Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 26

• 26 346
  • 758
  •   1
Отговори
# 690
Благодаря за описанието, Ема! Така вече мога да бъда по-конкретна🙂

Първо, оставяш това "контролно" цедене. Както вече писах, това нищо не показва, за нищо не е мерило, единствено се напрягаш и стресираш.
Помпата стимулира механично, редица фактори липсват при нея, които са факт при сучещо бебе -  рефлекс на потичане, слюнката на бебето ,докосването на бебето, допирът до кожата,топлината на кожата и т.н. всички тези фактори участват в процеса на кърменето и влияят върху производството на мляко. Тъй, че забравяш да гледаш милилитрите на помпата.

Има жени, които действително не успяват да цедят количества. Аз например не можех повече от 40мл от двете гърди да събера и то независимо в кой период от кърменето (и в началото  и после около 6те месеца и годинката,все така беше).
Вода не се дава на бебета, преди момента на интродуциране на твърда храна, което е желателно да е около 6ти месец. Това са не само препоръките на СЗО и другите авторитетни здравни организации, но и на нашето министерство на здравеопазването и педиатрите следва да ги спазват.

http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/zdravosl … voslovno-hranene/
Тук може да си изтеглиш пдф за кърмачета и да видиш и ти.

Всяка капка вода за едно новородено е капка по-малко кърма. Кърмата е 80 процента водна фракция, съвсем достатъчна е детето да си утоли жаждата. Ти му даваш храна и  вода в едно, кърмейки.

Детето ти е родено с идеални мерки,не е губило тегло,няма показания, които да изискват дохранване с АМ, т.е. спокойно може да суче и да е само на кърма. Но количествата няма как да се увеличат, ако н се работи в посока намаляване на АМ и махането му в последствие.

Как е положението с рагадите сега? Боли ли те? Имаш ли рани?
Когато детето суче, го гледай и слушай. На 2-3 всмуквания трябва да има преглъщане. То е звучно. Ще видиш. Виж дали е така. Ако не суче ефективно ще чуваш едно цъкане. Като казваш 40-50 мин,това ти е една сесия на гърдите предполагам? Сменяш гърдата, когато заспи или пусне нали така? След кърмене даваш ли добавка и колко? Опиши ми горе долу храненето как е протекло за последното денонощие. Не е нужно да е чак разчертана схема,но да се придобие представа как е организирано храненето,за да се даде съвет как да го промениш в полза на кърменето.

Спокойно, съвсем постижимо е да се махне АМ. Само трябва да се изработи план за действие. Виж в първи пост видеото за кърмене легнала, ако коригираш малко позата, мисля няма да имаш проблеми със запушено носле. Виж и биологичната. Ще ти пратя в следващия отговор и подробно видео за поза люлка, според мен тя е най-трудна,защото изисква определен контрол от страна на майката, за да стане засукването правилно.

Моля те обърни внимание след сукане, зърното ти как изглежда? Дали си  нормално окръглено или изглежда някак сплескано.
Курааж! Ще стане! Чакам отговор.

# 691
  • Пловдив
Здраввейте.Гърдата ме болеше и беше много препълнена.Сложих малкия да суче и сега е по-добре..И други пъти са се препълвали и са стояли твърди,но за пръв път така ме боли..А малкия си суче доста често-на 1 ч,на 2 ч..В такива случаи компреси ли да направя след това или да се доизцедя докато омекнат напълно?

# 692
Цедите само до освобождаване на напрежението, не до омекване. Би било да ложите бебето да я свърши тази работа,но ако спи - на ръка или с помпата, мъничко да е ви е напрегнато. С цедене до омекване напълно стимулирате повече производството,та  се завъртате в  кръг.
Не пишете колко е голямо детето. Ако е мъничко,още се регулира кърмата няма нужда от компреси.

