Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 792
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
  • гр. Варна
. Наемат и после преотдават, което собственикът късно установява. Надали собсвеникът всеки ден минава да види какво става, а дори да минаваш един път на месец след предварителна уговорка, няма да разбереш,че реално вместо милото  младото семейство, там преспиват гастърбайтери и се сменят през десет дни.
Преотдават на чужденци(икономически мигранти)? Ако наемът ви е на ден, а не месечен, то тогава би било в същност преотдаване. А вие как установихте?

# 556
Цитат
Високото търсене при ниски цени не ме радва много. Обикновено върви с по-кофти наематели.
Имам същите впечатления.Така беше след кризата 2009г.Началото на 2010г.мн.точни наематели напуснаха.Идваха какви ли не и даже някои капризничеха.Сигурно си мислят,че като го дават тежко,ще ги моля да се нанесат.Заключих апартамента за известно време.
Брокери също са ме търсили 3г. след обява.Питах защо звънят от нищото.Проверявали как вървят неща.Моля?!

# 557
Ако мое жилище се напуска на всеки 6 месеца, сериозно бих се замислила какво не е наред. Или има някакво сериозно неудобство вътре, което бих ремонтирала, или цената е по-висока от реалната и хората го наемат само за да има къде да спят докато намерят нещо по-изгодно. Или пък дали в моето отношение има нещо погрешно? Или наемателите не са надеждни... Не знам... но не е нормално това и е червена лампа за сериозен проблем.  Истински хубавите и комфортни квартири на разумна цена, в които можеш да се почувстваш като у дома, са рядкот и не се напускат току така.
Истински добра квартира на добра цена е трудно нещо при пазарната икономика. Ако апартамента, който в момента правиш е купен или ще се изплаща лично от теб с никаква чужда помощ от примерно моментната ти и по-добре осигурена финансово половинка и го обзаведеш с лични средства ще си направиш една сметка, че при примерно похарчени от теб 70 000 евро е трудно да искаш приятен за наемателите наем от 400-500 лева.

# 558
Да, обаче Диди не пиши за "добра цена за наемателите", а за "цена по-висока от реалната" и "разумна цена". Не виждам защо ще има огромно текучество, ако цената е разумна за пазара и за състоянието на жилището. Не става дума да си го дал за двеста лева по средното.
Не знам защо някой би отдал на цена много по-ниска от пазарната, не бих го направила и не бих очаквала някой за мен да го прави.
В нашата къща в сряда имаше огледи на апартамента, който освобождават съседите. Като слушах наемодателката ни какви изисквания има, не можех да не си задам десет пъти въпроса ние какво правим в това жилище и как са ни го отдали под наем - един студент и един бъдещ такъв с много ниски доходи от България, а аз едва говорех немски.

# 559
Да, обаче Диди не пиши за "добра цена за наемателите", а за "цена по-висока от реалната" и "разумна цена". Не виждам защо ще има огромно текучество, ако цената е разумна за пазара и за състоянието на жилището. Не става дума да си го дал за двеста лева по средното.
Не знам защо някой би отдал на цена много по-ниска от пазарната, не бих го направила и не бих очаквала някой за мен да го прави.
В нашата къща в сряда имаше огледи на апартамента, който освобождават съседите. Като слушах наемодателката ни какви изисквания има, не можех да не си задам десет пъти въпроса ние какво правим в това жилище и как са ни го отдали под наем - един студент и един бъдещ такъв с много ниски доходи от България, а аз едва говорех немски.
Винаги се намират наследствени жилища с по-нисък от разумния за избиване на инвестиция наем. Да, те не стоят по обявите непрекъснато, но от време на време излизат такива. Съответно наематели, които се оглеждат за изгодни сделки (съвсем нормално е) след няколко месечно търсене попадат на такива.

# 560
  • Варна
Изобщо не ме интересува на кой му е наследствено жилището, кой си гу е купил и обзавел без чужда помощ и на кого гаджето му е помогнал... Казвам, че щом въпросната потребителка си търси нови наематели през 6 месеца, значи нещо не е наред. Или с цената, или с апартамента, или с нейното поведение, или с преценката й за наемателите.

Ай стига с това хленцане, че наемателите искат луксозни квартири за без пари в центъра. Няма такова нещо. Но ако например аз плащам 700 лв наем и видя, че се предлагат 10 квартири като моята, в същия квартал, за 600...  ще се преместя, много ясно.

Обратното също важи - ако отдавам жилище за 600 лв и видя, че други жилища като моето се наемат за 700 в същия ден, в който са обявени... ще вдигна наема за следващите наематели. Пазарът си знае работата.

# 561
Изобщо не ме интересува на кой му е наследствено жилището, кой си гу е купил и обзавел без чужда помощ и на кого гаджето му е помогнал... Казвам, че щом въпросната потребителка си търси нови наематели през 6 месеца, значи нещо не е наред. Или с цената, или с апартамента, или с нейното поведение, или с преценката й за наемателите.

Ай стига с това хленцане, че наемателите искат луксозни квартири за без пари в центъра. Няма такова нещо. Но ако например аз плащам 700 лв наем и видя, че се предлагат 10 квартири като моята, в същия квартал, за 600...  ще се преместя, много ясно.

Обратното също важи - ако отдавам жилище за 600 лв и видя, че други жилища като моето се наемат за 700 в същия ден, в който са обявени... ще вдигна наема за следващите наематели. Пазарът си знае работата.
Аз не хленча и говоря от собствен опит. Например считам, че двустаен 70 м2 в идеален център на София трябва да се отдава под наем за 600 евро на месец, ако е в не много добро състояние и за поне 700 ако е добре направен. Съответно си отстоявам тази позиция като взимам точно толкова колкото е нормално за имот, чиято цена е 160-170 000 евро. Доста съфорумки обаче се изумяват как може за двустаен апартамент да се искат 700 евро месечно. П.П. Дали е удобно да споделиш колко ще струва имота ти след като го завършиш и какъв считаш, че ще е нормалния наем за него.

# 562
  • София
И аз искам да се паднат свестни хора, дългосрочно. Склонна съм да сваля до 600 ако намеря такива.
Как ги разпознавате? Аз преди като отдавах съм бил склонен да намаля ако видя/преценя че е читав и да не ми идват някакви субекти... сега съм от другата страна и ще видя как ще намеря нещо читаво на добра цена.

# 563
Винаги се намират наследствени жилища с по-нисък от разумния за избиване на инвестиция наем. Да, те не стоят по обявите непрекъснато, но от време на време излизат такива. Съответно наематели, които се оглеждат за изгодни сделки (съвсем нормално е) след няколко месечно търсене попадат на такива.
За мен няма "разумен за избиване на инвестиция наем", а има "разумен наем на фона на останалите наеми".
Ти в какво си решил да инвестираш и каква е твоята печалба си е твой проблем. Мой проблем е да мога да плащам цената на жилището, в което живея.

# 564
  • Варна
Аз следя темата от години и не съм видяла някой да се изумява. Има си всякакви жилища, дори и във Варна съм виждала например арискократично обзаведени, в които само диванът струва 6000 лв. Или разни в самата Морска градина, на 100 метра от моето по права линия. Няма нищо странно във високите наеми, има си хора, които наемат, значи всичко е точно. Наистина не съм видяла някой, който да цъка с език за това. Цъкаме за неадекватно оценените квартири, които не отговарят като условия, големина или квартал, за искания наем.

# 565
Аз следя темата от години и не съм видяла някой да се изумява. Има си всякакви жилища, дори и във Варна съм виждала например арискократично обзаведени, в които само диванът струва 6000 лв. Или разни в самата Морска градина, на 100 метра от моето по права линия. Няма нищо странно във високите наеми, има си хора, които наемат, значи всичко е точно. Наистина не съм видяла някой, който да цъка с език за това. Цъкаме за неадекватно оценените квартири, които не отговарят като условия, големина или квартал, за искания наем.
Явно не те е касаело и си пропуснала колко пъти се изумяваха хора как може за двустаен да се искат 500 евро, а за 700 са направо потресени. Пак ще попитам ако твоя имот ти излезе 60-70000 евро (вероятно няма да е по-малко) за колко ще го пуснеш.

# 566
Не бяхме нито изумени, нито потресени, а няколко човека казахме, че ние не бихме дали толкова за апартамент под наем. Ти сам каза, че на твоята наемателка и плащат наема, а не си го плаща сама, така че не се знае дали и тя би ги дала, ако излизаха от нейния джоб.

# 567
  • Варна
Явно не те е касаело и си пропуснала колко пъти се изумяваха хора как може за двустаен да се искат 500 евро, а за 700 са направо потресени. Пак ще попитам ако твоя имот ти излезе 60-70000 евро (вероятно няма да е по-малко) за колко ще го пуснеш.
Не съм пропуснала. Много добре си спомням дискусиите с теб. По-скоро няколко души ти се издразниха, че едва ли не 10 пъти повтаряше ти колко луксозни имоти имаш и колко пари им взимаш, без никой да те е питал, малко като хвалене звучеше. Ти беше този, който се изумяваше на бюджетните квартири на някои потребители.

Май нещо си се объркал. Аз нямам имот, който се нуждае от довършване и обзавеждане. Моят имот си е завършен, но за момента баба и дядо са настанени там и докато са живи, няма да се отдава под наем. Споделяла съм в темата че с приятелят ми смятаме да отдаваме неговия апартамент, в който в момента живеем, след като се изместим в къща. Апартаментът не е луксозен, но всичко е ново и правено като за лично ползване. Мебелите и техниката са няколко класа над Виденов и Беко. Кварталът не е от най-търсените. Ще го пуснем за колкото вървят сходните жилища. Преди няколко месеца видях обява за апартамент в нашия блок, двустаен като нашия, с обзавеждане на същото ниво, обявен за 500 лв. За един час няколко човека бяха писали дали е свободен и кога може да се види. Значи това е добра цена. Като наближи да го отдаваме, пак ще си сверя часовника. Както Welt ти писа, наемателите не ги интересува една квартира колко е излязла като пари на собственика, а как е като наем, в сравнение със сходните квартири за района.

# 568
  • София

Ай стига с това хленцане, че наемателите искат луксозни квартири за без пари в центъра. Няма такова нещо. Но ако например аз плащам 700 лв наем и видя, че се предлагат 10 квартири като моята, в същия квартал, за 600...  ще се преместя, много ясно.

Ако мен имаш предвид, то аз съвсем друго нещо обясних, ама кой да чете. Откъде тези 6 месеца ги измисли не знам. Друго казах и става дума за две жилища които отдаваме, изобщо не са 6 месеца, да живее всеки, но както и да е. Идеята ми беше, че сега покрай кризата има голямо предлагане и по - ниски цени за наеми. Повече се пазарят, повече гледат и т.н.

# 569
  • Варна
......Ние отдаваме две жилища, и се получава така, че през 6-9 месеца все някой напуска, аз търся друг...
От тук си ги измислих тези 6 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт