Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 384
  • 753
  •   1
Отговори
# 165
Я па тая! Ми да провери сама по обявите и да ти цитира линкове с по-ниска цена!
Щом е наемателка от година и половина, значи е имала поне една лятна ваканция, в която е плащала, за да й пазиш жилището. Тогава ти намаляла ли си й наема? Ако да, намали го и сега с толкова и уговорката, че тя като дойде пак, отново ще е на редовен наем. Мисля, че по принцип като имаш студент-наемател, е стандарт намаляване на наем с някакъв процент за периода на лятна ваканция. Чувала съм от 10 до 50% (демек до наполовина, но не навсякъде е наполовина), чувала съм и да няма промяна. Въпрос на договорка.
На мен ми се вижда скъпо това жилище, има и ИП и все пак ми е малко нагличко това въпросче.

# 166
Не, миналата година не сме намалявали наема по време на лятната ваканция.

Когато го отдавах имаше хора, които предлагаха 450 евро, но не ми допаднаха. Локацията е отлична, гледка, изложение, тихичко, спертнато... Не го рекламирам, обективно 400 евро беше на или малко под пазарната цена, за да мога да си избера наематели, интересът беше значителен. За това време и аз, и тя сме били коректни, аз съм оказвала всякаква административна помощ на момичето, което в онзи момент беше за първи път сама живееща, в друга държава, незнаеща език. Както и да е, исках да сондирам мнения с колко евентуално би следвало да намалим наема, за да е справедливо и за нас, и за нея.

# 167
Едностаен, но колко кв е? В този район, преди 2 месеца пак 1ст беше 550 лв. Ново блокче. С гледка.

# 168
Имах наематели студенти от Гърция баш в разгара на финансовата криза там. 5 години бяха изрядни. Нито веднъж не закъсняха с наема, не поискаха отсрочка, напротив, плащаха в аванс за лятната ваканция по свое желание. 5 години не им вдигнах наема. Не им и дойде наум да искат намаляване на наема. Покривът над главата все пак е сред първите приоритети - поне за повечето хора.

# 169
Според мен има търсене дори и сега на жилища за живеене /не за туризъм имам предвид/. 400 евро си е висок наем, но щом сте имала търсене и на 450, значи е ок. Ако желае, може да си вземе нещата и да си търсите нови наематели. Не мисля, че в Гърция са толкова паднали наемите. Възможно е да има отстъпки за ваканционните стаи/апартаменти, понеже сезонът е изгубен тази година.

# 170
65 м2
Едностаен, но колко кв е? В този район, преди 2 месеца пак 1ст беше 550 лв. Ново блокче. С гледка.

# 171
Имах предвид това, което съм написала, а именно, че повечето наемодатели са такива, защото по една или друг причина разполагат с имоти. Има, разбира се, и наемодатели, които са закупили имотите си с ясната цел да ги отдават под наем, но това определено не е някаква супер доходоносна инвестиция. И особено за хора, на които "хазяйстването" не е особено приятен процес и ги натоварва, както писа една потребителка в предната страница, има и други варианти. И няма нищо лошо особено сега, след като имотия пазар се разклати, да се преориентират.
Не считам, че ПОВЕЧЕТО са както ти писа.
А за невъзможността да се плаща - и аз това казах: наемодателят трябва да го преглътне, защото за него е все едно кой НЯМА да му плаща.
Ние имаме една фирма, тя за април и май няма да плаща. Имаме и частни наематели - едните тотално не плащат, и за март не са платили, и сметки не плащат. А други частни наематели просто напуснаха. За мен е кофти, ама ги разбирам хората. И това ще преживеем, няма да се обеся, я, заради някакъв наем.
Не ми е лесно, и аз плащам заплати. Ама, ще се намери изход.
За парите знам, че както идват, така си и отиват. Имали сме моменти, в които не искам да стана сутринта, защото знам че няма нищо за ядене. Буквално. И водихме децата при нашите за вечеря, поради същата причина. Имали сме и обратните моменти, с 6-цифрени доходи месеци наред. Тъй че, парите идват у си отиват, недвижимите имоти остават.
Горе главата, и това ще мине 😉

# 172
Румка, а какво правите с тези, които не плащат вече месеци, че и сметки не плащат? Не е ли наистина по-добре като другите ви наематели - честно и достойно да напуснат. Да кажат, съжалявам, не мога да си го позволя, напускам. Нали уж ни учеха да се простираме според чергата си.

Как мислите? Наемател с жена си обитава тристаен луксозен апартамент. Иска намаляване на наема с 50%, без да се издължава в бъдеще. Ми не е ли редно да си потърси по-малка и по-евтина квартира според джоба? И това при положение, че няма шанс да се задържат дългосрочно в същия имот.

# 173
Ооо макарон , твоето е с квадрати за двустаен. И все пак за мен е леко по-висок. Леко са спаднали, така че едни 50 лв надолу няма да ги усетиш толкова, а ще покажеш добра воля Simple Smile Така със сигурност може да си я запазиш, ако това искаш. Но е лично мнение, не ангажирам никого с него.

# 174
Нищо не правя, какво да направя като не съм от София? Надявам се, че в един момент нещата ще се оправят.
Те много харесват апартамента, и го облагородиха по техен си начин. Прибраха и родителите си, и им е таман. Не искат да се местят. Аз се надявам, че ще се нормализират нещата, и само 2-3-4 месеца ще е тегаво. Взела съм 2 наема депозит. Частично ще покрие задълженията по сметките. Не вярвам като си тръгнат да си вземат което са направили - примерно облагородяването на терасата ( примерно). Надявам се да се нормализира някак ситуацията

# 175
Макарон, а колко годишен е договорът ти с гъркинята? Чух, че много от бг студентите са се върнали от Западна Европа, заради корона вируса, но там наемите си текат. Никой не ги освобождава от това задължение.

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 22:29 от :::

# 176
За старо строителство на тази локация - МА - още преди 3-4 години наемите бяха над 10 евро на квадрат, за ново със сигурност цената, на която го е дала Макарон, е била ниска и наемателката сто на сто е била наясно. Не знам... ако искаш да я запазиш като наемателка, направи й някаква отстъпка, но 40 на сто е много според мен.

# 177
Студентката от Гърция има кой да я издържа, иначе надали щеше да учи тук. 400 евро не са малко пари за сам човек, познавам билюк живеещи сами програмисти-наематели, които могат да ги платят, но не искат.
Ако смяташ, че си заслужава - 50 евро надолу за месеците на ИП. Просто по-малка отстъпка ми изглежда някак кокошкарска.
Ама ако Гърция излезе по-рано от кризата? Ами ако ние излезем по-рано? Коя криза се брои?
Иначе на мястото на наемодател аз сама бих предложила такова намаляване. В случая ме дразни подмятането за цели 40% спад и то в друга държава. Както някой горе писа, като имаше криза в Гърция, не са се пазарили наемателите му.
Ами ако й кажеш, че в бг-мама жените от темата не намаляват наемите? Тогава какво?
Отношението ме дразни. Това, че година и нещо сте били в добри финансови отношения, може много бързо да се скапе, когато се вкара личното усещане, че нещо се полага.

# 178
Според мен момичето е доста тактично и намеква на Макарон,че иска намаление без да го обиди ако не е съгласен. Със сигурност ще чете обявите за наеми и ще дебне да се премести, ако Макарон не прояви гъвкавост. Още повече, че не и се плаща и наем за през лятото.
Галинор, кризата е световна както се разбра.

# 179
Тя не може да се премести. Не съм ходила в апартамента в нейно отсъствие, но вероятно не си е изнесла вещите, там са си. Не искам да се възползвам от ситуацията, ще преразгледам наема временно до някакъв адекватен и приемлив за двете страни вариант, след като си сверя часовника за актуалните наеми.

Много ми бяхте полезни всички, благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт