COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 082
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 19 515
  • Буркина Фасо
Би ли ми казала в кой областен град болницата не работи.
И какво е болница на близко разстояние- 10 км, 30 км 150 км.
прочетох го Smiley
бих ти казала, че има населени места където болниците не работят.и короната не е причината. и всичките тези селяци са принудени да пътуват на десетки километри за да се докопат до болница. а за качествена корона-болница може и да са стотици. за мен лично са ми необходими 100 км да измина за да се озова до такава болница.
за вас 30-50 км са непреодолимо разстояние.

# 19 516
Аз искам да знам, колко от заразените лекари са безсимптомни, да не се окаже накрая, че са коронясани по втория начин , защото ги е страх да работят. В държавата на абсурдите изобщо няма да се очудя. Дано не съм права, но съмнения имам.
А аз не спирам да се Очудвам какви глупости се пишат в тази тема.

# 19 517

Единственото, което ме притеснява обаче след последните промени е соченето на хора с пръст само заради желанието им да се предпазват.. били паникьори, били страхливци, глупаци, овце и т.н. Има хора хроничноболни, хора на химиотерапии, хора, които пазят близките си, хора с рискови професии. Имайте малко уважение един към друг и всичко ще бъде наред.
Много хубав е целият ти пост, само искам да подчертая, че соченето с пръст важи и в другата посока. Хората, които искат повече свобода и само смислени и необходими мерки - те са наричани луди, убийци, които искат да заразяват, пожелават се зараза и смърт на семейството им, както и са многократно приканвани писмено да се откажат от лечение (и то при положение, че никой не е призовавал за неспазване на мерките, напротив, всички са заявили, че се съобразяват). Та разбирането трябва да е двупосочно.

Последна редакция: пт, 01 май 2020, 21:33 от Анонимен

# 19 518
Скрит текст:

]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[ -
, наистина ли не можеш да направиш разликата или се правиш на ощипан?
Говори ми с конкретика, не за "част от територията на България". Дай ми пример на областен град, без действаща болница, единствената за града?
В област Видин има още една или две болници действащи, общински, в които персонала е кът и е проформа, и в които нито могат да спасят пациент с инфаркт, нито с инсулт, нито с нещо по-сериозно от мигрена или гастродуоденит, и то говоря за медикаментозно овладяване, операции не се извършват никъде на друго място освен във Видин, в областната болница, за която говоря.
Именно поради тази причина засега все още болницата функционира, без неврологично и кардиологично отделение, до днес. За утре вече не знам, ситуацията се променя с часове.
за областни градове без болници не знам. но за населени места без болници ...
всичките те са принудени да ходят до областните градове за да видят болница. сега, когато евентуално ще се наложи  на едни граждани (от Видин) да посетят някоя градска болница  и изведнъж се превръща в проблем.
не е проблем. знам го от собствен опит. и не е страшно. до сега сте се справяли с грипните епидемии. и сега ще се справите.
линкове и статистики не давам. Smiley
Де го чукаш, де се пука....да се продължава безсмислено пълнене на темата с наливане от пусто в празно няма смисъл.
така е. няма смисъл да се тревожите тези от северозапада. десетки хиляди са принудени да търсят болници на десетки километри от местоживеенето. сигурен съм , че няма да имате проблем.  ако случайно ти  имаш  може да се обърнеш към мен. аз лично ще те придвижа до която искаш болница в БГ. за мен това е рутина.  100 км ми е що годе качествена болница - Пирогов, Александровска ....
[/quote]

Не усещате ли малката разлика която е толкова цинична. Вие минавате 100 км защото търсите добра болница, а не защото нямате. Хората във Видин ще останат без всякаква- добра, лоша просто я няма.

# 19 519
  • София
Икономиката ще се възстанови бързо, дори сега ще се задейства с двойна сила, за да се навакса. След войни и бедствия следва бум - винаги отнякъде се пускат едни пари в оборот.
Кога това сега? Някой обявил ли е край на пандемията, лекарство измислено, ваксина готова за всички?
Тепърва, повтарям - тепърва ще се усети цунамито в икономиката....

