Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Малко трудна тема...за болестта рак - тема 4

 • 14 608
 • 396
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 88
Рози за жалост да ще те върнат. Не пускат никои външен да влиза. Утре баща ми ще ходи на вливка там, ще го заведе мъжът ми и ще опита да влезе, за да получи малко повече информация за състоянието и терапията на баща ми. Ако го пуснат ще пиша за да знаеш и ти да се пробваш. Иначе за по телефено е изгубена кауза, за жалост.

# 16
 • София
 • Мнения: 2 011
Благодаря. Проблемът е , че майка ми не е подвижна заради тази болка в бъбрека и абсурд да отиде сама... Последния месец аз върша всичко. Много неприятно. Заради ситуацията с коронавируса (не че я омаловажавам) много народ ще изпита затруднения сега. Успех на вас!

# 17
 • Мнения: 2 216
Мили хора, имам нужда от помощ!
Преди повече от месец писах, че мъжа ми е диагностициран с рак на панкреаса - на 47 г. е. Проф. Владов във ВМА направи операцията, след нея усложнения с още две отваряния, вече месец е в болница, видях го- гледката е покъртителна. Предвид ситуацията за достъп и почти само телефонни разговори, информацията ни е оскъдна. Професора каза, че е отстранил главата на панкреаса, дванадесетопръстника и лимфни възли. Казаха, че вече то изписват. Детето ще трябва да иде при баба, леля... Не мога да спя, срината съм.
Какво ме чака след изписването, как да се справя, като те в болницата едва се справят?
Левскарка, наистина при всеки е индивидуално, но бях в близък контакт с една жена, която също беше оперирана от рак на панкреаса. Тя остана две седмици във болница и много добре се разви при нея. Излизаше да се разхожда, беше и в добро настроение, понеже всеки ден я посещаваха приятелки и мъжът й. Вярно, че сега това е невъзможно вече.
Мъжът ти нали са му махнали катетър, тия торбички другите, сигурно го раздвижват? На мен не са ми наблюденията, че никой не обръща внимание на болните в болница. Точно обратното, ама съвсем обратното, загриженост и добра грижа съм наблюдавала във Военна болница. За другите болници не мога нищо да кажа.

# 18
 • Мнения: 836
Днес го изписаха.
Отслабнал е 12 кг, той е слаб по принцип. Спортист. Ужасно е.
Утре ще вземем епикризата, иначе не ме пуснаха да говоря с лекар, казаха, че е достатъчно адекватен за да му казват всичко.

# 19
 • София
 • Мнения: 171
Здравейте, има развитие при брат ми. Най-накрая му насочиха дата за химотеапия. Дано всичко да мине добре.
Диагноза 4 стадий, T3N1M1
Има злокачествен тумор, умерено диференциран, папиларен на пикочен мехур 40/31мм. Не може да се оперира, тъй като размера му вече е много голям. На последните 2 скенера нямаше нарастване.
Има множество разсейки в бял дроб, като големите стигат до 83/75/55мм. За два месеца бяха нарастнали с 66% и тук е голямото ни притеснение. Вече се уморява само, като стане от леглото. Не може да спи. Има задух и спи само на отворен прозорец.
Голям конгломерат от увеличени лимфни възли 62/80/97мм. Това не знам какво означава. Не пише да има метастази на лимфните възли, а само  увеличени?
Тъй като увеличениет лимфни възли притискат вени, се образува тромб в десния му крак и не искаха да започнат химотерапия. Слава богу крака спадна и разрешиха химиотерапия. За сега сме кандидатвали на 3 места:
1. Онкологията в Дървеница. Днес излезна решението на онкокомитета за химотерапия. Гемцитабин и Карбоплатин. Някой бил ли е на подобно лечение с тези лекарства? Викат го за първа вливка чак на 4 Май.
2. Надежда. Там са поискали да занесем туморните блокчета в Трансхеликс за допълнителен анализ и след това да назначат терапия. Днес синът ми ги е занесал. Тука прочетох, че е доста скъпо изследване, а на него са му казали, че не се плаща. Вие какви изследвания пускате там? Да се обадим ли по телефона да поискаме и допълнителни изследвания? Туморните блокчета са само от тумора в пикочния мехур. Не са от белия дорб, тъй като там всички предполагат, че са вторични. В Надежда го викат на 24 Април, което е по-скоро
3. Утре ще дадат отговор и от Сити клиник.
Брат ми има силен задух и мнението му е, че където го приемат най-рано, там ще започне терапия и не може да чака повече. Вашето мнение какво е за трите изброени клиники?

