COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 486 829
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 20 025
Лекарство и то добро такова най-вероятно ще имаме още наесен. И не говоря за противовирусно, а за антитела. Едното са моноклонални антитела, произведени в лаборатория, другото е серум от животни по предложението на д-р Люпке. Това е по същество т.н. пасивна имунизация. Тези от лабораторията по принцип са "по-чисти", но не знам колко ще бъдат евтини и достъпни. Аз знам само за една ваксина Синагис, направена по този начин и струва ужасно много пари, хиляди левове за 1 дете. Затова аз лично очаквам да видя какво ще стане с аерозола на д-р Люпке.
Дано!
Цената ще е много висока със сигурност защото не ми е известно да се синтезират антитела. Това влиза в графата на лечение заедно с кръвна плазма. Надявам се тези 2-ма пациенти у нас с кръвопреливането да се оправят, но имам съмнения тъй като на всеки който му се прелее кръв рязко му се подобрява състоянието, но обикновено не е за дълго.

# 20 026
Скрит текст:
tays, в Германия моловете са отворени от миналата седмица, гастрономията не работи още. Зоопарковете, музеите, детските площадки отварят от следващата седмица, в някои провинции вече си работят.

Ето по това се движи НОЩ - тенденциите в Европа, където всичко се отваря полека-лека. Защото разбраха, че не може вечно да стоят заключени и трябва да се яде. Та и ние така.
Не е заради това, че имало недоволни от мерките и те били ревали.
Сега постепенно ще преминем към чисто медицински контрол на епидемията и ще премахнем политическия, както трябваше да направим от самото начало. И дано увеличат тестването, че е срамота да не са се организирали досега за повече тестове.

Медицинският контрол на епидемиите включва изолирането на заразените и всичките им контакти.
Това с този вирус и нивото му на трансмисивност се оказа невъзможно.

Спокойно, като здравната система колабира, всичко ще затвори така или иначе - дали ще е принудително, дали ще е защото служителите или клиентите са болни няма значение.

Някой тук си живеят с илюзията, че животът ще се върне такъв, какъвто е бил преди, ако няма достъпна ваксина.

Няма как да стане.

А някои тук си живеят с мисълта, че може да има здравеопазване без работеща икономика. Няма как да стане.

# 20 027
  • София
Сега ми направи впечатление в новините като гледах репортажа от Орешец - една лелка в скафандър държи в ръка епруветки, явно с проби, едно листче, излиза и сяда в съвсем обикновена кола заедно с един възрастен мъж, явно от пенсионерите. Интересно, кой я кара тази кола, чия е и дали се дезинфекцира? Тази жена със скафандъра кой знае колко пръски има полепнали, после ги нанася в колата , а възрастният мъж вероятно е заразен (мисля, че видях добре кадър, в който и той влизаше в колата). Но дори да е само тя, пак се замърсява всичко. Линейките ги дезинфекцираха, а колата?

Италианците вече си искат туристите, а франсетата си искат стоенето.

# 20 028
Цитат на: Gabito1504
А някои тук си живеят с мисълта, че може да има здравеопазване без работеща икономика. Няма как да стане.
Някои тук твърдят, че нищо ѝ нямало на икономиката ни и всичко си било що годе наред като изключим туризма и някои услуги.

# 20 029

Икономиката в момента работи на 70-80% от възможното с тези рестрикции.
Ако се остави хората да се заразяват, и на 20% няма да може да работи.
Служителите болни за по месец и повече, клиентите в сектора на услугите и те.
Тези, които не са болни, уплашени да излязат от вкъщи.

Здравето и икономиката са свърани, но икономиката е вторична.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 22:04 от Не се сърди, човече

# 20 030
Една хубава новина.

В Норвегия бе проведена първата drive-in сватба. На една сцена. Колите с гостите паркирани отпред на поляната. Бипкат с клаксона вместо ръкопляскане, мигат с фаровете вместо смях и пръскат вода с чистачките вместо насълзени очи Simple Smile Това им били инструкциите.

