COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 555
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 22 380
Лейдибърд аз те разбирам че една държава която в определени рискови групи има по малко хора има предимство пред друга, което в тая ситуация е наш +, макар че по принцип не говори никак добре за нас че продължителността на живота ни е по ниска, но повярвай ми не само на това се дължат отличните резултати. Защото то си има причина затова. При нас пък делът на хора със здравословни проблеми, хронични заболявания е по висок. Ние сме сред най болните нации в Европа а това е утежняващ фактор. Затова няма смисъл да се правят тия сметки, ние живеем по малко защото сме по болни това е, и по ниската продължителност на живота не е основен фактор да имаме толкова малко починали, защото се дължи на това че сме по болни за да не живеем толкова.
Ok - нека тогава да сравняваме сравними неща - примерно бр. починали без придружаващи заболявания на глава от населението.

# 22 381
Ами можем да ги сравним, но според мен няма да покажат различен резултат от това че ние сме в челото на ЕС по най малко починали на глава от населението и по починали без придружаващи заболявания от вируса. Основен фактор затова е слабото разпространение на вируса при нас. Нищо друго.

# 22 382
Фейсбук пост на ямболски лекари д-р Стаменов и д-р Антонова

"Молба

Все още няма лекарство, за което е доказано че лекува коронавирус 19.

Лекарите си мериха дипломите, политиците - рейтинга. Глупостта победи.
Охлабиха мерките без да има каквато и да било медицинска причина.

Циганската махала в Ямбол избухна.
Съобщиха за 11 потвърдени със зараза случаи. Умножавайте всяка цифра която чувате по 11, за да получите броят на заразените.

Болните ще заразят лекарите, а лекарите ще заразят Вас.
Недисциплинираните ще заразят полицаите, а те семействата си.
Ще се срещнем в супермаркета в който продавачката не вярва, че има епидемия. Не носи маска и ръкавици и не изисква от клиентите да носят маска и ръкавици. Ще пипнем нещо върху което е попаднала слюнка или сополи от говорещия без маска или от този който е наплюнчил пръста.

Ако човек носи маска под носа - помолете го да си покрие носа или го заобиколете. Той е наръсил със секрети всичко в разстояние два метра.

Не вярвайте ако Ви кажат, да не се притеснявате от тези които се доближават до Вас, защото не са болни - те няма как да знаят.
Най-заразни са хората 2 дни преди да започнат да кашлят или да вдигнат температура.
Не позволявайте да се доближават до Вас на по-малко от 2 метра. На такова разстояние хвърчат слюнките и сополите.

Епидемията няма да остане в циганската махала. От нас зависи да я ограничим.

В огнищата, смъртността достига 20%.
Доказаха го Италия, Испания, Великобритания, Франция с по около 30 000 загинали до момента.

Това означава, че в Ямбол са застрашени около една пета от населението.

Китай въведе драконовски мерки за изолация в продължение на 3 месеца. Построи, оборудва и заработиха две огромни болници само за 2 седмици. Сега са затворени. От две седмици няма нови заразени и нови починали. Но мерките за изолация продължават.

Ако правителството не беше въвело извънредно положение циганската махала щеше да пламне много по-рано и да задминем Италия по брой загинали. Тогава щяхме да се сърдим на правителслтвото, че не е взело мерки.
Правителството взе мерки. Няма по 1000 починали на ден. Сега пък се сърдим, че правителството и щаба ограничават правата ни.

Всъщност не са те. Вирусът ограничава правата ни. Ако осъзнаем този факт ще е лесно да приемем и спазваме мерките. Мерките спасяват живота и здравето на нас и нашите близки и познати.

Вирусът не е открит в природата.
Не може да оцелява сам.
Единствено човекът го поддържа жив.
Ако няма контакт с хората вирусът загива.
Така както стана в Китай.

Това не е нормална ситуация. Това изключителна ситуация която се случва през няколко поколения и остава в историята.
Можем да се правим на смели или да не вярваме, че има епидемия.
Въпросът е: Готови ли сме да разболеем семейството си само защото не обичаме да спазваме правилата? Огледайте хората около Вас и вземете решение за себе си.

