COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 764
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 20 010
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=29773740489755 … d=100001088784946

Георги Тодоров
8 hrs ·
Здравей, българино!
Прощавай, че ти отнемам от огромната радост, че вече можеш да ходиш из парковете и да пиеш бира, а също така, че постигна геройството в мирно време, да не е задължително да носиш предпазна маска. Ти си лекар, вирусолог, инфекционист и разбираш от всичко. Безотговорно даваш акъл за неща, от които нищо не разбираш и хиляди нормални хора, които са научени да спазват правилата, трябва да се съобразяват с теб. Ти с лека ръка издаваш смъртни присъди на хора, защото имали придружаващи заболявания.
Погледни тази жена, българино!
Тя си отиде на 43 години, здрав и прав човек, българска майка, лекар, който даде живота си, за да живееш ти. Тя не се вълнуваше като теб, кога ще изяде агнето за Великден, кога ще ходи из парка, кога ще паднат КПП - тата, а беше на работното си място и изпълни достойно служебния си дълг, дори с цената на живота си.
Искаше от теб единствено, да направиш
" огромното " усилие, да си седиш вкъщи.
Продължавай все така, българино! Ти си велик, всезнаещ, световната конспирация ти е ясна, ти си най - умния и т.н.
Лошото е само, че този път твоята безотговорност и посредственост, кояно всеки ден ни натрапваш, ще убие още български лекари и достойни хора, които милеят за тази държава.
Нека кажем нейното име, защото тя не е статистика, а лекар, който даде живота си за България.
Дълбок поклон пред паметта Ви, д-р Илиана Иванова!

# 20 011

А кога се предприемат интензивни грижи и интубация? Много добре знам какво означават палеативни грижи.
Ами ето, Борис Джонсън беше в интензивното на кислород, не интубиран. Друг тип наблюдение е, когато човек зазлее. Монитори слагат, повече персонал има тн. Някой лекар по-добре би обяснил.
Ако смяташ, че Бо Джо е над 80г. с много придружаващи заболявания - то приемам.

# 20 012
  • MI
Всъщност в абстрактна пише, че резултатите са ПО-ДОБРИ при четиривалентна та, а НЕ че тривалентната е причината. Има лееееека разлика. И коя тривалентна, не се слага обикновената тривалентна на възрастните, а една друга тривалентна. Wink Справка - сайтът на министерството. Дали пък няма връзка с препоръките да се ваксинират максимално рисковите групи и децата с противогрипна ваксина следващата година за да е по-лесно борбата с КОВИД?! Горе бе обяснено защо, не защото пази от коронавирус. И в този ред на мисли е логично че тази която пази от повече щамове грип е по-добрият вариант. Т.е. ме, със сигурност не подкрепя антиваксърската пропаганда това изследване.
    В Италия се слагат и три и четири валентни ваксини. Rolling Eyes И тривалентните са повече от една. Самата аз си сложих, о ужас, бременна при това в последни месеци. Та съм напълно сигурна. Стига глупости вече, прекалено стана.

Ей Богу, наистина на всеки поотделно трябва да се разяснява с  отделен пост и с по сто изречения! Кое не ви стана ясно бе хора? Има да - две четиривалентни и две тривалентни ваксини, както и някакви назални и кой знае още какви. Хипотезата е точно за тривалентната инактивирана ваксина, че придизвиква цитокинната буря и не е моя тази хипотеза, а на учени - https://www.researchgate.net/publication/340182781_Consider_Infl … ted_with_COVID-19

Четете малко, преди да бързате да пишете, моля ви! Хиляда интерпретации и нападки от чели-недочели. Ами напишете им писмо на учените и се обосновете, че това са глупости. То верно като убиете вестоносеца и проблема е решен.

# 20 013
    • Там,където се събуждам щастлива.
    Цитат на: Ladybird_ link
    Това къде се видя? Това, че няма да се прилагат интензивни грижи, а палеативни, изобщо не означава, че не получават болнично лечение - преценили са, че примерно с интубация няма да помогнат, а само ще увеличат мъките.
    Скрит текст:
    Ето ти четиво за размисъл:
    Цитат
    В момента тези около 250 интензивни легла в Стокхолм уж са достатъчни, но тук отварям една голяма скоба:
    - на хора с ковид-19 над 80 години се отказва интензивно лечение
    - на хора с ковид-19 между 70-80, които имат значителна недостатъчност в повече от една органна система също имат малки шансове за интензивно лечение
    - лицата между 60 и 70 години, с придружаващи заболявания в повече от две органни системи, също се нареждат на опашката за интензивно лечение, ако има свободни легла.

