Онлайн консултации с Людмил Стефанов - психолог и психотерапевт

• 440 905
  • 2 689
  •   1
Отговори
# 945
Здравейте,
Моля за съвет! Млад човек съм и работя в сфера в която от много време исках да бъда. Заплатата е прилична, работното време, локацията и професията също. Но има един голям проблем - работата не е това, което трябва да се бъде, има много малко работа, а когато има такава, процесите са тромави. През повечето време ежедневието минава скучно и монотонно. Нито колегите, нито мениджъра са добре. Няма и никакви шансове за развитие. С всичко това мотивацията ми спадна адски много и не знам какво да правя. От една страна във време на криза имам сигурна и добра работа, от друга ежедневието ми е еднообразно и средата ме потиска. Дори и при минимална работа се прибирам с отегчение и умора.  Моля за съвети, имали ли сте подобно решение и какво да правя......

# 946
ХИПЕРАКТИВНОСТ
Скрит текст:
Проблемът с хиперактивността  има своите медицински, психологически и педагогически аспекти. Аз мога да говоря само за психологическите и вярвам, че казаното от мен ще свърши работа и на вас и на други родители, които четат темата.
На първо място да опишем, какво представлява самият проблем. Децата с хиперактивност и с дефицит на вниманието трудно се концентрират и трудно си налагат да стоят на едно място. Те са импулсивни, стават изведнъж и започват да се разхождат между масите в училище... Освен това трудно боравят с предмети. Случва им се често да се изцапат, да се надраскат с флумастер, да счупят нещо по невнимание, да грабнат чужд предмет в училище и да го повредят. С това те дразнят и родителите и учителите и другите деца и ситуацията им е сложна. Не са малко случаите, когато такива деца са подложени на физически репресии, за да бъдат превъзпитани и дисциплинирани. Но техният проблем не есвързан с непослушание или лошо възпитание. Той е  неврофизиологичен. Тоест - свързан е с начина, по който функционира мозъка. Поради тази причина да принуждаваш такова дете да се държи спокойно и дисциплинирано е все едно да натискаш една натегната пружина. Колкото повече я натискаш, толкова повече пружината се напряга и в един момент подскача неконтролируемо.
Това прави и хиперактивното дете, когато го насилват да стои мирно в час или на бюрото си в къщи.  Ето защо е необходимо с такива деца да се предприеме съвсем друга стратегия. Тя се състои в следното: наблюдаваме детето внимателно и още при първите признаци на безпокойство, когато то започне да се върти,  му предлагаме  някаква дейност, която да го разтовари от напрежението. Например: "Отиди да затвориш прозореца; Разходи се малко; Направи си чай; Донеси кофа вода за часа по рисуване и така нататък" Когато сме достатъчно последователни в тази стратегия и я прилагаме за месец-два, детето с хиперактивност постепенно се успокоява и освен това започва да чувства доверие в нашата способност да забелязваме неговото състояние и да му предлагаме средства за разтоварване. Доверието е много важно в случая. Ако детето гледа на нас като на човек, който го притиска и не разбира вътрешното му състояние, то се напряга още повече и става още по-трудно за управление. Дори може да стигне до неконтролируема агресия и противообществени прояви. Така че правилото в  този случай, а и при всички случаи на възпитаване на деца е да не се върви срещу природата на детето, а да даваме такива послания, които са съобразени с тази природа. Ще ви дам и един интересен пример за дете, което не беше преодоляло хиперактивността на 15 години. Когато му казах, че може спокойно да учи и да чете уроците си, като в същото време се движи из стаята и държи учебника в ръце, детето качествено увеличи своя успех в училище. Разбира се, тази стратегия беше предварително стикована с родителите, които я подкрепяха.
 Това е засега.
 Желая ви Весели празници!

Здравейте отново. Благодаря за подробната информация. Прочетох я с интерес. Действително сте прав за подходите съм хиперактивните деца и аз ги прилагам. Но ще повторя въпроса си, защото мисля, че не ме разбрахте какво точно искам да попитам. Blush

На пазара (съответните центрове за детско развитие) се предлага метод с набор от сеанси, които чрез поставени електроди на главата и друга иновативна технология се тренира мозъка, така че да увеличи концентрацията в занятията, намали хиперактивността, и този метод е траен, т.е. изменението остава завинаги. Нарича се ЕЕГ Биофийдбег/Неврофийдбег.
Знам, че още не е научно обоснован, но пък уж дават гаранция за високи резултати. Има ли сте пациенти минали по този метод? И дали резултатите действително са надеждни?

Също ако може да попитам дали ние родителите можем да различим дали липсата на концентрация при детето ни е слухова или зрителна?

Благодаря

Последна редакция: ср, 23 дек 2020, 17:22 от bubanka

# 947
Здравейте отново. Благодаря за подробната информация. Прочетох я с интерес. Действително сте прав за подходите съм хиперактивните деца и аз ги прилагам. Но ще повторя въпроса си, защото мисля, че не ме разбрахте какво точно искам да попитам. Blush

На пазара (съответните центрове за детско развитие) се предлага метод с набор от сеанси, които чрез поставени електроди на главата и друга иновативна технология се тренира мозъка, така че да увеличи концентрацията в занятията, намали хиперактивността, и този метод е траен, т.е. изменението остава завинаги. Нарича се ЕЕГ Биофийдбег/Неврофийдбег.
Знам, че още не е научно обоснован, но пък уж дават гаранция за високи резултати. Има ли сте пациенти минали по този метод? И дали резултатите действително са надеждни?

Също ако може да попитам дали ние родителите можем да различим дали липсата на концентрация при детето ни е слухова или зрителна?

Благодаря
Здравейте!
Не бих могъл да отговоря на тези въпроси. Защото нямам навика да питатам клиентите си при кого са ходили и как изглежда неговата работа.