# 20
 • Мнения: 2 216
Левскарка, минус 12 кг! Ужасно! Той има ли апетит? Давай му висококалорично храни, той не трябва да отслабва повече! Четеш ли английски? Това е от много авторитетен източник - Националния раков институт на САЩ. Дават предписания какво да се дава на болните, за да не слабеят. Ако не го разбираш, ще ти преведа някакви неща. Идеята им е за разнообразна и силна храна, а ако не му се яде, поне шейкове да взима, и непременно с някакви сметани и други неща с много калории.
https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#search/elissav … l.com?projector=1

Стела, за тия лимфни възли пише ли нещо мелигнени, или само увеличени?
Дано от химията се намали основния тумор, а множеството да не е вече множество. Те множество казват, когато са над 3, представяш ли си. Така че може и да не са чак толкова много. Но наистина са доста големи.
Четвърти стадий е просто рак с метастази в далечи органи.
Лекарите като определят кой е основният тумор, знаят, че клетките от метастазите са от него. Един вид, брат ти  може да ги има в белия дроб, но те са клетки от рака на пикочния мехур. Даже да изрежат тумора в пикочния мехур, пак метастазите си остават от него, затова само от него са дали да се тества.

Точно тези вещества не ги знам, четох в инернет, за карбоплатин пише, че е за рак на пикочния мехур (и не само). За съчетанието с гемцитабин пише, че увеличава ефективността с 69%.
Според мен, веществата се определят, след като получите резултатите от тия блокчетата, защото тогава се вижда дали е див щам на раковите клетки или мутирал. Дивият щам дава възможност да се ползва едно допълнително лекарство, което е много модерно и ефективно. Но и мутиралият много добре може да се повлияе, и без това вещество, може да има отлични резутати. Като се намалят метастазите и основният тумор, може да се оперират, а някои метастази изобщо да изчезнат.
Даже и да не се оперират, успех ще е, ако са под контрол и не нарастват.
Безплатно е изследването на блокчетата, и лев не се плаща.

От тези болници познавам само доктор Антонов в Онкологията, той е много добър специалист, беше ми препоръчан от познат професор. Ако попаднете при него, смятам, че е отлично.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 06:04 от Uncommon

# 21
 • София
 • Мнения: 2 011
О хора, аз дори не знаех за това изследване, сега разбирам от вас, дяе години по-късно. Дали го правят задължително навсякъде, като тестват тумора? Сега предполагам е късно да питаме....

Иначе за храненето: по принцип знам че при подобни заболявания (а и при болести като цяло), млечните храни трябва да се ограничат. Въпреки това може да се приемат, но контролирано. Има една мн хубава хранителна добавка - Фрезубин. Протеин за онкоболни.

# 22
 • Мнения: 836
Uncommon, през този линк не ми се отваря. Може ли по друг начин да го получа.

# 23
 • София
 • Мнения: 2 011
Къде другаде освен Токуда, Дървеница и Александровска правят онкологични операции?
В надежда само химиотерапия ли е?

Започвам отново проучването къде да приемат мама за операция, май не може да се чака повече. Ние приехме на чиста монета каквото казаха в Дървеница сега и се оказа, че инфекцията (според мен от тумора, не знам) е плъзнала и към втория бъбрек.
Приеха я снощи след голямо обикаляне в Пирогов и са й сложили стенд, сега е добре и не я боли.

