За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 206
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
  • Варна
  • Мнения: 1 523
накрая и аз ще я направя такива павлова /не съм/. трябва ми лек десерт за утре - плодов, без тъмен шоколад, по-интересен. чудя се.
Между другото ще споделя за остатъците от вчерашната Павлова. На мен ми хареса напоената целувка. Още повече, днес като отворих кутията десерта беше се ароматизирал с ягодата, така както вчера не беше успял. Сметаната беше стегнала и имах чувство че ям сладолед. Е разбира се за пред гости не е удачно така престояла да се поднесе, но за домашна употреба си е ОК. Честно казано ми се струва разкошен десерт и тази недодяланост във вида му всъщност ми допада много. В блога на една дама Ирина Купенска, видях пак павлова, но с какаови блатове. Доста добре изглеждаше контраста с белия крем.

# 361
  • Мнения: 2 783
Вече два пъти взимаме прясно издоено краве мляко от един дядо. Предния път разделих млякото в две тенджери, че не се събра в една, за да го сваря. В едната тенджера млякото стана цялото на големи парцали - определено не ставаше за квасене.
Онази вечер взехме 2 бутилки по 1,5л мляко - едното го сварих веднага като се прибрахме, а другото прибрах несварено в хладилника. С първата бутилка мляко нямахме проблем. Сега реших да сваря втората - пак стана цялото на парцали Disappointed
Защо се получава така? А възможно ли е да е от тенджерата - и двата пъти страна така в една и съща тенджера, която е нова, уж хубава.

# 362
  • Мнения: 746
Замърсено е било млякото и дори в хладилник, бактериите бързо са се размножили.

# 363
  • София
  • Мнения: 3 358
Млякото ти се е развалило.И аз взимам домашно мляко и гледам същия ден да го сваря,най много сутринта на следващия.Дори свареното издържа най много 3-4 дена

# 364
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Млякото ти се е развалило.И аз взимам домашно мляко и гледам същия ден да го сваря.
Точно така. Аз веднага варя, не съм оставяла за "след малко".

# 365
  • Мнения: 8 975
Вики П, рецепта за боб за начинаещи - купи белен боб, той е без люспи и е на половинки зърна. Не се кисне. Слагаш го да заври, после намаляваш котлона - за около 30 минути до около 1 час е готов в зависимост от силата на котлона, разбира се. В дълбок тиган или касерола запържваш лук, може и праз лук, и морков. Като омекнат, добавяш сварения и посолен боб и добавяш червен пипер, джоджен, перата на зелен лук. На съвсем бавен огън да къкри 5-10 минути. Ако имаш домат, добавяш го и след още няколко минути изключваш котлона и оставяш бобеца отгоре да поеме остатъчната топлина.
Друг начин - полусварения боб и запръжката слагаш в гювеч и мяташ във фурната, но така рискуваш да го изтървеш и да стане на каша.

# 366
  • Мнения: 10 666
Скрит текст:
накрая и аз ще я направя такива павлова /не съм/. трябва ми лек десерт за утре - плодов, без тъмен шоколад, по-интересен. чудя се.
Между другото ще споделя за остатъците от вчерашната Павлова. На мен ми хареса напоената целувка. Още повече, днес като отворих кутията десерта беше се ароматизирал с ягодата, така както вчера не беше успял. Сметаната беше стегнала и имах чувство че ям сладолед. Е разбира се за пред гости не е удачно така престояла да се поднесе, но за домашна употреба си е ОК. Честно казано ми се струва разкошен десерт и тази недодяланост във вида му всъщност ми допада много. В блога на една дама Ирина Купенска, видях пак павлова, но с какаови блатове. Доста добре изглеждаше контраста с белия крем.

с какъв крем го прави? аз си мисля нещо за сметана, маскарпоне....макар че според мен ще е чудесно с един еклеров крем, но ме мързи.

# 367
  • Варна
  • Мнения: 1 523
Zenata, аз го направих по рецепта на пепчо, смесих сладкарска сметана със заквасена сметана.

# 368
  • Мнения: 10 666
Zenata, аз го направих по рецепта на пепчо, смесих сладкарска сметана със заквасена сметана.

добре ли беше?
на мен ми се мота маскарпоне и течна сметана.

# 369
  • Варна
  • Мнения: 1 523
Да, стана добре. Мисля че с маскарпоне дори ще стане по - хубаво. Аз за една друга торта преди време съм правила комбинация от сладкарска сметана + заквасена + маскарпоне (даже имам спомен, че пак беше от този блог "храна за моите канибали", който сега ми става ясно е на съфорумката пепчо)

# 370
  • Мнения: 9 453
Stuck Out Tongue мой е. Всеки крем с маскарпоне е в пъти по-хубав  от просто заквасена сметана с бита. Аз харесвам и правя и крема сирене (ама хубаво, или Филаделфия, или едното Лидълско) с дулсе де лече. Пробвайте комбинациите за  кремовете, момичета Simple Smile не се знае кой на кого ще хареса.
За млякото на Криси - втория път е варила едното мляко ден след другото, но първия път е варила заедно, в две различни тенджери.  Криси, проблемът не е в млякото, най-вероятно бутилката не е била добре измита - тогава се получава. Мама вземаше от една жена на село и колкото пъти даваше в нейна бутилка - все се отваряваше. Започна да си дава нейни, надписани. Договори се с дядото така, да носиш твои и следващия път да ти слага в тях. 
Vicky_P бобът няма нужда от киснене 12 часа. Достатъчни са му 3-4 часа, но му слагаш топла вода. После сменяш водата и вариш в дълбока тенджера с нова, чиста вода, в която слагаш 1 лъжица сода за хляб. Когато завира образува пяна, затовати пиша за голямата тенджера. Като поври 15 мин. със содата - сменяш водата,  измиваш го, наливаш чиста  и тн.  Сол и домат/пюре ако слагаш - накрая, когато бобът е омекнал вече и са му достатъчни 10 мин. с тях и подправката и червен пипер. Лук,чушка, олио - още в началото, да се готви с тях. Ако ще го запържваш - остави олиото и червения пипер да направиш запръжка в края на готвенето, може и доматите да прибавиш тогава.

# 371
  • Мнения: 10 666
Stuck Out Tongue мой е. Всеки крем с маскарпоне е в пъти по-хубав  от просто заквасена сметана с бита. Аз харесвам и правя и крема сирене (ама хубаво, или Филаделфия, или едното Лидълско) с дулсе де лече. Пробвайте комбинациите за  кремовете, момичета Simple Smile не се знае кой на кого ще хареса.

Да, сигурно доста импровизации могат да се сътворят, има поле за изява. Мен все нещо ме тегли към крем муселин или нещо подобно.
Някой пробвал ли е?

# 372
  • Мнения: 492
В какво да вложа повечко дребни маслини с костилка? Нещо ни се опряха този път, не вървят Simple Smile Ще ми се основно ястие да е , само не ориз с праз - скоро пълних чушки и  моите ще недоволстват Simple Smile Благодаря!

# 373
  • Варна
  • Мнения: 14 674
На яхния с риба и  домати.

# 374
  • Мнения: 9 453
вчера правих калмари на тиган с домати, черни маслини, каперси и магданоз.-  Като се задушат маслините се хапват Simple Smile
Имам едни кюфтенца с доматен сос, но по-различни - вълчи семки, там слагам и маслини http://pep-4o.blogspot.com/2010/02/blog-post_03.html

Общи условия

Активация на акаунт