COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 485 094
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 21 165
  • Пловдив
Защо си мислите, че многото тестове на случаен принцип са по-ефективни?
Аз примерно не очаквам от тестванията в Пловдив... нищо съществено като заболяваемост да излезе.

Ще си направят някакво проучване за тях си с друг метод на изследване. 1000 човека е нищо бройка  за град със сигурно близо половин милион население. Някой ще си обработи данните, ще си направи научната публикация и това е. Масово изследавне, ама друг път.

_limonche_, защото търсят град - средна хубост, нито с малко заразени, нито с много заразени.

# 21 166
  • София
Каква полза ще донесе откриването на, да речем, 3,5% с антитела в Пловдив (или където и да е другаде?). Едва ли се очаква да се открият 20% с антитела, нали...
Не се заяждам, просто питам, не разбирам особено смисъла, някаква надежда ли все още се таи, че половината българи са минали вируса?

# 21 167
  • Пловдив
Каква полза ще донесе откриването на, да речем, 3,5% с антитела в Пловдив (или където и да е другаде?). Едва ли се очаква да се открият 20% с антитела, нали...
Не се заяждам, просто питам, не разбирам особено смисъла, някаква надежда ли все още се таи, че половината българи са минали вируса?

Някой си е намерил малко парички за усвояване, за да си направи негово си проучване и да си напише научната публикация. Изобщо не става въпрос за надежди.

# 21 168
Аз мисля, че от това изследване надали ще излезе над 1% даже с антитела.
Тези дни си мисля, добре, съвстен си изкарваш 14 дни карантина, но караш безсимтомно вируса ... "ко прайм?"

# 21 169
Каква полза ще донесе откриването на, да речем, 3,5% с антитела в Пловдив (или където и да е другаде?)
Скрит текст:
. Едва ли се очаква да се открият 20% с антитела, нали...
Ами, предполагам, принципа е като при изчисляване на заразоносителите....1 открит, значи имаме 7 налични.
Или, ако при хиляда тествани е 3,5%, значи при 10 000 са 35%....да кажат математиците.
Аз от "съвременна математика" не разбирам....учила съм един единствен начин за изчисляване на %-но съотношение.Тук попаднах на поне 5 начина за изчисляване на проценти....според които при -например-50 починали на 5 000заразени, това може да е поне няколко различни % ....от 1% до 25%.

# 21 170
Скрит текст:
Трябваше просто завръщащите се от чужбина да се карантинират в пригодени за това общежития, хотели и подобни поне за 1 седмица, и да пускат след отрицателен тест да довършат карантината си у тях.
Може би само при преценен риск за определен човек, например ако на адреса живеят много хора или при друго конкретно. Това да те заврат в държавно "общежитие" ще е травматизиращо преживяване.

Особено с дете. Ама някои си говорят наизуст. На всичкото отгоре с последните два самолета последствията са никакви, освен за другите в самолета(да, много е безотговорно да се качиш болен в самолета с още сто човека, съгласна съм). Така че няма нужда чак от толкова мрънкане,явно от РЗИ се справят чудесно с тези случаи. А да не говорим, че карантина на пристигащи ще има най-късно до юли, после най-вероятно ще са тестове. Щом във Франция няма да има карантина за пристигащи от ЕС, изобщо не си правя илюзии, че в България ще има. В Австрия също може да се избегне карантината срещу 190 Евро за PCR тест.

# 21 171
Лили, абсолютно съгласна съм. На мен също „новото нормално” не ми харесва като идея. Няма нищо нормално в цялата тази ситуация, която се случва у нас. Най-вече няма никаква логика в толкова бързо разхлабване на мерките. В интернет е пълно с реклами на хотели и къщи за гости. Всеки от нас иска да си върне старото ежедневие, но много се прибързва с всичко. Това със сертификатите е поредната недообмислена идея, която звучи добре само на думи.

Извинявай, че се хващам за твоя пост, но това, което ще напиша се отнася не само към твоето мнение, защото то се споделя и от други, сещам се веднага за Таис, а и не само.

