COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 243
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 20 175
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Kalinka, в България също има вирус, но не толкова разпространен, че да изнасяме.

От къде знаеш? Всички българи ли са изследвани?

Разбирам, че много ви се иска (на някои) да ви се каже, че направо с цел ги заразяват, след това под строй до самолета и потриване на ръце, че са се отървали от тях. Пълно неуважение имате към медицинските работници, които понякога дори не знаят, че някой е болен, защото му казали каква е процедурата, а той решил да си запази билет за самолета.

И каква е тая омраза към страна, която дава препитание? Защо не я пренасочите към Управниците, които не са им осигурили прехрана? Сигурно всички тези хора са тук от любов към Рембранд и полетата с лалета. А, забравих, че ужасните нидерландци чакат на Терминал 2 и под строй ги слагат тези хора в самолетите.

Пълен абсурд е в тази световна ситуация да не се проверяват излитащите и да се допуска заразата да се разпространява. Няма абсолютно никакво оправдание за такова поведение от страна на която и да е държава, предвид че тези хора са се заразили там, а не са дошли заразени. Чудя се някой помни ли на този етап как се извеждаха хора от Ухан и как се посрещаха в държавите им? И пак изпуснаха работата.

Прочети линка, който пуснах какво е било на летищата.

Никоя държава няма за изискване пътуване с медицинско дали си болен от Ковид или не. България можеше да го изисква за СВОИТЕ граждани. Тогава, ако компанията проверява съвестно, няма шанс за тези хора да пътуват.

От къде знаем дали не са пътували наскоро и не са били вече заразени? Само дето тези, които търсят помощ тук, ако се налага, не биват поставени на позорния стълб и местните да размахват пръст към страната,  от където са дошли.

Кой линк, за онази, на която термокамерите не отчели температурата ли? При наличие на бързи тестове, които отчитат за 10 минути, и намаления трафик, е смешно да се оправдаваме с камери. А отговорността съвсем ясно трябва да е на държавата, от която пътника е тръгнал със симптоми, особено щом ги е привикала тези хора да й работят. Вече имаме няколко такива случаи, прибират се от гурбет болни. Ако бяха тръгнали болни от тук, нямаше да си изкарат гурбета. При всички случаи симптомите са се появили там, след което или са върнати съзнателно, или не са проконтролирани, излагайки на риск всички други пътници и екипажа. Пълно престъпно безхаберие е това и всяка държава, която не взима мерки, трябва да носи отговорност. Аз лично не съм съгласна нито сънародниците ми, нито държавата ни да бъдат третирани като някаква трета ръка измет, "идвайте да ни работите за жълти стотинки, ние ще ви заразим, няма да ви лекуваме и ще ви върнем в родината, да разболявате хората там." Че и обидени после.

# 20 176
  • Bulgaria
И аз съм на мнение, че Мутафчийски е хвърлил оставка, завинаги, от Щаба, защото е човек с достойнство и няма да понесе да го правят на маймуна.
Да си бере плодовете от решенията този, който ги е взел.

Преди няколко дни каза, че не е по негово желание начело на щаба и ще напусне, когато го освободят официално. Не знам дали си е променил мнението, по-скоро Борисов е инициирал премахването на брифингите според мен.

# 20 177
  • BG
И аз съм на мнение, че Мутафчийски е хвърлил оставка, завинаги, от Щаба, защото е човек с достойнство и няма да понесе да го правят на маймуна.
Да си бере плодовете от решенията този, който ги е взел.
Не мисля, че толкова лесно може да си хвърлиш оставка, а и не ми изглежда на човек, който би го направил. Макар че на няколко места четох, че е серт човек и доста кадърни лекари са напуснали ВМА заради него, но допускам и това да са само слухове.
Не са виновни хората,  че се връщат, човешки инстинкт за оцеляване е (при гастарбайтерите, защото тяхната ситуация е по-особена). Виновни са нашите, че не са осигурили контрол. Я виж те в Германия-отиват берачи, но първо минават 14 дни карантина, решили са си нещата.

