COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 162
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 22 110
Виждам два подхода - едните се питат "кой ни заразява? От къде идва заразата?", а другите се питат "Защо се заразяваме?".....

# 22 111
  • Bulgaria
Туристи ще съдят австрийския курорт Ишгъл заради коронавируса.

https://www.actualno.com/world/turisti-shte-sydjat-avstrijskija- … liUB-vWcrglt6OfyU

Ето един добър пример как коренно ще си променим мнението за огъня, чак когато се изгорим.

# 22 112
А осигуровки здравни имат ли?  Щото ако нямат на запад те оставят да умреш като куче пред болницата?
Това в кой запад е?

# 22 113
А осигуровки здравни имат ли?  Щото ако нямат на запад те оставят да умреш като куче пред болницата?
Това в кой запад е?
Германия примерно.

# 22 114
  • Под сянката на разлистените кактуси
Бих искала да попитам живеещите в чужбина каква е ситуацията с библиотеките? Отворени ли са и какъв е начинът им на работа, ако е така?

При нас в Аризона засега са затворени, извънредното положение е удължено до 15-ти май, не знам след това какво ще става

# 22 115
  • София
Аз на циганската не вервам. И ония двете уж с такси до Хасково били, пък се оказа че на автобуса се качили...
А на господина след това, който е контактен и казва, че не са го тествали вярваш ли? Защото от щаба Кунчев казва, че били тествали всички.

