COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 480 064
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 23 085
Цитат
В Сингапур избухнаха случаите заради гастарбайтерите от Бангладеш и околните държави, а това не са възрастни хора.
Определено това е обяснението за Сингапур.
Не знам дали това е обяснението, защото нулевия пациент за UK /поне официалния/ се е заразил по време на конференция в Сингапур края на декември, от там е бил на ски във Франция и в началото на януари влиза в UK.

# 23 086
Бразилия с +11,433 нови случаи за днес, вече задмина Русия и е на второ място след Америка.

# 23 087
Реших да погледна какво става с вируса между 17 и 24 април. Припомням че нашият официален пик в стат. е точно на 24 април.

Ситуацията е следната:
Заразени са между 9 676 и 14 515. Това са всички които носят вируса в този момент.
С имунитет са между 3 764 и 5 645
Починалите към 24 април са 54
В Официалната стат. в деня на пика 24 април са общо 1 188 случая (забележете че увеличеното тестване е подобрило откриването на случаите и ако преди в най добрият случай е било 1 на 12, сега в най добрият случай се приближава до 1 на 11.) Определено трябва да похвалим щаба че увеличеното тестване е дало резултат вижда се и те са повишили откриването на случаите.

Напомням каква е била ситуацията с вируса преди това. (В скритият текст.)

Браво на Исландия, наистина много бързо овладяхте епидемията.

Чехите са направили доста голямо проучване за антитела - 26 549 души, част от тях са тествани селективно, част произволно. Само 107 от тях имат антитела или 0,4%. Дори в най-засегнатите места не превишава 5%, а в Прага е 1,5%.
Чехите са държава  с население 10,7 милиона и официално имат 7933 заразени и 262 починали.

https://news.bg/world/malka-chast-ot-chehite-sa-zarazeni-s-koron … ven-imunitet.html
Я виж ти, изчисленията ми за България са изключително точни. Чехия го доказва. Тяхното изследване показва че с вируса са се запознали 0,4% от тяхното население. Според моите изчисления с вируса в България са се запознали общо между 0,15 и 0,23% от нашето население. (Между 10 560 и 15 840)
Скрит текст:
Радвам се че щаба в последните дни прави неща които повтарях от седмици, седмици наред, че маските не трябва да са задължителни на открито а само на закрито и че трябва да се отворят парковете поне за родители с деца, за което поздравления за щаба. Няма как да не съм доволен, след като зовах дълго време за тия неща и те ги предприемат.

Защо днес са решили да паднат маските на открито. (Всъщност те не падат а всеки е свободен да ги носи по всяко време ако така се чувства по сигурен). Те изчакаха да видят какъв е епидемиологичният ефект от маските, днес вече може да се види и понеже липсва положителен такъв това е причината за отпадането им да са задължителни на открито и да останат задължителни само за закрити пространства, ГТ. Захлужават похвала че мислят разумно и не ги задържаха да са задължителни и на открито на инат въпреки че няма никакъв положителен епидемиологичен ефект от тях. За щастие това от което се опасявах че ще има отрицателен кумулативен ефект също не се сбъдва, може да се каже че маските на открито не изиграха абсолютно никаква роля по отношение на спирането на вируса. Ако имаше реален ефект от масовото им носене на открито той вече щеше да се е проявил, защото те са задължителни на открито от 12 април.  

Каква е реалната картина в България с вируса към 17 април. (Ако приемем че един и същи вирус върлува в Исландия и България. Исландия защото това е държавата която е дала най пълна картина на вируса като разпространение, смъртност и т.н., което подчертавам че е само хипотеза, но ако вируса има същото поведение, ситуацията е следната).

Заразени са между 8 800 и 13 200
С Имунитет са между 1 760 и 2 640
В официалната стат. към онзи момент всички случаи: активни, починали, излекувани са 846
Починалите към онзи момент са 41.
Към онзи момент в най добрият случай са открили по малко от 1 на 12 от хората имали близка среща с вируса към 17 април.