Та, непрекъснато ни повтарят да се научим да живеем с ковид 19, защото няма да свърши скоро.
И аз прилежно се замислих какво значи това?
Най-първосигналния отговор е да се пазим.
После видях, че това е популистки и глупав отговор.
Реалността е съвсем друга. Реалността в училищата, които ще отворят наесен.
В детските градини и ясли.
В офисите с 20-30 човека на едно място.
Градския транспорт.
...И така нататък....
Какво значи тогава да се живее с ковид?
Значи да се научим да приемаме спокойно появата на всяко ново голямо огнище и смъртта на неизвестен брой хора.
Да се научим да приемаме спокойно смъртта на близките си.
Да се научим да мислим спокойно за собствената си смърт, защото никой не е застрахован.
Да приемаме за обикновен факт да се зарази цяло семейство като това на лекарката от Сливен и част от тях да умрат.
Погребваш човека до теб и продължаваш. Какво толкова се е случило....
Аз се научих да мисля спокойно за собствената си смърт. Обаче се боя, че няма да свикна да мисля спокойно за смъртта на близките си, нито мога да продължа евентуално.
Това ме отчайва. Много съм отчаяна в последно време...... Sad
Крепи ме някаква надеждица, че лятото ще измете този вирус.
Че другите държави ще се очистят накрая, за да няма какво да идва и при нас
Защото на тукашната мафия изобщо не вярвам.
Нито на Еднокнижния, нито на Ментарджийски. Rage

# 21 172
Болницата в Сливен спира приема на пациенти с COVID-19.

https://www.actualno.com/bulgaria/bolnicata-v-sliven-spira-priem … news_1458983.html

Само на мен ли ми прави впечатление разликата между Сливен и Видин?

В Сливен има голяма Военна болница с инфекциозно отделение. Щом там има капацитет за прием, какъв е проблемът да спре временно приема в инфекциозна болница?Нужно ли е там да насочат ортопедия, хирурзи и др. ? А и две частни болници имат готовност да приемат. Преди няколко дни информацията за приетите в двете болници беше 24 човека. Днес не зная колко са. Бройката, която се съобщава е от началото. Има излекувани, има починали, има и на домашно лечение.
Видин, мисля, има 1 болница

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 10:29 от W

# 21 173
  • Bulgaria
Ън, абсолютно подкрепям мнението ти. Чувстваме се в безизходица, защото нямаме никакъв контрол върху ситуацията. Тези, които би трябвало да я контролират си правят експерименти с нас. Но пък те си имат и друга цел, която не е свързана пряко с оцеляването на отделния индивид. В този смисъл, как си представяте оттук натам ситуацията с мерките? Аз мисля, че лекарите ще започнат да негодуват срещу разхлабването. Не ми се вярва да не доведе до покачване на броя на заразените, невъзможно е. Винаги ще има хора, които ще протестират срещу мерките и ще си искат свободата. Въпросът е коя от двете групи ще надделее в обществото. Подозорам, че всички засегнати рязко ще си променят мнението. Ако се запълни капацитетът в болниците какво мислите ще се случи?

# 21 174
Лили, абсолютно съгласна съм. На мен също „новото нормално” не ми харесва като идея. Няма нищо нормално в цялата тази ситуация, която се случва у нас. Най-вече няма никаква логика в толкова бързо разхлабване на мерките. В интернет е пълно с реклами на хотели и къщи за гости. Всеки от нас иска да си върне старото ежедневие, но много се прибързва с всичко. Това със сертификатите е поредната недообмислена идея, която звучи добре само на думи.

Извинявай, че се хващам за твоя пост, но това, което ще напиша се отнася не само към твоето мнение, защото то се споделя и от други, сещам се веднага за Таис, а и не само.

Та, непрекъснато ни повтарят да се научим да живеем с ковид 19, защото няма да свърши скоро.
И аз прилежно се замислих какво значи това?
Най-първосигналния отговор е да се пазим.
После видях, че това е популистки и глупав отговор.
Реалността е съвсем друга. Реалността в училищата, които ще отворят наесен.
В детските градини и ясли.
В офисите с 20-30 човека на едно място.
Градския транспорт.
...И така нататък....
Какво значи тогава да се живее с ковид?
Значи да се научим да приемаме спокойно появата на всяко ново голямо огнище и смъртта на неизвестен брой хора.
Да се научим да приемаме спокойно смъртта на близките си.
Да се научим да мислим спокойно за собствената си смърт, защото никой не е застрахован.
Да приемаме за обикновен факт да се зарази цяло семейство като това на лекарката от Сливен и част от тях да умрат.
Погребваш човека до теб и продължаваш. Какво толкова се е случило....
Аз се научих да мисля спокойно за собствената си смърт. Обаче се боя, че няма да свикна да мисля спокойно за смъртта на близките си, нито мога да продължа евентуално.
Това ме отчайва. Много съм отчаяна в последно време...... Sad
Крепи ме някаква надеждица, че лятото ще измете този вирус.
Че другите държави ще се очистят накрая, за да няма какво да идва и при нас
Защото на тукашната мафия изобщо не вярвам.
Нито на Еднокнижния, нито на Ментарджийски. Rage

И аз се чудя, когато отворят училищата и детските градини какво ще е и как ще се спазва дистанция в градския транспорт в час пик, например. А пък, когато и този вирус се смеси през зимата и със сезонно циркулиращя грип, какво мешавица ще е от болни.
Ох... не знам. И аз се надявам на някакво чудо - да изчезне през лятото, да мутира към някакъв по-слаб и не толкова агресивен щам...знам ли.