# 20 178
  • София
Бре, ама вицепремиерът е говорил за откриване на ресторантите. Не било измишльотина. https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/karakachanov-vizhda … ane-na-restoranti

# 20 179
  • Другата България
Днес разбрах, че в един малък град никога не са спирали да бачкат ни фризьорки, ни ноктоправачки Wink
В цялата страна никога не са спирали да работят нито фризьорки, нито маникюристки, нито козметици, нито соларни студиа. Защото не е имало забрана за това. Официална. Тук потребителка писа, че на меса и по места имало заповеди на директори на РЗИ-та, с които забранявали такава дейност, но аз не съм ги видяла. Възможно е да е имало някъде. Навсякъде обаче, където въпросните работеха, задължително условие беше и е да се спазват хигиенни норми и изисквания, да се дезинфукцира преди и след всеки клиент, и да няма струпване на клиенти вътре в салоните или в чакалните ако има такива.
Що се отнася до това, че от чужбина ни ги пращат болни и после си ги искат обратно здрави, факт. Защото няма кой да им върши черната и тежката работа, за пари, каквито и за които въпросните "бели" хора не биха работили тази "черна" работа. Днес мернах някъде, че вече във Великобритания масово си "искат българите обратно", особено като почистващ персонал, защото това хем било трудоемка работа, хем и трябвало да се става много рано, а те хората свикнали да си поспиват.
Бре, ама вицепремиерът е говорил за откриване на ресторантите. Не било измишльотина. https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/karakachanov-vizhda … ane-na-restoranti
Не е, цял ден го говоря, но нека стане официално, въпреки че това все пак е вицепремиер, не е жълт сайт или Ива Николова.

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 22:41 от Merri_An

# 20 180
  • Sredets/Burgas
ОК. ...
Френският Le Temps днес е публикувал статия за нашия генерал Мутафчийски... и го нарича герой от войната... Simple Smile
В София, военен хирург, който е изпълнявал мисии в Ирак и Афганистан, води офанзивата срещу коронавируса. И България, страна, която често се представя като най-бедната в ЕС, с липсваща система на здравеопазване, се справя доста добре.
https://www.letemps.ch/monde/bulgarie-un-general-deux-etoiles-he … re-contre-covid19

# 20 181
  • Bulgaria
Не знам дали ще върнат брифингите в стария им вид, но за мен е непонятно защо Борисов се е скрил в миша дупка и не излезе да поднесе той някаква информация. Доколкото знам, в другите държави Тръмп, Борис Джонсън, Курц, Меркел не са се покрили... Интересно ми е да видя утре под каква форма ще ни съобщят информацията и най-вече отговорите на въпросите.

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 23:39 от MK_

# 20 182
Да, видях го това във фейсбук профила на Милена Фучеджиева. 51 дни без почивен ден, себераздаващ се за този неблагодарен народ. Същия народ, към когото още Левски се обърна с "Народе????" / Точно с въпросителни накрая.

# 20 183
Скрит текст:

А кога се предприемат интензивни грижи и интубация? Много добре знам какво означават палеативни грижи.
Ами ето, Борис Джонсън беше в интензивното на кислород, не интубиран. Друг тип наблюдение е, когато човек зазлее. Монитори слагат, повече персонал има тн. Някой лекар по-добре би обяснил.
Ако смяташ, че Бо Джо е над 80г. с много придружаващи заболявания - то приемам.
Чакай ся, кой говори за това. Питаш кога се приемат интензивни и ти давам пример. Млад, неинтубиран, на кислород. В друга държава, но за пример, и да ти дам пример с някой швед няма да свърши работа, затова давам познат на всички пример. До каква степен спряхме да разбираме кой какво казва, изумена съм.

Скрит текст:
Ако Мутафчийски е напуснал е, защото не може да носи отговорност за разхлабване на мерките. Доста пъти го каза в последните дни и е разбираемо. Като отворят фитнесите и заведенията трябва да си скъса дипломата.
Разговора беше за решението на шведите болни над 80г, да не се поставят под интензивни грижи.

# 20 184
Скрит текст:
Вече си стана добра практика. Впрочем нали и без това ще се проепидемичваме, така че нищо лошо няма да пристигат пресни вируси.
Още заразени с COVID-19 са се прибрали у нас в петък с полети от Нидерландия, съобщи бТВ.
Семейство от Димитровград със симптоми на коронавирус е пристигнало вчера със самолет, тествани са още на летището с бърз тест и той е дал положителен резултат. Откарани са веднага с линейка в столична болница. 36-годишният мъж и съпругата му на 34-години са отклонени за медицински контрол на летището, след сигнал от личния им лекар в България, че двамата са болни и въпреки това предприемат пътуването.
С друг полет от Нидерландия, отново на 1 май, но от друг град, са пристигнали две жени от община Хасково, за които впоследствие по техни данни се е разбрало, че те имат положителни PCR тестове, направени в страната, от която идват. Въпреки предупрежденията на нидерландските медицински власти, двете жени са предприели пътуване и са се завърнали в България. От летището до дома си в община Хасково те са пътували с такси. В момента са под карантина в дома си без симптоми.