Последна редакция: ср, 23 дек 2020, 17:22 от bubanka

# 948
Здравейте. Обръщам се към Вас относно 9 годишната ми дъщеря.
Преди 3 години бащата на съпругът ми почина внезапно и когато му съобщиха по телефона той не успя да скрие мъката си от детето. От тогава тя започна да се страхува да не ни се случи нещо. Усещам понякога как влиза в спалнята докато спя за да провери дали съм добре. Не ме пуска да отида до магазина, който е до блока и да я оставя сама вкъщи. Но когато я пратя нея до магазина, а аз оставам вкъщи-  отива без проблем и притеснения. Казва, че се притеснява да не ми се случи нещо като отивам до магазина, но не е проблем за нея да си остана вкъщи и тя да отиде. Дори до входа не ме пуска да сляза, за да взема пратка от куриер. Винаги иска да е с мен.
Преди 1 година остана да пренощува в нейна приятелка и в 12ч през нощта ми звъннаха,че плаче и иска да я взема. На жената обяснила, че я е страх приятелката й да не умре докато спи както е станало с дядо й.
Дори ако сме в магазин и аз вляза в съблекалнята пак ме вика от време на време, за да чуе, че й отговарям.
Също така се притеснява,че ще избягам от нея. Примерно като сме в парка да кара колело и се отдалечи винаги гледа към мен, за да не я оставя. Искам да подчертая, че никога не съм й казвала подобни неща. Нопротив. Казвам й, че я обичам безкрайно, че ми е най-ценната на света и никога не ми е минавало през ума да я изоставя. Аз съм доста притеснителна за нея и винаги много съм я пазила. Не работя и прекарваме доста време заедно.
Ще съм Ви много благодарна, ако ме насочите какво бих могла да направя или да й кажа, за да не се чувства така.
ДЕТСКИЯТ СТРАХ ОТ УМИРАНЕТО
Здравейте!
Когато се страхува от смъртта - своята или на родителите - за детето е важно да говори с родителите си по темата за смъртта по един спокоен начин. Няма нищо по-лечебно от това, когато лекуваме този всеобщ страх. И аз накрая смятам да ви дам примери за това, как биха могли да изглеждат едни такива разговори.
Много хора смятат, че при подобна ситуация е добре да не говорим по темата за смъртта, та детето да не се плаши. Това просто е невярно и тези хора всъщност по този начин отреагират собствения си страх от тази тема. 
И така: случило се е нещо голямо и разтърсващо на дъщеря ви: среща със смъртта на близък човек. И не само: среща със скръбта и чувството на безпомощност пред смъртта, което тя е видяла в баща си. А за децата да видят баща си безпомощен е твърде много. Йордан Радичков има един разказ, в който описва как детето и бащата вървят през зимата към къщи. Изведнъж бащата се подхлъзва и пада в снега. Тази гледка се оказва трудна за понасяне от детето: как така този огромен и силен баща, на когото то разчита, пада изведнъж на земята! Детето в разказа е смутено и потресено. Защото децата очакват от бащите си да са всесилни. Може да са лоши, дори да ги наказват и бият, но да са всесилни. В това отношение майките са по-пощадени от подобни свръхочаквания.
В тази ситуация е добре да говорите с детето си за това, което чувства. И то да говорите с него, следвайки някои важни характеристики на такъв тип терапевтични разговори. Което означава на първо място да му предоставите пространство да се изкаже, да сподели най-съкровените си мисли и чувства. А това се постига, когато дъщеря ви реши да ви сподели какви са нейните плашещи мисли, вие да ѝ казвате: "Да, разбирам!" и да я прегърнете. А  не да ѝ казвате: "Не се притеснявай, това не е вярно". Така тя би се чувствала отхвърлена. Разбира се, най-добре е да я заведете при професионалист, който ползва психотерапевтични инструменти. Или вие да си направите поне една сесия. Но сега - нека продължим нататък.
Детето ви се е свързало със страха от смъртта на родителите си. Важно е да разбираме, че децата се страхуват повече от смъртта на родителите, отколкото от собствената си смърт.
Особено този страх се активира вечер преди заспиване /ще ви дам насоки първо за нощния страх/. Защото заспиването прилича на умиране, като се замислите. То също е напускане на този свят и отиване някъде другаде. Не напразно в гръцката митология богът на съня - Хипнос, е брат-близнак на бога на смъртта - Танатос. Те двамата са синове на Никта - богинята на нощта.
Затова бих ви предложил да поговорите с нея за разликата между заспиването и умирането, например ето така:
Вие: - Прави ми впечатление, че ти особено много се страхуваш да не се случи нещо с мен през нощта, докато спя. И те усещам да влизаш в стаята и да ме проверяваш. Но все пак има разлика между това, човек да заспи и да умре. Според теб каква е разликата? 
Тя: - /Отговаря ви какво си мисли по въпроса, а вие я изслушвате и накрая казвате "Да, разбрах"/
Вие: - Добре, а каква е приликата? Може би тези двете неща си и приличат. Как мислиш?
Тя: - /Отговаря ви, а вие я изслушвате и накрая казвате "Да, разбрах"/
Вие: - То и аз мисля, че като заспиш, ти не можеш да виждаш какво се случва около теб и това си е малко страшно. Обаче ние с теб можем да се опитаве да се сънуваме взаимно. Ти ще сънуваш мен и баща ти, а ние ще сънуваме теб. И ако успеем да си запомним сънищата,  ще си ги разказваме. Така и през нощта ще бъдем заедно и няма да има нищо страшно, че спим. Хайде да опитаме още тази нощ!
С тази игра на сънуване много деца на родители, мои клиенти, са преодолели нощните си страхове, които при децата често са свързани с мисълта: Къде изчезвет мама и татко,  когато не ги виждам?!
Би било добре да си говорите с нея и за това, какво става с хората след смъртта.
Да, това си е страшно, но такива разговори ще я разтоварят постепенно. И отново е добре, след като тя си каже мнението, да ѝ кажете: "Да, разбрах." , а не да спорите с нея.
Например:
- Според теб какво става с хората, когато умрат?
- Понякога си мисля, че душата им отива при Бог /или на небето/
- Да, разбрах. Много хора мислят като теб. А и аз съм си го мислила /така я приобщавате към себе си и към други "много хора", за да не се чувства сама. Защото, както казва Аристотел,  човекът е "обществено животно" и за него няма нищо по-страшно от това, да се чувства сам/
или
- Мисля, че човек изчезва и от него не отава нищо,  след като умре.
- Да, разбрах. Много хора мислят като теб. А и аз съм си го мислила.
И понеже това второто в известен смисъл е по-плашещо, можете да отворите и още една тема, която дава повече широта на възприятието и повече спокойствие. А именно:
- Да, ти се страхуваш от това, че след края на живота си човек може би изчезва и става нищо. Но помисли си, къде е човек преди началото на живота си? Например къде си била ти преди да се родиш? Да, ти си била вече жива в корема на мама 9 месеца. Но къде си била преди това? Къде е човек преди да бъде заченат?
/така се потапяме в мисълта, че накрая на живота отиваме в нищото, преди началото му, обаче, също сме били в нищото. Излиза, че това нищо не е съвсем нищо. Щом от него тръгваме и до него стигаме! Повярвайте ми, че тази главоблъсканица е доста успокояваща. Докато мисли над тези неща, човек спокойно може да заспи./
Има и още един важен въпрос: доколко съпругът ви е успял да преодолее смъртта на баща си? Доколко е успял "да пусне" баща си? Ако още не е успял, защото там има някакво чувство за вина или фактори, които пречат, то това неминуемо се отразява на детето. И в такъв случай и съпругът ди е добре да поработи над себе си с помощта на терапевт...Ако чувствате доверие - с мен, или пък с някой друг...
Това е от мен за сега.
Ако този текст ви е навел на важни размисли, напишете и вашия коментар. Ще отговоря.
ЖЕЛАЯ ВИ ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ И ЗДРАВЕ И ЩАСТИЕ В СЕМЕЙСТВОТО!

