Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 26

• 26 369
  • 758
  •   1
Отговори
# 675
Кактусчето е права! Аз за малко да си проваля кърменето, защото се обърнах към консултант много, много късно. Не съм слагала правилно бебето, а и то е било с къса юздичка. Щяхме да си спестим много мъки, ако бях звъннала още в болницата.

# 676
Здравейте, бебчето ми е на 4 месеца и се кърмим на поискване. Обожавам смутита и се чудих дали е ОК да слагам в тях разни семена, става въпрос за ленено, конопено семе и чия, както и микс от куркума, джинджифил и канела. Също така започнах да спортувам и се чудя дали е ОК  да слагам грахов протеин?

# 677
Всичко от посоченото е ок 😊

# 678
Момичета, безопасно ли е да приемам Еутирокс за ЩЖ? Знам, че в e-laktancia пише safe, но какво е вашето мнение, дали малка част не преминава в кърмата? Има ли сред вас майки с Хашимото и имахте ли проблем с количеството кърма?

# 679
Безопасно е! Ако вземаш голяма доза можеш да го вземаш след сутрешното кърмене.
Аз съм с Хашимото,кърмата не е достатъчно. Дали заради това,дали защото още от началото подходих грешно,но не успях да вдигна количеството на кърмата. Това не означава,че ти също няма да успееш. Има много майки с това заболяване, които кърмят успешно децата си. Може би трябва да преразгледаш само безглутеновото хранене,ако спазваш такова.

# 680
Моя приятелка с хашимото кърми три деца по година и ни внае какво е АМ, та не се приеснявайте.

# 681
Какво може да се пие за настинка по време на кърмене? В момента не мога да се свържа с личен лекар. Вчера и двете с малката бяхме с температура и хрема, днес само аз и се чудя освен народна медицина дали друго е позволено. Има само 2 кърмения в момента, сутрин и вечер. Благодаря!

# 682
За хрема - веднага пресича вит Ц в носа. Инхалация с лайка и сода също.
Иначе парацетамол, от по-безобидните, но с горните две ти гарантирам, че до довечера няма да имаш хрема.

# 683
Напълно съввестим е еутирокс  е важно да си го взимаш редовно. Аз също съм с Хашимото както и много други жени в и извън темата. За количествата - как ви е организирано кърменето? Сподели повече, за да можем да обсъдим казуса. Сам по себе си проблем с щитовидната, не е изобщо пречка за кърменето. Понякога е съчетан с други фактори, но така по принцип няма защо да говорим. Всеки случай е индивидуален. Така,че опиши как протича кърменето и защо смяташ,че количествата кърма са недостатъчни?

Lovingsun,
Може да пиеш и нурофен стоп колд. Ако поддържаш температура дълго време, се свържи с лекаря си.

# 684
Благодаря ви Simple Smile. По време на бременността пиех Еутирокс 75 и 20 дни не го пих след като родих от страх...Но си писах с консултант по кърменето и ме посъветва да го пия. Започнах с доза 50 (толкова каза лекар). Това висока доза ли е?
Всеки ден цедя контролно с електрическа помпа и количествето в най-добрия случай е 50 мл. Понякога не мога да засека, защото тъкмо започвам да цедя и бебето плаче. Слагам го на другата  гърда и то суче от едната, аз цедя от другата. Тогава количеството е около 30 мл.
За храненето - първо кърмя (около 40-50 мин), после дохранвам с АМ. Количеството варира от 35 мл до 70 мл. Бебето е на 3 седмици. Колко често? - Гледам хранене+ АМ да е през 3 часа, понякога е малко повече, ако спи. В това време, ако мрънка давам да суче между храненията. Водя дневник, но ми е трудно да преценя колко пъти на ден суче, но повече от 8, по-малко от 11-12.
Това с дохранването започна от болницата и педиатърът насърчава....Странно, но консултанта също.