# 19 520
Скрит текст:
Скрит текст:
Радвам се че щаба в последните дни прави неща които повтарях от седмици, седмици наред, че маските не трябва да са задължителни на открито а само на закрито и че трябва да се отворят парковете поне за родители с деца, за което поздравления за щаба. Няма как да не съм доволен, след като зовах дълго време за тия неща и те ги предприемат.

Защо днес са решили да паднат маските на открито. (Всъщност те не падат а всеки е свободен да ги носи по всяко време ако така се чувства по сигурен). Те изчакаха да видят какъв е епидемиологичният ефект от маските, днес вече може да се види и понеже липсва положителен такъв това е причината за отпадането им да са задължителни на открито и да останат задължителни само за закрити пространства, ГТ. Захлужават похвала че мислят разумно и не ги задържаха да са задължителни и на открито на инат въпреки че няма никакъв положителен епидемиологичен ефект от тях. За щастие това от което се опасявах че ще има отрицателен кумулативен ефект също не се сбъдва, може да се каже че маските на открито не изиграха абсолютно никаква роля по отношение на спирането на вируса. Ако имаше реален ефект от масовото им носене на открито той вече щеше да се е проявил, защото те са задължителни на открито от 12 април.  

Каква е реалната картина в България с вируса към 17 април. (Ако приемем че един и същи вирус върлува в Исландия и България. Исландия защото това е държавата която е дала най пълна картина на вируса като разпространение, смъртност и т.н., което подчертавам че е само хипотеза, но ако вируса има същото поведение, ситуацията е следната).

Заразени са между 8 800 и 13 200
С Имунитет са между 1 760 и 2 640
В официалната стат. към онзи момент всички случаи: активни, починали, излекувани са 846
Починалите към онзи момент са 41.
Към онзи момент в най добрият случай са открили по малко от 1 на 12 от хората имали близка среща с вируса към 17 април.

Както виждаме от последният път когато смятах каква е реалната картина почти никаква промяна няма. (Освен че хората с имунитет растат.)
Скрит текст:
Оф, днеска прочетох темата и само се депресирах. Като че ли няма полезен ход в момента. Очевидно е разделението в о-вото на 2 лагера, образно казано ги наричам отбора на апокапилпсиса, срещу отбора на глада. Едините се страхуват повече от вируса, другите се страхуват повече за икономическото си оцеляване. Социологическите проучвания показват че в момента все още лек превес в о-вото има отбора на аполапсиса, но тенденцията е обратна, отбора на глада набира сила и скоро ще е по силният лагер в о-вото, което е логично. С времето вируса няма да стане по опасен отколкото е в момента. Но с времето все повече хора ще остават без работа, без доходи, и ще се вливат в отбора на глада, който се страхува повече от глада отколкото от вируса. А освен всичко това вируса не е опасен за точно тази възраст, активните хора, които работят и крепят икономиката. И е нормално те да се страхуват повече от глада отколкото от вируса, защото за тях той е по голяма заплаха. И нека отбора на апокалипсиса усмисли техните страхове, те са реални защото говорим за хора заплашени да се озоват на дъното на социалната стълбица защото са останали без доходи. По тази причина в социалогическите проучвания показват възход на одобрението на шведският модел в България спрямо предишните изследвания. По простата причина че с времето страха от вируса ще намалява, защото той няма да бъде вече нещо непознато, но страха от глада ще се засилва, защото все повече и повече хора ще остават без работа и без доходи.

За съжаление вируса не е толкова безобиден колкото ми се иска за цялото о-во. Защото мен се ме обвиняват в темата че искам да го представя по безобиден отколкото е, мен ми се иска да е по безобиден, но няма умишлено да го представям за по безобиден, иначе нямаше да направя изчисленията си за Исландия които разбиха на пух и прах собствените ми твърдения че истинската смъртност на вируса е 0,15-0,30%. За съжаление днес още изследвания показват че наистина смъртността на вируса започва от 0,4% нагоре. Четох че в Италия има изследване че с вируса са се срещнали много малко хора, само около 10% от населението, което прави около 6 000 000 а починалите са около 25 000, това прави смъртност към този момент 0,41%, и това е без лага, с него може да достигне и до 0,6%, 0,7% няма да се удвои както показват изчисленията ми за Исландия, защото в Италия вече една голяма част от тия 6 000 000 вече имат имунитет, така че в най лошият случай го виждам да достигне до 0,7% за разлика от ситуацията в Исландия към 4 април когато имунитета е бил малък. И там лага дава удвояване. В Италия епидемията започва от януари според последните изследвания, а тази в Исландия в края на февруари.

Че истинската смъртност започва от 0,4% нагоре за съжаление показва и тестването на шофьорите на ГТ, активна инфекция е открита само в 1 от 400, тука в темата прочетох колко хубаво било това изследване, много добра новина, напротив новините от това изследване са изкл. лоши, ама по нататък ще го коментирам. То потвърждава за съжаление хипотезата че вируса има сходно поведение и в Исландия, и в Италия и в България. Бцж-то не ни пази, смъртността е подобна като в Исландия и Италия. Смъртността очевидно зависи главно от демографският провил на населението, млади държави като Исландия имат ниска смъртност 0,4%, възрастни като Италия (от най застаряващите нации в света) имат около 0,6%,0,7%.

Каква е реалната картина в България с вируса към 10 април:
Болни са между 7 647 и 11 471 в това число влизат всички, без симптомни, леки случаи извън стат. и всички в стат.
С имунитет са между 993 и 1489
Починалите към онзи момент са 25
В официалната стат в онзи момент са 635, към онзи момент сме открили в най добрият случай 1 на 12, защото тия с имунитет също влизат в общата картина която е хора срещнали се с вируса към 10 април между 8 640 и 12 960.
В тези 2 дни между 8 и 10 април, на практика вируса е бил в страната под контрол, остава си твърдо ядро от активни инфекции което не се увеличава, Р в най лошият случай е 1 в този период, само леко се е увеличил делът на хората с имунитет.

Забележете колко са ми точни изчисленията, доказва го тестуването на шофьорите от градският транспорт. При тях откриваме разпространение на вируса в размер на 0,25% активна инфекция към днешна дата. Към 10 април моите изчисления показват разпространение на активна инфекция в о-вото 0,11-0,16%. На какво се дължи разликата, първо шофьорите са тествани като изложени на по висок риск от заразяване, 2-ро те не са представителна извадка на о-вото защото водят активен начин на живот, ходят на работа, излизат често, срещат се с повече хора на ден, и при тях е нормално разпространението при тях да е една идея по високо от средното за страната, и 3-то тестването показва разпространението при тях към днешна дата, докато моите изчисления показват разпространението към 10 април. Това последното не мисля че играе чак такава роля, защото като гледам как се движи вируса, между 6 и 10 април в страната той на практика е овладян и не вярвам след 2 седмици когато ще мога да видя реалната картина днес да се окаже че е имало огромен възход на вируса между 10 и 24 април и той е завладял територии увеличавайки делът на активните инфекции от 0,11-0,16% на 0,25% от о-вото. По скоро те не са представителна извадка и затова дават малко по висок резултат, но трябва да изчакаме 2 седмици да видим дали е така.

Вижте колко са се увеличи хората с имунитет, почти са се удвоили.

Определено мерките при нас дават резултат и забавят успешно вируса. Разпространението нито се увеличава, нито намалява, маските на открито логично не дават търсеният ефект в цифрите  и не спират вируса, дори леко са се увеличи болните, но на практика разпространението остава същото без значими промени, каквото е било преди тяхното задължително въвеждане на открито. Кумулативният им ефект е 0, и е логично да отпаднат. За щастие цифрите показват че не е отрицателен както се опасявах. Но не е и положителен каквато е целта за да останат като задължителни на открито.
Сетих се да добавя и още нещо като си прочетох старият пост който съм цитирал. Забележете че и това което казвам че
Цитат
Забележете колко са ми точни изчисленията, доказва го тестуването на шофьорите от градският транспорт. При тях откриваме разпространение на вируса в размер на 0,25% активна инфекция към днешна дата. Към 10 април моите изчисления показват разпространение на активна инфекция в о-вото 0,11-0,16%. На какво се дължи разликата, първо шофьорите са тествани като изложени на по висок риск от заразяване, 2-ро те не са представителна извадка на о-вото защото водят активен начин на живот, ходят на работа, излизат често, срещат се с повече хора на ден, и при тях е нормално разпространението при тях да е една идея по високо от средното за страната, и 3-то тестването показва разпространението при тях към днешна дата, докато моите изчисления показват разпространението към 10 април. Това последното не мисля че играе чак такава роля, защото като гледам как се движи вируса, между 6 и 10 април в страната той на практика е овладян и не вярвам след 2 седмици когато ще мога да видя реалната картина днес да се окаже че е имало огромен възход на вируса между 10 и 24 април и той е завладял територии увеличавайки делът на активните инфекции от 0,11-0,16% на 0,25% от о-вото. По скоро те не са представителна извадка и затова дават малко по висок резултат, но трябва да изчакаме 2 седмици да видим дали е така.
Също вече се е сбъднало наполовина, към 17 април активните инфекции си остават 0,11-0,16% от о-вото, нямаме възход на вируса през този период. Не вярвам и през следващите дни да има неприятна тенденция на увеличаване на смъртните случаи които да покажат че между 17 и 24 април е имало възход на вируса.