Това е ясно на обществото и никой не роптае, че тези хора са оставени само на палиативно лечение (когато започват да се задъхват не им закачат респиратора, а им бият морфина, за да умрат спокойно). Тези 250 интензивни легла в Стокхолм за кого по напред...

Това го казвам, за да сте наясно какво включва шведският модел, който не е само отворени ресторанти, молове и иху-аху.
    Ако кажат примерно за майка ти че има някакъв шанс да се спаси в болница, но няма да влезе защото така са преценили ти как ще оцениш преценката?

Моя близка беше в такава ситуация. Майката не беше с установен Ковид. Имаше проблеми с дишането след задавяне.
    По принцип можеха да я вкарат в интензивното. Крайният резултат можеше да е екстубирана, а можеше и да не е. Беше на 87 с напреднала деменция.
    Да, тъжно й е много на моята позната. Майка й е. И е благодарна, че не се стигна до интензивното, защото сега беше в последните часове с нея, заедно с любимите внуци.

# 20 014
    Вероятно, един от първите случаи на Covid-19 у нас - от февруари, който не е влязъл в статистиката.
    https://bnr.bg/post/101268612

# 20 015
    Лекарство и то добро такова най-вероятно ще имаме още наесен. И не говоря за противовирусно, а за антитела. Едното са моноклонални антитела, произведени в лаборатория, другото е серум от животни по предложението на д-р Люпке. Това е по същество т.н. пасивна имунизация. Тези от лабораторията по принцип са "по-чисти", но не знам колко ще бъдат евтини и достъпни. Аз знам само за една ваксина Синагис, направена по този начин и струва ужасно много пари, хиляди левове за 1 дете. Затова аз лично очаквам да видя какво ще стане с аерозола на д-р Люпке.

# 20 016
    Прехвърлянето на отговорността за начина, по който се управлява кризата, върху хората, ме вбесява истински. Ако правителството знаеше какво прави, ако имаше ясен и последователен план, ако бяха убедени в това, което прилагат като мерки и, не на последно място, ако Бойко не се притесняваше толкова за рейтинга си, щяха да са ясни, твърди, категорични и да не клякат пред воплите на народа, щом ги считат за нямащи резон. Нароилите се статии и постове в стил "искахте еди какво си? Ми на ви го, хак ви е, ама после да не ревете, като ви стисне за гушата вируса" ги намирам за най-малкото неадекватни. Всеки има право да се упражнява в това да е вирусолог, имунолог и тн. лог. Работата на компетентните лица е да контролират епидемията, да разясняват подробностите и да налагат мерките, които са адекватни, а не които аз или вие сме поискали, най-малкото защото всеки иска различно нещо. Това, че те не могат да владеят ситуацията, това, че се променят решенията защото са недомислени, неиздържани законово и защото Бойко се върти накъдето духне вятъра, не е проблем на хората. Няма нужда да им се вменява вина. И за да не бъда погрешно разбрана, нямам абсолютно никакви претенции към НОЩ. Те са структура на МС, който не си свърши работата. И дори не могат да поемат отговорността. Хората им били виновни. Възмутена съм просто.

# 20 017
    Цитат на: Ladybird_ link
    Ако смяташ, че Бо Джо е над 80г. с много придружаващи заболявания - то приемам.
    Бо Джо е бил с две сестри до леглото нонстоп с 24ч наблюдение, дай боже всекиму такава интензивна грижа.

# 20 018
    • София
    Лекарство и то добро такова най-вероятно ще имаме още наесен. И не говоря за противовирусно, а за антитела. Едното са моноклонални антитела, произведени в лаборатория, другото е серум от животни по предложението на д-р Люпке. Това е по същество т.н. пасивна имунизация. Тези от лабораторията по принцип са "по-чисти", но не знам колко ще бъдат евтини и достъпни. Аз знам само за една ваксина Синагис, направена по този начин и струва ужасно много пари, хиляди левове за 1 дете. Затова аз лично очаквам да видя какво ще стане с аерозола на д-р Люпке.
    Дано!