# 693
  • Пловдив
Цедите само до освобождаване на напрежението, не до омекване. Би било да ложите бебето да я свърши тази работа,но ако спи - на ръка или с помпата, мъничко да е ви е напрегнато. С цедене до омекване напълно стимулирате повече производството,та  се завъртате в  кръг.
Не пишете колко е голямо детето. Ако е мъничко,още се регулира кърмата няма нужда от компреси.
Благодаря за отговора.На 2 месеца е,.На мен много пъти са ми се препълвали така,но днес за пръв път ме болеше едната гърда..Но сега като си цокна от нея и се успокои..и го сложих и на другата гърда

# 694
Да,слагайте го приоритетно на нея, ако продължи болката, бебета са съвършените помпи. Ако не се налага, не цедете 😉 ако давате на поискване, скоро ще се регулират гърдите и няма да се препълват.

Дори ще омекнат. И тогава много майки решават,че край няма кърма, а не е така. Просто отнема време да се регулира кърмата.
При нужда сме тук.

# 695
  • Пловдив
Много благодаря.Да питам друго.Моят син си е доста лаком,яде през 1 ч.ако сме у нас,ако сме навън ги докарва до 2.Вечер след последното кърмене прави пауза от 4 ч .,На някои вече бебетата ядат по-рядко ,а моят си е същия лакомник..Ще го мине ли този период или ще си остане така./Защото знам,че някои си продължават и през час да си хапват,..

# 696
Колкото по-голям става,заяква повече и ще успява по-бързо да се наяжда и да прави по-големи паузи. Няма вечно да яде през час. Но на 2 месеца му е напълно нормално поведението. Не си сравнявайте детето с други. Това е огромна грешка. Бебе с бебе не си прилича. Нощно време може да го кърмите легнала и да го гушкате, докато спите и ще ви се събере повече време качествен сън.

Състезанията между майки за по-по-по-най-бебе са толкова вредно явление сред отчетните групи. Не си го причинявайте 😉

# 697
Здравейте, момичета! Първо искам да кажа,че ви следя с интерес и получавам много полезни съвети от вас.
Сега по моя въпрос,но първо за беба и рутината ни - тя е на 3+ месеца,,5 600 кг,родена нормално (3 100 кг) и изцяло на кърма от самото начало. Преди месец сама си махна нощното хранене,пробвала съм да я храня в просъница, не иска. От тогава има между 6 и 8 хранения за денонощие,като последното е най-късно в 22-22:30 ч. Наддава по 900-950 гр всеки месец,жизнено бебче е,няма никакви признаци, че е гладна.
Но от около 2-3 седмици, се будя с изключително твърди и болезнени гърди,реално тя става около 6 и има период от около 8 часа без кърмене. След сутрешното й хранене всичко се оправя. Въпроса ми е как да регулирам кърмата, без да влия това на количеството, което тя приема? Защото и без това все си мисля, че е мъничка и се чудя дали й стига.

# 698
LittleCactus, благодаря за вниманието.
Нямам рагади вече, зарастнаха първата седмица и се надявам да не се появяват повече. След като бебето спре да суче зърното изглежда добре, може би леко издължено.
Относно сесиите на кърмене: аз първоначално подходих грешно, тъй като в болницата ме посъветваха да сменям гърдата на 15 мин, за да не се задълбочат рагадите и вадех зърното от устата й като развалях вакуума с малкия пръст. След това разбрах, че не бива да го правя и я оставям да суче максимално. Но дали е ефективно? В началото като я сложа на гърдата сякаш да, опитвам се да чуя преглъщането, но сякаш не винаги чувам. След няколко минути заспива и виждам, че движи челюстта и гушката, но дали гълта...След това като я местя на другата гърда обаче от устата й потича струйка мляко, та се надявам поне първите минути да суче ефективно. 40-50 мин (до час) е общо времето за двете гърди. След това давам АМ.
Сега ще опиша и какви количества АМ съм давала през последните 2 дни (водя дневник), защото вчера се опитах да кърмя повече и да давам по-малко АМ и няма да е съвсем достоверно, ако опиша само вчерашния ден.
Вторник - дала съм общо 400 мл АМ за 24 часа (аз дали правилно засичам? Как се брои точно - аз засичам от първото ни хранене сутринта до първото на другия ден, но имам и приложение и то след 0 ч. го брои за следващ ден). За вторник, ако съм описала всички кърмения, а вероятно не съм, имаме общо 9 кърмения и 7 дохранвания с АМ (общо 400 мл). Съответно 8 мокри пелени и 0 наакани (за първи път пропуска, но се изходи на следващия ден). Вчера - сряда: кърмила съм я около 13 пъти за 24 часа, като е изпила общо 350 мл АМ общо, разпределено в 6 дохранвания.  Това достатъчно ли е като информация? Има 8 напишкани и 1 обилно наакана пелена.
Ще чакам подробното видео за поза люлка. Изгледах позите за кърмене от 1-ва страница.
Моля за план на действие как да намаля и след това елиминирам АМ. Благодарим с бебка за вниманието и отношението Simple Smile
П. С. - Днес ще ходим при ЛЛ и ще пиша колко е наддала от последния път.

