COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 994
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 20 775
Днес Словения става първата европейска държава ,без нов случай за деня. Честито и браво!
Simple Smile Исландия още на 24 април регистрират 0 случая.

# 20 776
  • варна
По Нова, френски лекар говори за заболеваемостта при децата. Казва, че при тях предаването на вируса е много по слабо от колкото при възрастните.

# 20 777
  • Варна
Последно -  индивидуалните спортове на открито разрешени ли са или трябва да чакаме заповед от министъра на спорта?

# 20 778
Не мога да повярвам какво чета.
За два дни две починали лекарки, майки и съпруги. На фона на общата заболеваемост на медицинския персонал  в страната някои хора не ги вълнува това, че млади хора умират и че утре всички нас няма да има кой да ни лекува, ако тенденцията продължи. И то същите хора, които три месеца "реваха", че по телефона не се лекува и че трябва непременно да ги види лекар, на място . Но пък за сметка на това ги вълнува дали отново има манипулация, дали отново някой ги лъже, търсят се "компромати", подчертава се с червено. ....малко смирение пред смъртта нямате ли?
Не очаквай смирение от хора, за които кафенето, ресторанта и фитнеса са по-важни от човешкото здраве и живот. За които една пейка в парка е повод за драма, а починалият човек е поредната бройка, чудо голямо.

# 20 779
Не знам при нас, но във Франция въвежда 14 дневна карантина за пристигащите от чужбина...Ако ме разбирате.
Те въведоха ли вече маски в магазините и градския транспорт, или още им е рано? Наша близка там наскоро отишла до магазина с маска и я гледали стреснато.

# 20 780
Последно -  индивидуалните спортове на открито разрешени ли са или трябва да чакаме заповед от министъра на спорта?

Без заповед не може, не става само с пресконференция

Има издадена такава вече..
https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/otmenyat-se-chas … ichnite-merki-vv/
'Заповедта на здравния министър допуска и упражняването на индивидуален спорт на открито, в т. ч. тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., при спазване на дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи.'

# 20 781
  • София
Някой правил ли си е бърз тест и има ли разновидности (марки)? Чудех се дали може да се комбинира с друг вид изследване (кръвна картина и др)?!
Това нормални ли са като цени?! В панталеймон...
Скрит текст:
В Рамус е по-евтино.
https://ramuslab.com/spisak-adresi-ramuslab-covid19-koronavirus/
Ок, може и там - то и в Борово мисля че правят - 30лв. Не знам има ли значение или бързите са едни и същи?

ПП:  Как може да се предкачат КПП-та ако искаш да идеш на село? Чувам че някой го правят, но брат ми не може - това с временната рег-я му казаха че не ставало.
До колкото разбрах - ще ги свалят скоро?
София

# 20 782
Мангъров е специалист по детски инфекциозни болести, занимава се предимно с бебета и там са му основните кариерни успехи.
Дали ?
Дори Цветанка Ризова доколкото разбрах се е възползвала от неговият "професионализъм" ... директно му го рече в нейното предаване.

# 20 783
Някой правил ли си е бърз тест и има ли разновидности (марки)? Чудех се дали може да се комбинира с друг вид изследване (кръвна картина и др)?!
Това нормални ли са като цени?! В панталеймон...
Скрит текст:
В Рамус е по-евтино.
https://ramuslab.com/spisak-adresi-ramuslab-covid19-koronavirus/
Ок, може и там - то и в Борово мисля че правят - 30лв. Не знам има ли значение или бързите са едни и същи?

ПП:  Как може да се предкачат КПП-та ако искаш да идеш на село? Чувам че някой го правят, но брат ми не може - това с временната рег-я му казаха че не ставало.
До колкото разбрах - ще ги свалят скоро?
София
Нека изчака. Спомена се, че след 6 май ги махат

# 20 784
Надявам се да не заметат този пост, защото поне за някои ще е доста информативен.
Днес си сдържах нервите и изгледах Мангъров. Това, което ми дойде на ум, е че той просто е Озлобен, защото не е избран в щаба, мислейки се велик специалист. Това се потвърди от Кантарджиев на пресконференцията.
Преди малко, в почивката от хоум офиса, реших да намеря биографията на Мангъров. Ето я https://www.credoweb.bg/profile/21430/dots-atanas-hristov-mangar … expandedInfo=true
В нея има доста любопитни неща, поне за хора, имащи нещо общо с научните среди.
Първо - вече е на пенсионна възраст, но това не е интересно. Първото, което ме впечатли, е това, че той изобщо не е бил в казармата! Нещо почти невъзможно по това време. Единственият човек по тези години, който познавам и не ходи войник , е мой братовчед с над 7диоптра късогледство.
Следващо странно нещо - веднага след студентската скамейка е станал аспирант (по сегашному докторант). Това беше само за богоизбрани. Особено за лекари - нормално се случваше след много години болнична практика.
Дори и това не е най-важното. Много странно е друго - той става научен сътрудник, явно вече кандидат на науките (сегашен доктор, не медицинската титла), а става доцент чак през 2010 г!
24 години между защитата на дисертация и хабилитирането за доцент! Това май е рекорд на Гинес. Нормалният срок за това е до 5, макс. 10 години! (Това е за хора, решили да се занимават с наука и да трупат научни титли).
Още нещо много важно - по татово време и доста след това имаше ВАК (висша атестационна комисия), която следеше за спазване на правилата и одобрявяше или отказваше да приеме всяка дисертация, доцент ура е професура.
2010 е по времето, когато всякакъв контрол отпадна, и всяко научно звено можеше да дава каквито и да е титли, както то си реши. Вече отново има контролен орган.
Нямам нерви и време да се ровя и да видя колко научни публикации има той. И от може да излезна любопитни неща.
Доцент Мангъров лекува деца с инфекциозни заболявания- доста рискова и натоворена практика. Нали се сещате, че всеки трепери за детето си, за бебето си, а при децата нещата се развиват за часове, не за дни.
Не знам дали тук е прав или не, но не го подценявайте. Ако е некадърен лекар , Бойко ще му позволи ли да лекува внуците му, най- малко.