# 24
 • Мнения: 836
Хистологията: Карцинома дукти холедохи парс дисталис G2pT2N1M0.
Какво означаваха тези цифри, че съм...
Иначе пише: Резекционни линии на тънко черво и панкреас свободни от туморна инфилтрация.

# 25
 • София
 • Мнения: 5 657
Ето от един друг форум


Това е информация предоставена от Thea за всички, които се лутат в лабиринта от букви и цифри в диагнозата си.


В TNM Системата за стадиране на тумори, за всеки вид рак се определят следните категории:
- T – категорията описва оригиналния първичен тумор.
- TX означава, че туморът не може да се измери или не може да бъде намерен;
- T0 означава, че няма доказателства за първичен тумор;
- Tis означава, че ракът е “in situ” (туморът не е започнал да расте в околните структури).
Числата T1–T4 описват размера и/или степента на инвазия в близките структури. По-големият T номер означава по-голям размер на тумора и/или че той може да е проникнал/нарастнал в околните структури.

N – категорията показва дали ракът е засегнал близките лимфни възли.
- NX означава, че не може да се измери засягане на близките лимфни възли или не може да се установи дали са засегнати.
- N0 означава, че близките лимфни възли нямат рак.
Числата N1–N3 обозначават размера, разположението и/или броя на засегнатите лимфни възли. По-големият N номер означава повече засегнати лимфни възли.

M – категорията показва наличието на далечни метастази, т.е. разпространението на рака в други части на тялото.
-MX означава, че не могат да бъдат измерени или намерени метастази.
-M0 означава, че няма далечни метастази.
-M1 означава, че има далечни метастази.

За всеки тип рак има отделна система за класифициране, като буквите и числата не винаги означават едно и също нещо.
Например, някои видове рак могат да бъдат класифицирани в субкатегории, например T3a или T3b, а други може да нямат категория N3.
След определяне на категориите T, N и М, те могат да бъдат комбинирани в по-общи стадии I, II, III или IV. Понякога тези стадии допълнително се разделят с букви, например IIIA или IIIB.

Например T1, N0, M0 за рак на гърдата означава, че първичният тумор е по-малък от 2 cm (T1), няма засегнати лимфни възли (N0) и не е достигнал отдалечени части на тялото (M0).Това е рак в първи стадий.
Обозначенията T2, N1, M0 биха значили, че туморът е по-голям от 2 cm, но по-малък от 5 cm (T2), засегнал е само най-близките лимфни възли и няма метастази в отдалечени части на тялото. Този рак се определя като стадий IIB.
Ракът от стадий I е най-малко напреднал и често има добри прогнози за изхода. По-високата степен означава по-напреднал рак, който обаче в много случаи може да се лекува успешно.

# 26
 • Мнения: 836
Много благодаря!
Има метастаза само в един лимфен възел. Какво означава това по отношение на прогнозата? Че може да разпространи тумора по лимфен път ли? Извинете за обърканите въпроси Sad!

# 27
 • Мнения: 2 216
Левскарка, ето на това линкче има дадено как да си свалиш това ръководство: pdf и т.н. варианти.
https://www.cancer.gov/publications/patient-education/eating-hints
А за лимфния път, да, може да се разпространи, но то може и по друг начин да се разпространи. Обикновено такива заразени лимфни възли ги режат, та и още няколко незаразени махат за всеки случай.

Рози, във Военна болница правят някои такива операции, но не знам точно за вашия случай дали правят. Питай ги.

# 28
 • София
 • Мнения: 5 657
Аз бих казала, че резултатът ви е добър и болестта е хваната навреме.

# 29
 • Мнения: 836
Левскарка, ето на това линкче има дадено как да си свалиш това ръководство: pdf и т.н. варианти.
https://www.cancer.gov/publications/patient-education/eating-hints
А за лимфния път, да, може да се разпространи, но то може и по друг начин да се разпространи. Обикновено такива заразени лимфни възли ги режат, та и още няколко незаразени махат за всеки случай.

Рози, във Военна болница правят някои такива операции, но не знам точно за вашия случай дали правят. Питай ги.

Много полезно, Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт