СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 16

• 29 783
  • 782
  •   1
Отговори
# 450
  • София
При около 2600 теста/1 милион население сме твърде далеч от истината. Повечето цивилизовани държави са с по 10-20 хиляди. Тези, които се води, че правят малко тестове, са по-скоро с около 5000.
Последната седмица хората са си масово по улици, малки градинки и супермаркети. То това е не само у нас май. Но какъв е смисълът от карантината тогава? Все повече си мисля, че Мангъров е прав от самото начало, макар по едно време да се съмнявах. Да вземем да се връщаме по работните си места ще е по-добре.

Toni1, благодаря!
Все повече си давам сметка колко ще е важно да са спокойни. 😊

# 451
Аз съм на разкрачена позиция между мнението на Мангъров и на щаба. От една страна разбирам, че така или иначе най-вероятно ще ни се наложи да се срещнем с вируса, от друга - в България хората са с много лош здравен статус и разпускане би довело до много голяма смъртност.
Най-много се ядосвам на родителите ми, които неглижират ситуацията.
Почнах по темата, а уж исках да избягам....

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 07:07 от Amanda.D

# 452
Около мен всички са рискови и това много ме притеснява, та варианта на Мангъров не ми е опция. При положение, че ДО работи идеално, не виждам нуждата да нагъчкат 33 деца и 1 учител в една стая за 1 оставащ месец. Каква точно дистанция ще спазват? Надявах се, че ако се спазят мерките строго за 1 месец, щяхме да сме го минали. Но никой не следи за спазването. При нас си е пълно на площадката с деца, пред баничарницата се събират хора, вкл. продавачката и си лафят. Та едни изгубихме много, като затворници, а други не се спряха. Много ме е яд как в тази държава винаги изпълнителните са баламите, а другите са пичовете.

# 453
Аз се уморих да говоря и вече се надявам само на късмет. Но и не искам да слушам едночасови изявления за смърт, хладилни камери и т.н Защото тия, които трябва да чуят, не чуват, а останалите се психират.

# 454
  • София
Точно това си мисля, Мария.
Но хората са такива, не може да се очаква друго. Само в режим диктатура може да е по-различно, но това върви в комплект с хиляди други минуси, та не го искаме. 😊

# 455
Няма как да седим затворени един месец и всичко да се размине. В момента, в който излезем пак ще се започне. За да изчезне вирусът трябва ваксина или имунитет на по-голямата част от населението.
С мерките се цели да се "разсрочат" болните във времето, защото няма здравна система, която да издържи на толкова голям брой заболели 😉
Дано през това време да намерят достатъчно лекарства и респиратори и лекарите ни да издържат.
Защото Щабът се фръцкат по телевизията, но лекарите и сестрите са важни.

Ние трябваше да се върнем сега от Дубровник, ама здраве да е. Там анулирах безплатно навреме. Нищо друго не съм резервирала за тази година. Късмет.

Бисе, викаш все ще ни вземат в МГ- то. Ми аз какво съм се притеснила тогава 😂

# 456
  • София
От нашето училище изпратиха мило писмо до родителите, благодарности и  т.н.... И  анкета, подобна на общата, с молба да попълним  конкретно за училището  анонимно.
По темата с Короната не мисе говори-  с нея ставам, с нея лягам- нямам избор и аз и мъжът ми  служебно...

# 457
Ssani, съчув6твам ти! Ако съм на твое място въобще нова да си лягам😀

# 458
  • София
Аз последните дни попадам на мнения, че ще трябва да продължим да живеем с този вирус поне две години, та явно просто трябва да свикнем. И периодично може да се налагат периоди на социална изолация. Та интересни времена ни чакат.
Моята истина е някъде по средата между щаба и доц.Мангъров. Добре направиха, че затвориха спортни зали, заведения за хранене. Но кому е нужно да затварят парковете и планината. Все пак на открито вероятността от зараза е много по-малка. С малко по-умерени и разумни мерки, може да се издържи по-дълго във времето и хората да се заразяват бавно и постепенно.
С тези КПП-та - всеки си минава само симулираме мерки някакви.
Ние излизаме почти всеки ден - за по час и половина разходка. Избягваме други хора и се движим по квартални по-безлюдни улици. Пазаруваме в малки квартални магазинчета. И чакаме да намерят ваксина 😋.
И ми е нереално, че до НВО остават под 2 месеца

# 459
Според мен, забраната за паркове и т.н. е защото нашият народ не разбира от дисциплина, няма никаква, нула. Отвориха пазарите и видяхме какво се случи. Така би било и с парковете, мисля. Видяхме с излизането от София за празниците също, въпреки непрекъснатите призиви.
Много, много наближи НВО. Определено трябва да вземем мерки за по-засилена подготовка у дома.

# 460
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз не виждам смисъл от мерките, освен забавяне и разтегляне във времето на заразяването. Във всички държави се наблюдава една крива, която расте стръмно нагоре, достига пик и абсолютно рязко пропада надолу. За България това изглежда като права линия...права линия оттук до вечността. Вирусът няма да изчезне ей така, защото всички си стоим вкъщи. Вирусът ще намалее, като премине през голяма част от населението. Сега ще имаме възможност да видим какво ще се случи в ромските махали с масово заразяване.

Тая надежда, че лятото ще спомогне за намаляване на заразата, заради по-топлото време.

# 461
Изобщо нямам никакво желание вирусът да минава през мен или през близките ми.
Да не говорим, че и на работа, от около 15 човека състав, над половината са рискови. Сега не работим заради проблемите с международния транспорт. Най-вероятно май месец ще започнем работа, защото няма как вечно да почиваме. Не ми се мисли обаче, ако колеги започнат да се разболяват. Много ни е специфична работата, всеки си има своите задължения и за съжаление са в малка степен взаимозаменяеми. Един да не в линия по-дълго време поради заболяване и цялото производство се блокира.

# 462
Ми аз съм на друго мнение, gadamer. Ако всички се бяхме изолирали за месец, хората, които са били безсимптомно болни щяха да се излекуват вкъщи без неволно да заразяват други хора. А ако топлото време беше решение, то в Бразилия нямаше да има толкова болни. В Италия, която се зарази масово, кривата хич не е стремглаво надолу, 2 дни по около 2-3 хиляди, после пак 4000 болни. За Франция да не говорим. Та хиляди жертви не ми харесва като решение. Може би защото в моята камбанария е пълно с рискови и затова съм така настроена. Проблемът в България е изключителната недисциплинираност и прекалената свободия, защото никой не следи за спазване на мерки. Не може да са затворени детски и женски консултации, а някой си да не може месец без козметик, или фризьор, или яке втора употреба, или да не празнува на детето рд... примери около мен (с мои познати, лично разказани) страшно много.

# 463
  • Отвъд алеята зад шкафа
За съжаление това е естественият път на развитие на грипна епидемия. Сега слушам, че Исландия, Нова Зенландия, Тайван имали само няколко починали, затворили рано границите и т.н. Чудесно, но какво ще направят като отворят границите в един момент?  Всъщност по този начин те нямат никаква защита от повторно появяване на вируса. Защото той няма да се изпари. Това е временно заравяне на главата в пясъка.

# 464
  • София
Ама то не е възможно, Мария.
В нашия свят не съществува хипотезата "ако всички...".
Цялото тази изолация би имала смисъл, ако на 15 май очаквахме ваксината.
Тепърва поне една година ще ни се наложим да живеем с този вирус. Дори частично вдигане на карантина/ отваряне на граници, пак ще води до разпространението му.

Гадамер, ти ще си пускаш ли бърз тест за IgG? 😊

Общи условия

Активация на акаунт