Както виждаме от последният път когато смятах каква е реалната картина почти никаква промяна няма. (Освен че хората с имунитет растат.)
Скрит текст:
Оф, днеска прочетох темата и само се депресирах. Като че ли няма полезен ход в момента. Очевидно е разделението в о-вото на 2 лагера, образно казано ги наричам отбора на апокапилпсиса, срещу отбора на глада. Едините се страхуват повече от вируса, другите се страхуват повече за икономическото си оцеляване. Социологическите проучвания показват че в момента все още лек превес в о-вото има отбора на аполапсиса, но тенденцията е обратна, отбора на глада набира сила и скоро ще е по силният лагер в о-вото, което е логично. С времето вируса няма да стане по опасен отколкото е в момента. Но с времето все повече хора ще остават без работа, без доходи, и ще се вливат в отбора на глада, който се страхува повече от глада отколкото от вируса. А освен всичко това вируса не е опасен за точно тази възраст, активните хора, които работят и крепят икономиката. И е нормално те да се страхуват повече от глада отколкото от вируса, защото за тях той е по голяма заплаха. И нека отбора на апокалипсиса усмисли техните страхове, те са реални защото говорим за хора заплашени да се озоват на дъното на социалната стълбица защото са останали без доходи. По тази причина в социалогическите проучвания показват възход на одобрението на шведският модел в България спрямо предишните изследвания. По простата причина че с времето страха от вируса ще намалява, защото той няма да бъде вече нещо непознато, но страха от глада ще се засилва, защото все повече и повече хора ще остават без работа и без доходи.

За съжаление вируса не е толкова безобиден колкото ми се иска за цялото о-во. Защото мен се ме обвиняват в темата че искам да го представя по безобиден отколкото е, мен ми се иска да е по безобиден, но няма умишлено да го представям за по безобиден, иначе нямаше да направя изчисленията си за Исландия които разбиха на пух и прах собствените ми твърдения че истинската смъртност на вируса е 0,15-0,30%. За съжаление днес още изследвания показват че наистина смъртността на вируса започва от 0,4% нагоре. Четох че в Италия има изследване че с вируса са се срещнали много малко хора, само около 10% от населението, което прави около 6 000 000 а починалите са около 25 000, това прави смъртност към този момент 0,41%, и това е без лага, с него може да достигне и до 0,6%, 0,7% няма да се удвои както показват изчисленията ми за Исландия, защото в Италия вече една голяма част от тия 6 000 000 вече имат имунитет, така че в най лошият случай го виждам да достигне до 0,7% за разлика от ситуацията в Исландия към 4 април когато имунитета е бил малък. И там лага дава удвояване. В Италия епидемията започва от януари според последните изследвания, а тази в Исландия в края на февруари.

Че истинската смъртност започва от 0,4% нагоре за съжаление показва и тестването на шофьорите на ГТ, активна инфекция е открита само в 1 от 400, тука в темата прочетох колко хубаво било това изследване, много добра новина, напротив новините от това изследване са изкл. лоши, ама по нататък ще го коментирам. То потвърждава за съжаление хипотезата че вируса има сходно поведение и в Исландия, и в Италия и в България. Бцж-то не ни пази, смъртността е подобна като в Исландия и Италия. Смъртността очевидно зависи главно от демографският провил на населението, млади държави като Исландия имат ниска смъртност 0,4%, възрастни като Италия (от най застаряващите нации в света) имат около 0,6%,0,7%.

Каква е реалната картина в България с вируса към 10 април:
Болни са между 7 647 и 11 471 в това число влизат всички, без симптомни, леки случаи извън стат. и всички в стат.
С имунитет са между 993 и 1489
Починалите към онзи момент са 25
В официалната стат в онзи момент са 635, към онзи момент сме открили в най добрият случай 1 на 12, защото тия с имунитет също влизат в общата картина която е хора срещнали се с вируса към 10 април между 8 640 и 12 960.
В тези 2 дни между 8 и 10 април, на практика вируса е бил в страната под контрол, остава си твърдо ядро от активни инфекции което не се увеличава, Р в най лошият случай е 1 в този период, само леко се е увеличил делът на хората с имунитет.

Забележете колко са ми точни изчисленията, доказва го тестуването на шофьорите от градският транспорт. При тях откриваме разпространение на вируса в размер на 0,25% активна инфекция към днешна дата. Към 10 април моите изчисления показват разпространение на активна инфекция в о-вото 0,11-0,16%. На какво се дължи разликата, първо шофьорите са тествани като изложени на по висок риск от заразяване, 2-ро те не са представителна извадка на о-вото защото водят активен начин на живот, ходят на работа, излизат често, срещат се с повече хора на ден, и при тях е нормално разпространението при тях да е една идея по високо от средното за страната, и 3-то тестването показва разпространението при тях към днешна дата, докато моите изчисления показват разпространението към 10 април. Това последното не мисля че играе чак такава роля, защото като гледам как се движи вируса, между 6 и 10 април в страната той на практика е овладян и не вярвам след 2 седмици когато ще мога да видя реалната картина днес да се окаже че е имало огромен възход на вируса между 10 и 24 април и той е завладял територии увеличавайки делът на активните инфекции от 0,11-0,16% на 0,25% от о-вото. По скоро те не са представителна извадка и затова дават малко по висок резултат, но трябва да изчакаме 2 седмици да видим дали е така.