Цитат
Забрави още 2 варианта : преболедуваме и не изграждаме имунитет
Няма такъв филм, иначе нямаше да използваме кръв от преболедували за да лекуваме болни.

Ситуацията в България с вируса изглежда много добре, даже много много добре бих казал.
Сетих се още нещо, но то е много важно, затова ще го добавя, ако ограничат разни огнища като Видин, следващите седмици може да наблюдаваме първата наистина огромна победа над вируса на бълг. територия, а именно значимо свиване на делът на активни инфекции в о-вото. Нещо което все още не сме наблюдавали, вируса е под контрол, и държавата се справя успешно в задържането му, но все още вируса успавя да се възпроизвежда и да поддържа едно значимо ядро от болни което да го държи на наша територия, от него изпадат много хора вече с имунитет и тези които са починали, но вируса съумява все още да си намира нови хора с които да си запазва разпространението в България. Впрочем този момент на свиване на активните инфекции не е далеч, и ще го наблюдаваме съвсем скоро, защото Р на вируса в момента очевидно е около 1, и затова съумавя да остане на наша територия, но затоплянето на времето ще свали Р под 1 и намаляването на дела на активните инфекции ще се случи и без да правим кой знае какво. Просто идва лятото. Общо взето каквото и да си говорим ние успешно се справихме с вируса, трудното мина при неговата първа атака, втората ще дойде през есента.

Но понеже се отколоних, това което всъщност исках да кажа е че истинската ситуация в България с вируса може дори да е още по добре отколкото я описвам. Защото в изчисленията ми има една слабост, аз няма как да знам какво е точното съотношение активни инфекции/имунитет в населението, подозирам че е по добро отколкото аз го представям, но такива са данните на които се опирам, само че те може да са неточни, защото ние за разлика от Исландия които когато представиха подробните си данни, стана ясно че на 4 април те са осветили цели 60% от тяхното епидемиологично дърво и това дава своите плодове, днес в последните дни откриват между 0 и 3 нови случая, имат дни с 0 нови случая!!!!!! но когато те се осветили по голямата част от тяхното епидемиологично дърво дават и ясна представа за съотношението имунитет активна инфекция при тях, а ние сме осветили много малка част от нашето епидемиологично дърво, едва между 6 и 8%, и няма как да съм сигурен че съотношението в неосветената част на нашата епидемия която е огромна (между 92 и 94%) съотношението е същото като в осветената (около 5/1 в полза на активната инфекция). Подозирам че имунитета има малко по голям дял от 5/1 в полза на активната инфекция, защото тези 6-8% са по тежки случаи, и те не представят точната картина на имунитет/активна инфекция в страната, и доказателство за това за което говоря е че когато се види истинската пълна картина като например в Исландия това съотношение е малко по различно. Например в Исландия, на 11 април 42 дни след началото на тяхната епидемия това съотношение е почти 1/1, почти са наравно имунитет/активни инфекции, докато при нас на 17 април, 42 дни след началото на епидемията за когато съм направил изчисленията това съотношение е 5/1 в полза на активна инфекция.

