COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 796
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 21 195
А басейните пък бяха крайно нужно да се пускат...
И шофьорите и те...

# 21 196
То има и нещо друго- ползването на тоалетните. Като се струпат трима бираджии там, дали ще чакат на дистанция
Joy
Има доста рискове , не е само разстоянието между посетителите.
Чак се сетих за поправката на ББ , за клиентите, Мутафчийски ги нарече пациенти.
Смях ме хвана. Аз, че няма да ходя засега, няма, но толкова недомислици , че вече ми е смешно от абсурдност.

# 21 197
То има и нещо друго- ползването на тоалетните. Като се струпат трима бираджии там, дали ще чакат на дистанция
Joy
Има доста рискове , не е само разстоянието между посетителите.

Тайс, някъде бях чела, че точно обществените тоалетни са рискови за предаването и там се намират вируси в много голямо количество. Трябва да потърся материала, не беше български. Наистина с тоалетните ще е голям проблем.

# 21 198
Не знам дали ви е направило впечатление,но аз винаги съм намирала правота и в двете спорещи страни в темата.Без значение каква е причината.Да,според мен най-важно е здравето.Здравият човек с труд,ум и желание всичко може да постигне.Но се замислям и върху тяхната гледна точка.Прави са си хората.Не за маските и ръкавиците.Трябва да осигурят такива за служителите си,както и да ги задължат да ги носят.Но да приемем,че плащат наем,ток,вода,заплати,осигуровки и работят на 1/2 капацитет(в най-добрия случай).То каква полза ще имат?Ако добавим и това,че само може да предполагат каква клиентела ще имат.С две думи " всичко е точно".По-добре да си работят с доставки.Има два варианта.Или няма да спазват въведените мерки,при които трябва да работят,или няма да отварят.

# 21 199
  • София
Би могло да се помисли за тротоарното право в тази посока - така и така ползват някакво, ако има възможност, общината да им предостави още (без това да пречи на никого), без да изисква допълнително плащане, поне на първо време, за да потръгнат.

Струва ми се удачно на 2,5 м, ако се дезинфекцира редовно, вкл. санитарните помещения. Не би следвало едно изпикаване на да носи чак такъв огромен риск от корона, ако няма струпване пред тоалетните. Не работят дискотеките и баровете, а само заведенията, които имат тераси на открито и то само в частта тераса/тротоар.

# 21 200
  • При семейството си
Ън, абсолютно подкрепям мнението ти. Чувстваме се в безизходица, защото нямаме никакъв контрол върху ситуацията. Тези, които би трябвало да я контролират си правят експерименти с нас. Но пък те си имат и друга цел, която не е свързана пряко с оцеляването на отделния индивид. В този смисъл, как си представяте оттук натам ситуацията с мерките? Аз мисля, че лекарите ще започнат да негодуват срещу разхлабването. Не ми се вярва да не доведе до покачване на броя на заразените, невъзможно е. Винаги ще има хора, които ще протестират срещу мерките и ще си искат свободата. Въпросът е коя от двете групи ще надделее в обществото. Подозорам, че всички засегнати рязко ще си променят мнението. Ако се запълни капацитетът в болниците какво мислите ще се случи?

МК, обясниха го сравнително ясно.
Трябва да се научим и опитаме да живеем с вируса. Ако тръгнат да се изпускат нещата, отново се въвеждат определени мерки и така. Да, принципът е „проба-грешка“. Все пак вече има някакъв опит.
Скрит текст:
Вие вече ожалихте близките си. Недейте така.
Тези пък със заведенията. Имал 600 места и 120 човека персонал, дай сега да ги увеличи с още поне 100-200, за да си компенсира загубите. Да си отворят терасите, да си поразредят малко масите, да видим поне месец как ще подейства това и тогава да искат още облекчения и тълпи. Утре ще поискат отваряне тези с дискотеките, после спа хотелите…
Колко производства с хиляди заети в тях се реорганизираха, опитват се, търпят загуби, съкратиха хора. Колко родители се реорганизираха, за да намерят начини да си гледат децата, поради затворените детски градини и училища…тези не могат, били им утежняващи условията. Всички се утежнихме по един или друг начин.

# 21 201
  • Другата България
Но да стоиш 24/7 само тук и да повтаряш една и съща мантра също няма да ти донесе нищо позитивно.Отговори още по-малко, защото ти четеш избирателно само тези, които съответстват на твоето виждане на нещата.

Има ли вариaнт да бъде помолена МК от модератор да се спре малко с нейното апокалиптично писане. Аз я прескачам колкото мога. Черногледството й е прекалено.

Може да се трият коментари с критики към начина, по който се действа в България, а нейното писане се приема...
Не знам защо питаш мен, не съм аз човека, който да ти даде отговор на въпроса.
Но според мен като потребител единствения човек, който може да накара МК да "спре с апокалиптичното писане" е самата МК. Не си единствения/та, който го вижда, забелязва, казвано ѝ е много пъти, самата аз многократно съм го казвала, момичето си продължава, и то наистина постоянно. От друга страна обаче не е нарушила с нищо правилата на форума, не е обидила никого, пише възпитано и грамотно, не влиза в разправии и махленски свади, не обижда, не критикува потребители. Не виждам с какво модератор или администратор би могъл да я санкционира, по-скоро за какво.

# 21 202
Има два варианта.Или няма да спазват въведените мерки,при които трябва да работят,или няма да отварят.
Показателно може да си спомним преди 2 месеца, именно РЗИ колко добре налагаше забраната за пушене в заведенията.

# 21 203
Ако все пак видът разрешително за престой не им дава достъп до местното здравеопазване, освен ако не си платят високи цени, то тогава разбирам защо предпочитат да се върнат в България и да се лекуват там.

Българските граждани не се нуждаят от разрешителни за престой в ЕС и щом работят с договор са осигурени. Само че за тези ферми за цветя разбрах, че много работници заминават да работят чрез фирми посредници, което обикновено означава, че са на български трудов додовор и тогава вече не знам как стои въпроса с осигуряването в Нидерландия специално. В Германия като са с такива договори задължително пак имат немски здравни осигуровки. Тук и без договор си длъжен да си осигурен.

# 21 204
Не знам дали ви е направило впечатление,но аз винаги съм намирала правота и в двете спорещи страни в темата.Без значение каква е причината.Да,според мен най-важно е здравето.Здравият човек с труд,ум и желание всичко може да постигне.Но се замислям и върху тяхната гледна точка.Прави са си хората.Не за маските и ръкавиците.Трябва да осигурят такива за служителите си,както и да ги задължат да ги носят.Но да приемем,че плащат наем,ток,вода,заплати,осигуровки и работят на 1/2 капацитет(в най-добрия случай).То каква полза ще имат?Ако добавим и това,че само може да предполагат каква клиентела ще имат.С две думи " всичко е точно".По-добре да си работят с доставки.Има два варианта.Или няма да спазват въведените мерки,при които трябва да работят,или няма да отварят.

Ок де..Ако работят на 100% капацитет какво ще спечелят? Ей това е въпросът. Ще си го напълнят ли на 100% заведението? Според мен - не. Да не стане от много искане и настояване за тая ми ти печалба, да останат без никаква. А представи си, че само 1 човек се разболее след ходенето в съответното заведение, в което няма 2м дистанция и тн - ми той ще опищи до небето и целият негатив ще е пак върху заведението (разбирай, че 1 ще каже на 2ри, на 3ти и както работи фб - за 2 часа цяла България ще знае, че Ганчо се е разболял след ходене в това заведение и до тук). Да, заведението примерно ще си работи по правилата, Ганчо сам ще си е взел решението да отиде, но пък ние си имаме манталитета да обвиняваме друг, та виновно ще е заведението, та персонала, та управителя и ще се почне с "В ЗАПАДНА ЕВРОПА ИЗИСКАТ ПО-ГОЛЯМА ДИСТАНЦИЯ,А НИЕ ТУК КАКВО?!?!" крещенето по фейса. Просто не го виждам как им е рентабилно да работят и вътре, и на 1м , че да го искат..поне не и на този етап, прекалено рано е

# 21 205
  • София
Интересно как ще се развият нещата с кръчмите, дето толкова реваха. И да, на загуба ще бъдат, това трябва да са го сметнали отдавна, още откакто западняците показаха как ще отварят, беше логично и при нас да се направи така. Сори, бизнесът си е бизнес! 
Мен повече ме притесняват тоалетните, които се ползват от повече хора, включително по заведения и "трудови колективи", щом вирусът се предава и по орално-фекален и контактен път. За тоалетните говориха още белгийците преди седмици.

# 21 206
Аз бих седнала на кафене само с еднократни прибори и то с някоя много близка приятелка. Знам, че не е екологично, но не знам доколко миялната машина може да унищожи вируса или по-скоро ще го залепи по всички прибори. Имам си две-три приятелки, за които съм се затъжила много и това е. Този вирус ще се влачи още година-две, не мисля да не се виждам с тях през това време. За ядене в заведение - по-скоро не засега, освен ако не са наистина някакви пържени картофи в пластмасова чиния. Това е моето виждане за заведенията на този етап.

# 21 207
Ако си намалят персонала за работа с намалял капацитет, не е сигурно, че ще са на загуба. Но той, в повечето случаи, вече си е по борсите. По повечето заведения се поддържаха готвачите, и то не всички, за разнос по домовете. Сега всеки ще си реши от колко души ще има нужда при свития капацитет.
Всеки ще си сметне при това положение има ли нужда да отваря изобщо. За всеки е различно.
Лично аз заведение ще ползвам - семейно и с приятели. Според правилата. Приятелите ми - също. Личен избор за всеки - добре, че го има.

# 21 208
Аз бих седнала на кафене само с еднократни прибори и то с някоя много близка приятелка. Знам, че не е екологично, но не знам доколко миялната машина може да унищожи вируса или по-скоро ще го залепи по всички прибори.
В крайна сметка нали със сапун и топла вода като си измием ръцете се пазим (или така ни казват), защо да не важи това за прибори и посуда?

# 21 209
В Австрия заведенията отварят и правилата са горе-долу следните:

Забранява се обслужване на бар, само на маса, препоръчва се да има резервация.

Максимум 4 възрастни и прилежащите им деца. Резервации за по-големи групи просто е забранено да се приемат

При влизане и излизане с маски, при ставане от масата за тоалетна или друго пак с маска.

Персоналът трябва да е с маски.

Не можеш да си избираш маса, настаняват те така, че да има нужното разстояние от другите клиенти.

Съобщиха го на заведенията около 25 дни преди да ги отворят фактически, за да могат да се подготвят.

Общи условия

Активация на акаунт