COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 485 094
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 21 210
  • София
Аз бих седнала на кафене само с еднократни прибори и то с някоя много близка приятелка. Знам, че не е екологично, но не знам доколко миялната машина може да унищожи вируса или по-скоро ще го залепи по всички прибори. Имам си две-три приятелки, за които съм се затъжила много и това е. Този вирус ще се влачи още година-две, не мисля да не се виждам с тях през това време. За ядене в заведение - по-скоро не засега, освен ако не са наистина някакви пържени картофи в пластмасова чиния. Това е моето виждане за заведенията на този етап.
Стига бе! Гореща вода и препарат за съдове, ако не го морят вируса, за какво говорим?! По-скоро от ръцете на сервитьора се опасявам Joy

# 21 211
Не знам защо питаш мен, не съм аз човека, който да ти даде отговор на въпроса.

Не питам. Ползвам твоето мнение, прикрепям моето с идеята да го прочете модератор. Тя наистина прекалява, на всяка страница е с най-много мнения.
Темата е интересна и макар че прескачам доста страници искам да чета за другите страни, за разни научни и не толкова научни твърдения и т.н.

# 21 212
В нашия град има много заведения, които през топло време почти нямат посетители вътре. Става дума за кафета, сладкарници и пицарии. Така че за тях няма да е никакъв проблем да работят по заповедта. За ресторантите ще е по-трудно.

# 21 213
Може би посудата и приборите само за еднократна употреба да бъдат?

# 21 214
  • София

Не питам. Ползвам твоето мнение, прикрепям моето с идеята да го прочете модератор. Тя наистина прекалява, на всяка страница е с най-много мнения.
Темата е интересна и макар че прескачам доста страници искам да чета за другите страни, за разни научни и не толкова научни твърдения и т.н.
То и аз съм си черногледа, но в случая наистина не виждам причина за паники и страх от апокалипсис. Просто е необичайна ситуацията, с камари неизвестни, а има нещо като "преиформираност" - така да го наречем. Това ежедневно броене на заболели и починали с таблици и графики, лавината от противоречива информация, да не споменавам за нашенските публични циркове на тези, дето ни управляват и на които трябва да разчитаме да ни изведат от цялата тази бъркотия. Депресиращо е, ако се впряга човек прекомерно. Но реално погледнато, най-вероятно ще си отмине всичко това достатъчно бързо, разбира се - с финансови загуби за обикновените хора, с много неудобства, и, за жалост - с безвременно починали.
Но апокалипсис не се предвижда, просто трябва да изчакаме да свърши. И да оцелеем.

# 21 215
  • Пловдив
Скрит текст:
Ако все пак видът разрешително за престой не им дава достъп до местното здравеопазване, освен ако не си платят високи цени, то тогава разбирам защо предпочитат да се върнат в България и да се лекуват там.

Българските граждани не се нуждаят от разрешителни за престой в ЕС и щом работят с договор са осигурени. Само че за тези ферми за цветя разбрах, че много работници заминават да работят чрез фирми посредници, което обикновено означава, че са на български трудов додовор и тогава вече не знам как стои въпроса с осигуряването в Нидерландия специално. В Германия като са с такива договори задължително пак имат немски здравни осигуровки. Тук и без договор си длъжен да си осигурен.

Ако са на договор към българска фирма, осигуровки се плащат само в БГ. Реално тези работници се водят в командировка. Би трябвало да имат ЕЗОК /ако са редовни платци в БГ/, едновремменно здравно осигуряване в две държави от ЕС е незаконно. Има разни спорни въпроси за студентите, но това е, защото те у нас са осигурени здравно за сметка на държавата, без значение къде учат. Ако не работят, си карат в чужбина с българските ЕЗОК за спешни случаи. Иначе доброволна здравна застраховка всеки може да си сключи, но се съмнявам, че точно тези работници имат такива.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 12:01 от dundi73

# 21 216
Интересно как ще се развият нещата с кръчмите, дето толкова реваха. И да, на загуба ще бъдат, това трябва да са го сметнали отдавна, още откакто западняците показаха как ще отварят, беше логично и при нас да се направи така. Сори, бизнесът си е бизнес! 
Мен повече ме притесняват тоалетните, които се ползват от повече хора, включително по заведения и "трудови колективи", щом вирусът се предава и по орално-фекален и контактен път. За тоалетните говориха още белгийците преди седмици.
Андариел, за втори път те чета да пишеш, че вирусът се предавал чрез фекалии. Откъде го измисли?

