COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 327
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 20 115
Хеликаза, при положение, че имахме едни от най-либералните мерки, които ти нарече "ненужно строги", просто без коментар. Че и правителството има вина е факт, но и че част от нашият народ не е свикнал да спазва правила е също абсолютен факт. Това е положението.

# 20 116
Савова, искаш да кажеш, че онкологично болни и пациенти на хемодиализа не вярват в коронавируса и подценяват заплахата за живота си?

# 20 117
Вече си стана добра практика. Впрочем нали и без това ще се проепидемичваме, така че нищо лошо няма да пристигат пресни вируси.
Още заразени с COVID-19 са се прибрали у нас в петък с полети от Нидерландия, съобщи бТВ.
Семейство от Димитровград със симптоми на коронавирус е пристигнало вчера със самолет, тествани са още на летището с бърз тест и той е дал положителен резултат. Откарани са веднага с линейка в столична болница. 36-годишният мъж и съпругата му на 34-години са отклонени за медицински контрол на летището, след сигнал от личния им лекар в България, че двамата са болни и въпреки това предприемат пътуването.
С друг полет от Нидерландия, отново на 1 май, но от друг град, са пристигнали две жени от община Хасково, за които впоследствие по техни данни се е разбрало, че те имат положителни PCR тестове, направени в страната, от която идват. Въпреки предупрежденията на нидерландските медицински власти, двете жени са предприели пътуване и са се завърнали в България. От летището до дома си в община Хасково те са пътували с такси. В момента са под карантина в дома си без симптоми.

от ТУК

За съд са тези. Няма да се оправим. Толкова ли беше трудно да кажат крайна дата за прибиране в България, още март месец. А на всичко отгоре не се спряха и за Англия. Гледах по новините одеве, отворили летище Лутън вчера, само два самолета кацнали. От България!

# 20 118
Сега чета, че Испания се готви да посреща туристи лятото. Това дали е вярно?
Flushed
Майорка и Канарските острови уж ги подготвяли.
Не знам какво е било (е) положението с Ковид там.

Скрит текст:
Защо се предполага, че пациенти заразяват лекарите, а не обратно?
Защото е най-лесно да обвиним някой и да прехвърлим отговорността.
Лекарите, освен лекари са и най-обикновени хора. Ходят до магазин, пипат дръжки, бъркат си в носа, ползват градски транспорт и таксита, пият кафе и пушат цигари с колеги, имат съпрузи/деца, които също ходят на работа/навън.

Това, че точно пациент е заразил лекар е нагло и наивно. Да, може, но може и не. 50 на 50.

Всъщност никой не може да бъде на 100% сигурен от къде се е заразил в ситуация на световна пандемия. Може да е от всякъде и от всекиго.
Напротив, здравните работници поне в този случай са по- предпазливи понеже виждат какво става.
Докато народа масово не вярва и реват само  отпадане на ограниченията.
В едно 90% от случаите заразата идва от пациента, а не от лекаря.
Аха, кажи го на ОПЛ, работещо и в спешна помощ и присмиващо се на пациентите си с маски...
След бума в болницата, вече преглеждал с маска...
След дъжд качулка.

# 20 119
Разхлабването на мерки продължава:

Вече са премахнати селските КПП в Столична община.

https://stolica.bg/stolichna-obshtina/premahnaha-selskite-kpp-v- … tolichna-obshtina

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 21:14 от Анонимен

# 20 120
  • Буркина Фасо
Сега чета, че Испания се готви да посреща туристи лятото. Това дали е вярно?
Flushed
и Италия ще посреща.  ние също.

# 20 121
Хеликаза, при положение, че имахме едни от най-либералните мерки, които ти нарече "ненужно строги", просто без коментар. Че и правителството има вина е факт, но и че част от нашият народ не е свикнал да спазва правила е също абсолютен факт. Това е положението.
Либерални не, по-скоро ирационални. Според мен предвид начина за предаване на вируса трябваше веднага да се затегнат хигиенните мерки на обществени места и да се обзаведат всички лекари с предпазни средства. Да се спрат децата от училище (това беше направено). Успоредно да започнат препоръки за предпазване, дори и задължително носене на маски, което все пак можеше да е малко по-логично и да е задължително на закрито и при невъзможност за спазване на дистанция на открито. И да няма такива абсурдни глоби както и демонстриране на власт с КПП. Щото хем по тънката струна"всички заедно срещу вируса" хем те третират като потенциален престъпник, обидно е.

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 21:16 от Sparkles

# 20 122
  • Bulgaria
Сега знам, че Калинка веднага ще ми скочи, но защо при положение, че са с положителен тест са допуснати да се качат на самолета? Въобще има ли някакъв контрол по тези летища? Или всички заминаващи са добре дошли, само на пристигащите се обръща внимание. При нас очевидно, че пристигащите въобще не се проверяват качествено. Аз се учудвам как хората, които пътуват в самолета с тези очевидно болни като онази жена, на която са подавали кислород, не са реагирали по никакъв начин. А имахме случай как искат да свалят англичани от Банско от самолета.

# 20 123
Разхлабването а мерки продължава:

Вече са премахнати селските КПП в Столична община.

https://stolica.bg/stolichna-obshtina/premahnaha-selskite-kpp-v- … tolichna-obshtina
Интересно само тези към Витоша?

# 20 124
  • Бургас
Савова, искаш да кажеш, че онкологично болни и пациенти на хемодиализа не вярват в коронавируса и подценяват заплахата за живота си?
Преди 2 седмици станах свидетел на следната ситуация. Часа е 8 сутринта, аз отивам в супермаркет. На щанда с плодовете гледам възрастен човек. Изчаквам го на разстояние да вземе каквото му е нужно. Той взима торбичка, но не може да я отвори. Предлагам помощ, отказа ми. Наплюнчи си пръстите, отвори я и със същата ръка започна да си избира портокали. Направих му забележка, но отговора беше: “Аз колко неща съм видял и преболедувал,  никога няма да разбереш. Младите сте глупави и ви манипулират. Пий една хубава ракийка за дезинфекция, аз преди да дойда пих една, чист съм.”
Наистина съществуват всякакви непукисти.

# 20 125
  • София
Лекарите, освен лекари са и най-обикновени хора. Ходят до магазин, пипат дръжки, бъркат си в носа, ползват градски транспорт и таксита, пият кафе и пушат цигари с колеги, имат съпрузи/деца, които също ходят на работа/навън.

Това, че точно пациент е заразил лекар е нагло и наивно. Да, може, но може и не. 50 на 50.

Всъщност никой не може да бъде на 100% сигурен от къде се е заразил в ситуация на световна пандемия. Може да е от всякъде и от всекиго.

Разбира се. Пък и няма нищо срамно да се заразиш, че даже и да заразиш някой друг. То не се случва само на мърлячи. А всъщност и да си мърляч си е до голяма степен лично твоя работа... Друг е проблемът. Срамно е, когато един лекар никой не го тества, въпреки печалния опит на други държави с вътреболничните инфекции, и колегите му никой не ги тества, и те си се зараяват един от друг, и зараяват пациентите си и така нататък, но срамно не е за тях, а за управляващите "кризата".

# 20 126
Заразно болните не са арестанти, май забравихте как бързо изпратихме английските туристи от Банско с полицейски ескорт.

# 20 127
Какво общо имат онко болни и хемодиализа. Обикновено те са отделени от ковид пациентите и се лекуват от други лекари.

# 20 128
  • София
Напротив, здравните работници поне в този случай са по- предпазливи понеже виждат какво става.
Докато народа масово не вярва и реват само  отпадане на ограниченията.
В едно 90% от случаите заразата идва от пациента, а не от лекаря.
Не мисля, че сега е време да се спори кой кого заразява.
Но случаят с болница Видин, от където тръгна огнището и излезе извън болницата, явно попада в тези 10% - ако е вярна статистиката.
Става въпрос за лекари от Неврологията, която, знаете, беше затворена. Пътували са по лични причини до Германия в началото на март, когато COVID-19 вече се разпространяваше бързо в тази страна.
Това е според шефа на РЗИ-Видин  - от ТУК.

# 20 129
  • София

Американците ме изумяват, явно вече не им пука колко народ ще се зарази, важна им е икономиката.
Само някои щати и то някои градове в тях така опитват. Останалите са си в локдаун. И наистина ако се сметне тя икономиката така или иначе заминава, но няма да е с минимум щети ако всички се тръшнат. Полезно за нас да гледаме резултати от експерименти.
Французите си удължиха ИП с два месеца.

Общи условия

Активация на акаунт