Малко трудна тема...за болестта рак - тема 4

• 79 525
  • 787
  •   1
Отговори
# 645
Стела, съжалявам много! Бъдете силни. Много боли но бъди силна. Брат ти ще бъде винаги до теб и ще те пази.

# 646
Стела, съжелявам за загубата Ви! Мир и светлина на душата му! Аз, в тази тема само чета, но пиша в другата( на лекуващите се)...и винаги ги отварям с надеждата, за добри новини...

# 647
Моите съболезнования, Стела. Желая ви сила.

Ние в сряда отиваме на консултация в Астма център в Плевен при доц. Иванов, пулмолог. Надяваме се на някакво развитие на ситуацията. Ако и там не намерим адекватно решение, не знам накъде да поемем, приемам съвети. Искахме да отидем в Дървеница при доктор Шиндов, но за съжаление миналата седмица беше болнични, тази също и не знам колко време ще отсъства, а не ни се чака. И без това три месеца само чакаме. В Търново искаха да и правят химиотерапия без хистология, на което специалисти в други области реагираха доста остро. Същевременно се мъчим да решаваме и другите проблеми, но те се трупат, а ефект от леченията кажи-речи никакъв.
След като научих, че доктор Шиндов е в болнични и тази седмица, започнах да чета усилено за Токуда, но моя приятелка се оплака от отношението към баща и там, каза ми, че никакво внимание не са им объркали и целия "преглед" е продължил минута.

# 648
На вас онколог ли ви трябва, пулмолог или гръден хирург?

# 649
Здравейте! За жалост се налага и аз да се разпиша тук!
На 13 октомври откриха на съпруга ми тумор на дебелото черво ( цекум).
На 19 октомври го оперираха лапароскопски, по думите на доктора, операцията е минала като по учебник, няма разсейки в други органи.
Хистологията показа умерено диференциран аденокарцином, с метастаза в един регионален лимфен възел. Т3N1M0.
Днес бяхме на онколог , на 11 ноември започва химиотерапия с оксалиплатина и може би още едно лекарство, но не го разбрах. Ужасът ме е сковал, страх ме е от химиотерапията, но без нея не може.
Има ли някой минал по същия път, да е бил на такава терапия, да сподели странични ефекти и т.н?

# 650
Миглена, нищо страшно няма, щом е хванат навреме като при него. От химията може да му се гади, да има мравучкане в крайниците, да е отпаднал. Няма да му опада косата или да има някакви външни белези, че е на терапия.Така че не се плашете, ако може да се каже, че има добри новини при лоша диагноза - при вас са именно добри новини.
Правен ли е скенер на цяло тяло?

# 651
Правиха скенер преди операцията, казаха, че всичко е наред .
Докторът днес каза, че ще му падне косата, но на него това не му е проблем.
Притеснява ме как ще я понесе , най-вече, защото покрай операцията доста отслабна и ни чака поне още месец и повече захранване, сега всичко е пасирано.И точно там са притесненията ми, че не може да се храни още добре и качествено, да не го скапе още повече.
zigzagi, благодаря ти за окуражителните думи!

# 652
На 19 октомври го оперираха лапароскопски, по думите на доктора, операцията е минала като по учебник, няма разсейки в други органи.
Хистологията показа умерено диференциран аденокарцином, с метастаза в един регионален лимфен възел. Т3N1M0.
Днес бяхме на онколог , на 11 ноември започва химиотерапия с оксалиплатина и може би още едно лекарство, но не го разбрах. Ужасът ме е сковал, страх ме е от химиотерапията, но без нея не може.
Има ли някой минал по същия път, да е бил на такава терапия, да сподели странични ефекти и т.н?
Мигленаски, добре са при вас нещата, с цялото лошо, което е зад гърба ви. Не се плаши и ужасявай от химиотерапията.
Само вметка, този лимфен възел махнаха ли го?
Най-важното е мъжът ти да се храни добре, да пие много вода, според възможностите си. Да си спазва диетата, която му е дадена от болницата след операцията, за тези месец и половина
Добро хранене (на мен така ми е казано) е: дроб, пастет, изобщо месо, бульон.
И всичко друго, което му се прияде. Разнообразна храна, за да не му омръзва и за да получава различни вещества. Изобщо - така наречената силна храна.
След операцията са му казали коя храна да избягва.

Освен това: да се движи. Първите ден-два след химиотерапията ще му се спи много, нека спи. Но после да почне да се раздвижва, според силите си. Да излиза навън и да се разхожда, бавничко, колкото може. За съжаление, не се натрупва тренировъчен ефект. Не е както в ежедневието, тренираш и ставаш все по-силен, защото следващата терапия започваш пак от нулата.

На пръстите има мравучкане. Като бръкне в хладилника да си извади нещо, най-вероятно ще изпита болезнено измръзване. Също може да има и изтръпване на пръстите на краката.
Някои хора имат гадене и / или повръщане. За тези случаи дават лекарства, също и в самите вливания има такива лекарства, против гадене и повръщане.
За косата знаеш.
Може да забравя, да е разсеян, да не може да се съсредоточи. Това минава впоследствие.
Може да има и други симптоми, или нито едно от изброените.
Това, което задължително ще го има, е умората. Да си почива повече.

Защо ти казвам да не се ужасяваш: защото след като приключи с терапията, само за няколко месеца тези неща изчезват напълно, или поне до голяма степен.
Аз бях на такава терапия, свърши края на май. И аз си нямам цекум, но също и други органи. Чувствам се добре, нямам никакви симптоми. Една година ще ме следят през три месеца, след това през 6 и така нататъка, дано нищо няма.

Последна редакция: пн, 02 ное 2020, 19:10 от Uncommon

# 653
На вас онколог ли ви трябва, пулмолог или гръден хирург?
Пулмолог-онколог.

# 654
Мигленаски, добре са при вас нещата, с цялото лошо, което е зад гърба ви.
Не се плаши и ужасявай от химиотерапията.
Само вметка, този лимфен възел махнаха ли го?
Най-важното е мъжът ти да се храни добре, да пие много вода. Пак според възможностите си.
Добро хранене, което ми е било казано от специалисти, е: дроб, пастет, изобщо месо, бульон.
И всичко друго, което му се прияде. Разнообразна храна, за да не му омръзва и за да получава различни вещества.Изобщо - така наречената силна храна.

Освен това: да се движи. Първите ден-два след химиотерапията ще му се спи много, нека спи. Но после да почне да се раздвижва, според силите си. Да излиза навън и да се разхожда, бавничко, колкото може. За съжаление, не се натрупва тренировъчен ефект. Не е както в ежедневието, тренираш и ставаш все по-силен, защото следващата терапия започваш пак от нулата.

На пръстите има мравучкане, като бръкне в хладилника да си извади нещо, най-вероятно ще изпита болезнено измръзване. Също може да има и на пръстите на краката.
Някои хора имат гадене и / или повръщане. За тези случаи дават лекарства, също и в самите вливания има такива лекарства, против гадене и повръщане.
За косата знаеш.

Може да има и други симптоми, или нито едно от изброените.
Това, което задължително ще го има, е умората. Да си почива повече.

Защо ти казвам да не се ужасяваш: защото след терапията тези неща изчезват напълно, или поне до голяма степен.
Здравей и благодаря за отговора!
Да , махнат е лимфния възел, общо 10 са махнати и изследвани и в 1 е имало метастаза.
Желая ти все така да се чувстваш добре и никога повече да не ти се налага терапия или лечение. Вие сте бойци и се възхищавам на силата ви!

# 655
Мигленски, дишай спокойно.  Миналата година 12 февруари съпругът ми мина същата операция. Ние сме го хванали по късно. От 84 кг преди операция, изписан 75 кг. Имаше голям апетит, но захранването става бавно, след това около 3 месеца също се внимава с храните. На първата вливка 28 март 2019 вече си беше 80 кг. От тогава до този момент си ги държи в този интервал. От оксиплатината не му е окапала косата. Само леко оредя. Не е имал гадене. Слагаха му и авастин. От него първия месец много му играеше кръвното.
Ще преминете през това. Успех.

# 656
Мигленски, дишай спокойно.  Миналата година 12 февруари съпругът ми мина същата операция. Ние сме го хванали по късно. От 84 кг преди операция, изписан 75 кг. Имаше голям апетит, но захранването става бавно, след това около 3 месеца също се внимава с храните. На първата вливка 28 март 2019 вече си беше 80 кг. От тогава до този момент си ги държи в този интервал. От оксиплатината не му е окапала косата. Само леко оредя. Не е имал гадене. Слагаха му и авастин. От него първия месец много му играеше кръвното.
Ще преминете през това. Успех.
Благодаря!
Желая ви да сте здрави и всичко да е зад гърба ви!

# 657

Здравейте,

За съжаление и ние се класираме в графата рак. Лятото поставиха на майка диагноза рак на ректума. Направиха операция, уж успешна, но в напреднал стай. Тя отслабна много от 55кг сега е 40 кг. Започна химиотерапия сега тъкмо мина един курс. Много и се повръща и малко хапва. Също има изтръпване на пръстите. Въобще още съм много невежа по тази тема. Притеснява ме, че в понеделник е следващата ХТ, а тя още от тази не може да се съвземе, а я чакат 6 дълги месеца терапия.

# 658

Здравейте,

За съжаление и ние се класираме в графата рак. Лятото поставиха на майка диагноза рак на ректума. Направиха операция, уж успешна, но в напреднал стай. Тя отслабна много от 55кг сега е 40 кг. Започна химиотерапия сега тъкмо мина един курс. Много и се повръща и малко хапва. Също има изтръпване на пръстите. Въобще още съм много невежа по тази тема. Притеснява ме, че в понеделник е следващата ХТ, а тя още от тази не може да се съвземе, а я чакат 6 дълги месеца терапия.
Съжалявам, че се налага да минете през това!
Това са и моите притеснения, но няма как!
И съпругът ми ще бъде 6 месеца на терапия. Не казаха ли какво да пие за облекчаване на състоянието, Зофран или нещо друго?
Къде се лекува майка Ви?

# 659
Здравейте,

Линуша, съжалявам, че майка ти е пострадала.
Вижте как да й увеличите калоричността на храната и протеините - това е номер едно. И гледайте да се разхожда.
Eто съвети от Американския раков институт:
-Хранене 5-6 пъти на ден по малко. Добавяне на сметана, на протеини.
-Приемане на течна или пасирана храна, при проблеми с дъвкането или ако не й се яде. Да пие течности през целия ден, даже да й се навива таймер за подсещане. Сокове, супи, мляко, напитки със соя, съдържащи протеини. Плодове под формата на шейкове. Кисело мляко, млечни шейкове. С предимство са течности, съдържащи калории.
-Ако сутрин има апетит след нощната почивка, нека тогава да е основното хранене.
-Да има наблизо до леглото си някакви храни, като ядки, сушени плодове, за да може лесно да ги достига.
-Да се пие вода най-малко 1/2 час преди и след ядене, за да не се разваля апетита.

Общи условия

Активация на акаунт