# 20 785
  • София
Не знам при нас, но във Франция въвежда 14 дневна карантина за пристигащите от чужбина...Ако ме разбирате.
Те въведоха ли вече маски в магазините и градския транспорт, или още им е рано? Наша близка там наскоро отишла до магазина с маска и я гледали стреснато.
Те са в карантина, като разкарантинират ги въвеждат. Сега не може и да се излиза като цяло. Нали от 11-ти май някои региони отварят повече, някои по-малко, още обмислят мерките, а може и да не отворят изобщо. Това казаха днес. ИП се увеличава до края на юли и ще си следят данните.
Моите близки там, в различни региони, но от по-засегнатите, почти не излизат. Веднъж седмично до магазина, някои веднъж дневно около дома си или да помогнат на възрастни близки. На югозапад вероятно не е така и като нямат толкова случаи маска в магазина може да им е странно. Франсетата са си такива по начало, ако нещо не е за всички и се пулят, после ще се пулят ако е без маска, дори това после да е само след 2 дни.

# 20 786
  • Bulgaria
1618 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 ч., днес, 3 май. През днешния ден са доказани още 7 нови случая - в областите: 1 в Смолян, 1 във Враца и 5 в София.

316 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 39 са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина: 805 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 813 на жени.

176 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Към 17.00 часа, регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 51; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 24; Видин – 133; Враца – 10; Габрово – 6; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 69; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 28; Перник – 19; Плевен – 158; Пловдив –77; Разград – 1, Русе – 15; Силистра – 5; Сливен – 52; Смолян – 37; София – 739; Стара Загора – 38; Хасково – 17; Шумен – 4, Ямбол – 16.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 73. В областната болница във Видин е починал мъж на 64 г. Пациентът е страдал онкологично заболяване.

# 20 787
Затихват глобално нещата, днес в щатите само 91 починали, "скорост" набират Русия, Мексико. Не е за вярване, но не се дава в Италия да има починал както и във Великобритания, Франция и Германия. В тези факти намирам всъщност къде се крие "ентусиазма" в щаба за охлабване на мерките.

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 17:49 от pehoko

# 20 788
Затихват глобално нещата, днес в щатите само 91 починали, "скорост" набират Русия, Мексико.
70 дни ще стискаме зъби  Simple Smile

# 20 789
Надявам се да не заметат този пост, защото поне за някои ще е доста информативен.
Днес си сдържах нервите и изгледах Мангъров. Това, което ми дойде на ум, е че той просто е Озлобен, защото не е избран в щаба, мислейки се велик специалист. Това се потвърди от Кантарджиев на пресконференцията.
Преди малко, в почивката от хоум офиса, реших да намеря биографията на Мангъров. Ето я https://www.credoweb.bg/profile/21430/dots-atanas-hristov-mangar … expandedInfo=true
В нея има доста любопитни неща, поне за хора, имащи нещо общо с научните среди.
Първо - вече е на пенсионна възраст, но това не е интересно. Първото, което ме впечатли, е това, че той изобщо не е бил в казармата! Нещо почти невъзможно по това време. Единственият човек по тези години, който познавам и не ходи войник , е мой братовчед с над 7диоптра късогледство.
Следващо странно нещо - веднага след студентската скамейка е станал аспирант (по сегашному докторант). Това беше само за богоизбрани. Особено за лекари - нормално се случваше след много години болнична практика.
Дори и това не е най-важното. Много странно е друго - той става научен сътрудник, явно вече кандидат на науките (сегашен доктор, не медицинската титла), а става доцент чак през 2010 г!
24 години между защитата на дисертация и хабилитирането за доцент! Това май е рекорд на Гинес. Нормалният срок за това е до 5, макс. 10 години! (Това е за хора, решили да се занимават с наука и да трупат научни титли).
Още нещо много важно - по татово време и доста след това имаше ВАК (висша атестационна комисия), която следеше за спазване на правилата и одобрявяше или отказваше да приеме всяка дисертация, доцент ура е професура.
2010 е по времето, когато всякакъв контрол отпадна, и всяко научно звено можеше да дава каквито и да е титли, както то си реши. Вече отново има контролен орган.
Нямам нерви и време да се ровя и да видя колко научни публикации има той. И от може да излезна любопитни неща.
Доцент Мангъров лекува деца с инфекциозни заболявания- доста рискова и натоворена практика. Нали се сещате, че всеки трепери за детето си, за бебето си, а при децата нещата се развиват за часове, не за дни.
Не знам дали тук е прав или не, но не го подценявайте. Ако е некадърен лекар , Бойко ще му позволи ли да лекува внуците му, най- малко.
Кой е казал,  че е лекувал внуците на Бойко ?

Общи условия

Активация на акаунт