Градинарство - моето хоби 24

• 31 946
  • 784
  •   1
Отговори
# 390
Ама недейте с тая сапунена вода,ще си уморите растенията. Има си препарати, във всяка агроаптека или голям хипермаркет с градински кът, има си инсектициди, има си фунгициди.

# 391
  • София
Момичета, аз пак с въпрос 😕 Търся добър разсадник в София. Най-накрая дойде ред и на двора (че след мниго ремонти, бюджета за там все беше ограничен), та търся от къде да си закупя голямо количество лигуструм и лоницера. Има няколко обява из olx-а, но се притеснявам първо какво ще ми пратят, второ доставката ще ми излезне златна. Ходих вчера на Църна Маца, уж в обявата им пише добре разклонени растения, 20-30см, те на живо със все саксията 10см.... Или да ми препоръчате доверен търговец, който праща хубави растения 🤗

# 392
  • В градината...
La_Valletta, дръвчето какво е? Много е готино.
Реа, японска върба е.

perunika, какво правите с него? Мен ме е страх да го ям, но съм любопитна.
По нашия край какво ли не се готви с него - баница, супи, аз го добавям и към яхнии, дори към бъркани яйца със зелен лук. Агнешкото също харесва зелениите (ММ е противник, но аз много обичам).
Общо-взето, заместител на спанака. Но на мен на вкус по-ми харесва. Сетих се и че пролетни сърми правят.

# 393
  • Карлово
Имам рози, от есента засаждани под шише. Сладурски са:
Скрит текст:

и много малки, аз обичам такива малки, колкото виолите:

А може ли да е от тази хваната?

Нейния цвят е 13-14 см.

# 394
Момичета, аз пак с въпрос 😕 Търся добър разсадник в София. Най-накрая дойде ред и на двора (че след мниго ремонти, бюджета за там все беше ограничен), та търся от къде да си закупя голямо количество лигуструм и лоницера. Има няколко обява из olx-а, но се притеснявам първо какво ще ми пратят, второ доставката ще ми излезне златна. Ходих вчера на Църна Маца, уж в обявата им пише добре разклонени растения, 20-30см, те на живо със все саксията 10см.... Или да ми препоръчате доверен търговец, който праща хубави растения 🤗

Ако имаш път, отиди в оранжерията в комплекса на БАН до 4-ти километър - ако идваш от Младост към центъра - влизаш в кръговото, излизаш в посока Цариградско към центъра, но не продължаваш в локалното, а правиш 90-градусов завой в първата отбивка вдясно - отдясно ти остава един висок ЕПК блок, отляво - сграда с Райфайзенбанк, магазини, нотариус и др. Караш още 100 м. надолу по тази уличка в посока Издателство на БАН и пак вдясно виждаш т.нар. Холандска оранжерия и паркинга пред нея. До нея има разсадник, в който обаче не съм влизала от 10 г. и не знам какво има.

# 395
  • София
EmmaT, този до БАН не работи вече май... Ходиш преди 2 седмици и всичко беше разтурено 🤔

# 396
Най-добре е местен разсадник. Първо,защото ще са аклиматизирани растенията, второ ще ви направят намаление за бройката. Онлайн нито може да си ги изберете,нито да договаряте цена.

# 397
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не съм търсила специално, но съм виждала коли с растения на изходите на София - на ботевградско, преди джъмбо, на изхода за Панчарево, след светофара... сигурно навсякъде има.

зад мол Парадайз имаше открита търговска площ на разсадник Нановски, не знам още ли е там. след Мола в посока към околовръстното и от двете страни имаше разсадници...
пиша имаше, защото не съм излизала от началото на ИП и не знам кое работи и кое не.
на пазара Петков, цветната част, идват бусове с цветя и храсти и дори да нямат в момента бройката може да се договорите...
много изгодни цветя и храсти съм взимала от "евтиния склад" на пазара Петков.