# 699
Точно така както описваш. Повече пъти слагаш на гърда и намаляваш количеството на Ам на дохранване/ броя на дохранванията.  Или хвърляш Ам, гушкате се цял ден и кърмиш нон стоп. Трябва около седмица активна стимулация, за да има ефект в увеличаването на количеството кърма.

# 700
Много добре за зърната, така трябва да е, значи засукването е добре.

Добре,значи средно по 50-60мл АМ дохранваш.

Първо, интервалът на хранене нека не е по-дълъг от 2 часа. Ще ти се струва цял ден на гърда, защото 1 час кърмене и после час пауза. Действаш си както сега едната гърда, като пусне/заспи/ даваш другата. Ако видимо не гълта, а просто мърда устичка, разваляш вакуума и даваш другата. Като гълтат мърдат цялата челюст до ушичките. Дохранването след кърмене. Прави по-малка доза от 60мл. По-добре да направиш 30-40  ако ги изпие и плаче за още, да направиш още.
Моят личен опит с шишета - медела калма шише мисля е най-удачно за дохранване, защото изисква бебето да прави вакуум на биберона. Поставено пред избор дали да прави вакуум на шишето или гърдата, е в полза на гърдата. Давала съм от няколко различни шишета и определено смятам,че това шише ми помогна бързо да махна добавката. Не е реклама на марката, доста са скъпи, но то едно шише ти стига.
Целта е всеки ден да намаляваш постепенно АМ. Ако вчера е било 60мл на хранене, пробвай тези дни да е 50мл (или около 5мл на хранене надолу).
Ако имаш време (което при нонстоп кърмене трудно), да изцеждаш кърма след кърменията - и да я даваш вместо добавка, дори да са 2-3 хранения само, би имало само положителен ефект. Може като смениш гърдата, да сложиш помпата на първата за доизцеждане. Дори да излезе никакво количество, е  допълнителна стимулация. После и втората.
Дохранване със сонда е хубав начин да се стимулират гърдите и да се дава добавката. Има инфо в първи пост. Ако искаш да го пробваш и то е вариант.

Вече ти преценяваш кое ти е по силите и кое ще сработи за теб. Аз действах с меделата. Моето дете трудно засука на гърда и също пиеше не малко АМ, та аз за себе си прецених,че това ми е варианта. Спрях добавката за седмица.

Но пробвай, виж и прецени коя стратегия ще спазваш - дали ще е кърмене нонстоп,или кърмене+цедене или кърмене с дохранване със сонда.

Поза люлка
https://xedra.wordpress.com/2012/08/01/bf-clip/
https://xedra.wordpress.com/2012/01/10/cross-cradle/
Ето и на английски,майките тук са с по-малък бюст, което ще ти покаже при теб как би изглеждало
https://youtu.be/xWPbykBKEMA
Мисля,че за 2 седмици постоянство е съвсем реалистично да махнеш добавката и да се увеличи кърмата според нуждите. Нощно време една 4-часова пауза може и пак кърмене рез макс 2 часа. През нощта може да пробваш кърменето легнала и да спиш с нея,защото се пак трябва да си почиваш и да си адекватна.
Пробвай няколко дни и  пиши да кажеш как сте и има ли промяна.

