За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 194
  • 736
  •   1
Отговори
# 405
  • София
  • Мнения: 12 217
Павлова с колко белтъка се прави? По здравословни причини се налага да давам на кучето всеки ден по един суров жълтък и съответно белтъкът ми остава. Дотук са три броя. Идеи в какво да ги влагам?
Вземи завърти един кейк, ще ти го пусна, много е близо до целувчен кейк и е невероятно мек с хрупкава коричка, винаги така ползвам останали белтъци, щото никога не съм била фен на френск. макарони, а от друга страна един кейк ми върши работа и за закуска, примерно.
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/angel-food-cake.html
Скрит текст:

# 406
  • В страната на мечтите
  • Мнения: 743
Аз белтъци оползотворих последния път в ореховки по рецепта на пеп-чо, чудни станаха Simple Smile

# 407
  • Мнения: 23 279
Аз белтъци оползотворих последния път в ореховки по рецепта на пеп-чо, чудни станаха Simple Smile
О и аз ги правих по едно време и не ги видях ,изчезнаха магически, но сега няма орехи, дано се сетя за тях когато има.

# 408
  • Мнения: 24 343
Имам кофичка заквасена сметана, идеи? Чийзкейк вече има в хладилника, освен някакъв крем с плодове за друго не се сещам.

# 409
  • Мнения: 15 044
Благодаря ви, момичета! Ще се правят на Ваня кексчетата и на Марчева кекса. Марчева, колко белтъка са 300 гр.?
Ивекс, в момента пека масления пай с праскови на Мереленда. Само дето е с ябълки и киви при мен, есента с праскови.
Ето рецепта:
1 яйце, 100 гр. захар, 220 гр. брашно, 100 гр. масло, 1/2 ч.л. бакпулвер

Замесва се маслено тесто, като яйцето се разбива със захарта, прибавят се брашното и бакпулвера, както и нарязаното масло. Оставя се за кратко в хладилник да стегне. Форма (26 см.) с ринг се застила с хартия и тестото се разпределя, като се оформя борд. Пече се на 170°С за десет минути. През това време се приготвя плънка от:
400 гр. заквасена сметана (при нея е 200 гр., но за мен е малко);
100 гр захар;
3 с.л. брашно (при нея две, но заради увеличената сметана...)
праскови/ябълки/круши - 4-5 броя

Запечената платка се вади от фурната, слага се плънката и се покрива със 100 гр. натрошени бисквити. Пече се 40-45 мин. на 170°С. Докато е топъл плънката се "тресе", но след изстиване стяга. У дома е любим десерт.


# 410
  • под тепетата
  • Мнения: 11 145
Ивекс, от свеки си правя един бърз сладкиш в чаша със сметана. Ето го набързо - сметаната разбърквам със захар на вкус с лъжица (не с миксер!) и прибирам в хладилника за час. Сварявам си кафе. Трябват ти кръгли бисквити по възможност без дупка. В чаша редиш бисквита ,топната в кафето, сметана, плодове от сладко. Втори ред по същия начин, а третия завършвам с орехи над сметаната или настърган шоколад.
 При пеп-4о търси кремове със заквасена сметана и десерти в чаша.
Dara888, ето ти и питка с белтъци, ако ти се меси
 http://ilrai.blogspot.com/2011/02/blog-post_06.html
и кексчета
https://honeyandmilk2.wordpress.com/2009/07/08/белтъчни-мъфини-с-кашу-и-шоколадови-бо/

# 411
  • Мнения: 9 453
пеп-чо Simple Smile т.е. аз Smile след малко пускам нова рецепта за домашно крема сирене в блога си, точно със заквасена сметана. Много е хубава, няма общо с онази с кисело мляко и мая за сирене, която вървеше преди време в интернет. Ако искаш соленко - изчакай, ей сега.

# 412
  • София
  • Мнения: 12 681
Имам кофичка заквасена сметана, идеи? Чийзкейк вече има в хладилника, освен някакъв крем с плодове за друго не се сещам.

Сметанов крем за торти - страхотен е!

Медена торта (Торт *Пчелкин дом*)

Торта *Ден и нощ*

# 413
  • София
  • Мнения: 12 217
Благодаря ви, момичета! Ще се правят на Ваня кексчетата и на Марчева кекса. Марчева, колко белтъка са 300 гр.?
......................

300 г белтъци са изключително огромно к-во, като се има предвид, че 1 белтък е около 35 - 37 г максимум. Направи си сметка. И още едно предложение предлагам, което изобщо няма твоите хора да откажат - Brutti Ma Buoni  -  Грозните итал. ореховки, ама много вкусни и изчезват за миг. Малко орехи  ти трябват, само 170 грама, но ако нямаш орехи завърти ги с смлени бадеми, ако нямаш бадеми, давай лешниците, а пък с лешниците са фантастични.
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/brutti-ma-buoni.html

# 414
  • Мнения: 24 343
Благодаря ви, страхотни сте! Hug

# 415
  • Мнения: 15 044
Марчева, благодаря! Така да обичам ореховки, а никога не съм си правила. Време е да поправя този пропуск.

# 416
  • Мнения: 10 663
Мароканските ореховки са супер.

# 417
  • Sofia
  • Мнения: 22 570
Мароканските ореховки са супер.
Ихааа къде ги? Ако наистина са "марокански" - ще са нашите.  
Не че и сама не се сещам какво да сложа, та да са марокански/арабски.
Че все срещам разни такива с някаква националност - пък като видиш съставките - нищо.

П.П. Намерих, харесаха ми. Simple Smile

Последна редакция: пт, 01 май 2020, 17:12 от Morena

# 418
  • Sofia
  • Мнения: 29 084
Направих еклери,но станаха огромни и много кухи отвътре.
Ще трябва доста крем.Пробвала съм да правя домашен ванилов крем,не ми се получи два пъти и се отказах трети път да хабя продукти.Пълня ги с крем оле,но той пък напоследък все рядък става...С какво мога да напълня тези гиганти?
Може и някаква идея за солена плънка.

# 419
  • Sofia
  • Мнения: 22 570
...Пълня ги с крем оле,но той пък напоследък все рядък става...
Може и някаква идея за солена плънка.
Крем Оле-то + разбита сметана.   Или заквасена сметана + сушени плодове, ядки...
Солените варианти са разните сирена -  извара/рикота, крема сирене, маскарпоне плюс каквото ви харесва към тях - лук/див лук;   пресен чесън; зеленчуци на дребни кубчета... лютеница със сирене... разядки

Общи условия

Активация на акаунт