# 22 116
  • Другата България
Скрит текст:
Скрит текст:
Да не се окаже накрая, че Китай далеч не е първата спирка на вирусът? Дано разберем.
Аз винаги съм била против отварянето на заведенията, още по против съм да е 1.5м разстояние, за това си мисля, че много хора едва ли ще ги посетят. Обаче КПП-тата не вършеха никаква работа, тях трябваше да ги поставят единствено по празниците, само тогава свършиха някаква работа.
А аз пък не съм против отварянето на заведенията. Поради няколко причини.
Първо, човек трябва да има избор. Видя се, че всъщност това е нещото, което и заради което се мрънкаше и тук, и навън през месеците ИП - че трябва да правим или да не правим всичко, което е решено от друг в името на нашето добро. Което "добро" от друга страна се разглеждаше и обективно, и субективно в зависимост от гледната точка на всеки индивидуално. Както се казваше - на всекиму според възможностите, на всекиму според потребностите. На един му е важно здравето, на друг разходките, на трети фитнеса, на четвърти маникюра, на пети кръчмата....именно, според потребностите.
Второ, много и силно се надявам именно месеците ИП и сегашните последващи мерки за заведенията и ресторантите /които се променят ежедневно, но все пак/ да дадат урок на собственици, наематели, персонал, дори и държава, за това как трябва да се работи на такива места не само в условията на епидемия, а по принцип. Да си завишат критериите относно хигиена, качество на продукти и напитки, здравна култура на персонал, дори и манталитет на персонала. Дали това ще стане ще видим, но моето мнение по въпроса вече го писах - от утре заведенията ще се напълнят, плавно, поетапно, но посещаемост ще има.
Трето, хората, които наистина зависят само от този бизнес и разчитат на тези доходи - не само собственици, а и обслужващ персонал, не може да стоят без работа и доходи вечно. Именно това положение трябва да ги мотивира да са на ниво, ако искат да генерират и печалба, основно малките и семейни заведения с авторски менюта.
Четвърто, последно, но не и на последно място - отговорността за здравето ни е наша лична и персонална. Ако ние самите смятаме, че не е безопасно да посещаваме заведение или ресторант, няма да го правим. Защото така сме решили за себе си. Но това не значи, че заради нашето решение трябва да се ограничава свободата и на обществото. Ако всеки е отговорен - и клиенти, и персонал, и собственици, то заведенията са ни най-малкия проблем.
На фона на постоянните пристигащи болни от чужбина, които се придвижват с обществен превоз стотици километри до родните си места, лъжат и мажат, правят органите на маймуни, принуждавайки ги да издирват несъществуващи водачи на таксита дни наред, докато през това време истинските техни контактни дори и не подозират, че 300 км. в автобуса са седели до болен. И после са контактували със семействата и децата си, с близки и приятели, и така по веригата. Ромските махали, които "гърмят" една по една в различни краища на страната също, те са ни напълно достатъчни, на техния фон заведенията отново са най-малкия проблем. Или поне по-малкия. Старческите домове, домовете за деца...и още, и още.
С другото съм съгласна, но хайде да сложа едно много хубаво и кратко видео. Става въпрос за пристигналите от Амстердам на летището, какво казва жената във видеото, вижте, гледайте внимателно, кратко е. Казва, че като са слезли от самолета са искали веднага да отидат в болница, но никой не им обърнал внимание. Сега отговорните си мият ръцете с хората, а вината пак не е там! Това отново е  не свършена работа, никаква организация и дори минимален контрол на летището.
https://youtu.be/CQeC_fOOAZg
Наистина трябва да гледаш внимателно. И по-важното-да слушаш внимателно.
Кой го казва това, че като са слезли от самолета са искали да отидат в болница, но никой не им е обърнал внимание? Майката на интубираната болна, която си е дошла от Нидерландия с двете си деца. Преразказ по думи на жена, която се бори за живота си. Защото е имала безотговорността да тръгне вече с влошено здраве и задух от място, на което не са ѝ отказали помощ, а просто са я помолили да се обади по телефона, за да ѝ пратят линейка /след като е отишла на място в болницата/? Но тя решава да си хване самолета и да си дойде тук. Защото естествено, не е станало сега и веднага. На нея ли да вярвам? Тоест, на преразказ на майка ѝ? Че тя може да каже всичко. Не казвам, че не е вярно, казвам само, че аз лично вярвам само на доказано и достоверно инфо, тук за месеци се нагледахме и начетохме на токова самозванци и търсачи на слава, на толкова пошлост в писането, че не се връзвам на такива приказки.
После, ти говориш, а и видеото са за жената от с. Криво поле, Хасковско. Която си дойде с децата си. И която наистина се прибра с такси до селото си.
А аз говоря за двете лелки от с. Брягово, отново Хасковско, които си дойдоха отново от Нидерландия, излъгаха, че са си отишли до родното място с такси, МВР и РЗИ издирват шофьора и контактните му с дни, а накрая се оказва, че всъщност най-невъзмутимо двете са се качили на автобус с още хора и са отпътували до Хасково. Ето:https://www.monitor.bg/bg/a/view/bolni-ot-covid-19-seli-zaraza-i-v-avtobus-200386
Иначе видеото казва всичко, което казвам и пиша и аз от месеци - за Видин, за старческите домове, за ромските махали....за истинските проблеми.

# 22 117
За съжаление точно тези цинагЯ правят имиджа на българите извън БГ и на българите,които живеят навън в БГ.Това са хора без осигуровки,които най-вероятно не са пробвали да стигнат до лекар тук.Чета за практика за се пие температуропонижаващи,когато се минава през летището
Надявам се да не се случи така,че да не мога да видя майка си това лято.

# 22 118
Все повече започвам да губя оптимизма си. Добре, тези, които сме съвестни, ще се пазим, но на мен например също ми се налага да отида на зъболекар. Както и да посетя гинеколога си. Как да го направя и да съм спокойна, че няма да бъда заразена, като гледам какво се случва в болниците...