Последна редакция: чт, 24 дек 2020, 07:51 от Людмил Стефанов

# 949
Здравейте,
Моля за съвет! Млад човек съм и работя в сфера в която от много време исках да бъда. Заплатата е прилична, работното време, локацията и професията също. Но има един голям проблем - работата не е това, което трябва да се бъде, има много малко работа, а когато има такава, процесите са тромави. През повечето време ежедневието минава скучно и монотонно. Нито колегите, нито мениджъра са добре. Няма и никакви шансове за развитие. С всичко това мотивацията ми спадна адски много и не знам какво да правя. От една страна във време на криза имам сигурна и добра работа, от друга ежедневието ми е еднообразно и средата ме потиска. Дори и при минимална работа се прибирам с отегчение и умора.  Моля за съвети, имали ли сте подобно решение и какво да правя......
Здравейте!
Вие искате повече динамика. Иначе ви е скучно.
Мисля, че скуката е състояние на духа и не е свързана с това, какво се случва около вас...
Разказвам ви един виц, който най-вероятно отразява истинска случка.
"АнглиЙският писател Бърнард Шоу отишъл на официален прием. Прибрал се у дома късно през нощта.
Икономът му го посрещнал на вратата и попитал:
- Е, господин Шоу, как беше на приема?
Бърнард щоу отговорил:
- Ако не бях аз, щях да умра от скука!"
Давам ви и линк към темата на Ели Мантовска, която току що влезе в бгмама. Тя е кариерен консултант и вероятно ще ви даде още един интересен поглед.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1282331&utm_source=NewTopic& … tm_campaign=Mails
Поздрави и весели празници!

Последна редакция: ср, 23 дек 2020, 23:23 от Людмил Стефанов

# 950
Много Ви благодаря за отговора! Аз наистина така се опитвам да я успокоя, като сменям темата, за да забрави или като се опитвам да я убедя, че това от което се страхува не е реално, вместо да говорим открито и спокойно за страховете й. Дадохте ми доста насоки за размисъл, благодаря за което.
Относно съпруга ми - да, мисля, че не е преодолял смъртта на баща си. Има чувство за вина, че е можел да го вижда по-често, да се грижи повече за него,  да прекарва повече пълноценно време с него. Време, което си мислим, че е безкрайно с нашите близки, а то в даден момент свършва изведнъж...И остава чувството за нещо недовършено, неизговорено. Но когато се случва да говори с нея за баща си й разказва весели истории с него или й казва, че е бил много добър човек.
Много ми стана интересно това, как децата виждат бащите си. Опитваме се да сме силни пред детето в много ситуации, за да се чувства стабилна, но сме хора с доста емоции и понякога не ни се получава.
 Също това, че щом преди раждането сме били в нищото и след смъртта отиваме в нищото,значи това нищо всъщност е нещо. Тази главоблъсканица ме замисли и мен Simple Smile
Благодаря Ви за невероятните съвети!
Весели празници!

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 20:09 от bubanka

# 951
Здравейте, д-р. Стефанов. Аз съм жена на 23 години със следния проблем - гласът ми е като на малко 6-7 годишно дете. Липсва ми гласът, който бих искала да имам, а именно такъв на истинска жена, а не на дете. Този проблем ме комплексира постоянно и се хващам как, когато говоря имам чувството, че всички са се фокусирали вурху гласът ми и това сякаш изгражда у мен чувство за малоценност. Още от тинейджърските години хората ми казват, че говоря много тихо и не малко пъти се е налагало да повтарям нещата, които искам да кажа. Това продължава и до днес, когато вляза в магазин, за да закупя нещо понякога се налага да го повторя пи 3-4 пъти, докато ме чуят. До сега си мисшех, че просто гласът ми е тих и това е, но от скоро се замислям дали не е някаква защита на организма, изградена въз основа на комплексите ми и несъзнателно да си намалям гласа (надявам се разбира какво искам да кажа). Не съм сигурна дали моят случай е за логопед или психолог, но реших да се обърна към Вас, защото четох в една статия, че детският глас може да се дължи на забавяне в развитието на човека или на психически проблеми. Според Вас може ли да се промени гласът ми и, ако да, какво бихте ме посъветвали? Сърдечно Ви благодаря за отделеното време!

# 952
Здравейте, д-р. Стефанов. Аз съм жена на 23 години със следния проблем - гласът ми е като на малко 6-7 годишно дете. Липсва ми гласът, който бих искала да имам, а именно такъв на истинска жена, а не на дете. Този проблем ме комплексира постоянно и се хващам как, когато говоря имам чувството, че всички са се фокусирали вурху гласът ми и това сякаш изгражда у мен чувство за малоценност. Още от тинейджърските години хората ми казват, че говоря много тихо и не малко пъти се е налагало да повтарям нещата, които искам да кажа. Това продължава и до днес, когато вляза в магазин, за да закупя нещо понякога се налага да го повторя пи 3-4 пъти, докато ме чуят. До сега си мисшех, че просто гласът ми е тих и това е, но от скоро се замислям дали не е някаква защита на организма, изградена въз основа на комплексите ми и несъзнателно да си намалям гласа (надявам се разбира какво искам да кажа). Не съм сигурна дали моят случай е за логопед или психолог, но реших да се обърна към Вас, защото четох в една статия, че детският глас може да се дължи на забавяне в развитието на човека или на психически проблеми. Според Вас може ли да се промени гласът ми и, ако да, какво бихте ме посъветвали? Сърдечно Ви благодаря за отделеното време!
Здравейте!
И честита Коледа!
Предполагам, че сте ходили на различни прегледи и физиологичните причини за тихия ви детски глас са изключени. И остават евентуално само психологическите причини.  Смятам, че върху гласа може да се работи и да се променя.
От друга страна - това, че според вас тихия глас е някакъв вид психична защита, звучи много реалистично.
Ще ви задам и няколко въпроса:
- от кога имате този тих глас?
- с какво го свързвате? много често родителите искат децата "да се виждат, но да не се чуват"
- тихият глас може да е свързан и с някакъв страх, който сте преживели в детството. И ако страхът е от детството ви, тогава е разбираемо защо гласът ви, освен че е тих, е и детски. Защото често човек "замръзва и остава" в травматичното и плашещо преживяване, сокато не го преработи в психотерапия.
- има ли човек от семейната ви система /родители, техни братя и сестри, баби и дядовци, прабаби и прадядовци/, който да е пострадал или да е обявен за черната овца в семейството заради това, че "много му знае устата"; че не знае кога да замълчи и т.н.
Това са въпросите ми на първо време. Но според мен е добре да поработите дирестно върху проблема при среща очи в очи.
Поздрави!

# 953
Скрит текст:

Много Ви благодаря за отговора! Аз наистина така се опитвам да я успокоя, като сменям темата, за да забрави или като се опитвам да я убедя, че това от което се страхува не е реално, вместо да говорим открито и спокойно за страховете й. Дадохте ми доста насоки за размисъл, благодаря за което.
Относно съпруга ми - да, мисля, че не е преодолял смъртта на баща си. Има чувство за вина, че е можел да го вижда по-често, да се грижи повече за него,  да прекарва повече пълноценно време с него. Време, което си мислим, че е безкрайно с нашите близки, а то в даден момент свършва изведнъж...И остава чувството за нещо недовършено, неизговорено. Но когато се случва да говори с нея за баща си й разказва весели истории с него или й казва, че е бил много добър човек.
Много ми стана интересно това, как децата виждат бащите си. Опитваме се да сме силни пред детето в много ситуации, за да се чувства стабилна, но сме хора с доста емоции и понякога не ни се получава.
 Също това, че щом преди раждането сме били в нищото и след смъртта отиваме в нищото,значи това нищо всъщност е нещо. Тази главоблъсканица ме замисли и мен Simple Smile
Благодаря Ви за невероятните съвети!
Весели празници!
Освен това може да прочетете и пост 926, където става дума за ситуация, подобна на тази на съпруга ви.
Бесели празници и на вас!

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 20:12 от bubanka

# 954
Здравейте, д-р Стефанов!
Искам да споделя това което ме мъчи отскоро време.
Става въпрос за отношенията със съпруга ми!
Преди време ме остави бременна и замина да се забвлявя предложи ми да отида с него но просто ме беше страх защото карах много тежка бременост но въпреки това той ме остави и отиде да се забавлява. Чувствах се много зле и под влияне на нерви като прибра му казах, че искам да се разделим защото се чувствах изоставена от него с тежка бременост. Мина се време и пак се управихме. Но през цяла съжитесъво той ме държеше на страна от всичко не споделяше с мене решаваше си сам нещата вимаги катого се върштаха родители му той ставаше друг човек Постояно ме тормозеше психически псуваше ме обождаше ме с много грозни думи само дето не ми е посяягал.Роди ни се детенцето с надеждата че вече няма да прави така но уви не спря всеки ден намираше за какво да се държи лошо с мене обиди псувни а аз ми ставаше гадно и нямаше ден в кой аз да не съм разплакана. Преди празниците в спор ми каза че отношенията ни вече са се променили но все твърдеше че ме обича много и не може без мен и детето но яено  това е било една голяма лъжа. На 25 декември родителе му пак бяха се прибрали.  И винаги се стигаше до раздели когато те се приберат. Искаше да взема детето да го води при родните си но той беше понастинал малко и ме беше страх да го води и почна да ме обижда копеле мръсно и т..н. И замина и ни остави с детето съответно той си отиде в тях два дни не ме потърси дори да пита за детето. И аз съм кълбо от нерви от дата която остави мен и две месечното ни дете постояно съм претеснена ме спирам да рева само лоши неща са ми в главата че ще ми вземе дете и т.н. Днес ми заяви че е категоричен и че се разделяме реигирах много емоционнална защото аз го обичам много и не мога да си преставя живота без него въпреки хилядите уби. Не знам как да се събера да да продължа напред без него и мисълта без него ме натъжава много. Моля ви за съвет защото ми е страшно много тежко. Благодаря ви предварително.

# 955
Здравейте,имам дъщеря на 3 г.9 м. Ходила е на ясла, а сега е първа група,имаме проблем с комуникацията като цяло.В къщи приказлива,както и с хора от семейството (баба,леля ,дядо). Проблема е че например ако в градината е пита нещо госпожата тя отговаря,но сама да започне да разговоря не.На площтадката ако някой дете е пита нещо тя понякога отговаря,друг път идва и ми казва че и се пиее вода,за да избяга от детето!!Ако някой дете например рисува с тебешири,тя го гледа но не отива да си поиска,аз отивам до нея и казвам питай детето дали може да рисуваш,тя казва не не неискам!Попринцип с племениците ми играе на каквото те кажят,тоест тя е пасивна!С тази изолация,нямаме много контакти и ме е страх да не стане по зле!Кога идва време детето да се запознава,малка ли е или просто е срамежлива,стеснителна?Водих я на психолог на 2 г 8 м казаха ми че е малка,все едно има бариера която и пречи да се отпусне? Благодаря ви весели празници!

