COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 485 357
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 20 895
Нова, уж твърдят, че трябва за всички страни да има, но със сигурност първоначално ще е за богатите, да.

# 20 896
  • София
Сто страници "Чакаме ваксина, иначе седим у нас", сега вече нам-си-колко - "Да ме убият няма да се ваксинирам". И после - ама българинът е много недисциплиниран беее, Ганьовци, мисирки, мискини. Значи, като кажат "Стоите по диваните и не дишате", стоим и който мърда и диша - хаймана. Ама като кажат - аре, имаме ваксина, давайте, че ще си ... нали... не може, не искаме.

Предпочитам да умра от вируса, отколкото от ваксина.
Поне няма да съм си го направила сама.

# 20 897
  • Буркина Фасо
Утре се решава съдбата на самолетната компания Norwegian. Пилоти и други специалисти са убедени, че ако обявят фалит, цените на самолетните билети в Скандинавия ще станат много по-високи (SAS няма да има конкуренция) и полетите ще са много по-малко (преди Norwegian да се появи преди 30 години, всички полети на норвежците извън Норвегия са минавали през Копенхаген, където са се прехвърляли на други самолети, а сега има много директни полети за различни градове). Само 7 самолета извършват полети в момента, другите са паркирани на различни летища в Норвегия. Norwegian има много вътрешни полети в Норвегия, които изчезват, ако компанията фалира. Това ще се отрази най-силно на живеещите в северните части на страната, които в голямата си част са зависими от самолет за по-бързо придвижване.

Студентите, които учат да станат бъдещи пилоти, са в ужасно трудно положение, защото не се знае дали изобщо ще имат работа като завършат. Това е много скъпо образование - 1 милион норвежки крони.

Скрит текст:
В Ставангер са паркирани някои от самолетите

в БГ как е ?  все пак нас това ни интересува.

# 20 898
Длъжни са, щото са близо един до друг.

' маски и шалове на открити обществени места (паркове, улици, автобусни спирки и т.н.) ще трябва да се ползват, ако хората контактуват помежду си.'

Това дали значи, че четиримата седнали да си контактуват на маса на открито, които не са семейство - /мисля, че изразът "не повече от четири лица на маса или на едно семейство" допуска тази опция/, трябва да бъдат с маски/шалове?  Или маските/шаловете не важат за общуване в кафене?

# 20 899
  • София
Нова, уж твърдят, че трябва за всички страни да има, но със сигурност първоначално ще е за богатите, да.
Ще ни теглят в лотария, като във филма "Заразяване".

# 20 900
Гледах по Нова, вече собствениците на ресторанти почнаха със сметките. Ама, ако са 8 човека резервация, ама на колко разстояние, ама, ако вали може ли вътре да ги вкарат. 
Ясно е, че тези разхлабвания “ с мерки” ще са същите както в парковете.

# 20 901
След като не сте съгласни с тезата за стадния имунитет, как смятате да живеете и как ще се скриете от вируса?
А как ще изглежда тезата за стадния имунитет, ако се окаже, че този създаден при преболедуване имунитет трае само една година - както при грипа? Всяка година ли ще трябва да се проепидемичваме?
Вероятно да. Другата алтернатива е да не се срещаме с хора.
Всяка година да се проепидемимваме докато се срещнем с Петър.

# 20 902
Не е ли прекалено рано да мислим за задължителна ваксина и дали бихме се ваксинирали? Не мисля, че това е реална опция в близко бъдеще, а има още много вода да изтече дотогава. Въобще не се знае накъде ще се развият нещата.
Това е интересна тема за дебат, трябва ли да е задължителна ваксината. То първо не е сигурно че ще има ваксина, че за болести с много по висока смъртност няма, както например и за роднините на Ковид, Сарс и Мерс, чиято смъртност е много висока (10 и 30%). Не знам дали няма ваксина защото са изчезнали, или защото е трудно да се направи за неговите роднини, но в живота няма нищо сигурно. Но ако приемем че със сигурност ще има ваксина и то работеща, (защото ако вируса почне да мутира по бързо и значително отколкото в момента няма да е работеща.) то трябва ли да бъде задължителна. Аз не съм анти-ваксър, но смятам че не трябва. Поне в началото, докато всички се убедят че е безвредна.

# 20 903
и какво, ще се ваксинираме веднъж, обаче понеже имунитетът не е до живот, ще следват реваксинации до безкрай?
Личното ми предпочитание е да се изнамери лекарство и лечение.

