Градинарство - моето хоби 24

• 31 881
  • 784
  •   1
Отговори
# 345
За съжаление нямам, иначе е по-добре от химията.

# 346
Привет момичета,

Моля за съвет до берберис какви цветя мога да посадя?
Ето ги новите попълнения за градината от днес

# 347
Bflmp, не знам какви си, защото съм садила преди 4-5 години. Само бялата ми хортензия расте и започна да образува хубаво храстче. Розовите и сините са пълна скръб.
Розовите и сините са сигурно Hydrangea macrophylla. Аз уморих 4 такива в кашпи. Искат сянка и много вода постоянно. При нас лятото е горещо, но сухо, а почвата много отцедлива, не бих могла да им смогна с поливането. Може би и торене искат. Аз имам Hydrangea paniculata, тя е на слънце, понася и леко засушаване, много я харесвам. Имам и една дъбоволистна хортензия, тя е на слънце само предиобед, след това на сянка, миналата година я засадих, тази година тръгна много добре. Нямам хубави снимки, това лято ще направя Simple Smile

# 348
  • Горна Оряховица
Здравейте, видях в описанието на глифоган, че карантинния срок е 30 дни .В какво се изразява този срок. 30 дни не може да засееш нищо или в срок в който не можеш да ходиш на конкретното напръскано място , защото не е безопасно?
Препаратите на тази база- глифозатната, са ракообразуващи. Неслучайно в САЩ раковоболните осъдиха Монсанто заради Раундъп. В Германия от догодина го забраняват.
Вече го коментирахме - знам.
Въпроса ми беше друг.
П.С ходих до Агроаптеката да питам и ми казаха, че карантинния срок от 30 дни е за засаждане на растения, а не че не можеш да се доближаваш до "Чернобил" JoyJoy

# 349
Bflmp,благодаря! Те са на сенчесто място, но не ги поливам много. Освен ще ги наторя и поливам редовно сега, пък дано тръгнат. Ако не, ще ги махам есента. Исках нещо, което да се разрасне и да скрие оградата.

# 350
Аз на сянка сложих лавровишни, за да скрият оградата, те растат бързо и са вечнозелени. Не са много капризни. Този вид хортензии по принцип не стават много високи.

# 351
Имам лавровишни покрай една част от оградата и тях чакам да пораснат. Те са по-скорошни.
А тези хортензии дали мога сега да ги преместя или няма да цъфнат тази година, ако го направя?

# 352
  • Burgas, Bulgaria
Здравейте на всички!
За първи път пиша в тази тема, защото късно ви открих.
Много интересни и полезни неща научих благодарение на вас. Flowers Rose

Имам един въпрос свързан по-скоро с отглеждането на зеленчуци. Живея в чужбина в къща с малко дворче и за втора година си правя малък зеленчуков кът. За първа година обаче садя тиквички и пипер. Всичко е от разсад от био магазин. Та проблемът ми е в тиквичките. Хванаха се, дават много цвят, ноооо... не връзват. Предполагам, че проблемът е в опрашването, защото и сливата, която е в близост, също даде много цвят, но върза само няколко сливки (за първа година толкова малко) Времето беше топло, слънчево, дъждове не сме имали. Наистина пчелите са по-малко отколкото друга година, но виждам, че от доматите вече имам вързали няколко. Може ли да се прави по някакъв начин изкуствено опрашване?
Всякакви съвети ще ми са от полза.

Лек и позитивен ден ви желая!

# 353
  • Пеликания
Ако наистина мислиш, че е от опрашването аз миналата година пробвах с Доматин след като цветовете постоянно падаха и после взеха, че почнаха да дават плод, но в чужбина не знам дали има и под какво име евентуално може да е. Другия вариант е чрез раздрусване на растенията.

# 354
  • На морето!
Здравейте и от мен!
От съвсем скоро и ние се сдобихме с двор и съвсем малка къщичка в него. За щастие е на 10мин.от града и планираме да си направим кокетно бунгало за събота и неделя, с веранда, барбекю и дворче.
Та, бъдещата градина е около 200кв.м., пълна с буйна растителност, не поддържана от 20г. Изсяхохме всички диви храсти и едно прастаро лозе и оставихме само 2 огромни храстовидни нара, смокиня, люляк, орех и слива.
Следващата седмица ще прекопаем двора и се чудя дали мога да засадя някакви цветя или вече е горещо?
Оградата е телена мрежа, в която се беше заплела една шипка, почистихме я и нея, мисля да посадим увивни растения или туи, но май и за тях вече е горещо.
Дворът е слънчев, почти без сянка и през деня огрян от слънце.

# 355
  • Burgas, Bulgaria
Ако наистина мислиш, че е от опрашването аз миналата година пробвах с Доматин след като цветовете постоянно падаха и после взеха, че почнаха да дават плод, но в чужбина не знам дали има и под какво име евентуално може да е. Другия вариант е чрез раздрусване на растенията.

Много благодаря за отговора! 🤗
Днес попитах тук една съседка, която сади от всичко вече пета година и тя ми каза, че първите няколко цвята на тиквичките били мъжки и не връзвали. После се появяват и женските сецветия, които давали реколтата. Може би затова и при вас така също се е получило. Ще почакам да видя. 😊

# 356
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Много благодаря за отговора! 🤗
Днес попитах тук една съседка, която сади от всичко вече пета година и тя ми каза, че първите няколко цвята на тиквичките били мъжки и не връзвали. После се появяват и женските сецветия, които давали реколтата. Може би затова и при вас така също се е получило. Ще почакам да видя. 😊

тиквичката още преди да цъфне се вижда мъжка ли е, женска ли е. Simple Smile
женските имат зародиш на тиквичка още като са пъпки, мъжките си имат само дръжка.

опрашването е отделно.
и наистина и при мен вече няколко години първите цветове са мъжки

# 357
  • Италия
Ех, и в тази тема да се запиша, въпреки че иде реч за леща в саксия, нямам си градинка за съжаление.
Та ситуацията е: дъщеря ми (втори клас) правиха лабораторно по природознание за покълването на семенца. Заложиха леща. Нейните всичките се отчетоха подобаващо. После ми ги донесе в къщи и аз на шега ги боднах в саксия. Те пък не се предават и растат, та е чудо Heart Eyes От два дни забелязвам и, че започват да цъфтят. Естествено не искам да разочаровам девойката, обаче не ми е ясно, как да процедирам по-натам. В смисъл трябва да разредя коренчетата в повече саксии или да ги оставя така, както са. Уточнявам, че сега са в едно сандъче и са си нагъсто. Ето ги:

Ясно е, че няма да изкарам леща за една тенджера Joy, по-скоро целя образователен ефект за детето - да види какво е сътворило със собствените си ръце Bowtie

# 358
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не съм сигурна, че търпят пресаждане. по-добре ги остави така. Simple Smile и браво на малкото градинарче. Simple Smile

# 359
  • Италия
Добри, благодаря! Само да има реколта, ще я покажа Joy Hug

Общи условия

Активация на акаунт