Скрит текст:

# 20 031
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=29773740489755 … d=100001088784946

Георги Тодоров
8 hrs ·
Здравей, българино!
Прощавай, че ти отнемам от огромната радост, че вече можеш да ходиш из парковете и да пиеш бира, а също така, че постигна геройството в мирно време, да не е задължително да носиш предпазна маска. Ти си лекар, вирусолог, инфекционист и разбираш от всичко. Безотговорно даваш акъл за неща, от които нищо не разбираш и хиляди нормални хора, които са научени да спазват правилата, трябва да се съобразяват с теб. Ти с лека ръка издаваш смъртни присъди на хора, защото имали придружаващи заболявания.
Погледни тази жена, българино!
Тя си отиде на 43 години, здрав и прав човек, българска майка, лекар, който даде живота си, за да живееш ти. Тя не се вълнуваше като теб, кога ще изяде агнето за Великден, кога ще ходи из парка, кога ще паднат КПП - тата, а беше на работното си място и изпълни достойно служебния си дълг, дори с цената на живота си.
Искаше от теб единствено, да направиш
" огромното " усилие, да си седиш вкъщи.
Продължавай все така, българино! Ти си велик, всезнаещ, световната конспирация ти е ясна, ти си най - умния и т.н.
Лошото е само, че този път твоята безотговорност и посредственост, кояно всеки ден ни натрапваш, ще убие още български лекари и достойни хора, които милеят за тази държава.
Нека кажем нейното име, защото тя не е статистика, а лекар, който даде живота си за България.
Дълбок поклон пред паметта Ви, д-р Илиана Иванова!
Поклон!
И все пак много демагогско да се отправят такива обвинения и да се подвеждат всички българи под общ знаменател.

# 20 032
Сега ми направи впечатление в новините като гледах репортажа от Орешец - една лелка в скафандър държи в ръка епруветки, явно с проби, едно листче, излиза и сяда в съвсем обикновена кола заедно с един възрастен мъж, явно от пенсионерите. Интересно, кой я кара тази кола, чия е и дали се дезинфекцира? Тази жена със скафандъра кой знае колко пръски има полепнали, после ги нанася в колата , а възрастният мъж вероятно е заразен (мисля, че видях добре кадър, в който и той влизаше в колата). Но дори да е само тя, пак се замърсява всичко. Линейките ги дезинфекцираха, а колата?

Италианците вече си искат туристите, а франсетата си искат стоенето.
То и с тия снимки със скафандрите на нашите лекари пред ВМА беше странно, хората в лаборатории с толкова опасни вируси не излизат пред болниците с облекото с което работят.

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 19:49 от Sparkles

# 20 033
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=29773740489755 … d=100001088784946

Георги Тодоров
8 hrs ·
Здравей, българино!
Скрит текст:
Прощавай, че ти отнемам от огромната радост, че вече можеш да ходиш из парковете и да пиеш бира, а също така, че постигна геройството в мирно време, да не е задължително да носиш предпазна маска. Ти си лекар, вирусолог, инфекционист и разбираш от всичко. Безотговорно даваш акъл за неща, от които нищо не разбираш и хиляди нормални хора, които са научени да спазват правилата, трябва да се съобразяват с теб. Ти с лека ръка издаваш смъртни присъди на хора, защото имали придружаващи заболявания.
Тя си отиде на 43 години, здрав и прав човек, българска майка, лекар, който даде живота си, за да живееш ти. Тя не се вълнуваше като теб, кога ще изяде агнето за Великден, кога ще ходи из парка, кога ще паднат КПП - тата, а беше на работното си място и изпълни достойно служебния си дълг, дори с цената на живота си.
Продължавай все така, българино! Ти си велик, всезнаещ, световната конспирация ти е ясна, ти си най - умния и т.н.
Лошото е само, че този път твоята безотговорност и посредственост, кояно всеки ден ни натрапваш, ще убие още български лекари и достойни хора, които милеят за тази държава.
Нека кажем нейното име, защото тя не е статистика, а лекар, който даде живота си за България.
Съжалявам за лекарката, светла й памет. Жалко за детенцето й...
Но категорично не мисля да нося вина за смъртта й. Както и не мисля, че българинът трябва да носи. Изборите ги правим сами. Хората избират да са лекари, полицаи, пожарникари, военни, водолази, дресьори на лъвове САМИ и трябва да са наясно с опасностите на професията си.
Аман с това начукване на канчето! Разбира се, че Пенка с разходката в парка я е убила... кой друг... Хайде сега дружно да разтреляме всички болни (от всичко заразно), за да няма повече смъртни случаи на "трети хора".