Нашата молба към Вас е:

1. Спазваите социална дистанция. Два метра. Изисквайте и от другите.
2. Ограничете контактите.
3. Носете маски и ръкавици. Продават се в аптеките и в магазина до Вас.
4. Ако влезете в магазин, банка или друго обществено заведение в което забележите, че не се носят маски ,ръкавици и не се спазва дистанция - върнете се и намерете друго, безопасно място. Няма нищо срамно в това да държите на своята безопасност и тази на Вашето семейство. Хората които обичат семействата си го правят. Имате право да не сте болни.
5. Мийте често ръцете с продължителност поне 20 секунди.
6. Ако имате оплаквания се свържете възможно най-рано с нас по телефона или по фейсбук."

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=13404658821529 … 91&__tn__=K-R

# 22 383
Ами можем да ги сравним, но според мен няма да покажат различен резултат от това че ние сме в челото на ЕС по най малко починали на глава от населението и по починали без придружаващи заболявания от вируса. Основен фактор затова е слабото разпространение на вируса при нас. Нищо друго.
Много ще се радвам Бг да излезе суха от водата. Не искам лошо за никого, а също и искам да се прибера да се видя с приятели. Обаче от моя гледна точка ми е по-рисковано да съм в Бг, отколкото в UK, пък каквато и искаш класация да направиш....

# 22 384
Аз съм уверен че ще излезем сред най малко мокрите така да кажа в ЕС, защото то сух никой няма да излезе след като вируса веднъж е влязъл. Просто се вижда от развитието на епидемията у нас.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 02:27 от Анонимен

# 22 385
Скрит текст:
Аз съм уверен че ще излезем сред най малко мокрите така да кажа в ЕС, защото то сух никой няма да излезе след като вируса веднъж е влязъл. Просто се вижда от развитието на епидемията у нас.

Само че забравяш, че има доста засегнати болници, както и старчески домове. Последните добре че са малко за територията на страната,но за болниците изобщо не съм оптимист. Всъщност точно това се опасявах, че ще се случи и то пък взе, че стана. Защото докато се налагаха безсмислени мерки(като забрана за разходки в парка например) и мислеха, че заради тези мерки ще се разминем, то очеизвадно е, че не са взети мерки да се предпазят рисковите структури: болници и старчески домове. Ами наистина жалко. Close

# 22 386
Oт друга страна лекарите като всяка друга професия си избират какво да работят. Ако преценят, че е рискова като всеки човек правят разумен избор. Имам в предвид, че е безсмислено да се величаят като някакви супергерои  - това им е избора, може да им благодарим, но да се оприличават на свръхчовеци е просто някакъв вид кризисна хорска митология  поради липса на други забавления. Хора умират - да, кошмарно е, но има и човещинка в цялата мъка и тя се внася от медицинския персонал като единствен свидетел на драмата защото ковид пациентите умират без връзка с роднините си освен по телефон което е просто най-ужасната част от трагедията. А тези медици ще имат постравматичен стрес, някои дори се самоубиват .... но какво да се прави съдбата на войника е такава, грозна и гадна, но и същевременно и много величествена и достойна за уважение.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 02:23 от pehoko

# 22 387
Pehoko, не говоря за лекарите, а за пациентите. За лекарите не ми е жал колкото и грубо да звучи(точно поради причината, че ние си избираме тази професия) , но за пациентите вече ми е мъчно, да. Защото това, че има огнища в различни болници, автоматично означава, че пациенти(с отслабена имунна система) ще бъдат засегнати. А от това мисля, че знаем всички какво следва. Дано не съм права обаче, наистина много се надявам да не съм права.

И разстоянието между масите на открито в заведенията е точно последното, което ме притеснява, не очаквам да има кой знае какви негативни последствия от това.