# 685
Здравейте, дъщеря ми е на 9 дни. В болницата не успях да кърмя, понеже имах проблем с гърдите, но нещата се оправиха, и откакто сме вкъщи, я слагам на гърда, цедя се и давам АМ. Тя още от раждането е много лакома и все ми се караха, че я прехранвам. Сега кърмата ми с всеки изминал ден се увеличава, но имам усещането, че въпреки количеството, качеството й не е добро. След дохранване с АМ е спокойна, докато след кърмене, все е гладна. Аз я държа на едната гърда да суче и през това време се цедя от другата. После проверявам и гърдата, от която е сукала, и виждам, че добре я е изпразнила, давам й изцеденото количество от другата, но не й стига, а като милилитри не е малко. В същото време се изхожда нормално след кърмене. Не знам дали да я оставя само на кърма, или да продължавам да дохранвам.

# 686
Здравейте, дъщеря ми е на 9 дни. В болницата не успях да кърмя, понеже имах проблем с гърдите, но нещата се оправиха, и откакто сме вкъщи, я слагам на гърда, цедя се и давам АМ. Тя още от раждането е много лакома и все ми се караха, че я прехранвам. Сега кърмата ми с всеки изминал ден се увеличава, но имам усещането, че въпреки количеството, качеството й не е добро. След дохранване с АМ е спокойна, докато след кърмене, все е гладна. Аз я държа на едната гърда да суче и през това време се цедя от другата. После проверявам и гърдата, от която е сукала, и виждам, че добре я е изпразнила, давам й изцеденото количество от другата, но не й стига, а като милилитри не е малко. В същото време се изхожда нормално след кърмене. Не знам дали да я оставя само на кърма, или да продължавам да дохранвам.
Първо честито бебе Heart, второ нехранителна кърма няма!!! Аз със този непрекъснат плач се вкарах във филм, поради некомпетентният съвет на педито! не мога да разбера и каква е логиката да суче от едната, да цедите другата и давате от шише? Колко АМ давате след тази процедура? На какъв интервал суче? Колко на брой са напишканите памперси?

# 687
Благодаря ви Simple Smile. По време на бременността пиех Еутирокс 75 и 20 дни не го пих след като родих от страх...Но си писах с консултант по кърменето и ме посъветва да го пия. Започнах с доза 50 (толкова каза лекар). Това висока доза ли е?
Всеки ден цедя контролно с електрическа помпа и количествето в най-добрия случай е 50 мл. Понякога не мога да засека, защото тъкмо започвам да цедя и бебето плаче. Слагам го на другата  гърда и то суче от едната, аз цедя от другата. Тогава количеството е около 30 мл.
За храненето - първо кърмя (около 40-50 мин), после дохранвам с АМ. Количеството варира от 35 мл до 70 мл. Бебето е на 3 седмици. Колко често? - Гледам хранене+ АМ да е през 3 часа, понякога е малко повече, ако спи. В това време, ако мрънка давам да суче между храненията. Водя дневник, но ми е трудно да преценя колко пъти на ден суче, но повече от 8, по-малко от 11-12.
Това с дохранването започна от болницата и педиатърът насърчава....Странно, но консултанта също.
Пиете си дозата, назначена от лекар. Не се спират така лекарства на своя глава, не го правете повече.
Голяма/малка, дозата е изчислена от лекар,спрямо вашия организъм. От вас се иска да си взимате медикамента и редовно да следите хормоните.

След като сте говорили с консултант е редно да си продължите работата с него. Ние не знаем каква е била комуникацията, какво сте говорили, какво ви е казано, защо сте го търсили.

Това Всеки ден цедя контролно с електрическа помпа и защо?
С консултант говорили ли сте за това? Защото като консултант ви казвам, такова нещо като контролно цедене няма. Колко цедите не показва колко кърма имате. Стимулацията с помпа е коренно различна и може да не може и 2 капки да изкарате с помпа, а детето да суче достатъчно. Консултант няма как да ви каже нещо различно. Тъй, че като споменавате комуникация с консултант,представете нещата изцяло или комуникирайте директно с него.