За тази огромна разлика основна причина е че те вече са победили вируса, почти не откриват нови случаи а това е най тестващата държава в света, докато ние все още не сме го победили, но вървим натам. Т.е. те са там където ние ще бъдем след 1 месец, месец и половина най късно, това е основна причина в разликите имунитет/активна инфекция между нас и тях, просто те го победиха по бързо от нас, защото повече тестваха, но то при тях е и по лесно повече да се тества, те са само 364 000, ние сме 7 000 000. Когато той спре да си намира нови хора по бързо делът на активните спада и съотношението се изстрелва по бързо в полза на имунитета, при тях днес то е забележете над 16/1 в полза на имунитета, докато 42 дена след началото на епидемията на 11 април  е било около 1/1 (почти равно).

Основната причина поради която подозирам че при нас е дори още по добро истинското положение при нас отколкото го представям, е че ние за разлика от Исландия която открива 60% ние откриваме само 6-8% от  случаите (близо 10 пъти по малко, зазади което смъртността в официалната стат. при нас е много висока, близо 20% смъртност за приключилите случаи, при тях е около 0,6% за приключилите случаи) е че ние откриваме само по тежките случаи които се лекуват по дълго време и това изкривява много при нас съотношението имунитет/активни инфекции. Към 17 април то е било около 5/1 в полза на активни инфекции. По горе описаните причини смятам че е по добро, може би 4/1 или дори 3/1 в полза на активни инфекции, но понеже не знам какво е наистина, защото ние сме осветили много малка част от нашето епидемиологично дърво, използвам официалните данни въпреки че подозирам че са леко изкривени в полза на активни инфекции. Но дори и да е така, това значи само едно, истинската картина е дори още по добра отколкото я описвам. Но това са само хипотези и разсъждания, и затова в изчисленията си се опирам само на официалната стат.

Последна редакция: пт, 01 май 2020, 21:19 от Анонимен

# 19 521
Би ли ми казала в кой областен град болницата не работи.
И какво е болница на близко разстояние- 10 км, 30 км 150 км.
прочетох го Smiley
бих ти казала, че има населени места където болниците не работят.и короната не е причината. и всичките тези селяци са принудени да пътуват на десетки километри за да се докопат до болница. а за качествена корона-болница може и да са стотици. за мен лично са ми необходими 100 км да измина за да се озова до такава болница.
за вас 30-50 км са непреодолимо разстояние.

Бонго, ела малко да поживееш тук и ще си говорим пак. Видин е областен град около, които има много градове и села, които разчитат именно на тази болница. За да се доберем  до добра болница от години и аз и много мой познати пътуваме до София. Включително за раждане или прост АГ преглед, но има много възрастни хронично болни хора от Видин и околията за, които тази болница е единственото решение. Разстоянието Видин-Лом е 60 км, но има населени места в областта от които е доста повече.

# 19 522
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
Скрит текст:

]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[ -
, наистина ли не можеш да направиш разликата или се правиш на ощипан?
Говори ми с конкретика, не за "част от територията на България". Дай ми пример на областен град, без действаща болница, единствената за града?
В област Видин има още една или две болници действащи, общински, в които персонала е кът и е проформа, и в които нито могат да спасят пациент с инфаркт, нито с инсулт, нито с нещо по-сериозно от мигрена или гастродуоденит, и то говоря за медикаментозно овладяване, операции не се извършват никъде на друго място освен във Видин, в областната болница, за която говоря.
Именно поради тази причина засега все още болницата функционира, без неврологично и кардиологично отделение, до днес. За утре вече не знам, ситуацията се променя с часове.
за областни градове без болници не знам. но за населени места без болници ...
всичките те са принудени да ходят до областните градове за да видят болница. сега, когато евентуално ще се наложи  на едни граждани (от Видин) да посетят някоя градска болница  и изведнъж се превръща в проблем.
не е проблем. знам го от собствен опит. и не е страшно. до сега сте се справяли с грипните епидемии. и сега ще се справите.
линкове и статистики не давам. Smiley
Де го чукаш, де се пука....да се продължава безсмислено пълнене на темата с наливане от пусто в празно няма смисъл.
така е. няма смисъл да се тревожите тези от северозапада. десетки хиляди са принудени да търсят болници на десетки километри от местоживеенето. сигурен съм , че няма да имате проблем.  ако случайно ти  имаш  може да се обърнеш към мен. аз лично ще те придвижа до която искаш болница в БГ. за мен това е рутина.  100 км ми е що годе качествена болница - Пирогов, Александровска ....
[/spoiler]
Не усещате ли малката разлика която е толкова цинична. Вие минавате 100 км защото търсите добра болница, а не защото нямате. Хората във Видин ще останат без всякаква- добра, лоша просто я няма.
[/quote]
не усещам. ако от голям град трябва да се изминат 20 км до съседен за да се намери болница - това е проблем.
ако от малък град трябва да се изминат 100+ км - това е съвсем нормално. в това е разликата.
да се спрем. във Видин няма да има по-тежък проблем, отколкото в много други населени места в БГ.