# 21 217
  • Буркина Фасо
Според мен също не трябва да се пазарят ресторантьорите, а да се благодарят, че ги пуснаха дори преди 13-и май. Аз очаквах началото на юни дори!
Да се възползват от 60/40 мярката, ако могат и да чакат. Както казвате - ако всичко е ОК, къде юни-юли могат да още да им разхлабят мерките. Мисля, че за самите сервитьори ще е по-добре с маски, тъй като посетителите, по-вероятно е, предвид, че ще консумират, да са БЕЗ маски. Ама нали сервитьорите и те са от младите и безсмъртните, та....
За ръкавиците е безсмислено, наистина, не пазят посетителите (сервитьорите с тия ръкавици пипат, пари, чаши, сметки, бележки, маси), евентуално самите сервитьори, но ако цяла смяна от 12 ч. трябва да ги носят, не съм убеден за ползите.
Хубаво е да си сложат дезинфектанти навсякъде и да не реват. И досега след всеки клиент се забърсваше масата, сега ще е с малко дезинфектант, какво толкова? Столовете много ме съмнява някой да тръгне да бърше, ама карай.
според мен 60:40 не е удачна за кръчмите. така трябва да дадат 60 лв. за заплата за да могат да получат от държавата 40 лв.  и на тези 60 лв. трябва да плащат осигуровки. а в същото време те нямат никакъв приход. и за това по-лесно и с по-малки загуби за тях е да освободят персонала. същият този персонал ще се регистрира на борсата и ще получава някаква сума от държавата.

# 21 218
В нашия град има много заведения, които през топло време почти нямат посетители вътре. Става дума за кафета, сладкарници и пицарии. Така че за тях няма да е никакъв проблем да работят по заповедта. За ресторантите ще е по-трудно.

И аз не виждам проблем, дори ресторанти да работят по новите условия.
Ето, примерът по-горе с Австрия - когато правилата са ясни, има начин да се спазват. Синът разказа за Нидерландия как работят някои от заведения. Но то е като парковете им - никога не са бивали затваряни или бяха отворени бързо след началото, просто се следи за нужното отстояние.
Сега идва и топъл сезон - работата на открито не следва да е проблемна. А постепенно с времето ще се намалява и изискуемото отстояние между маси.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 12:56 от Judy

# 21 219
Андариел, за втори път те чета да пишеш, че вирусът се предавал чрез фекалии. Откъде го измисли?
Фекалите го съдържат, при това с висока концентрация, имаше не-жълти новини и изследвания по въпроса. Вече как би станало предаването и на мен ми е интересно.

# 21 220
В крайна сметка нали със сапун и топла вода като си измием ръцете се пазим (или така ни казват), защо да не важи това за прибори и посуда?

Някъде бях чела за верото, че не унищожава вируси така, както сапуна. Сапунът е със сода и ги унищожава като променя PH-то. За препаратът за миялни не знам какво съдържа. Мисля, че е ориентиран повече към премахване на мазнини. Може и да го трепе, но не ми се ще да рискувам с прибори от сто човека в една миялна.  За топлата вода - със сигурност не е фактор, щом се чу, че на 90 градуса вируса издържал някакви минути.

# 21 221
Но да стоиш 24/7 само тук и да повтаряш една и съща мантра също няма да ти донесе нищо позитивно.Отговори още по-малко, защото ти четеш избирателно само тези, които съответстват на твоето виждане на нещата.

Има ли вариaнт да бъде помолена МК от модератор да се спре малко с нейното апокалиптично писане. Аз я прескачам колкото мога. Черногледството й е прекалено.

Може да се трият коментари с критики към начина, по който се действа в България, а нейното писане се приема...
Но според мен като потребител единствения човек, който може да накара МК да "спре с апокалиптичното писане" е самата МК. Не си единствения/та, който го вижда, забелязва, казвано ѝ е много пъти, самата аз многократно съм го казвала, момичето си продължава, и то наистина постоянно. От друга страна обаче не е нарушила с нищо правилата на форума, не е обидила никого, пише възпитано и грамотно, не влиза в разправии и махленски свади, не обижда, не критикува потребители. Не виждам с какво модератор или администратор би могъл да я санкционира, по-скоро за какво.
аз пък не мога да разбера какво ви пречи чуждото мнение, тя така мисли и това си е нейно право. Да не кажа, че я подкрепям в повечето случаи, и аз много се притеснявам от вируса. Има едно добре казано правило - предвиди най-лошото, надявай се на най-доброто.

# 21 222
Сега идва и топъл сезон - работата на открито не следва да е проблемна. А постепенно с времето ще се намалява и изискуемото отстояние между маси.
Мерките ще се стягат и отпускат. Може би черногледо малко от моя страна, но мисля че след ресторантите може да имаме още едно разпускане и след това пак сме в другата посока. То всъщност е нормално и очаквано, ама не искат да го казват по телевизора.

# 21 223
Разликата е, че в Австрия правилата са ясни почти месец преди фактическото отваряне, а не се пишат на коляно в същия ден.

Това за еднократните прибори е безумно предложение! Някой пробвал ли се е да яде пържола с пластмасови прибори? А и защо е нужен този пладтмасов отпадък, в заведенията има миални машини вдсе пак, а персоналът може да внимава какво и как пипа.

Аз мисля да отпразнувам разхлабването с посещение в ресторант,но в България не знам дали бих имала доверие, щом ресторантьорите отсега се пазарят какво и как да изпълняват.

# 21 224
  • Другата България
А аз къде казах, че ми пречи?
На мен? За самия човек не е добре да е толкова черноглед, така натоварва себе си, стресът спомага за заболявания и отслабва имунната система.

Общи условия

Активация на акаунт