# 701
Момичета, пак аз, но се филмирах яко... Напипах в едната гърда нещо като бучка. Бебето ми е на 8 месеца и си суче често. Надали е запушване, нали? Не съм била на преглед при мамолог от година и половина...Обаче май спешно ще записвам час, защото взеха да ми минават много черни сценарии през главата Sad

# 702
А не бива. Сигурна ли си,че е бучка? Може да напипваш жлезистата тъкан просто. Може да е галактоцеле. Кърменето е превенция за лошите неща,които си си помислила,тъй че дай да обърнем фокуса и да помислим в друга посока първо, преди паниката.

Запиши си час при мамолог. Преди да влезеш в кабинета трябва гърдите да са максимално празни, едно кърмене непосредствено преди това, ще е оптимално. Та ангажирай таткото/бабата, да те придружат. Като записваш час уточни, че кърмиш,че някои лекари отказват да преглеждат лактиращи гърди. Странно, но уви факт. То се иска майсторлък де, но подбери добре мамолога.
Прочети това https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2012/03/13/breast-related/amp/
И чил.

Да не се е запушвало каналче скоро?

# 703
Кактусче, Hug Май е жлезиста тъкан все пак, но ще запиша час за преглед. Бях чела из темите, че мамолозите не обичат да преглеждат кърмещи жени, затова и не съм се прегледала още....

Май не е галактоцеле, то май е по-гладко, а аз напипвам нещо по-зърнесто. Но не съм сигурна за нищо. Само вече съм една идея по-спокойна Hug

# 704
Здравейте,
Бебето ми е на 5 дена. Макар да съм чела много по темата + книгата на Хедра първите дни не успях да се справя с кърмата и го дохранвах 3 пъти с по 40мл АМ. На третия ден включих и помпа и нещата започнаха да се получават, като смея да твърдя, че вече всичко си е по каналния ред. Смисъл такъв, че нямам запушвания, отоци, с цедене с помпа излиза по 50мл от гърда и така. Цедя с помпа, защото според мен бебето още няма сила да изсуче голямо количество кърма от гърдата, а и така се чувствам по сигурна, че съм една стъпка пред нея, защото първите дни изживях голям стрес с тази кърма - бебето не можеше да захапе зърното, ако захапе не тръгва нищо, реве, превива се и аз накрая с ревящо бебе в есната ръка, в другата цедя 10мл и му давам, после пак цедя 10мл, пак му давам и така. Така като цедя ми олеква на гърдите и се чувствам спокойна, че имам запас за всеки случай. Бебето до сега не е поставяно кожа с кожа защото до сега бях в болницата. Вече сме вкъщи и ще започна да го кърмя така. Отделно обаче, гърдите са ми доста големи (чашка D през бременността, а сега сигурно и повече), ареолите са огромни, зърната имат потенциал да стават големи (например когато цедя), но за сега почти плоски. От тези мъки с бебето започнаха да ме болят,  имам и една малка раничка, постоянно мажа с Ланолин. Два пъти профилактично слагах и студен компрес до сега. И друго - докато ми се оправят и загрубеят зърната ползват силиконови пеотектори. Пак боли, но се търпи. Поне бебето стои на гърда, суче си и заспива.
Вече както споменах сме си вкъщи и ще дам всичко от себе си да се получат още по-добре нещата. Все още в млякото е примесено с коластра.
От всичко споделено ми изникват доста въпроси. След като се изцедя с помпата - цедя до облекчение (40мл горе долу на гърда) кога пак ще има мляко в гърдите и ще мога да нахраня бебето, защото ми се иска да не е с шише (което е Медела)? Имам ли надежда тези силиконови зърна да ги махна,не мога да преценя дали болката намалява или аз свикнах с нея, но при помоложение, че дразненето им е постоянно не мога да си представя кога ще се оправят. Притеснява ме и че ще свикне със силиконовите зърна и после няма да иска да стои на моите. И последно - от малък град съм и за жалост май няма как да дойде консултант вкъщи може ли да ме насочите с кого да се свържа, директно с Хедра удачно ли е за моя случай?

Общи условия

Активация на акаунт