Всъщност какво целите? Ако е махане на АМ, няма да стане с хранене през три часа с АМ. Идеята е да се дохранва с АМ,не да му е основна храна и между другото кърмене. Цялата стратегия на действие е обърната.
Не казвате нищо за детето, за това колко тежи, как е родено, кога е сложено на гърда. Касво ви каза консултанта, показа ли ви пози, огледа ли устата на детето,обясни ли ви какви са методите на дохранване. Вие какво го питахте?

Форест,
Прочетете първи пост,закованият текст. Отговорете на въпросите на Ая. Защо не давате на детето да суче  от двете гърди?

# 688
Еутироксът го обсъждахме няколко пъти в последните страници.  Не се спира на своя глава.

# 689
LittleCactus, много ти благодаря за времето, което отделяш, за да ни отговаряш. Помощта ти е безценна, особено за "нови" майки като мен...Мога ли да те помоля да ми дадеш насоки, защото найстина цялата схема при мен е бъркана още от болницата, насоките от ЛЛ, педиатър и т.н.
Ще започна от начало: родих точно преди 3 седмици, секцио, сутринта. Детето ми беше дадено вечерта около 22 ч и започнах с контакт кожа в кожа и кърмене. Имах капки коластра и малката засука без проблем. След няколко дни ми станаха рагади на зърната, поради липса на насоки за правилна поза на кърмене, но въпреки това не спирах да кърмя. В това време в болницата даваха на детето АМ - за 1-ви ден 10 мл, 2-ри - 20 мл и т.н. Роди се 3360 гр, изписаха ни на 5-ти ден с тегло 3150 гр., 50 см като последните два дни наддаваше по 10 грама. На 14-ти ден от раждането бяхме на консултация в болницата и я измериха, че е пораснала с 3,5 см и е с тегло 3440 гр. Педиатърът каза, че наддава добре и да продължавам със смесеното хранене. Идеята за контролно цедене веднъж дневно ми беше дадена от друг педиатър в болницата, за да видя колко кърма образувам. Не съм го направила на моя глава. Ден след изписването вкъщи дойде ЛЛ на детето и също каза да храним смесено, както и да даваме вода?! Бебето не иска вода, не знам проблем ли е. Според СЗО вода не се дава, а БГ педиатрите настояват. Не знам кое е правилното. Искам да направя май-доброто за моето дете. Да, исам да спра АМ, но след толкова увещаване, че трябва да давам, се обърках и вероятно се поддадох на тези внушения.
Давам на детето да суче винаги и от двете гърди, като гледам да е около 40-50 мин. В началото давах по 15, но явно е грешка. Писах, че суче от едната, само когато съм с помпата и се е събудила. Помолих в болницата да я погледнат за къса юздичка и казаха, че няма. Кърмя в поза люлка или легнала (но по-рядко, защото се запушва носа на детето). При поза люлка слагам възглавница зад гърба и две малки около ръцете, като на едната разполагам краката на бебето. Опитах да сложа бебето да лежи изцяло на възглавница, но нещо не се получава. С малък бюст съм и за да достигне гърдата трябва да се наведа.
Не съм се виждала с консултантката по кърмене, не сме обсъждали пози. Писах й по Вайбър и я попитах късно ли е да ми се увеличи кърмата (казах й, че изцеждам еднократно около 40-50 мл с помпата) и дали количеството има връзка с Хашимото, както и че съм родила секцио и дали кърмата ми не се увеличава, заради това, че давам АМ. Това съм предоставила като информация и получих малко писмени насоки.
Моля за помощ и насоки. Всеки коментар ще ми е от полза.
Не съм прочела, че сте обсъждали Еутирокса, защото спя по 3 часа на нощ и едва успявам да изчета информацията. Моля за извинение.

Общи условия

Активация на акаунт