# 19 523
  • Другата България
За карантина на град Видин е нелепо и опасно да се говори.
Видин е само с 1 (ЕДНА) болница и хората трябва да имат свободен достъп поне до Лом. В града живеят хиляди хора със стотици ДРУГИ заболявания, бременни и т.н.
Освен това голяма част от заразените са от цялата област, а не само от града.
По-логично е да се говори за карантина на областта.
И моля не сравнявайте град Видин с Банско, еле пък със село Паничерево, смешно е.
Знам, че мечтаете са масов мор и слагате карантини като за добро утро, но то е лестно зад монитора.
п.с.
гр.Видин = 50 000 души
обл.Видин = 90 000 души
Спокойно, във Видин няма паника, не се паникьосвайте и вие. И спокойно, никой няма да дойде на дивна ви и да ви зарази!
Именно, за карантина на областта. Но не вярвам това да се случи.
Как да обясниш на хора, които хал хабер си нямат, че 90 000 души разчитат само на една болница, и че "няма страшно", ако я затворят, те с грип са се справили, та с една затворена болница няма да го направят. Нищо работа.
Пък като стане тежко ПТП на центъра на града, дори и в Дунавци да е, и има човек с тежко черепно-мозъчна травма, нуждаещ се от незабавна операция, що да не го транспортираме до Лом? Ей го къде е, ще го друса линейката някакви си 60-70 км., ако оцелее - оцелее, ако ли не - още един "умрял" за статистиката, ще го пишем косвена жертва на коронавируса. Нали такова схващане битува - че всеки починал от всичко го "водят"  "умрял" от короната? И това е разстояние град-град, от едно село на сръбската граница, или дори от Брегово разстоянието "скача" на 100 км. Ама това са "подробности".

Последна редакция: пт, 01 май 2020, 22:26 от Merri_An

# 19 524
Бонго, няма болница на 20 километра от Видин!

# 19 525
  • Другата България
Бонго, няма болница на 20 километра от Видин!
Не лъжи. Има. Тази в Белоградчик. Е, не е на 20, на около 50 е, ама тук в темата за някои това са относителни понятия.
А, чакай, забравих, там черепно-мозъчните хирурзи са в дългосрочен отпуск по...старост.
Ами ще идат в Кула. Болните. До там са по-малко км.-около 30. А, чакай, забравих. Там болницата я закриха преди има - няма 10 години.

# 19 526
  • Bulgaria
Болницата не е много ефективна и когато вирусът е разпространен в доста отделения. Хората попадат там по други причини и си тръгват с коронавирус, което въобще не е безобидно. Във Видин възстановени ли са плановите операции, защото там и хирургията е пламнала? Трябва да се овладее вирусът не само в болницата, но и в областта. Карантината няма да ги лиши от медицинска помощ, но може да овладее до голяма степен разпространението на вируса.

# 19 527
Видин освен общинската болница има ли някакви частни?

# 19 528
Добре де - пак си се питам... Значи може да се пращат медицински екипи на мисия в Афганистан, а във Видин не може.....

# 19 529
Не лъжи. Има. Тази в Белоградчик. Е, не е на 20, на около 50 е, ама тук в темата за някои това са относителни понятия.
А, чакай, забравих, там черепно-мозъчните хирурзи са в дългосрочен отпуск по...старост.
Ами ще идат в Кула. Болните. До там са по-малко км.-около 30. А, чакай, забравих. Там болницата я закриха преди има - няма 10 години.
А най-добре да се помолят нашите управници да ги лекуват в Румъния, че ние нали все на дарения и милостиня чакаме.

Общи условия

Активация на акаунт