COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 162
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 21 825
От днешния брифинг ми направи впечатление новината за това как са изловени на летището двама пристигащи българи с температура и грипоподобни симптоми, които са отведени в болница за изследване. Предполагам, това е в отговор на шумотевицата, която се вдигна около пристигащите болни нашенци, оставени да си пътуват свободно из страната. Явно се опиват да ни покажат, че нещо се прави по въпроса, но всъщност ... нищо не се е променило.
Вчера е имало брифинг на транспортния министър Росен Желязков, на който са го питали за карантината и за въведената във Виена практика за PCR-тестове на летището.
По думите на Желязков Австрия е взела решение да отпадне задължителната карантина, ако при PCR тест на прибиращите се нейни граждани се даде отрицателен резултат.
Желязков обясни, че у нас влизали само граждани с българско гражданство или постоянно пребиваване в, а за останалите дъражви, които имат ограничения от ЕС и държави от трети страни, нямало да се допускат да влизат в страната. От изказването му стана ясно, че няма общи мерки по отношение на въздухоплавателния сектор. От гражданското въздухоплаване обаче са поискали унифициране на мерките.

от ТУК
Те докато унифицират мерките - пандемията ще свърши. Явно трябва да се надяваме поне термометрите им на летището да работят и да откриват поне явно болните. Досега поне такива пътуваха с таксита, а вече има нов почин - на автобуса, че по-евтино, и към родното село.

Побеснявам като чета за болни със симптоми, които слизат от самолет. Яка глоба на самолетната компания, която е допуснала такъв пътник на борда ли е решението?

# 21 826
Думи на доц. Кунчев
 От началото на епидемията казвам, че има един теоретичен начин изобщо да се отървем от вируса - оставяме вкъщи за 14 дни всички, никой никъде да не мърда и той ще изчезне. Той може да живее само ако се предава от човек на човек. Само че е ясно, че това няма как да стане.

Защо да няма как да стане, това не мога да разбера?

# 21 827
Това със случващото се във Видин наистина е странно....карантинираха други градове и квартали за далеч по-малко заразени.
Какво се цели?
Да се види реално как би протекла една неконтролирана зараза?
Знам, че пак е конспиративно мислене, ама наистина не знам как да тълкувам неглижирането ...

Думи на доц. Кунчев
 От началото на епидемията казвам, че има един теоретичен начин изобщо да се отървем от вируса - оставяме вкъщи за 14 дни всички, никой никъде да не мърда и той ще изчезне. Той може да живее само ако се предава от човек на човек. Само че е ясно, че това няма как да стане.

Защото трябва цялата планета, всички държави да го направят.
Изобщо не мога да си представя как би се получил подобен синхрон....

# 21 828
А в болницата във Видин, успяха ли да потушат заразата? Дано поне там успеят, защото нещата наистина стават сериозни.

# 21 829
В бункера ще стоите, ако се заразите. Целта е по-малко хора по бункерите. Това се постига с мерки и рестрикции, или със самосъзнание и дисциплина. Българинът отрича и двете възможности. Цунг-цванг.
Точно! За мен проблемът не са мерките или липсата на такива. Ако имаше самосъзнание и дисциплина щеше да е друго. И мерките го доказаха. Въпреки КПП-та беше пълно с фалшиви декларации, пламнаха селата и паланки, махали.Даже се споделяше за "апокрифни кафенета" . Имаше си и купони сред младежите...
 Щото сме тарикати нали..
Мисля, че щяхме да преживеем и някоя друга 48 часова карантина и щеше да има добър ефект , ако бяха завардили рисковите квартали по-сериозно. Аз си бях отчанало за стегнати мерки за кратко, а не да мога да ходя 10 пъти до магазина и да се чудя кога ще пада ИП.

# 21 830
Думи на доц. Кунчев

Защото трябва и вноса да се прекрати, а това е невъзможно, вече го видяхме много пъти.

# 21 831
Това със случващото се във Видин наистина е странно....карантинираха други градове и квартали за далеч по-малко заразени.
Какво се цели?
Да се види реално как би протекла една неконтролирана зараза?
Знам, че пак е конспиративно мислене, ама наистина не знам как да тълкувам неглижирането ...

Думи на доц. Кунчев

Защото трябва цялата планета, всички държави да го направят.
Изобщо не мога да си представя как би се получил подобен синхрон....
Да пази господ от такъв синхрон това ще бъде общо погазване на свободата на хората.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 12:22 от Sparkles

# 21 832
Думи на доц. Кунчев

Защото няма как да спрем абсолютно всичко, все пак трябва да можем да функционираме. Затова спираме нещата, без които можем и носят риск, а оставяме тези, без които не можем.Това е като въпроса защо на пейката в парка не може, а на пейката в метрото може. Има неща, които са жизненоважни и такива, които не са. Целта е максимално снижаване на риска.

# 21 833
  • на пъпа на Златията
Коя година сътвориха тази глупост, деца до 12 г. да не остават сами.
Само, ако с това се застрашават децата, иначе може. Тоест, спокойно можеш да си го оставиш детето, ако е примерно 10-11 годишно и е у дома си следобяд след училище.
Не можеш да го оставиш примерно през нощта само, или ако е на 4-5 годинки.
Изобщо, никаква промяна няма, само се въртят тия 12 години из пространството абсолютно неправилно.