Вижте колко са се увеличи хората с имунитет, почти са се удвоили.

Определено мерките при нас дават резултат и забавят успешно вируса. Разпространението нито се увеличава, нито намалява, маските на открито логично не дават търсеният ефект в цифрите  и не спират вируса, дори леко са се увеличи болните, но на практика разпространението остава същото без значими промени, каквото е било преди тяхното задължително въвеждане на открито. Кумулативният им ефект е 0, и е логично да отпаднат. За щастие цифрите показват че не е отрицателен както се опасявах. Но не е и положителен каквато е целта за да останат като задължителни на открито.
Дали е случайност това че моите изчисления усреднено показват 2 пъти по ниско разпространение на вируса при нас, отколкото при тях и факта че те имат точно 2 пъти повече починали на глава от населението отколкото ние.
Мога да заключа че нашият официален пик (24 април) не е бил фалшив или измислен заради увеличеното тестване на щаба, а наистина е имало ръст в разпространението на вируса. В началото на Април сме се справяли добре, делът на активните инфекции е бил 0,11-0,16% от населението, след това в средата на Април има леко повишаване на делът на активните инфекции и те са достигали вече 0,13-0,20% от населението. Така че пика си ни е бил напълно истински. Не бива да се обвинява щаба в разни конспирации че били нагласили пика и че това бил фалшив пик заради увеличеното тестване. Увеличеното тестване е подобрило откриването на болните но не е изфабрикувало пика. Така че мога да заключа че съвестно си вършат хората работата. Не създават изкуствени пикове или тем подобни неща.
Цитат
Бразилия с +11,433 нови случаи за днес, вече задмина Русия и е на второ място след Америка.
В южното полукълбо вируса ще става все по трудно овладяем, защото там през следващите месеци климатът ще става все по подходящ за него.

Последна редакция: чт, 07 май 2020, 05:06 от Анонимен

# 23 088
Ох, МК, знам ги твоите апокалиптични картини. Какво толкова се случва по заведенията? Те не се основен източник на зараза, освен ако не е дискотека или бар.

И в ресторант и закусвалня може да се разпространи заразата. Заразен готвач, сервитьор, пекар. Или заразен клиент, който не спазва необходимото разстояние. Или другите клиенти, които не спазват същото и стоят или седят прекалено близо до заразения клиент. Един да кихне в затворената ''тераса'' и околните са в опасност. Много по-логично би било да се предлага само тейк ауей - поръчваш по телефона, отиваш и си го взимат, ядеш си го у дома или в парка на много метри разстояние от други хора. Колко често се дезинфекцират маси, столове и други повърхности в заведенията? Дезинфекцира ли се след всеки клиент?

# 23 089
Наистина ли чак сега щели да ограничават достъпа до старчески и социални домове? Майка ми ми каза, че Борисов го е казал на брифинга и ми стана странно, мислех, че е направено още преди два месеца. Hushed
Аз работя близо до старчески дом и още като обявиха ИП спряха достъпа. Посетители до оградата на двора. Възрастните хора на пейка по един и с маска. Всяка сутрин правят гимнастика на разстояние един от друг. Служители без маска също не съм видяла. Съмнявам се обаче вътре да стоят с маски хората. По- скоро сигурно ги носят само в общите помещения и предполагам им носят храна по стаите.

# 23 090
Домовете за възрастни хора пламнаха от болницата, а не защото не са спазвали мерките.

# 23 091
  • София
Стига вече с Мангъров, няма никакви лагери! И все пак, ако използвам метафората за агитките, мачът още се играе, има доста време до последния съдийски сигнал. Засега при първото полувреме "Мутафчийски" отбеляза първия си гол, но още в края на полувремето у футболистите се видя някаква умора, която е в полза на "Мангъров". Следим мача с интерес.

Всички домове са още от началото на април затворени за външни.
Според мен вирусът е доста от по-отдавна в Европа, но има забавяне на потока от информация по всякакви причини - при единични случаи изобщо не се разбира какво е, после китайците кой знае колко време не са имали представа какво става, после са се ослушвали какво ще стане и така се развиват нещата и в Европа. Просто в един момент е станало насищане на носители на вируса и всичко гръмна. За имунитета - тук да кажат вирусолози, ама и те май не са много наясно, защото вирусът е интересна издънка на семейството си и не е изучен, тестовете и те сега се усъвършенстват и изобщо има много неизвестни.

# 23 092
# 23 093
Аз цяла седмица чакам днешния брифинг,но няма да мога да го гледам.Ще следя от темата,когато ми е удобно,че днес цял ден ще съм навън.От две седмици не съм ходила по-далеч от кварталния магазин,а днес буквално трябва да обиколя целия град и ми е много интересно да видя как е и по нашите заведения.Един малко спам въпрос,но ми се иска да избегна шофирането.Може ли да платя застраховка към greenbroker на касите на изипей?Извинявам се за въпроса,но съм много лош шофьор,а ако се наложи да ходя до КАТ(където я платих при регистрацията),ще трябва да е с личен превоз.

# 23 094
Обикновенно в такива случаи лекарите предпочитат детето да влезе в болница, да сложат системи и т.н.А като е в болницата лекарите преценяват в сегашната ситуация дали има нужда от тест.Така че по вероятно е родителите да отказват да влязат в болница,което за мен не ОК ...Дано се оправи бързо детенцето...
Това не е вярно, въобще не приемат с такива симптоми всяко дете, а да те говорим за проблемите на педиатричната болница и въобще за капацитета на детските отделения.

# 23 095
Абсурд е да има туризъм в България. Още повече международен. Аз се съмнявам дали и вътрешен въобще ще има. Като видях какво се случва по заведенията, едва ли.

То тебе ако те питат ........
Не е важно какво се случва по заведенията, а какво се случва по болниците.

# 23 096
  • Пловдив
Брифинг може да се гледа и на запис.
Не знам колко туристи ще дойдат и нас. В Швейцария им казаха открито, че пътувания ще има в чужбина, но догодина. Макрон и той каза нещо подобно. Австрия не умира да посреща чужденци, Германия не отваря границите дори и за жители на Люксембург и там нещо роптаят. То има време де до разгара на лятото.

# 23 097
Огнищата ни дойдоха от Нидерландия, Видинската болница, Пазарджик болницата.. а Вие тук за кафета си говорите? Тепърва ще се види дали ще има повишение заради отворените заведения. София обаче, пак започна да върви нагоре. Прибиращите се болни, направиха големи поразии, трябва да намерят начин да ограничат такива хора. Колко безмозъчен трябва да си, да тръгнеш болен със самолет и на автобус след това?!

https://www.actualno.com/haskovo/zaradi-bolni-ot-koronavirus-osh … news_1459697.html

# 23 098
  • София
Мен София ме притеснява не само защото съм в София, а защото уж ограничиха огнищата отдавна, а сега започна пак нагоре. Явно е дифузно заразяването, което съвсем не е добре, то не може да се проследи.
Разбирам родителите на малки деца, че е проблем гледането, но ми се вижда рисковано да се иска отваряне на градините поне до момента, в който не тръгне туристическия сезон. Според мен сезон ще има, ако мога да пренеса ставащото само от вчере по заведенията, то това е начин на мислене - тези хора ще отидат и на море.

# 23 099

В Исландия днес трети пореден ден няма регистриран нито един нов случай. От две седмици насам общо 7 дни са с 0 нови случая.

Главният епидемиолог каза, че е изненадан колко бързо се стигна до настоящото положение. Очаквал е повече време да отнем. От първият регистриран случай, 28.02, до първият ден, 23.04, с 0 нови случая, са точно 55 дни. Няма и 2 месеца. В пика дневните случаи минаваха 100.

Нещата не са приключили, естествено. Две седмица са ни нужни, за да видим какъв ще е ефектът от вдигането на някои ограничения от онзи ден, 4 май: вдигане на бана за събиране от 20 на 50 души, нормално функциониране на училища и ДГ, следучилищни занимания и спорт за децата, отваряне на университети и професионални училища. Следващото разхлабване е предвидено за 18 май. Отваряне на басейните. (Това е нещо доста значимо и символично за исландците. Тук не кафета и ресторанти, а басейните са традицонното място за социализация.)

Към днешна дата има 39 активно заразени, 3 от тях в болница, 0 в интензивното.

Аз се чувствам доста по-спокойна вече за случващото при нас. И съм много довална, че без строги ограничения и сравнително “нормално” ежедневие, особено за децата, благодарение най-вече на работещите училища и ДГ, успяхме да го докараме до тук.

Притесненията ми са още за България.
Много хубаво за Исландия!
Те правят 151,397 тестове на 1 милион души. А България прави 7000. Всеки може да прецени.
Населението на Исландия е 360 390 души.
Че те са тествали 1/3 от населението си (Не човека, защото на 1 човек се правят може би по 2 теста)

Общи условия

Активация на акаунт