# 22 119
Скрит текст:
Да не се окаже накрая, че Китай далеч не е първата спирка на вирусът? Дано разберем.
Аз винаги съм била против отварянето на заведенията, още по против съм да е 1.5м разстояние, за това си мисля, че много хора едва ли ще ги посетят. Обаче КПП-тата не вършеха никаква работа, тях трябваше да ги поставят единствено по празниците, само тогава свършиха някаква работа.
А аз пък не съм против отварянето на заведенията. Поради няколко причини.
Първо, човек трябва да има избор. Видя се, че всъщност това е нещото, което и заради което се мрънкаше и тук, и навън през месеците ИП - че трябва да правим или да не правим всичко, което е решено от друг в името на нашето добро. Което "добро" от друга страна се разглеждаше и обективно, и субективно в зависимост от гледната точка на всеки индивидуално. Както се казваше - на всекиму според възможностите, на всекиму според потребностите. На един му е важно здравето, на друг разходките, на трети фитнеса, на четвърти маникюра, на пети кръчмата....именно, според потребностите.
Второ, много и силно се надявам именно месеците ИП и сегашните последващи мерки за заведенията и ресторантите /които се променят ежедневно, но все пак/ да дадат урок на собственици, наематели, персонал, дори и държава, за това как трябва да се работи на такива места не само в условията на епидемия, а по принцип. Да си завишат критериите относно хигиена, качество на продукти и напитки, здравна култура на персонал, дори и манталитет на персонала. Дали това ще стане ще видим, но моето мнение по въпроса вече го писах - от утре заведенията ще се напълнят, плавно, поетапно, но посещаемост ще има.
Трето, хората, които наистина зависят само от този бизнес и разчитат на тези доходи - не само собственици, а и обслужващ персонал, не може да стоят без работа и доходи вечно. Именно това положение трябва да ги мотивира да са на ниво, ако искат да генерират и печалба, основно малките и семейни заведения с авторски менюта.
Четвърто, последно, но не и на последно място - отговорността за здравето ни е наша лична и персонална. Ако ние самите смятаме, че не е безопасно да посещаваме заведение или ресторант, няма да го правим. Защото така сме решили за себе си. Но това не значи, че заради нашето решение трябва да се ограничава свободата и на обществото. Ако всеки е отговорен - и клиенти, и персонал, и собственици, то заведенията са ни най-малкия проблем.
На фона на постоянните пристигащи болни от чужбина, които се придвижват с обществен превоз стотици километри до родните си места, лъжат и мажат, правят органите на маймуни, принуждавайки ги да издирват несъществуващи водачи на таксита дни наред, докато през това време истинските техни контактни дори и не подозират, че 300 км. в автобуса са седели до болен. И после са контактували със семействата и децата си, с близки и приятели, и така по веригата. Ромските махали, които "гърмят" една по една в различни краища на страната също, те са ни напълно достатъчни, на техния фон заведенията отново са най-малкия проблем. Или поне по-малкия. Старческите домове, домовете за деца...и още, и още.
С другото съм съгласна, но хайде да сложа едно много хубаво и кратко видео. Става въпрос за пристигналите от Амстердам на летището, какво казва жената във видеото, вижте, гледайте внимателно, кратко е. Казва, че като са слезли от самолета са искали веднага да отидат в болница, но никой не им обърнал внимание. Сега отговорните си мият ръцете с хората, а вината пак не е там! Това отново е  не свършена работа, никаква организация и дори минимален контрол на летището.
https://youtu.be/CQeC_fOOAZg
Това не е ли престъпно !!!
Дошли са болни щото в Амстердам ще ги лекуват циганите ама друг път.
Какво следва да покаже тоя запис ?
Че идват болни и трябва веднага да ги вземат и да ги лекуват във ВМА ли, че и осигуровки нямат  ?!

# 22 120
  • София
Честно казано вярвам на жената във видеото, която разказва и на господина след това, който казва, че не е тестван, отколкото на щаба. Изобщо не мисля, че се влагат някакви усилия по летищата и не само там. Нещата са изпуснати и в това реално няма нищо учудващо. Разчиташе се на показност и полицейщина, където нямаше нужда. Държавата ни е скапана, неработеща, от време оно се имитира дейност и няма как сега в тази ситуация, да стане чудо и всичко да заработи перфектно. Не съм и имала други очаквания. Затова и мисля, че всичките тези мерки бяха излишни, трябваше да се действа, където е най - рисково и толкова.