Мисля че в някакъв закон прочетох че дете без надзор от възеастен  навън до 12 години не трябва да го оставяш.
Подлежиш на санкций. Не знам за в къщи , но мисля че и за там важи .

# 21 834
  • Пловдив
Думи на доц. Кунчев

Защото за да останем вкъщи всички, абсолютно всички, това означава да умрат много хора от други заболявания, защото няма кой да ги транспортира/лекува, да има проблеми с електричество/вода и подобни, да се спрат абсолютно всички производства за 14 дни и това в целия свят...Защо не можело да си останем всички вкъщи...Close

# 21 835
  • София
Някой по-назад спомена Сърбия. Там, за мен, истински терор упражниха върху хората. Никой не може да ме убеди, че 4 пъти по 60 часа без  право изобщо да се излиза от дома е довело до някаква промяна, освен до готвените сега масови протести. В пъти по-зле са от нас.

Но Гърция много ги хвалят навсякъде. Минимални случаи на заразени медици и като цяло ги дават за пример на страна бедна, която се е справила отлично. Но и там бяха в пълен локдаун. Не разбирам особено, но не мисля, че това е мярка, която работи, когато става дума за цяла страна. Дано тук да не стане мазало, но нашите мерки са ок, търпят се, а това е важно предвид факта, че всичко това ще продължи година и половина-две, най-вероятно.

# 21 836
КППтата на областните градове е безумица, много по добре е да са на места с огнище. Бойко каза, че само по софийските КППта има 200 полицая. Във Видин обаче огнищата са все в домове, явно за това и не ги затварят. Според мен и самите домове трябваше да се преструктурират така, че ако има болен и не се нуждае от хоспитализация, да има място за изолиране. Сега няма как да оставят болни при здрави. Тези места са най уязвими, не разбирам защо не се насочиха силите натам.

# 21 837
Скрит текст:
.... сякаш всичко приключва с приключването на ИП. Това, че част от мерките ще бъдат въведени в закон ще си остане само там.
Прави впечатление, че с излизането от ИП хората вярват, че всичко приключва и се връщаме в положението без вируса. 
Лекарите казват, че коронавирусът не дискриминира по отношение на възраст, пол или други заболявания.
“Този вирус идва тихичко – не го виждаш, не го чувстваш, но след това е много безмилостен, много безмилостен”.
Това го казват тези, които са на първа линия и ежедневно се сблъскват/борят с този вирус. Дали някой би се усъмнил в думите им и би предпочел да вярва, че всичко просто минава!
Няма как да кажеш, че един вирус е безмилостен, при положение, че в 80% от случаите минава леко. И по този въпрос мисля спор няма, навсякъде признават, че огромната маса го изкарва леко и без усложнения. Та в тоя смисъл безмилостен, смъртоносен и тн не му прилягат. Разбирам ги лекарите, те се сблъскват само с тежките случаи, но на всеки тежък има по четирима, при които вирусът идва тихо и си отива също така тихо.
Зависи какво разбираш под "леко". Знам за една разминала се леко. Отслабнала е 15 килограма, пък е лежала само. Не е била в болница.
Ще ти дам пример. Вкъщи аз съм здравата, а останалите членове на семейството се запознават ежегодно с де що има вируси. На 10 техни разболявания, аз боледувам веднъж. Те по правило минават всичките вируси с парацетамол и чайчета, аз задължително стигам до тежък бронхит, продължителен прием на антибиотик и т.н. Та тези вируси безмилостни ли са? Безмилостни са за мен, донякъде, все пак оздравявам. За тях са некви леки настинки. Не мога да разбера защо обяснявам очевидното. Вирусът е безмилостен към някои. Към други не е. Вторите са преобладаващата част от хората. Да го наричаме смъртоносен и безмилостен е некоректно и само се създава усещането, че сме обречени.

# 21 838
Думи на доц. Кунчев

Защото няма начин всички да си стоят вкъщи 14 дни и цялата държава да спре. Лекари, медицински сестри, пожарникари, полицаи, техниците, които поддържат ВЕЦове, ТЕЦове, ВиК, Топлофикации, НЕК и други критични функции в обществото. Магазините за хранителни стоки, доставчиците на храна за тези магазини, и т.н.

Ако получиш инфаркт у дома и всички болници са затворени - умираш, а е могло да бъдеш спасен. Само един пример.

# 21 839
  • София
А в болницата във Видин, успяха ли да потушат заразата? Дано поне там успеят, защото нещата наистина стават сериозни.
Не знам дали е пускана тук тази статия, има вчерашна дата:
КРИЗАТА ВЪВ ВИДИН: КОГАТО COVID-19 СЕ СБЛЪСКА СЪС СЕВЕРОЗАПАДА
Доста факти, които - ако са верни, обясняват в голяма степен случилото се там. Всъщност случващото се, защото още нищо не е приключило.

Общи условия

Активация на акаунт