# 20 904
  • В заешката дупка
Двама-трима питат за Исландия, видях, че и един човек я е дал за пример.. Та.. На мен например ми е интересно как се процедира сега с туризма при вас, след като нещата очевидно са под завиден контрол. Има ли конкретна информация?

Бях писал преди няколко дни (но знам че темата върви с бясна скорост и няма как да се следи всичко), че понеже положението се смята за сравнително овладяно тук, въведждат до 15 май (поне на първо време) изискването всеки, влизащ във страната, да стои в карантина от 14 дни, за да не се внесе зараза отвън. Преди важеше само за живеещите в страната. Това сега на практика е спирачка за туристите, защото кой ще идва в Исландия, за да стои 14 дни затворен. Общо взето в момента се изчаква, за да се поовладеят нещата и в другите страни и евентуално да се правят общо планове, на първо време с останалите северни страни. Такива общи неща се говорят, без конкретики. Това лято изглежда като че ли основно ще се разчита на местния туризъм. Според проучване исландците нямат много голям мерак скоро да пътуват за чужбина (нещо, много нетипично). А и вече почнаха рекламите, насочени към местните.

Но се обмислят и варианти за даване на специални изключения от правилото за 14 дни карантина на идващите от чужбина. Това дойде по повод на информацията, че големи филмови студия, имат голям интерес за снимки в Исландия. По принцип към Исландия имаше интерес в тази насока и преди, но сега заради степанта на овладяване на епидемията и това, че има много обширни простостранства, където на практика екипите могат да са си самички, без много излишен контакт с околните, този интерес се оказва още по-голям. А и Исландия чисто икономически има голям интерес. Та щабът в момента обмисля подобни изключения и съответно мерки, за да се намали риска от разпространение на зарзата. И за круизи, евентуално които ще пристигат в Исландия, също може би ще има отделни правила. Още всичко е на етап обсъждане.

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 20:58 от ЧеКа

# 20 905
След като не сте съгласни с тезата за стадния имунитет, как смятате да живеете и как ще се скриете от вируса?

Ами дойдохме си на думата, де. К'во ни обясняваш тук 10-тина страници за тестове и контрол над епидемията след като си за стаден имунитет и масово заразяване.

Това, което проповедниците на стадния имунитет не казват

Ако се опитаме да го постигнем без ваксина, милиони ще умрат

https://www.nytimes.com/2020/05/01/opinion/sunday/coronavirus-herd-immunity.html#click=https://t.co/XtsTuDI4Bu

Грешиш - не съм! Само дето съм наясно, че имам 3 възможности - преболедуване, ваксина, "землянка".
Тъй като ваксина ще има след година, вариантите остават 2 - преболедуване или землянка.
Тестовете и контрола са за да има място в болницата за всички нуждаеще се.
Ти как я смяташ?

Тестовете и карантинирането на болните целят да се спре разпространението на вируса в обществото, а не са просто средство за митигация. Това в момента е стратегията на почти всички държави, освен може би на Швеция.

# 20 906
Длъжни са, щото са близо един до друг.

' маски и шалове на открити обществени места (паркове, улици, автобусни спирки и т.н.) ще трябва да се ползват, ако хората контактуват помежду си.'

Това дали значи, че четиримата седнали да си контактуват на маса на открито, които не са семейство - /мисля, че изразът "не повече от четири лица на маса или на едно семейство" допуска тази опция/, трябва да бъдат с маски/шалове?  Или маските/шаловете не важат за общуване в кафене?
Само че това с кафенетата и ресторантите още не е влязло в сила, че да правим паралели.

# 20 907
ЧеКа, ти в Исландия ли живееш? Много красива страна. Бях там веднъж, но ми остана сърцето Simple Smile Много ми е интересно как се справят в Исландия след като са остров и с по-малко население.

# 20 908
За да има за нас, участваме със 100 000 евро в едни от разработките в Европа.
Така го разбирам.
https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/192474-balgariya-shte-uchast … rivane-na-vaksina

# 20 909
Значи от утре ще мога да ходя да плувам. Simple Smile
в открит басейн Simple Smile
морето не беше забранено, поне в наше село Simple Smile
Абе и в закрити може, къде пише само открит?
Децата няма ли да могат да започнат тренировки?
права си. Индивидуални спортове на открито, но за басейните не се отнася. Моя грешка

Общи условия

Активация на акаунт