Аблация на сърцето - 10

• 50 860
  • 736
  •   2
Отговори
# 165
Хера, някъде бяха написали техники за справяне с ПА, но не мога да ги открия. Ставаше дума за специфично дишане, начин на медитация и др. Ако някой ги има, моля да ги сподели. А ти, Хера, позволяваш ли си да пътуваш на дълги разстояния, защото аз го правя много рядко, и то с голям страх. Дали ще ме споходи пак предсърдното мъждене, ами паник атаките?

# 166
Ако почувстваш признаци на приближаващо предсърдно мъждене, една от препоръките е дълбоко поемане на въздух и задържане на дишането за десетина секунди, след това бавно издишане. И така няколко пъти. А пре разиграване и разтуптяване на сърцето аз приемам конска доза конкор - 5 мг. Всъщност тъй като съм едър и висок с тегло над 100 кг, ми препоръчаха дори 10 мг. Ако са минали поне два-три часа от последния редовен прием на антиаритмик - каквото там пиеш - примерно ритмонорм, кордарон, дароб, сотахексал, амаритон и т.н., ми препоръчаха приемане на една извънредна доза.
При прилагане на такава извънредна терапия обикновено в рамките на 7-8 часа влизам в ритъм. Ако ли не - към спешното.
След аблацията не се е налагало да посещавам спешното вече три месеца и половина. Но в първите месец-два няколко пъти прилагах горепосочената терапия.
И най-важното - не се панирам особено. Естествено че се притеснявам, но съм уверен, че ще се справя или в краен случай в спешното знам, че ще ме оправят с няколко дози кордарон в перфузора. Или в няй- краен случяй - с ел. верзио ( не се е налагало повече от 6 години).
Предупреждение:
Извънредната терапия с конкор са ми я препоръчали лично на мен. Посъветвайте се с кардиолог преди да експериментирате.

# 167
Малко тъп въпрос. Възможно ли е да не се усети предсърдно мъждене?

Джейн Еър, пътувам си на дълги разстояния, но задължително с някой друг, за предпочитане ММ. Но пък преди ме беше страх да шофирам, а сега предпочитам аз да си карам и съм по-спокойна. Не знам обаче в самолет как ще е положението, а поне 1-2 пъти годишно пътувам в Чужбина по работа или на гости.
Аз и като разбрах, че имам ВПВ синдром, още повече се засилиха ПА, невроложката ми каза, че всички нерви са ми опънати яко.
Някак си трябва да убедим себе си, че всичко е в главата ни и няма да умрем или да се случи нещо лошо.

# 168
Чел съм в разни статии, че има хора, които изобщо не усещат предсърдното мъждене и при тях няма нарушаване на комфорта на живот. Т.е. при тях предсърдното мъждене се открива случайно примерно при електрокардиограма. За такива случаи важно е да се вземат мерки с подходящ антикоагулант за предотвратяване образуването на тромбове. При тях изобщо не се прилагала аблация и т.н.

# 169
А как се усеща ПМ?
Питам защото на майка ми за 4 път ѝ прилошава и пада, не припада със загуба на съзнание, а просто ѝ прималява и се свлича на земята.
После няма сили да се изправи.

# 170
Предполагам, че усещанията при всеки индивид донякъде се отличават. Мога да споделя какво усещам аз.
При започване на пристъп на ПМ първоначално усещам как пулсът ми става хаотичен и неравномерен. В нормално състояние не си усещам пулса, ако не съм допрял пръсти до китката примерно. Почти веднага след това започва същинското ПМ - пулсът става плитък и учестен. Субективното усещане е за тежест в гърдите, леко чувство за затруднения в дишането, обща отпадналост. Т.е. мога да се движа и да извършвам лека физическа дейност, но лесно се уморявам. И в този момент може да настъпи уплаха, паникьосване и т.н.

# 171
За Хера и за всички, страдащи от панически атаки! Открих техниките за справянето с тях, а оттам и със сърцебиенето: " Как да спрете паническата атака? Една от стъпките може да бъде да се измъкнете от средата около Вас където се намирате в момента...
1. Практикувайте дълбоко дишане. Задухът като често срещан симптом на панически атаки може да Ви накара да се чувствате безпомощни и извън контрол. Кажете си, че задухът Ви е симптом на паническа атака и, че това е само временно. След това започнете като поемете дълбоко въздух за общо четири секунди, задръжте за секунда и издишате за общо четири секунди. Продължавайте да повтаряте този модел докато дишането Ви стане контролирано и стабилно. Фокусирането върху броя на четири не само ще Ви попречи на хипервентилацията (повишаване на нивата на кислород), но също така може да помогне за спиране на други симптоми.
2. Използвайте техники за мускулна релаксация. В разгара на паническа атака е неизбежно да се почувствате като изгубен контрол над тялото си, но техниките за мускулна релаксация ще Ви позволяват да си върнете част от този контрол. Прогресивната мускулна релаксация е проста, но ефективна техника за панически и тревожни разстройства. Започнете с стискане на юмрук и задържане на това стискане до броенето на 10. След като стигнете до 10, освободете стискането и оставете ръката си да се отпусне напълно. На следващо място опитайте същата техника с краката си и след това постепенно работете по пътя си, стискайки тялото и отпускайки всяка мускулна група: крака, седалищни мускули, корем, гръб, ръце, длани, рамене, шия и лице.
3. Повтаряйте си мантра. Може да се почувствате малко странно и неудобно да правите това в началото, но повтарянето на окуражаваща положителна мантра към себе си по време на паническа атака може да служи като механизъм за справяне. Опитайте да повторите нещо толкова просто като „Това е временно. Ще бъда добре" или "Няма да умра. Просто трябва да дишам."
4. Фокусирайте се върху някакъв обект. Изберете обект който можете да видите някъде пред себе си и отбележете всичко което виждате по него. От неговия цвят и размер до всички шарки, къде може да сте виждали други като него или нещо съвсем противоположно на обекта. Можете да направите това наум или да говорите на глас на себе си или на приятел."

# 172
Здравейте,
Искам да попитам хората преминали през аблация спортувате ли? До какви граници ви стига пулса и как се чувствате? Какво спортувате и какво мислите за интензивните тренировки?
Благодаря

Последна редакция: нд, 30 авг 2020, 22:53 от Bella_907

# 173
Аз не съм минавала аблация, но въпреки това имам физическо натоварване. Преподавам танци и преди карантината стандартно имах 2 пъти седмично по 4 часа тренировки с различни групи. Съответно натоварването не е малко, но и цял живот почти съм се занимавала с танци, така че може би организмът ми е привикнал. В момента в домашни условия правя малко кардио, коремни преси и други подобни в рамките на 40-45  мин през ден.
Нямам идея до колко стига пулсът ми, не съм засичала, но ако усетя прекалена умора, просто спирам.

# 174
AraBesqUe ти с ВПВ ли беше?

# 175
На мен д-р Трайков ми каза след аблацията, че вече съм здрав човек и никакви ограничения не са нужни.

Не съм се пазила от нищо, само първата седмица не вдигах тежко заради боцканията в краката.

# 176
Благодаря ви! Аз не съм спортна натура, но по време на карантина качих 5 кг, които не мога да махна само с хранителен режим. Започнах тренировки и тичане. Часовникът ми засича пулс до 160-170. Разбира се, намалям темпото и се успокоява. Реших да ви попитам понеже много започва да ми харесва да бягам. Чувствам се страхотно!

# 177
Хера, да, но да "чукна на дърво" само като бях дете бяха мнооооого зле нещата. В момента не пия лекарства и общо взето съм добре.

# 178
Bella, според мен е нормално ускоряването на пулса при физическа активност, но пък и на тези гривни много им нямам вяра, че мерят точно.

# 179
Хера, не успявам да ти отговоря на съобщението, защото са ти забранени входящите.

Общи условия

Активация на акаунт