Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 737
  • 753
  •   1
Отговори
# 15
Но не виждам как някой ще ми забрани да питам, и питам, и от отговора зависи дали човекът ще вземе жилището.
Ами не, не зависи от отговора. Защото, както писа Иван в предишната тема, при въпрос на хазяина за спестявания квартирата категорично е отпаднала. Също Иван май писа за наемодател, който искал инженери, хора от бизнеспарка. Иван писа нещо от сорта - аз съм инженер, жена ми е в БП, но няма да наема тази квартира.
Тези неща са двустранни. Гинка може след 'интервюто' да хареса Никол и Мартин ,инженери от БП с общ доход 6к/месец и спествания 10к, но Никол и Мартин са отсвирили Гинка. Независимо че нейното жилище е лЮкс за 1200лв в хубав квартал и тя го смята за върхът на сладоледа и точният избор за инженери-хилядници със спестявания за двуседмична екскурзия в Китай. Не е нужно да са задавали и те въпроси на Гинка - достатъчно е било да чуят нейните.

П. П. Относно недостатъчния доход, с 1200 заплата, по договор 650, 0 спестявания, наем 500 и комунални ок.130 зимата не съм забавила и с ден наема и сметките, поддържам жилището. Върша всичко, което се иска от мен като наемател, изрядно и в срок, за нищо не съм измрънкала. Доходът не е гаранция за нищо. Особено у нас с тази сива икономика.

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 14:14 от Анонимен

# 16
  • Варна
Предполагам, че Гинка си е казала "голям праз" и си е намерила други Никол и Мартин инженери, които не са се жегнали от въпросите ѝ.
Както и първите Никол и Мартин са си намерили друга Гинка - нелюбопитка.
Хора и хора... намират се един - друг.

# 17
Предполагам, че Гинка си е казала "голям праз" и си е намерила други Никол и Мартин инженери, които не са се жегнали от въпросите ѝ.
Както и първите Никол и Мартин са си намерили друга Гинка - нелюбопитка.
Хора и хора... намират се един - друг.
Точно така и аз смятам. Аз не давам без тази информация, Гинка дава - ами Марин отива при Гинка. Ако пък иска моя имот, не този на Гинка, защото е на по-добро място и състояние, ами тогава отговаря, за да го вземе.
Галинор, няма как да наемеш моя имот без тези отговори, значи, зависи от тях. Ако не искаш да отговаряш, търсиш друг имот. Просто и ясно. Това, че ти с този доход не си закъснявала е чудесно за твоята хазайка, но аз не те познавам и няма как да знам,че ще предпочетеш да се лишиш от нещо, за да си платиш наема, защото ти ще си от изключенията и няма как да разчитам да попадна на изключение като теб.
А че имало някакви, които не питали, ами тяхна си работа, да не питат, ама после да не реват, че ги били завлекли. Докато наемодателите не се научат как максимално да се пазят, ще е така. На държавна регулация не разчитам.

Искаш да кажеш, че хазяите, които не са разпитвали за заплатите и спестяванията на наемателите си, и после се окажат с разбити жилища и неплатени сметки, сами са си виновни и нямат право да реват?? Това е нелепо! Въпрос на личен избор е всеки собственик как да подбира наемателите си.
Скрит текст:
Лично за мен едно число нищо не означава. Каква файда, че имат големи приходи, ако имат и големи разходи и грешни приоритети. Отново примера от предната тема за момичето с хубава професия, която казала, че ако има сметка за ток 450 лв ще се изнесе през нощта. Възпитанието на наемателите е по-важно и някак си бих се опитала да разбера дали то е на ниво, а не заплатите им. Надменни кифли и батки с ланци не бих пуснала в имота си, ако ще и да ми развяват фишофе с по 5 бона.
Докато няма ясни закони, всеки е свободен да си филтрира хората както сам сметне за добре. Но да се твърди, че наемодатели, които не са разпитвали за заплати, сами са си виновни, да са се пазили и да не се оплакват, е също толкова необосновано, колкото твърденията от предната тема за наематели, които са наели евтини жилища и при течове и токови удари сами са си виновни и нямат право да хленцат.
Искам да кажа, че наемодателите трябва да се научат сами да се пазят повече. Гаранции няма за нищо, има степени на намаляване на риска и ако един наемодател не предприема мерки да си го намали, си носи последиците от това.

# 18
  • Варна
Да, носи си последиците, кой друг да ги носи... Никой не оспорва това. Но недей казва, че вината за разрухата и неплатените сметки е негова, защото не е негова, а на мизерниците, които са го завлекли. И пострадалия наемател има право да реве и да се плаква.
Както Гал е изключение за добър наемател с ниска заплата и изрядна платежност, така и въпросните мизерници са изключение. Обикновено няма чак такива ситуации.

# 19
Диди, аз съм практичен човек и не виждам никакъв смисъл и полза от оплаквания, и от двете страни - нито наемателите от мухъл или лоша квартира, нито от наемодателите от некоректни наематели. Полза има от действия - ако си в лоша квартира с мухъл, търсиш изход от това - първо с хазаите, после с друга квартира, ако те не съдействат.  Подобно е с наемодателите - като те завлекат и  се научаваш да бъдеш по-внимателен при подбора и да питаш разни неща, от отговора на които зависи намаляването на риска да ти се случи пак. Ако пак не питаш, трябва да си готов и да понесеш последиците от непитането. Оплакванията са само замяна на психоаналитика, друга полза от тях няма.

# 20
  • Варна
Има полза. Такива оплаквания съм чела тук, каквито и през ум не би ми минало, че могат да са реалност. И ще си имам едно на ум.

# 21
Наемащите среден и висок клас имоти хора с добри доходи също не ви познават достатъчно, че така охотно да ви споделят финансовата си ситуация. За тях сте хазяи, онези, на които плащат наем. Те също искат гаранции, че този апартамент няма след 6 месеца да даде проблеми, защото е с настилка от промоция. Или пък след 3 години внезапно синът ви решил, че неговият апартамент, понастоящем нает от Марин и Нели (след като Мартин и Никол са отказали вземане-даване с любопитни хазяи) трябва окончателно да стане негов.
Пак повтарям, разбирам идеята. Това, което не приемам, е нейната едностранчивост. Инае всеки иска гаранция.

# 22
  • Варна
Гал, идеята ти е вярна, но конкретните ти примери не са добри. Ето защо:

Настилка от промоция или каквато и да е вещ, купена на промоция, не означава, че е калпава и че ще сдаде багажа след 6 месеца, или пък че е избрана само заради ниската си цена. Ако знаеш аз колко неща съм дебнала на промоции... Неща, в чиито качества съм убедена от личен опит и неща, чиято издържливост не изчезва в мига, в който ги пуснат на промоция.
И най-скъпите вещи могат да се скапят след 3, 6 или 20 месеца. И това на първо място ще е проблем на собственика, защото са негова собственост и след като ти се изнесеш.

Примерът за синът, който е решил да се настани в апартамента, няма как хем да е внезапен, хем да се е случил след 3 години. 3 години са много време и никой не знае как ще го завърти живота. Представи си, че се е развел и е оставил семейното си жилище на жена си и децата си. Има пълното право да поиска да се премести в друго свое или на родителите му жилище. Има си договори, пуска се едномесечно предизвестие, ако са предвидени компенсации - плащат се и готово. Няма драма.
Това да има вероятност всеки ден да ти кажат "Слеващия месец трябва да освободите апартамента" не е нещо инцидентно а е нормална част от живота под наем. Никой не може да ти гарантира, че ще останеш в квартирата 3 години.

# 23
За уредите съм съгласна, примоцията я споменах, защото каквото и да пишат тук, наживо не съм виждала върховни изпълнения в обявите.
За сина не съм съгласна. Мен какво ме интересува, че се бил развел, загубил работа и др.под.? Наела съм квартира. На огледа питам дали това жилище се гласи за наследника, ако да - изпада в опашката. Масовите квартири са онези като за мен, има колкото щеш. Щом на Ганка, Гинка и наследниците им се занимава пак с огледи и брокери, окей. Всичко е точно.

# 24
Хайде и аз да кажа нещо от личен опит: Изряден наемател по всички показатели година и половина. Фирмата от която е нает забавя заплатата му с обещания, че ще му плати след месец. Съответно аз му плащам консумативите/моя близка работи в същата фирма и това със забавянето е проверено от мен/. За съжаление следващия месец  му изплащат не цялата заплата а малък процент от нея. Моли ме да отложи плащането на наема и аз се съгласявам, защото досега е бил коректен наемател. Стават два неплатени наеми и неплатени консумативи/зимни месеци, високи сметки за ток/Поради забавените плащания на заплатите ме уведомява, че напуска работа и се връща в своя град,  а задълженията към мен ще изплати веднага след като получи заплатите си.  Заплатите си ги е получил и ха познайте аз получила ли съм си парите вече три години? Ама парен каша духа вече и  таратор. Но все пак знам ли????????

# 25
  • Варна

За сина не съм съгласна. Мен какво ме интересува, че се бил развел, загубил работа и др.под.? Наела съм квартира. На огледа питам дали това жилище се гласи за наследника, ако да - изпада в опашката. Масовите квартири са онези като за мен, има колкото щеш. Щом на Ганка, Гинка и наследниците им се занимава пак с огледи и брокери, окей. Всичко е точно.

Що за логика?? Не става въпрос да те интересува какво му се е случило в личен план, а в това, че се възмущаваш, че се налага да освободиш квартирата предсрочно. И то след три години?? Не ми казвай, че ти си си седяла във всички твои квартири до края на договора и не си напуснала нито една от тях по някаква причина. Повтарям се. Има предизвестия за тая работа. Съществуват и предвидени коменсации в договорите. И да разпитваш за наследници на огледа, файда... не знаеш дали след година няма да им трябват пари за операция и да им се наложи да продадат апартамента. Няма смисъл да изброявам още 1000 хипотетични ситуации.
Както аз мога да напусна квартирата по-рано с предизвестие заради развод или смяна на работа, или фалит, или печалба от тотото, или каквото си искам, така и хазяите могат да ми кажат, че трябва да освободя жилището след месец, защото еди защо си. Все пак няма да дойдат и да ме издърпат за косата след два часа, и да ми метнат дрехите през балкона.
Това е част от живота под наем.

п.п. - Не съм виждала, значи не съществува... Joy  Отново що за логика? Ами нормално да не си виждала "върховни" изпълнения, като живееш по обикновени квартири. Аз пък съм виждала много добри изпълнения. Не че съм живяла в скъпи квартири, но съм ходила по гостита в такива и те така Simple Smile

# 26
Аз съм напълно ок да ме питат дали отдаваме дългосрочно или не, какво лошо има в това? И ще им кажа, хората имат право да знаят плановете ни за жилището, да сме живи и здрави само, а то се знае, че плановете могат и да се променят, и че непредвидени обстоятелства винаги може да възникнат. Диди е права, при непредвиден обстоятелства си има договор и клаузи в него за тях. И може утре наемателят да го съкратят и да си тръгне преждевременно, това не е негова вина. Но да остави задължения като в случая на Криакра разбира се че не е ок. Но човек никога не знае, прави каквото може, пък другото - късмет.

# 27
Точно така, от 14 години във всички квартири, освен в последната и в първата, съм оставала за целия договорен срок. Споменатите съм ги напуснала поради проблеми. И?
Иначе и аз мога да питам за логика по един друг случай - някой тук се беше възмущавал, че му се наложило да си влезе в жилището, дал предизвестие, а наемателите до последния ден седяли, въпреки че им обещали да им върнат парите за 'неизползваните' до края на предизвестието.

# 28
  • Варна
Ако са си наели друга квартира, едва ли ще я оставят празна, въпреки, че е платена, и ще седят в старата напук. Явно са имали проблеми с намирането или преместването.

Аз ти обяснявам как е правилно да се постъпи и че се случват такива неща, няма нищо шокиращо. Ти ми даваш някакъв частен пример на злоупотреба. И?

Не ме питай за логика при друг случай, а вникни в логиката, която ти казвам за примера, който обсъждаме.  Грозни примери - много.

# 29
Грозни примери много, но добрите примери нито ги коментираме (често), нито има какво да им се вниква в логиката.

Общи условия

Активация на акаунт