СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 16

• 29 696
  • 782
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Мама МОНИ, ето текста, който съм изпратила на мейла на омбудсмана за втора дата:

Скрит текст:
ДО
Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ
-МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
КОПИЕ:
Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА
-ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КОПИЕ:
ДОЦ. Д-Р АНА ДЖУМАЛИЕВА
- ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ

ОТНОСНО:  Искане за определяне на допълнителни дати за НВО БЕЛ и математика в 7-ми клас, считано от сесия 2020 г. и нататък

Уважаеми г-н Министър,
    Уважаема г-жо Омбудсман,
    Уважаема г-жо Председател,

С настоящето писмо родителите на деца, на които предстои през учебната 2019/2020 година явяване на Национални външни оценявания по български език и литература и по математика, настояваме да предприемете навременни мерки за гарантиране на възможност всички ученици от седми клас да се явят на НВО, за да имат равен шанс за достъп до качествено образование.
    Това искане е обусловено от станалите известни не един и два случая на деца, които не са успели да се явят поради здравословни причини или други форсмажорни обстоятелства. Обяснението на експертите от МОН, че тези деца имат право да участват в класиранията и с нула точки на НВО (т.е. с максимални 100 точки, колкото могат да получат от оценките от свидетелството за завършено основно образование) е абсолютно неприемливо, тъй като това не е реалното ниво на деца, готвили се по 1-2 години за външните оценявания, а липсата на резервни дати им отнема възможността да го покажат. НВО след 7ми клас е единственият входен изпит в образователната ни система, при който, ако детето е в невъзможност да се яви, то няма втори шанс. Това категорично дискриминира тези деца и проваля възможността им да попаднат на място, съответстващо на знанията и интересите им.
   Настояваме да се преразгледа позицията на МОН и да се подсигурят допълнителни дати, така че всички ученици от седми клас да могат да се явят на НВО. Предвид кратките срокове настояваме за бързи и адекватни мерки от страна на експертите, за да няма повече деца, на които им е отнета възможността да се развиват в подходяща за тях среда и обстановка!

Направо ми се стяга душата с наближаването на НВО. Моят син така се е отпуснал, живее си, сякаш е във ваканция. ДО при тях почти не работи,което допълнително утежнява положението. Резултатите му на последния ПИ са абсолютна трагедия.
За сметка на това Милениум са светлият лъч в живота ми тези дни. Направиха ми жест, с който за пореден път доказаха, че са Учители и истински ги е грижа за децата. Heart

# 691
  • София
https://trud.bg/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80 … rD2UnUaS1Msrf21Vg
Отново нищо конкретно за НВО, а времето напредва Rolling Eyes

# 692
Момичета, аз предричам НВО през август, а дори и септември. Не бяхме включили в сметките един външен фактор - байрама и масовото преселение от Турция към Бг, евентуално от Западна Европа към Турция, което минава през наша територия.
Искрено се надявам, че няма да ги върнат в училище, а ще отидат само на изпитите. Онлайн изпит ми звучи твърде утопично, втори дати е крайно време да поискаме.
МилаСара, Благодаря за писмото! Всеки от нас го праща и чакаме евентуална реакция? Дали не е възможно нещо организирано и да търсим отзвук в медиите, така индивидуално да не ни заметат пак под килима с глупави обяснения?

# 693
Според неофициална информация от нашето училище, не е съобщено на децата, има вероятност всяко училище да си проведе изпит. Аз го приех за много невероятно, но сега като прочетох думите на министъра от последната споделена статия вече не съм толкова сигурна.

# 694
Ще изпратя и аз писмото.
Относно отзвук в медиите съм скептична доколко върши работа. Както всички видяхме от множество репортажи по темата НВО и въобще образование сред журналистическата гилдия цари масово неразбиране що е то това нЯщо и за к'во служи.

# 695
Да, и като се явим на 5-6 изпита е много по- безопасно...

# 696
Според неофициална информация от нашето училище, не е съобщено на децата, има вероятност всяко училище да си проведе изпит. Аз го приех за много невероятно, но сега като прочетох думите на министъра от последната споделена статия вече не съм толкова сигурна.
Това е невъзможно,  първо защото редът за кандидатстване е приет и второ 100 пъти по-опасно е децата да ходят на много изпити, отколкото да се явят на два

# 697
Е , какъв смисъл има децата да се явяват на няколко изпита в училище, а де не се явят на НВО пак в училище?! Нещо ми се губи логиката.

# 698
Мен много ме притеснява явяването на изпита за АК 10 дни преди нво. Тъй като ми се смени приоритета и първо желание ми е с нво, но пък ми се ще да има резервен вариант и съм в голямо чудене дали да ходи или не. Много ще НИ е яд да не пробва, но и много се притеснявам.

# 699
Не знам на какво основание е изказването на министър Вълчев за организирането на самостоятелен изпит от всяко училище. Към момента нормативно няма такава възможност. А и вече сте го написали. Далеч по-лесно и безопасно е всички да се явят на един изпит. Да не говорим, че ако в наше село има 5-6 училища с прием след седми клас, то в големите градове са десетки.

# 700
  • София
Затова, от гледна точка здравето, е по-добре изпитите да са по-рано, а не да се отлагат във времето, когато може да сме в разгара на втората вълна след разхлабване на мерките.

# 701
Прочетох интервюто. Според мен министърът дава пример, че това би било несправедливо и няма как всеки да си прави изпит. Явно в предварителния разговор е имало такъв въпрос.

# 702
Мария, винаги ще ни е притеснено за нещо, но има възможности, които веднъж изпуснати , после трудно идват втори път. Ния ще се справи, убедена съм.

# 703
Гледах интервюто по БНТ. Пълна трагедия, сложили един младеж да вика незнам и може ама не е сигурно. Обикновено не се включвам с коментари в разни ФБ групи на телевизионни предавания, но този път не издържах, сипах им с големия черпак още докато вървеше предаването.
Мисълта за онлайн изпит ме вади от чорапите. Това ще е върха на несправедливостта, но като ги гледам как си отчитат "успешното" ДО лошо ми става.
На министъра сигурно Робинзон Крузо му говори, толкова сервизен ми седи, само мига, мига ...и нищо.

# 704
  • София
То всъщност освен за АК, ще има отделни изпити за НПМГ, НГДЕК, училища по изкуствата, други ЧУ... И това само за София. Нямам никаква идея как ще се излезе от такава ситуация. Рискът ще се мултиплицира и много хора ще са в това положение.

Общи условия

Активация на акаунт