Нужен ли ни е оксиметър вкъщи в сезона на вирусите? Попитайте!

 • 8 318
 • 33
 •   1
Отговори
 • Мнения: 31
2020 година ни провокира да преосмислим много неща и да пренаредим приоритетите си. В последните няколко месеца, сблъсквайки се с коронавирусната инфекция, осъзнахме със сигурност, че най-важното нещо е здравето. Да предпазим себе си, любимите си хора и тези, които срещаме в ежедневието си, се превърна в основна задача за всеки от нас.

Но дали знаем достатъчно за това как да следим здравословното си състояние вкъщи? За да ни помогне да открием отговора, ние, екипът на MyKi, решихме да поканим д-р Милена Янкова – специалист по педиатрия и детска пулмология. Тя е познато лице за вас, потребителите, защото от април месец насам е отговорила на редица въпроси като част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".

Д-р Янкова прие да се включи и да отговори на вашите въпроси. Тя тества умния оксиметър на MyKi.
Myki Oximeter позволява лесно да проследите здравословните показатели на вас и вашето семейство навсякъде и по всяко време. А статистика с резултатите е достъпна на вашия смартфон чрез удобното и безплатно приложение MyKi Oxi (достъпно за iOS и Android).
Консултирайте се с д-р Янкова!

В периода от 2 до 11 ноември ви предоставяме възможността да отправите всичките си питания за пулсоксиметъра към д-р Янкова. Тя не само ще отговори на тях, но и ще ще сподели с вас своите лични впечатления от устройството. Ние от MyKi вярваме, че няма по-ценен отзив от този на един практикуващ лекар с огромен опит и познания.

Д-р Янкова ще отговаря на въпросите ви всеки ден. Молим ви да проявите разбиране, ако се получи малко забавяне с отговорите ѝ, тъй като тя е активно практикуващ лекар, а ситуацията с вируса се влошава ежедневно и отнема голяма част от времето ѝ.

Очаквайте и полезните постове, които ще публикуваме, за да ви запознаем по-добре с MyKi Oximeter.

Какво всъщност е пулсоксиметър и за какво се използва?
 
Пулсоксиметърът е уред за моментно следене на състоянието на здравословното ни състояние в домашни условия. Той измерва два ключови показателя – нивата на кислородно насищане на хемоглобинa (SpO2) и сърдечната честота. По този начин помага за ранното откриване на здравословни проблеми, сред които пневмония и вируси, които засягат белите дробове.Как да разчитаме правилно данните от пулсоксиметъра?

Според СЗО, процентът на кислородно насищане на хемоглобинa при здрав човек трябва да бъде над 95%. Спад на нивата под 94% дава ясен сигнал за нужда от незабавна лекарска намеса, а нива < 90% индикират клинична спешност.Pushpin Ревю на д-р Янкова

Полезно съдържание:
Pushpin Защо е важно да бъдем информирани за нивата на кислород в организма си?
Pushpin Защо е важно да следим пулса си, когато сме болни, и кога да посетим лекар?
Pushpin Как действа пулсоксиметърът и защо е полезно да го имаме у дома?

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 10:54 от Редактор***

# 1
 • Мнения: 12
Здравейте д-р Янкова, дъщеря ми е на 6 месеца и ѝ избиват два долни зъба има малко кашлица и вдигна температура до 37,8 дали е от зъбчетата или е истинала?

# 2
 • Мнения: 1 800
Пулсоксиметърът MyKi е уред за проследяване на състоянието на болния в домашни условия. Той измерва нивата на кислородно насищане на хемоглобинa (SpO2) и сърдечната честота. По този начин помага за ранното откриване на здравословни усложнения. Toй е бърз, точен, неинвазивен метод, който ни дава адекватна ориентация за състоянието на пациента.

В детския център по белодробни болести „Южен парк“ имахме удоволствието да работим с този уред и да се запознаем с неговите спецификации. Приложихме го при деца от 2 до 18 г., както и при възрастни. Сравнихме отчетените от него показатели с тези от нашата професионална апаратура, като получените стойности са напълно идентични.

Пулсоксиметърът MyKi е лесно приложим  както при деца, така и при възрастни. Необходимо е изследването да продължи около 2-3 мин. Предпочитаният пръст, на който се поставя уредът, е показалецът, но при децата е възможно и на друг, като се избира по- големият, за да може да бъде уловен от сензора. Необходимо е ръката да е предварително затоплена и в момента на изследването да е в покой.
Нормата на стойностите за сатурацията /насищането на кръвта с кислород/ са еднакви при деца и възрастни. Нормалните стойности са над 95%, а при спадане на сатурацията под 93% е необходимо да се потърси лекарска помощ. Единственaта разликата е в сърдечната честота - при деца от 2 до 6 г. – 70-110 удара/мин, 6 до 12 г. – 65 – 95 удара/мин и след 12 г. - 55-85 удара/мин.