# 22 121
Може ли линк ... обичам да се информирам.

Eто го пак линкът към пресконференцията. Търсете въпросът за Швеция, след него e коментарът на Раян. https://www.rev.com/blog/transcripts/world-health-organization-c … anscript-april-29
Къде там е дадено сравнение Швеция - България, че тук се повтаря като мантра?!

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 18:54 от radostche_plovdiv

# 22 122
Къде тук е дадено сравнение Швеция - България, че тук се повтаря като мантра?!

Извинявайте, грешно съм ви разбрала. Не знам кое точно отделно изречение от кой пост ви е хванало окото като мантра. Може би е разумно да проследите дискусията.

# 22 123
  • Bulgaria
Уреди за дезинфекция получи болницата във Видин.
До дни във Видин ще пристигне и моблиният рентген, който министерството на здравеопазването предоставя на лечебното заведение, каза прокуристът Ивета Найденова.

https://www.bnr.bg/vidin/post/101270658/uredi-za-dezinfekcia-pol … lnicata-vav-vidin

# 22 124
  • Другата България
Честно казано вярвам на жената във видеото, която разказва и на господина след това, който казва, че не е тестван, отколкото на щаба. Изобщо не мисля, че се влагат някакви усилия по летищата и не само там. Нещата са изпуснати и в това реално няма нищо учудващо. Разчиташе се на показност и полицейщина, където нямаше нужда. Държавата ни е скапана, неработеща, от време оно се имитира дейност и няма как сега в тази ситуация, да стане чудо и всичко да заработи перфектно. Не съм и имала други очаквания. Затова и мисля, че всичките тези мерки бяха излишни, трябваше да се действа, където е най - рисково и толкова.
Всеки вярва на каквото прецени. Разни хора, разни идеали.
Аз никъде не твърдя, че контрола на летището е цветя и рози. Това обаче няма нищо общо с лъжите, с евентуалните лъжи на едни ...не знам дали са роми, турци, българомохамедани, каквито и да са, хора са. Но щом тази жена, която според мен е и неграмотна и не особено интелигентна, се е качила болна с двете си деца, осъзнавайки, че в самолета ще има още хора, на летището ще има още хора, които може да зарази, и това не я е спряло, как да мисля, че казва истината и за другото? Освен това удобно пропускаш разказът на шофьора на таксито, излъчен многократно по всички медии и ТВ - как е видял, че жената не изглежда добре, питал я е лично да не е заразена и тя е отрекла, напротив, казала му е, че това е от полета! Изпуснало се е после едно от децата, че са били в болница в Нидерландия. Е, ако тази жена наистина беше търсила помощ на летището, здравна, медицинска, щеше ли да се крие като мишка и да лъже, само за да я закарат до къде - до село? Като търсиш помощ, не се ли качваш на такси и да отидеш при лекар, както си го направил в Нидерландия? Но разбира се, държавата ни е скапана, тя държавата е виновна за безотговорността на тази, а и на всички останали роми и всякакви, които си идват болни, знаейки, че са болни, не спазват карантина, придвижват се с каквото им е удобно и с когото им е удобно, едни убиват пряко в ПТП-та най-близките си, други косвено го правят...и отново опираме до отговорност и мислене, с което държавата няма нищо общо.
Надявам се поне разбра, че в предходния си пост говорех за други жени, онези от Брягово. Но предполагам и за тях държавата е виновна, толкова "полицейщина" впрегна дни да търси главния герой, трябваше просто да остави нещата на самотек, кой се заразил, заразил, който не е, има време да го направи. Със следващите новопристигнали от Нидерландия.....

Общи условия

Активация на акаунт