# 20 034
  • Другата България
Скрит текст:
Добре де - пак си се питам... Значи може да се пращат медицински екипи на мисия в Афганистан, а във Видин не може.....

Ами..истината е, че не могат да пратят никого зорлем и насила. Военните мисии пак са пожелание... Та, в реала - ще отидат доктори и сестри, ако решат сами. Уви, като гледам при майка ми каква беше инициативността за Covid отделението, като пратиха мейл в болницата с молба за набиране на персонал, което даже си е в същата болница..
Абе, мъчна история Sad
Нещо не разбирам, но явно си е мой проблем - значи насила можем да затваряме ресторанти, паркове и т.н. в името на "справяне" с вируса, но не можем да изпратим медицински персонал в нуждаещ се район... А иначе имаме и Национална Здравна Стратегия......
Според мен, медиците от Военна болница (че и МВР болница, тях да не ги пропускам между капките, защото те са към полицията), тъй като са военизирани, трябва да могат да бъдат изпращани/релоцирани по преценка на здравните власти на места, където има нужда. То и затова им се плащат (доколкото знам, получават ако не друго, то поне надбавки като за военни) по-високи заплати, точно, защото са военизирани. Военните нямат право да отказват, ако ги изпратят някъде, нали така? Откажат ли, ги грози военен съд. Ако не могат да ги изпратят "насила", то тогава да спрат .да им плащат високите заплати, да разтурят Военна и МВР болници и те да си станат както всички останали...
Какво общо има МВР болница с Военна болница? МВР болница са "към полицията", следователно, са "военизирани", така ли? Това ли се опитваш да кажеш с поредната собствена интерпретация на неща, които не разбираш?
Ето това е статута на болницата на МВР. https://www.mvr.bg/mi Каква изненада, ама тя била "като всички останали". Надбавки за военни, военен съд....оставам безмълвна.
Само ще помоля за официално инфо за това, което твърдиш, а именно - че "медиците от Военна болница са военизирани, че получават надбавки като за военни-тоест, по-високи заплати щото били военни, че ако откажат каквото и да е, ги грози военен съд". Официално, с линкове, или поне фишове от заплати. Иначе поне според мен написаното е откровен фейк и не му е мястото в тази тема, а и не само в нея.

# 20 035
  • София
Скрит текст:

Георги Тодоров
8 hrs ·
Здравей, българино!
[/spoiler]
Много е тъжно, че е починала жената, обаче вината се хвърля отново на грешното място. Нямаме някакъв страшен бум на заразени и починали, за да се обвиняват хората. Въпроса е защо държавата не свърши най - важната работа до сега? Никакви усилия нямаше да се подкрепят болниците и да се защитят лекарите! Тестове изключително малко, колкото да отбият номера! Хората ли са виновни за това? Други трябва да отговарят, за бездействието си през това ИП.

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 19:42 от zverino

# 20 036
  • Там,където се събуждам щастлива.

Георги Тодоров
8 hrs ·
Здравей, българино!
Прощавай, че ти отнемам от огромната радост, че вече можеш да ходиш из парковете и да пиеш бира, а също така, че постигна геройството в мирно време, да не е задължително да носиш предпазна маска

Бог да я прости жената!
(Жалко, че този текст с патос е написан от един голям поддръжник на властта на ББ във Велико Търново. Типично да се вменява вина там, където няма вина.)