# 22 388
  • Под сянката на разлистените кактуси

Но специално за дамите отХоландия, на никой не му трябва заклет преводач за да те заведе на лекар, тъпи оправдания са това.
[/quote]

В Щатите трябва специализиран медицински преводач, правят го по телефона. Нямат доверие на роднини и приятели да превеждат. Всяка болница има такива услуги, обаждаш се с кода на болницата и кода за езика, преводача дава име и номер на лиценза и това влиза в официалната документация

# 22 389
Скрит текст:

Само че забравяш, че има доста засегнати болници, както и старчески домове. Последните добре че са малко за територията на страната,но за болниците изобщо не съм оптимист. Всъщност точно това се опасявах, че ще се случи и то пък взе, че стана. Защото докато се налагаха безсмислени мерки(като забрана за разходки в парка например) и мислеха, че заради тези мерки ще се разминем, то очеизвадно е, че не са взети мерки да се предпазят рисковите структури: болници и старчески домове. Ами наистина жалко. Close
Навсякъде по света е така за съжаление.

Вижте каква е ситуацията с вируса в Британия (покрай Лейдибърд реших да я погледна). Те са 4-тата най засегната страна в света в стат. като абсолютна бройка заразени. Представям ситуацията с вируса между 14 и 21 април. Ако приемем че и там върлува същият вирус и като в Исландия и като у нас. Което подчертавам е само хипотеза.

Ще е интересно да ги сравня 2-те държави. Ситуацията е следната:

Болните в този момент са между 3 535 800 и 5 296 860 (гледайте за какви числа става дума, като в това число влизат всички в стат. и извън нея както и безсимптомните).
С имунитет са между 1 178 600 и 1 765 620
В стат към 21 април са открили 129 044 от всички случаи. Което означава че ние се справяме много по добре от тях със откриването на заразените, те в най добрият случай откриват около 1 на 40, а ние 1 на 12.
Починалите при тях към онзи момент са били 20 223

При тях активни инфекции в този период е имало 5 - 8% от цялото население, това е огромен процент докато при нас по същото време активни инфекции са имали само 0,11-0,16% от нашето население.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 02:40 от Анонимен

# 22 390
Племенникът ми  ,момче на 26 години влиза от 8 май в реанимацията на Александровска болница да прави интубирания на  пациенти
 .В ужас сме цялото семейство. Нямам думи.. едно е да си седим ва диван вкъщи друго е детето ти да е там в почти моргата..
Интубирането се прави от анестезиолози Rolling Eyes.

# 22 391
Племенникът ми  ,момче на 26 години влиза от 8 май в реанимацията на Александровска болница да прави интубирания на  пациенти
 .В ужас сме цялото семейство. Нямам думи.. едно е да си седим ва диван вкъщи друго е детето ти да е там в почти моргата..
Няма страшно, адмирации за него, трябва да се гордеете а не да се страхувате. Това са героите на нашето време. Взимат се всякакви предпазни мерки и не мисля че има значителен риск.

Цитат
Циганската махала в Ямбол избухна.
Съобщиха за 11 потвърдени със зараза случаи. Умножавайте всяка цифра която чувате по 11, за да получите броят на заразените.

И Ямболските лекари са приблизително на моето мнение за разпространението на епидемията в България. Моите сметки показват че ние хващаме в най добрият случай 1 на 12, но като направих изчисленията за Британия виждам че това всъщност въобще не е толкова лош резултат колкото ми изглеждаше преди.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 03:11 от Анонимен

# 22 392
След премахването на КПП-тата, как ще се осъществява пътуването с влак? Необходимо ли е да се представят някакви документи(освен абонаментни карти и т.н.), или не?

# 22 393
От трета страна явно в световен мащаб има ясна тенденция медицинските специалисти в ситуацията вече да минават  на заден план и пак да изникват политиците  отпред. Което мисля, не е зле принципно, но ще е до време.

# 22 394
След премахването на КПП-та мисля че е логично да не трябва декларация при пътуване с влак. Но нямам конкретна информация.

Общи условия

Активация на акаунт