Спомнете си каква картина обрисува Москов. Имаме една хипотетична ситуация в която преди да тестуваме знаем че в едни 10 000, които ще тестуваме имаме 200 заразени, ние това го знаем предварително.
При чувствителност 80% и специфичност 98% това значи че тези тестове откриват 80% от заразените и 98% от тези които не са се срещали никога с вируса.
Това значи както и той го описа от тези 10 000, имаме 200 срещнали се с вируса, от които 160 ще бъдат открити от тестовете, а при 40 наистина позитивни те ще дадат отрицателни резултати. От останалите 9 800 които са наистина негативни 9653 ще бъдат хванати от теста, а при 147 ще дадат фалшиво положителни. В крайна сметка заради неточността на тестовете те ще покажат много по висок имунитет от реалният в изследваното население.
Обаче ние като знаеме всичко това, може да изчислим какви са грешните резултати на тестовете и без да знаеме какъв е истинският брой хора с имунитет, а да го научим благодарение на неточните тестове само защото им знаем параметрите, а те се знаят защото едни тестове преди да бъдат пуснати за масова употреба се изследват точно тия неща, и това че са много неточни не е абсолютно никакъв аргумент да не се използват, просто резултатът ще трябва да се коригира математически, което ще демонстрирам за резултатите от Банско.
Гледайте сега каква е ситуацията в Банско:
Изследвани са 1 533 души с антитела са 80. Това прави 5,21% имунитет, и това щеше да е истината ако тестовете имаха 100% чувствителност и 100% специфичност. Обаче при 80 и 98% картината е следната:
Имаме 50 позитивни хванати от теста и 12 пропуснати от него (80% чувствителност) имаме и 1 441 негативни и 30 фалшиво положителни (98% специфичност), което означава че в Банско супер-неточните тестове които не трябва да се използват показват че имунитет имат около 4,04% от населението въпреки че тестовете показват 5,21%. Ако някой ще ме репликира че 1 533 човека не са достатъчни за представителна извадка на Банско и не е редно да се екстраполира върху цялото население на Банско, директно го отсвирвам защото това са 19% от цялото население на Банско (8 207). Защото ако аз имам забележки към Мангъров че екстраполира една изключително малка част изследвани хора от частните лаборатории (а между другото и там трябва да се направят тия изчисления, за достоверността на техните тестове.) 0,05% от населението (3 619), то ако лабораториите изследват 19% от цялото население (около 1,4 милиона) и резултатите останат такива каквито са в момента, че много хора правят секс със вируса а малко забременяват както казва той. (4,3%)
то наистина ще се окаже прав. Но все още са изследвани твърде малко хора само 0,05% за да правим каквито и да е изводи за цялото население.Връщам се към Банско, тестовете дали резултат 5,21% имунитет с чувстивутелност 80% и специфичност 98% показват около 4,04% реален имунитет. Което означава че истинската смъртност в Банско от Коронавирус там е 0,3% към този момент. А спомнете си за изчисленията ми за Исландия за истинска смъртност 0,39%