# 956
  • софия
Здравейте, днешното ми питане не е за може би нещо важно/смислено, но забелязвам една тенденция  в начина по който роднините ми се обръщат към мен  след смъртта на баща ми .
Бях си за Коледа да ги видя и баба ми и дядо ми понякога се объркваха и ми казваха  за себе си "баща ти /майка ти отиде да потърси едикоеси ... " (вместо баба ти /дядо ти ), също и леля ми при която бяхме отседнали - "баща ти " - вместо "чичо ти " .
Майка ми е починала отдавна , но баща ми се спомина преди 3 години и след това почнаха тези обърквания.
Чудя се дали  е грешка на езика или пък от тяхната възраст (карат 80те баба и дядо ми ) или пък подсъзнателно искат аз да заема мястото на баща ми като тяхно дете, демек така да се справят с тъгата по него.

# 957
...
Това е от мен за сега.
Ако този текст ви е навел на важни размисли, напишете и вашия коментар. Ще отговоря.
Здравейте отново, д-р Стефанов. От няколко дни при заспиване се опитваме да приложим казаното от вас, да се сънуваме и по този начин няма да се разделяме, но става с големи уговорки. Не иска да играем на тази "игра" и държи на нейното си да заспивам с нея. С големи уговорки успявам да я убедя да заспи сама. Като я попитам защо иска да спя с нея, притеснява ли я нещо казва,че просто иска да сме заедно. Въпросът ми е да продължавам ли да настоявам да заспива сама и да се сънуваме, защото сега става насила? Иначе като изляза от стаята си заспива. Благодаря.

Последна редакция: пн, 28 дек 2020, 23:41 от bubanka

# 958
...
Това е от мен за сега.
Здравейте отново, д-р Стефанов. От няколко дни при заспиване се опитваме да приложим казаното от вас, да се сънуваме и по този начин няма да се разделяме, но става с големи уговорки. Не иска да играем на тази "игра" и държи на нейното си да заспивам с нея. С големи уговорки успявам да я убедя да заспи сама. Като я попитам защо иска да спя с нея, притеснява ли я нещо казва,че просто иска да сме заедно. Въпросът ми е да продължавам ли да настоявам да заспива сама и да се сънуваме, защото сега става насила? Иначе като изляза от стаята си заспива. Благодаря.
Здравейте!
Ако правилно съм ви разбрал, предписанието действа. Но все пак това са три години, които си е създавала определени нагласи и нещата се случват бавно.
Може би е добре и да ѝ кажете, как сте я сънували, да я попитате тя какво е сънувала... Защото след тази инструкция тя най-вероятно ви сънува, но по един символичен нацин, какъвто всъщност е езика на сънищата.
Говорете с нея и за смъртта, по начина, който ри описах.
И ако ви разкаже какъвто и да е сън, напишете ми го.
Поздрави!

# 959
Здравейте, днешното ми питане не е за може би нещо важно/смислено, но забелязвам една тенденция  в начина по който роднините ми се обръщат към мен  след смъртта на баща ми .
Бях си за Коледа да ги видя и баба ми и дядо ми понякога се объркваха и ми казваха  за себе си "баща ти /майка ти отиде да потърси едикоеси ... " (вместо баба ти /дядо ти ), също и леля ми при която бяхме отседнали - "баща ти " - вместо "чичо ти " .
Майка ми е починала отдавна , но баща ми се спомина преди 3 години и след това почнаха тези обърквания.
Чудя се дали  е грешка на езика или пък от тяхната възраст (карат 80те баба и дядо ми ) или пък подсъзнателно искат аз да заема мястото на баща ми като тяхно дете, демек така да се справят с тъгата по него.
Струва ми се разбираемо. В случая липсващият човек, за когото всички си мислят, е баща ви. И чувството за тази липса се засилва, когато ви видят вас, защото ви асоциират с него. Съвсем естествено е всички да правят подобни грешки.

Последна редакция: вт, 29 дек 2020, 08:55 от Людмил Стефанов

Общи условия

Активация на акаунт