СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 16

• 29 755
  • 782
  •   1
Отговори
# 165
Понеже при нас няма яснота дали ще има или няма ваканция, преди малко се обадих на класната. Тя е преподавател по БЕЛ. Да, от утре са ваканция до 21.04. Изразих притеснения, че са назад с материала, т.к. едва тази седмица взеха " До Чикаго и назад" ( а то как го взеха ще ви копи-пейст накрая), а чета че някои училища вече са на Яворов и ще им остане време и за преговор на 6 клас. И тя спокойно ми каза - "Няма от какво да се притеснявате! Имаме само "Бай Ганьо", два разказа и две стихотворения. За НВО се изискват елементарни познания по произведенията, да знаят кой герой от кое произведение е и евентуално кой какво е казал. За това е нужно по един път да са го прочели и ще им стане ясно. Ако не ми вярвате вижте предходни години какви са били изпитните тестове. А 6 клас...те си го знаеха миналата година чудесно!"
Та така...нито имам желание повече да говоря с нея, само искам да спра да се ядосвам, да се мобилизираме двама с набора и да се опитаме да се справим сами. Дано и  учителката му, при която ходи на уроци да възобнови занятията си след Великден.
А и накрая ми каза, че силно се надява в началото на май месец да се върнат в класните стаи.
Винаги съм знаела, че това не е нашият преподавател по БЕЛ, но не спирам да се изненадвам.

Ето как се преподава "До Чикаго и назад" чрез ДО:
Скрит текст:
Прочетете откъса от „До Чикаго и назад“ от стр. 172 – 175, след което попълнете в работните листове упр. 1. и 2. на стр.105.

# 166
  • София
Дъщеря ми не се е представила много добре на ПИ в Регалия.
Беше страшно ошашкана и на двата изпита, бяла като платно и кълбо от нерви. Дано да е било заради електронното провеждане на изпита, че ако това се случи на реално НВО - не знам.
Но има 32 точки на преразказ. 😊

# 167
  • София
Ред. страхотен резултат на. преразказа. Моят също беше доста притеснен от този онлайн изпит и не беше успял да си провери отговорите. Доста време загуби в набирането на текстовете. Добре, че преразказа го писа на ръка и после сканира иначе и там нямяше да му стигне времето. По мат. вече беше по-спокоен, но там пък на някои задачи си е играл на тото и не очаква добър резултат.

# 168
  • гр.София
Ето тема за размисъл . От ПИ на Регалия.   Първо съм дала отговорите на дъщеря ми-без редакция. А отдолу са правилните отговори от преподавател.  Б и В са й зачетени като ГРешни.  Т.е. минус 2 точки.    
  ПП. Много ясно отчитам " странната" формулировка при отг Б
 Копирам:
Срещу всяка буква в таблицата запишете кой произнася съответните думи.
А) „Народ без жертви не е народ.“
Б) „Какъв ли свят прекрасен в теб йоще скрит остава?“
В) „Млади опълченци,/ венчайте България с лаврови венци!“
Г) „То там, на онзи свят, туй палто може да ми помогне.“

А)   
 Странджата
Б)   
Лирически говорител ,,Отечество любезно, как хубаво си ти!"
В)   
Генерал Столетов
Г)   
Серафим

Забележка
А) – Странджата;
Б) – лирическият говорител от „Отечество любезно, как хубаво си ти!“;
В) – Столетов;
Г) – Серафим

Задачата се оценява от преподавател!