# 20 037

Георги Тодоров
8 hrs ·
Здравей, българино!

Така е. Четох и за лекари и сестри в Италия, които са умрели. Млади и здрави, работещи точно с пациентите с този вирус. Надявам се поне малко хората, на които не им пука за мерки и вирус, да се замислят.

# 20 038
Добре, че съм успяла да те разсмея, защото аз съм ужасена от шведския модел. На някой може да му се струва наивно, но ако държавата в която живеех беше тръгнала по този път, щях да се чувствам предадена от нея. Следя с интерес всички постове в темата, особено тези на потребители от различни държави, но твоите ги очаквам с най- голям интерес, защото те имам за сериозен потребител, който се старае да е обективен, без да се опитва да захаросва нещата, нито пък да драматизира излишно. Hug

Благодаря, симпатиите са взаимни! Старая съм да съм обективна, макар че аз все още нямам категорично мнение коя е по-добрата стратегия. На мнение съм, че мерките не могат да продължават до безкрай, от друга страна Швеция също допусна огромна грешка, като не предпази старческите домове, защото половината от смъртните случаи са оттам.

Колкото до шведската стратегия, аз в началото бях ужасно притеснена, когато Швеция остана единствена с отворени училища. Дори обмислях да спра детето от училище, но докато се наумувам дойде великденската ваканция, минаха няколко седмици, нямаше данни за пламнали училища и притесненията ми поизчезнаха. То и не остана много време - дъщеря ми завършва училище на 11 юни. Но пък онзи ден прочетох, че има масово заразяване в училище в Северна Швеция, 10 учители положителни, един от които вече е починал скорострелно миналата седмица.

тук линк към статията за починалия учител
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/overklig-situatio … ade-covid-19-fall

Почина и 39-годишна медицинска сестра от отделение за ковид-19. С няколко нейни колеги са имали симптоми, в петък, 17 април са излезнали резултатите им положителни, пуснати на домашно лечение, а четири дни по-късно намерили мъртва в дома ѝ. Последно е говорила в понеделник с роднини, че не е много зле, но явно усложненията са настъпили много бързо и не е успяла да извика помощ, във вторник е намерена мъртва в дома ѝ. Полицията ще разследва смъртта ѝ, защото служителят по безопасността на работното ѝ място е съобщил за смъртта в полицията с довода, че защитните средства, използвани в болницата, не отговарят на изискванията, определени от Органа за обществено здраве, според полицейския доклад.
линк с подробности за починалата медицинска сестра
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/6jQzEr/polisen-utr … kan-marielles-dod

Относно Тенгеле, за разлика от Мутафчийски, шведският епидемиолог вече се превърна в национален герой, икона. Хора си татуират лика му, посветени си му песни, стотици артикули се продават с неговия лик - от чаши, тениски, дрехи, до калъфи за телефони. Един  дърводелец пък е издялкал десетки дървета с образа на Тегнел.

Доверието на шведите в държавата и Агенцията за обществено здраве е по-високо, отколкото в много други страни, а по време на пандемията  се увеличи още повече. Един от признаците за това е почти иконичният статус, който шведският държавен епидемиолог Андерс Тегнел получи.

тук цялата статия с кратко видео, от което става ясно как хората са полудели по Тенгеле и са възхитени от неговата работа
https://www.svt.se/kultur/tegnell-hajpen-ett-tecken-pa-svenskars … illit-till-makten

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 22:43 от Анонимен

# 20 039
Жалкото е друго - много хора не осъзнаха, че самите те трябва да дадат някакви "собствени жертви" и то за някои съвсем малки за да не се жертват наистина други хора.

Общи условия

Активация на акаунт