от ТУК

За съд са тези. Няма да се оправим. Толкова ли беше трудно да кажат крайна дата за прибиране в България, още март месец. А на всичко отгоре не се спряха и за Англия. Гледах по новините одеве, отворили летище Лутън вчера, само два самолета кацнали. От България!
Аз не мога да разбера защо изобщо ги допускат да се качват на самолетите от изходната държава? Първо тест, после пътувай. Това е безобразие!
[/quote]
Едните са имали положителни PCR тестове, даже са предупредени да не пътуват. За такива трябва да има някакви санкции. Това наистина не е нормално.
 Почти два месеца ние не можем да отидем никъде, а тези се прибират болни, безпрепятствено и безотговорно ръсят зараза. Според мен това донякъде повлия върху поведението на хората. Ние се пазим, ограничаваме се, а тези шетат през граници и нямат проблем с придвижването. Доказано болни. Заслужават да ги оставят на естествения подбор. Наистина ми писна от безмозъчни същества.

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 23:03 от mar4ela

# 20 185
  • София
Да, видях го това във фейсбук профила на Милена Фучеджиева. 51 дни без почивен ден, себераздаващ се за този неблагодарен народ. Същия народ, към когото още Левски се обърна с "Народе????" / Точно с въпросителни накрая.
А, себераздаващ се! Това кой ще го оцени? Те го усмиваха, заплашваха го, какво ли не. Е, той път трябва да е напълно луд, че да си дава здравето за някой, на когото не му пука за нищо, освен че фризьорката е затворила.

# 20 186
  • Варна
От понеделник отваряли ресторантите на открито. До колкото прочетох и фитнес залите, но те са на закрито, тогава няма логика да остават затворени игрални зали, театри, кина, молове и подобни....

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 22:57 от danny_em

# 20 187
  • Другата България
Не знам дали ще върнат брифингите в стария им вид, но за мен е непонятно защо Борисов се е скрил в миша дупка и не излезе да паднесе той някаква информация. Доколкото знам, в другите държави Тръмп, Борис Джонсън, Курц, Меркел не са се покрили... Интересно ми е да видя утре под каква форма ще ни съобщят информацията и най-вече отговорите на въпросите.
Коя информация? Тази, която изнасят на сайта на МЗ? И която сутринта се прочете за две минути от този, който я прочете? Ще я поднесат по същия начин, каква друга форма очакваш? Отговорите на кои въпроси? На тези, които сутринта PR-ката каза, че няма да се отговаря устно, а писмено? Наистина ли питаш такова нещо? След като сутринта ясно, точно и конкретно се каза как ще е оттук насетне?
В кои други държави премиерите сутрин съобщават данни за починали и заразени, всяка сутрин? За да ти е непонятно защо нашия не го прави?

# 20 188
Хеликаза, а магазините, салони и т.н., които никога на бяха затваряни? А факта, че никога не е имало забрана за излизане от вкъщи, нито по време или периметър, докато съседите около нас бяха в пълен локдаун за по няколко дни? Ама как, бе, точно маските на открито са абсолютен връх на рестрикцията и строгостта, ц-ц-ц. Иначе не знам какво показват данните от мобилните оператори, знам само, че движението на част от българите беше свързано повече с това какво е времето навън, отколкото със спазването на някакви мерки и това всеки, който живее в България ще го потвърди.
Лили, не се чуди защо ти казват, че си екстремист. Каква забрана за излизане за 20 случая, колкото имаше когато се въведе ИП? Ти сериозно ли? Такова нещо имаше само в Испания и Италия, където положението беше бедствено.

За фризьори и козметици съм съгласна, но е нелепо да наричаш  либерални мерки, които забраняват излизането на разходка, но разрешават фризура и почистване на лице. Те просто са неадекватни. И покрай сухото изгоря и мокрото.

# 20 189
  • Bulgaria
Не знам дали ще върнат брифингите в стария им вид, но за мен е непонятно защо Борисов се е скрил в миша дупка и не излезе да паднесе той някаква информация.
Да не излиза!

Smile Неговите появи така или иначе не са много полезни, но най-лесно е някой друг да му поема отговорността и негативите... След като няма брифинг да излезе той, нали е с по-висок рейтинг и хората го харесват.

Общи условия

Активация на акаунт