Голям плюс на уреда е удобното приложение за телефон MyKi Oxi. Пулсоксиметърът се свързва с него чрез Bluetooth и освен че показва измерваните стойности в реално време, има способност да запомня измерените стойности, създавайки статистика на измерванията, която след това може да бъде изпратена. По този начин наблюдаващият ви лекар бързо и точно може да получи информация за актуалното ви здравословното състояние.

Според мен пулсоксиметърът МyKi  e удобен и ефикасен уред за проследяване на нивата на кислород в кръвта. В ситуация като днешната, когато честотата на заболелите от Ковид-19 нараства и възможноста за бърза лекарска консултация намалява, той ще е ценен помощник в провежданото домашно лечение.

Последна редакция: пн, 02 ное 2020, 14:35 от Редактор***

# 3
 • Мнения: 1 800
Здравейте д-р Янкова, дъщеря ми е на 6 месеца и ѝ избиват два долни зъба има малко кашлица и вдигна температура до 37,8 дали е от зъбчетата или е истинала?
И двете вероятности са възможни, наблюдавайте я и ако кашлицата се засили нека да я види личния лекар

# 4
 • Мнения: 31
Защо е важно да бъдем информирани за нивата на кислород в организма си?

Спадът на нивата на кислородно насищане на хемоглобинa е един от симптомите за развиваща се пневмония или вирус. Това състояние се нарича хипоксия и може да се изрази в редица симптоми. Eдин от най-често срещаните е невъзможност за поемане на дъх от страна на болния.

Има обаче и случаи, в които болният не усеща никакви симптоми на вируса, който носи. Това състояние се нарича “щастлива хипоксия“. В него физиологичните процеси по никакъв начин не се повлияват от симптомите на вируса и човек не усеща болки или затруднения. Щастливата хипоксия може да бъде опасна, защото болният може да бъде носител на вирусна зараза, без дори самият той да предполага за това. Именно поради тази причина е важно да следим нивата на кислородно насищане на хемоглобина си с помощта на оксиметър. При притеснителни измервания (всичко под 92-94%) е хубаво да потърсим мнение от специалист.В това отношение оксиметърът на MyKi е много удобен, тъй като подготвя статистика на измерванията, която може лесно да бъде споделена с личен или лекуващ лекар.

Измервали ли сте някога насищането на кислород в организма си и кога?

Последна редакция: чт, 05 ное 2020, 13:45 от Редактор***

# 5
 • Мнения: 356
Здравейте,
Нивата на насищане същите ли са при деца и възрастни хора, страдащи от астма или ХОББ или при тях е възможно да има трайно понижаване и "нормалната" им стойност да е по-ниска?

# 6
 • Мнения: 1 800
Здравейте,
Нивата на насищане същите ли са при деца и възрастни хора, страдащи от астма или ХОББ или при тях е възможно да има трайно понижаване и "нормалната" им стойност да е по-ниска?
Здравейте, при всички възрастни и деца, включително и тези с хронични белодробни заболявания нормалните стойности на сатурацията са над 95%.  Понижаването говори за обостряне на основното заболяване, което налага да се потърси лекарска помощ.

# 7
 • Мнения: 48 171
Лакът пречи ли на измерването, изкривява ли резултатите?

# 8
 • Мнения: 2 691
Освен от белодробни заболявания може ли да се повлияе от нещо друго?

# 9
 • Мнения: 1 800
Лакът пречи ли на измерването, изкривява ли резултатите?
По-добре е да няма лак, но ако е лакиран нокатът не сме отчитали разлика в стойностите.

# 10
 • Мнения: 1 800
Освен от белодробни заболявания може ли да се повлияе от нещо друго?
При тежка анемия, поради  ниския хемоглобин е възможно да са по - ниски стойностите.

# 11
 • На плажа
 • Мнения: 1 111
Измерването на кислорода в кръвта има ли отношение за прекаран лек инсулт и следенето му в последствие с цел превантивност от нов инсулт?

# 12
 • Мнения: 1 322
Здравейте.
Дълго се лутах кой оксиметър да поръчам, хем не мн скъп, хем да не чакам мн за доставка и в крайна сметка вчера го доставиха. Оказа се китайски, няма марка, аз не съм болна, а  показанията са странни...

Това добре, но после щракайки бялото копче, чрез което уж само изображението се завърта, излизат следните показания

# 13
 • Мнения: 48 171
Да смениш батериите или да го върнеш

# 14
 • Мнения: 1 800
Измерването на кислорода в кръвта има ли отношение за прекаран лек инсулт и следенето му в последствие с цел превантивност от нов инсулт?
При инсулт има нарушения в кръвоснабдяването на определена мозъчна зона. Пулсоксиметърът не може да се използва за мониторинг на тези състояния.

Общи условия

Активация на акаунт