Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 329
  • 753
  •   1
Отговори
# 600
  • Варна
Мен не би ме интересувало ако имам наемател студент, дали сам си плаща, или техните му покриват наема. Важното е да се плаща навреме и да се поддържа жилището като свое. А, и да не се оплакват съседите от енимъл партита. Grinning

п.п. Diki, събота е! Joy

# 601
Някой нещо да не е разбрал?
Кога се дипломира. Защото очевидно ще си бие камшика към семейния бизнес. Да му стане меринджей. Sweat Smile

# 602
  • Варна.

Боядисвай и ти цял ден с полиуретанова боя - ще те питам кой ден е?
Smiley

# 603
  • Варна.
Въпрос:
Резонно ли е наемателите да сменят патрона на външната врата?
Днес бях с колега до ключарско ателие да избирам брави за вратите, в т.ч. исках да сменя патрона на външната врата с по-качествен. Колегата ме попита защо ще го правя, след като наемателите ще го сменят.
За първи път ще давам жилище под наем, не съм наясно каква е практиката.
Не съм се замисляла до сега над този въпрос.
Нямам предвид да имам ключ за "проверка" без знание или съгасие, но при нужда може би е необходимо, напр. ако ми се обадят при пътуване, че нещо са забравили да изключат или друга извънредна ситуация.

# 604
  • София
Абсолютно е необходимо при нужда. Патрон не се сменя! Освен ако не ти дадат ключ от новия.
Влиза се само с предварително предупреждение, освен в изключения, за които не ми се пише. Например със съдия изпълнител.

# 605
Моите не сменят патрона, защото ако стане пожар, наводнение, трябва да има човек с ключ.
Никога не съм влизала в жилището без наемателя да ме покани.

# 606
Ако са некоректни наематели,натрупали са сметки,не отговарят на позвънявания,може да се влезе и със свидетел.Някой съсед например.

# 607
  • София
А са сменили патрона без да знам и имам ключ от новия , а са си заминали на другата сутрин. Няма свидетели, съд и подобни - къш веднага.
Записано е в договора, съгласили са се.

# 608
  • София
Хах, не ми е хрумвало. Но пък бяхме дали на наемателя и двата ключа, които имахме Rolling Eyes Така че, така или иначе не сме имали достъп до апартамента без негово съгласие. За новите ще имам предвид.

# 609
  • София
Имам ключ, описан е в договора. Мога да вляза само с изрично съгласие на наемателя или при форс мажор, да речем наемателя е заминал пък ми се обаждат, че от апартамента тече вода или подобно. Отивам и влизам. Това всичкото е описано в договора и се знае и от двете страни. Патрон никой не сменя.

# 610
  • Варна
Нормално е хазяинът да има ключ. Моите всички са имали и аз съм била наясно с това още от ден първи. Всичко се случва. Не че съм го правила, но по принцип като наемател имам право да поискам смяна на патрона не заради собственика, за заради предходни наематели. Все пак ако апартаментът се отдава под наем от 20 години, ясно ви е колко души може да са минали през него и теретично да си пазят дубликат. Разбира се за смяна може да се говори само след съгласие на наемодателя, и уговорката и той да получи ключ за новия патрон.

# 611
  • Варна.
Благодаря, разбрах, ще го включим в договора, да е ясно указано в началото на отношенията.
Тук също са поспорили:
https://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=57607

# 612
Момичета, бихте ли споделили формулировката на клаузата за ключовете/патроните в договорите си? Благодаря.

# 613
  • гр. Варна
Ключ, запечатан в плик с подпис има оставен при домоуправителя.

# 614
И да искат не могат да сменят патронът. Трябва да са записани имената им в листа с хората,които имат това право. Политика на фирмата,от която сме си купили вратата.

Общи условия

Активация на акаунт