# 21 175
  • София
https://topnovini.bg/novini/859547-kade-i-kakvo-podnovyava-rabota-v-evropa

Къде какво подновява рабоота в Европа

# 21 176
Ън, абсолютно подкрепям мнението ти. Чувстваме се в безизходица, защото нямаме никакъв контрол върху ситуацията. Тези, които би трябвало да я контролират
Скрит текст:
си правят експерименти с нас. Но пък те си имат и друга цел, която не е свързана пряко с оцеляването на отделния индивид. В този смисъл, как си представяте оттук натам ситуацията с мерките? Аз мисля, че лекарите ще започнат да негодуват срещу разхлабването. Не ми се вярва да не доведе до покачване на броя на заразените, невъзможно е. Винаги ще има хора, които ще протестират срещу мерките и ще си искат свободата. Въпросът е коя от двете групи ще надделее в обществото. Подозорам, че всички засегнати рязко ще си променят мнението. Ако се запълни капацитетът в болниците какво мислите ще се случи?
Кой може да контролира природата?
Аз поне не знам за такъв .....
Човекът може да се опита, но само да опита, да ограничи щетите.И това правим последните два месеца....
Да се зазидаме всеки у дома си, докато вирусът изчезне, при положение че никой не знае кога ще е това, е меко казано, невъзможно.
И да, може да не ни се иска, за момента да е невъзможно мозъкът да го приеме като реалност, но ще трябва да се научим да живеем с него.Ако не пожелае да изчезне в следващите 2-3 месеца...

# 21 177
Скрит текст:
Ън, абсолютно подкрепям мнението ти. Чувстваме се в безизходица, защото нямаме никакъв контрол върху ситуацията. Тези, които би трябвало да я контролират си правят експерименти с нас. Но пък те си имат и друга цел, която не е свързана пряко с оцеляването на отделния индивид. В този смисъл, как си представяте оттук натам ситуацията с мерките? Аз мисля, че лекарите ще започнат да негодуват срещу разхлабването. Не ми се вярва да не доведе до покачване на броя на заразените, невъзможно е. Винаги ще има хора, които ще протестират срещу мерките и ще си искат свободата. Въпросът е коя от двете групи ще надделее в обществото. Подозорам, че всички засегнати рязко ще си променят мнението. Ако се запълни капацитетът в болниците какво мислите ще се случи?

Точно БЛС искаха охлабване на мерките. Една от причината беше влошеното здравословно състояние на много хронично болни.

В Сърбия от четвъртък отпада ИП, както и забраната за излизане.

# 21 178
От Асоциацията на заведенията не са съгласни с облекчаването на мерки по този начин, били всъщност утежняващи. Ще изискат или разстоянието между масите да е 1м или да им позволят отваряне на вътрешните пространства също. При сегашните условия било нерентабилно да отварят въобще. Не искат маски за служителите, ще предложат с шлемове да работят. Ще питат и за ръкавиците, защото не се препоръчвали да се носят цял ден и те.

https://nova.bg/news/view/2020/05/04/286904/%D0%B0%D1%81%D0%BE%D … 0%BD%D0%B8%D1%8F/

# 21 179
  • София
Гледах репортаж с един ресторантьор, който подготвя терасата си за отваряне. Наред с дежурното мрънкане изрази разумно опасение - той хубаво поставил масите през 2,5м и намалил столовете, но какво ще прави, ако към седнали на маса семейство, които той е настанил по правилата, се присъединят техни приятели и някой снима и докладва? Ще си отнесе глобата, може и да му затворят заведението. Та като си знам колко са законопослушни нашите баровци - представих си как ще седят мирно, където са ги сложили, а няма да дръпнат още столове и да заформят купона. И още маси отвътре ще си извадят, и на масата накрая гюбеци ще хвърлят момите - кой ще им попречи, как точно? Точно проформа са си всички тези изисквания и май много бързо ще бъдат забравени и всичко ще си работи.
Според мен избързаха точно с това, трябваше да го отложат още малко, но явно натискът е голям, кръчмарите искат да пИчелят. Само дано не стане така да скочи бройката на заразените и да решат да вкарват обратно стадото в кошарите, защото въобще не виждам как ще им се удаде това.

Ха, сега прочетох линка на FlameV. Като нищо ще им разрешат.

Общи условия

Активация на акаунт