# 20 019
    Precious значи може да се радваш че не живееш в Швеция Simple Smile .

Нали това казвам. И ние тук не сме цъфнали и вързали, но въпреки това съм спокойна, че нещо се прави. Не да излезе Лио по телевизора и да ми каже: "Аре поепидемчвайте се и който оцелее-оцелее."

# 20 020
    • на пъпа на Златията

От друга страна, ако не му харесва неблагодарната работа, да не беше ставал лекар, нежели шеф на Военна болница. То не може само облаги и респект...Това, което генералът трябва сега бързо да организира, е дислоцирането на специалисти от Военна и МВР болница по места-огнища, където имат нужда от медици. Това трябва да му е работата, а информацията да остави на професионални ПР-и, за които поднасянето на информация е професия. Няма как всеки да разбира от всичко.
    Ммм даа , я виж ти  ,  как  разбирате от всичко , като че ли сте  били началници  цял живот  даже  във ВМА , , пък и   командвате какво да прави ,м?
    Даже и 10 подръжници имате .
    Тая нощ ще спите спокойно  щото няма да има кой да ви плаши.

===
    "Това е достойна постъпка, отговор на езика на омразата и злобата, защото все някога трябваше да се каже баста на просташките издевателства на които хората от Щаба бяха подлагани всеки ден. То не бяха подигравки - включително и за униформата на генерала, мръснишки подмятания, провокиране с лъжливи "мнения на зрители" и внушаване на постоянно недоверие към работата на тези достойни мъже." 👍

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8531130
    ===

Бъдете здрави.

# 20 021
    • Бургас
    https://dariknews.bg/novini/bylgariia/maski-dolu-shtabyt-go-niam … ta-ostava-2224202
    Дали това е истината,не знам.Но според мен ББ е решил рязко разхлабване на мерките,а Мутафчийски не се е съгласил и се е стигнало до разногласия.Най-вероятно наистина си изигра ролята и вече не му е потребен.Вярно е,че понякога прекаляваше с чували,морги и трупове,но все пак за мен имаше много ползи от брифингите.
    И според мен това е истината.
    Писах го, пак го казвам.
    Със статията съм съгласна на 101%, изразява това, което бях написала и аз по въпроса.
    Една лелка ме беше “нападнала“ в социалните мрежи по този въпрос. Брифингите били натоварващи, цял ден само за това се говорело, омръзнало ѝ да слуша за смърт и болни. Отговора ми беше, че не може да си кон с капаци и, че проблема няма да изчезне като се спре говоренето му по телевизията. Абсолютно нормално е да се говори основно за това, когато се случва в световен мащаб, а не само при нас. Нейният отговор беше: “Ти си глупавия кон, като ти се слуша само за болести, си слушай. Аз не искам”. Не знам, затова казах, че след като приключи всичко, трябва сериозно да се наблегне на образованието и то върху психическата зрялост. Такива лелки са изживяли по-голямата част от живота си, но идва едно младо поколение, което неотложно трябва да придобие знания за живота и как да действа в различни ситуации. Благодарна съм, че имах преподаватели в гимназията и университета, които ни учеха как да се справяме в живота.

# 20 022
    • София
    Слушам сега сценариите - това и ние тук го формулирахме още преди един месец.  Няма никакъв смисъл повече от брифинги, ценното преди беше именно присъствието на докторите. Мога спокойно да мина без изявленията сутрин на живо.  Все някоя добра душа тук ще напише числата.

# 20 023
    • варна
    Вероятно, един от първите случаи на Covid-19 у нас - от февруари, който не е влязъл в статистиката.
    https://bnr.bg/post/101268612
    Около него дали всички са се зарази ли, лекарката и т.н, не е бил под карантина, което показва, че може би не е толкова заразен.
    И друго което си мисля, хората около мен масово си ходят на гости и няма болни.
    Пак казвам, в никакъв случай не отричам вируса, просто си мисля, че не е толкова заразен

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 19:17 от mimenceto123

# 20 024
    • София
    Тук следя статистиката – https://www.capital.bg/covid-19/?ref=home_lenta

Общи условия

Активация на акаунт