само в България Щабът ви всявал смут и напрежение с подобни приказки, а тук в темата това мрънкане за чувалите и труповете беше преекспонирано до втръсване.  
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/begravningsentrepren … rustar-mot-smitta

Една нова статия в The New York Times за Швеция, в която се казва че:

Доверието е високо в Швеция - в правителството, в институциите и между отделните шведи като общество. Когато правителството се противопостави на конвенционалната мъдрост и отказа да поръча блокиране на едро за „изравняване на кривата“ на коронавирусната епидемия, служителите в общественото здравеопазване посочиха безпрецедентното доверие между правителство, институции и общество като централно оправдание.

Според тях на шведите може да се вярва да останат вкъщи, когато са болни, да следват препоръките за социално дистанциране и да мият ръцете си, за да забавят разпространението на вируса - без задължителни заповеди. И до голяма степен изглежда Швеция е била толкова успешна в контрола на вируса, колкото повечето други държави.

Тук се питам това цитираното можем ли да го кажем за България, това "безпрецедентно доверие" между управляващи, институции и народ дали е съществувало някога...

цялата статия в The New York Times за Швеция
https://www.nytimes.com/2020/04/28/world/europe/sweden-coronavir … erd-immunity.html

# 19 878
Лили, твоята страст към Мангъров не я разбирам и не искам да я коментирам. Изглеждала съм достатъчно негови интервюта. В случая към онзи момент е бил прав. Но не казва, че няма никакъв шанс да се разболее млад човек. Той говори за принципа, вие ми говорите за изключенията.
Разбира се, че е прав. Има си хас, теорията в учебниците по инфекциозни болести да е грешна. Директно си казва, че младите изобщо няма да го усетят. Той дори не говори за разболяване, а за заразяване, защото болните имат нужда от лечение, а лечение няма. Така всъщност имаме заразени, такива, които им минава и такива, които умират, като последните не умират от вируса, а от усложненя на придружаващи заболявания.  Подкрепя изцяло модела на Швеция, в който под "карантина" се слагат възрастните, уязвимите и болните, но младите трябва да работят.

Испанците препълниха улиците след 7-седмична карантина
Дано това да е края!
Да де, а това, че младите няма да го усетят, не означава по дифолт, че никой млад няма да се усложни или да почине. Пак казвам, тенденцията винаги включва в себе си и изключения.

# 19 879
В UK ще отпуснат мерките ако се преминат 5 теста:
1.NHS да се справя с болните /смятат, че е така/
2. Устойчив и постоянен спад в дневната смъртност /смятат, че пика на дневната смъртност е бил 8.04/
3.R0 <1
4.Осигуряване на достатъчно тестове и ЛПС за здравни и социални работници - тук има проблем.
5.Увереност, че намаляване на мерките няма да предизвикат втора вълна.
https://www.bbc.co.uk/news/health-52374513

# 19 880
  • Немция
jhbd, в Германия също миналата седмица имаше починал от ковид на 26 години без придружаващи заболявания уж. Също така принципно винаги е имало смъртни случаи при млади хора без придружаващи заболявания от атипични пневмонии. Просто не се тръби навсякъде за последните специално.
На тoзи 26-годишен мъж(без съпъстващи заболявания) дядо му е починал 2-3 седмици преди него също от ковид. Трагедия! Явно има семейна предразположеност, която засегна и други семейства, както сме чели по новините.

Знам и за един друг 28-годишен мъж в Германия, в нашия район(активен спортист, плувец), който изкарал тежко ковид, бил е интубиран, но се е оправил.

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 16:14 от Бибит

# 19 881
2. Устойчив и постоянен спад в дневната смъртност /смятат, че пика на дневната смъртност е бил 8.04/
3.R0 <1
4.Осигуряване на достатъчно тестове и ЛПС за здравни и социални работници - тук има проблем.
Ето че дори и там, където първо сбъркаха с липсата на мерки сега имат поне някакъв горе-долу смислен план какво да правят!

# 19 882
Млади и здрави хора си умират и от усложнения от грип. Аз познавах такива хора. Гледаш го нищо му няма и след 5 дена го погребваш. Това не е новост и няма сигурност, че ако си на 30 си застрахован.

# 19 883
Вече н-ти пост чета как заразата плъзва ужасно, обаче като гледам данните, имаме 33 случая. Имаме конкретен проблем, с който трябва да се справим, и това е Видин. Да съсредоточат усилията си там. В останалите населени места очевидно е относително спокойно.

# 19 884
3.R0 <1
Така трябва да се прави, браво.

# 19 885
Не знам защо ще решили, че Мутафчийски са го махнали? Това, че са махнали брифингите означава единствено, че са решили, че повече вредят отколкото помагат в създалата се ситуация.

# 19 886
А има ли някакви нови данни дали вирусът ще се повлияе от покачването на температурите? Това ми е се вижда единственият изход от ситуацията.

# 19 887
Като гледам Еквадор, Перу и Бразилия, не мисля, че топлото ще го спре, освен ако там не е някакъв друг щам подобен на МЕРС.

# 19 888
А има ли някакви нови данни дали вирусът ще се повлияе от покачването на температурите? Това ми е се вижда единственият изход от ситуацията.
Данни има - умира по-бързо, но не разчитай на това защото в момента много топли страни са също тежко засегнати.

# 19 889
В Италия се слагат и три и четири валентни ваксини. Rolling Eyes И тривалентните са повече от една. Самата аз си сложих, о ужас, бременна при това в последни месеци. Та съм напълно сигурна. Стига глупости вече, прекалено стана.

Ей Богу, наистина на всеки поотделно трябва да се разяснява с  отделен пост и с по сто изречения! Кое не ви стана ясно бе хора? Има да - две четиривалентни и две тривалентни ваксини, както и някакви назални и кой знае още какви. Хипотезата е точно за тривалентната инактивирана ваксина, че придизвиква цитокинната буря и не е моя тази хипотеза, а на учени - https://www.researchgate.net/publication/340182781_Consider_Infl … ted_with_COVID-19

Четете малко, преди да бързате да пишете, моля ви! Хиляда интерпретации и нападки от чели-недочели. Ами напишете им писмо на учените и се обосновете, че това са глупости. То верно като убиете вестоносеца и проблема е решен.

Общи условия

Активация на акаунт