# 398
Много жалко, че са го затворили Sad

# 399
  • софия
Привет Simple Smile аз свърших много работа от последното сi влизане и съм почти готова да покажа снимки. Започнах обаче малко по малко дa се занимавам с други неотложни неща и последните два дни нищо не успявам да направя по градината освен да си полея цветята вечер.
Оnова жълтото тъкмо sе съвзе ( едно от трите храстчета) и аз смело махнах прецъфтелите и на другите две.... Обаче гледам ги оня ден, вчера .... определено съhнат им листата. Брейййй няма оправия. И днес разбрах. Кучето ги препикава. Хванах го на местопрестъплението i днес по-късно ще сложа оградка.

Инсче и аз се нареждам сред всички с листни въшки по някои от розите. Купих БиоКил. Днес ще пръскам
Сегс обаче пиша за друг проблем с розите. Тръгнах да ги оглеждам коя да пръскам сеещу въшки и коя не, и забелязах много странни два проблема по листата.
1. Едните стоят като лепкави.
2. Другите стоят като смачкани, недоразвити.
Какво да ги правя?! Болни ли са ми розите?! Sad

Ето ги смачканите, недоразвитите:

Забравих да се похваля, че вчера си купих декоративен мак. Много е красив. Не съм му намерила място още. Толкова е красив, че ми се иска централно в градината със зеена тревичка пред къщата да го сложа. (няма де).

# 400
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
виж под нагънатите листа (последната снимка) и съм сигурна, че ще намериш гадинки. Sad
инсектицид и действай наред по всички, иначе само ги преместваш от едно цвете на друго.

# 401
Амели, да не е калифорнийски мак?
С много ярки цветове.
Много искам такъв, но не намирам никъде.

Акари или въшки са в навитите листа.

Аз съм пазарувала често от разсадник Зелена пролет в Негован. Може онлайн или на място, а в сайта им пише кое е налично. Обаче в момента няма нещата, които съм си набелязала. Затова питах за други разсадници.
Сега се сещам, че в Дружба също има покрити оранжерии, но нямам никаква представа как се стигаше до тях.

# 402
  • София
Амели, да не е калифорнийски мак?
С много ярки цветове.
Много искам такъв, но не намирам никъде.

Акари или въшки са в навитите листа.

Аз съм пазарувала често от разсадник Зелена пролет в Негован. Може онлайн или на място, а в сайта им пише кое е налично. Обаче в момента няма нещата, които съм си набелязала. Затова питах за други разсадници.
Сега се сещам, че в Дружба също има покрити оранжерии, но нямам никаква представа как се стигаше до тях.
Сутринта и на Дружба звънях и ми казаха, че имат само саксийни цветя, не знам какво точно ще търсиш, но им звънни да ги питаш по-добре 😊

# 403
  • софия
Благодаря ви! Наистина видях гадинки, Съвета на Добри ми даде голяма засилка и изпръсках цялата опаковка Биокил, но не ми стигна. Сега ще купя още. Ако има нещо по-добро, кажете, ще купя него.

Дъждец, при нас има едно малко магазинче за цветя, имаше още три такива мака. В саксийка са по наколко защото са различни цветове. Много ярки и красиви са наистина. Струва 12 лв. В Симеоново, на центъра точно. Ако искаш да отида да ти купя, запазя, да проверя дали има още, да ти помогна някак?

Последна редакция: ср, 13 май 2020, 14:44 от Амели

# 404
Аз следя следните сайтове: Зелена Пролет, exoticplants, palmi,  ботаника, Нановски и ходя в един близък градински център, а проверявам и растенията в Mr. Bricolage, Homemax. Поръчвам си и от олх, когато търся нещо специфично и го намеря там. Сега взех една ирга от една жена. За разлика от растенията от разсадници обаче, от хора най-често идват в недобро състояние, в едни малки саксийки, дето едва им побират корените Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт