Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 852
  • 753
  •   1
Отговори
# 405
Не съм си виждала наемателите, но знам че са двойка + брата на момчето. Апартаментът е 3стаен, намалих цената от 800 на 600 докато трае ИП, а може и после по моя преценка. Имам договор с брокера (който ми е близък) че ще си намеря апартамента в състоянието,в което е даден,удобство, за което плащам месечно. Единствено ме предупредиха,че съм оставила прекалено много посуда и малки ел. уреди, но не ме плаши да изчезнат. Най- вероятно всички наемодатели казват така,но апартаментът е правен за живеене за нас. Единствено едната спалня обзаведохме сравнително евтино (но пак не Виденов), защото преди това беше детска стая и трябваше да сложим нови мебели. Надявам се да се задържат за дълго наемателите.
Нямам против животните, стига да си оправят каквото се наложи след тях. Аз също имам куче, не ми се струва проблем. То ако човек не иска да поддържа, все тая с животно или не. И обратното, ако е разбран, би следвало да поддържа апартамента независимо наличието на животно. Истината е,че брокерът май казваше,че не се допускат домашни любимци, защото разправиите после са за негова сметка.

Едит: Оставила съм им и прахосмукачка робот,така че нямат никакво оправдание да държат мръсно Simple Smile

# 406
Сега и аз да се изкажа за домашните животинки. Нашата котка, която местим вече в трето жилище продължава да си драска по диваните. Добре, че вече ги опаковаме като Христо Явашев, та пораженията са по-малко. Квартирантите с котки са били предупреждавани, че при проблем ще бъде "чупи-купи".На едните се наложи да купят нов фотъойл, на другите с котка  -  да претапицират диван. Та от мой опит: спасение от коте- йок. За кучета също имам мнение - след трима квартиранти с кучета освен набитите по меката мебел косми не е имало други поражения.

# 407
Рижко точи нокти на килима, засега не виждам щети. Няма тоалетна, че да мирише - хареса си сифона в банята и там си върши работата, аз след него с препарата и така. А кучето на предишните наематели е изгризало едната врата и единия шкаф - и двете дървени.

# 408
Първите ми наематели имаха котка. По нищо не личеше, че там живее животно. Нямаше миризма, нямаше трайни поражения.
Обаче! Въпреки, че след тях бяха чистили, косми се намираха на всевъзможни места. Чистих и аз. По едно време се наложи мъжът ми да дойде да помогне и веднага му се зачервиха очите, поду се и му се появиха останалите признаци на алергията към котки. Та, дори само заради това, бих избегнала наематели с домашни любимци.

# 409
  • гр. Варна
веднага му се зачервиха очите, поду се и му се появиха останалите признаци на алергията към котки.
Алергиите трябва своевременно да се лекуват. Извън домът ви навсякъде щъкат котки.

# 410
веднага му се зачервиха очите, поду се и му се появиха останалите признаци на алергията към котки.
Алергиите трябва своевременно да се лекуват. Извън домът ви навсякъде щъкат котки.
Навън щъкат и всякакви малоумници, но това не означава, че човек трябва да ги прибере в дома си, още по-малко да си променя непоносимостта към тях. (Да ме прощават милите животинки  за сравнението.)
Наистина ли не разбирате за какво иде реч в дискусията или имате предвид някой ефективен метод за лечение на алергии!? Ако е второто, ще е интересно да го споделите, нищо че темата не е здравна  - най-малкото една конфликтна точка в отношенията наемодател-наемател ще отпадне.

# 411
Намирам за неуместно да съветвам потенциалните наематели как да решават здравословните си проблеми. Затова предпочитам да избегна евентуални рискове - добре дошли са само наематели, които нямат домашни любимци.

# 412
И аз предпочитам наематели без дом.любимци.Котките ги обожавам,но доста стопани не се грижат правилно за тях.Животинката трябва да се кастрира.Няма маркиране и пр.мъки,и за котето,и за стопаните.Има си играчки за точене на ноктите.Живяхме щастливо 16год. с котката ни и нямахме никакви поражения вкъщи.Никаква драскотина.Никога не е пишкала по мебелите.Изкушаваха я само саксии и вази с цветя.От първите се лиших,с вторите не оставаше насаме.Гледала съм временно в нас котарак на други хора.Не съм имала проблеми и с него.Само един,много се привързахме един към друг.Раздялата беше тежка.
Цитат
Не съм намалявала наема, може би е грешка, но не ме и питат. Смятах че инициативата е на наемателите, ако имат проблем да питат, но дали е така ?
И аз мисля,че трябва ако са затруднени наемателите,те да попитат.Иначе си има договор и там е записан наема.Какво да им звъня и да предлагам сама?

# 413
И аз мисля,че трябва ако са затруднени наемателите,те да попитат.Иначе си има договор и там е записан наема.Какво да им звъня и да предлагам сама?
Аз не бих повдигнала темата и това е причината. Ще се притеснявам, че ще ми кажат "В договора пише цена.". Ако видя, че не мога да плащам наема, ще търся бързо ново жилище и ще дам едномесечно предизвестие. Би ми било неудобно да се мъча да предоговарям щом вече съм се съгласила на условията на наемодателя. Ако ми предложат, ще приема, ще благодаря и ще остана в жилището.

Евала на наемодатели, които дават да има домашен любимец. Аз не знам бих ли го направила освен ако жилището не е необзаведено. Имахме котка на гости за три седмици, много възпитана, супер хигиенни навици и т.н. Съсипа ни смотания диван и пердетата. Ако съм наемодател, това са си поне 500 лева, ако диванът е от най-евтините. Имаше си чесало за нокти, донесено от стопаните и, че и с някакви билки го ръсихме, обаче пердетата и подлакътниците на дивана и бяха по-любими. Ако мебелите бяха на хазяите, сега и диван щяхме да претапицираме за капак на всичко останало.

# 414
  • Варна
Ние с приятелят ми сме обдъждали въпроса с домашни любимци и той казва, че би се съгласил срещу по-висок наем. Аз съм съгласна. По-високият риск следва да е оправдан финансово. Също при наличие на животно бих държала да ми показват жилището веднъж месечно, за да виждам ако има нещо изгризано, да настоявам да се замени с ново на момента и за тяхна сметка. А не след 2 години да се окаже, че една здрава мебел не е останала.
Обичам животните и даже бих се радвала да имам наематели с домашен любимец, тъй като за тях е много трудно да си намерят квартира и веднъж попаднали на удобно за тях място, надали ще се изнесат след 6 месеца.

# 415
  • София
И в други теми съм писала - след като собственото ми куче ми съсипа   половин апартамент не разрешавам домашни любимци на наематели. Може, но само тарантула. И такова чудо имах - много кротко и пухкаво паяче в аквариум, рядко се хранеше и пиеше вода.
Няколко месеца молих майстори да дойдат да оправят изгризания коридор, не се пазарих за цената.Но не им се занимаваше. Накрая 1 самоук съсед склони и бавно оправи щетите.
Затова преди оглед предупреждавам, вписвам и в договора - без животни.

# 416
Ще се притеснявам, че ще ми кажат "В договора пише цена.". Ако видя, че не мога да плащам наема, ще търся бързо ново жилище и ще дам едномесечно предизвестие. Би ми било неудобно да се мъча да предоговарям щом вече съм се съгласила на условията на наемодателя. Ако ми предложат, ще приема, ще благодаря и ще остана в жилището.
Така бих постъпила ако със сигурност знам че в дългосрочен план няма да мога да си позволя това жилище. Ако е само за някакъв тип извънредно положение положение ще попитам. За да не стане така, че да напусна жилище което харесвам, и да си причинявам преместване, а да се окаже че наемодателите биха се съгласили. Като наемодател не бих се лишила от коректни наематели, и да си причинявам наново тъксене на нови, за сума която мога да си позволя да намаля.
Преди време един мой професор на който бях казала " Притеснявах се, Мислех, че ... " ми даде един съвет " Хубаво е да мислиш, добре е да попиташ " Smile  много полезен се оказа този съвет за мен през годините.

Позволявам малки породи кученца, не вдигам наема повече. Имам разбира се клауза в договора за напускане с по кратко предизвестие и задържане на депозита от моя страна при проблеми свързани с дом.любимец. И друг път съм писала - точно с тези наематели грижи съм нямала. Сякаш се стараеха повече.

# 417
  • Варна
Е то голяма порода куче не бих допуснава в апартамента дори да е мое. Това е наказание за животинката. Ми то като легне и ще заеме половината стая... Наясно съм, че има много такива страдащи кучета по апартаменти, но в моя няма да има.

# 418
Така бих постъпила ако със сигурност знам че в дългосрочен план няма да мога да си позволя това жилище. Ако е само за някакъв тип извънредно положение положение ще попитам. За да не стане така, че да напусна жилище което харесвам, и да си причинявам преместване, а да се окаже че наемодателите биха се съгласили. Като наемодател не бих се лишила от коректни наематели, и да си причинявам наново тъксене на нови, за сума която мога да си позволя да намаля.
Преди време един мой професор на който бях казала " Притеснявах се, Мислех, че ... " ми даде един съвет " Хубаво е да мислиш, добре е да попиташ " Smile  много полезен се оказа този съвет за мен през годините.
Знам, че е така, ама какво да се направи, че съм си такава. Аз съм от хората, които не умеят да говорят за пари, не се пазарят и предоговарят. Опитвам се да го променя без особен успех. Като сме си стиснали ръцете за 600 лева, за мен са си 600 лева за срока на договора. Понеже жилището е на наемодателя, т.е. той държи по-голямата сила в случая, ще се надявам на инициатива от него. В крайна сметка всички виждаме какво се случва, едва ли хазяите не са забелязали. Липсата на инициатива, ще я изтълкувам като нежелание наемодателят да си намали прихода от наем. Той може да тълкува моята, че нямам никакви проблеми и затруднения, ама какво да се прави. Ако съм наемателка, най-вероятно ще се разделим.

# 419
  • София
Ами какво да се случва?
90% от наемателите ми си работят. Някои от вкъщи.
А тия, които не работят, пак си живеят в апартамента. С изключение на чуждестранните студенти.

Все още си плащам пълните вноски за ипотеката. Банката не ми се е обадила сама, да ми каже, че намаля наполовина вноските, без да ги доплащам в бъдеще.
Този апартамент не пада от небето в крайна сметка. Все отнякъде е дошъл.

Може да съм склонен на някакви компромиси, но трябва да се обсъди и да се стигне до решение, добро и за 2те страни.

Общи условия

Активация на акаунт