# 169
  • Някъде в Европа...
Ние няма да сме ваканция, даже обратното...
Имаме в Школо съобщение от директорката, че от другата седмица програмата ще е нормалната, отпреди ИП (сега са с програма за ИП), 7 клас няма да са с програма по интереси, а всички часове ще се карат по програма, 30 мин с 10 мин междучасие и ще започват от 8.30, а не от 9, както досега...
Даже току-що прочетох, че ще имат контролно по история

# 170
О, ние сме още на Българския език. Преподава се по същия начин.

# 171
Скрит текст:
Ето тема за размисъл . От ПИ на Регалия.   Първо съм дала отговорите на дъщеря ми-без редакция. А отдолу са правилните отговори от преподавател.  Б и В са й зачетени като ГРешни.  Т.е. минус 2 точки.    
  ПП. Много ясно отчитам " странната" формулировка при отг Б
 Копирам:
Срещу всяка буква в таблицата запишете кой произнася съответните думи.
А) „Народ без жертви не е народ.“
Б) „Какъв ли свят прекрасен в теб йоще скрит остава?“
В) „Млади опълченци,/ венчайте България с лаврови венци!“
Г) „То там, на онзи свят, туй палто може да ми помогне.“

А)   
 Странджата
Б)   
Лирически говорител ,,Отечество любезно, как хубаво си ти!"
В)   
Генерал Столетов
Г)   
Серафим

Забележка
А) – Странджата;
Б) – лирическият говорител от „Отечество любезно, как хубаво си ти!“;
В) – Столетов;
Г) – Серафим

Задачата се оценява от преподавател!
И това на пробен изпит? При нас се получава при електронни бланки за ДО, но винаги са казвали, че виждат отговорите и такива "грешки" не ги зачитат.
Изобщо не са грешки! На тест на моите се е случвало заради кавички, за подробен отговор, даден от него свободен, за разделяне с точка и запетая, вместо само с запетая на два отделни отговора - верни и какво ли не още. Разбирам, че когато е онлайн готов тест и не е заложено като отговор го дава за грешка, но да го проверява преподавател, това не го разбирам.

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 19:35 от MollyBy

# 172
  • София
Къде изобщо виждате "грешки"?
Отговорите на детето са почти едно към едно с дадените верни такива.

Имам обаче питане към този тип въпроси.
Когато отговорът е "лирическият говорител" се дава името на произведението, а когато е име на герой - не се посочва самото произведение явно. Последното задължително ли е?

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 19:33 от Red

# 173
Някой май търсеше материал за До Чикаго и Бай Ганьо -намерих си в изтеглени някакъв тест (може и от Школо да е , не помня), слагам го скрито , ако върши работа.

Виждам , че Red е задала въпрос , който ми е интересен - днес в контролното /тест имаше "Запишете срещу всяка цифра кой произнася съответните думи/посочете в кое произведение :
Т.е. когато не е точно написано "да се посочи произведението" се пише само кой казва думите ? Благодаря !
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 19:54 от denyil

# 174
  • гр.София
За "Отечество любезно.."  разбирам, че са я отрязали от педантичност. За Столетов - наший генерал, нали, не го приемам.   Сигурно така ще падат глави и на НВО-то:grinning:

# 175
  • София
Извинявайте, но може ли някой да ми обясни разликите между:

Лирически говорител ,,Отечество любезно, как хубаво си ти!

и

лирическият говорител от „Отечество любезно, как хубаво си ти!

Ако се санкционира "главна/малка буква", "от" и един пълен член, то собственоръчно ще си оскубя косата!

(Генерал) Столетов дори няма да го коментирам. Разбирам някой да беше написал "бай Ганьо"...

# 176
На голямата набора масово ги бяха порязали за баба/Баба Илийца и На прощаване в 1868 г. (не пълно изписване)

# 177
Руми, в училището на каката преподава ли се, или сама плавжве на уроци се дават и домашни?

# 178
Някои преподават, някои само дават задания.

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 10:00 от rummi_pl

# 179
  • София
На голямата набора масово ги бяха порязали за баба/Баба Илийца и На прощаване в 1868 г. (не пълно изписване)
За школата по БЕЛ, дистанционните текущи тестове ги разпечатвам, дъщеря ми ги попълва, и аз ги набирам на Word. Е, милата програма услужливо беше превърнала "баба" в "Баба".
Но това направо отказвам да го приема. То е обидно някак.

Общи условия

Активация на акаунт